Departamentul de Radiologie și imagistică medicală SANADOR dispune de patru echipamente RMN de ultimă generație: RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, cu tehnologie BioMatrix, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca, RMN Siemens Magnetom Skyra 3T, RMN Philips Achieva dSTREAM si RMN Siemens Magnetom Avanto Tclass 76X 32. Programează-te la SANADOR pentru o evaluare RMN de înaltă calitate, imagini precise și interpretare efectuată de medici cu experiență în domeniu!

  • Examinarea cu ajutorul echipamentului de Rezonanta Magnetica 3T este neinvazivă, nedureroasă și nu iradiază. Vino la SANADOR pentru examinarea RMN cu cel mai performant echipament din România!

Rezonanță Magnetică de ultimă generație la SANADOR

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN), una dintre cele mai avansate tehnici imagistice medicale, este o investigație neinvazivă, neiradiantă, care oferă avantajul de a evita expunerea pacientului la radiații ionizante și permite vizualizarea multiplanară (în mai multe planuri) a diferitelor organe și țesuturi ale corpului uman.

Printre beneficiile principale ale examinării RMN, se numără :

  • Imagini de înaltă rezoluție
  • Timp de examinare mult redus și diminuarea la maximum a nivelului de stres pentru pacient.
  • Posibilitatea detalierii pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziționat sau reexaminat. Programează-te la SANADOR!

De cele mai multe ori, IRM permite observarea unor detalii ce nu pot fi cuantificate prin tomografie computerizată, radiologie standard sau ecografie. Pe lângă faptul că oferă avantajul detectării superioare a diverselor anomalii prezente, IRM poate fi repetată la nevoie, fără efecte secundare cunoscute, la pacienții care nu au contraindicații absolute la această metodă.

O scanare RMN utilizează un magnet mare, unde radio și un computer pentru a crea o imagine detaliată, transversală, a organelor și structurilor interne. O scanare RMN diferă de scanările CT și de radiografiile convenționale, deoarece nu utilizează radiații ionizante potențial dăunătoare.

RMN este utilizat pe scară largă pentru diagnosticarea medicală, stadializarea și urmărirea bolii fără expunerea organismului pacientului la radiații. Un RMN poate produce informații diferite în comparație cu CT. Comparativ cu scanările CT, scanările RMN durează de obicei mai mult și sunt mai zgomotoase.

RMN Magnetom Vida 3T

RMN Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca, dispune de cea mai avansată tehnologie pentru examinare RMN la ora actuală, fiind primul echipament RMN dotat cu senzori Biomatrix adânc încorporați în arhitectura sistemului.

Senzorii BioMatrix captează mișcările respiratorii și bătăile cordului și se adaptează anatomiei și fiziologiei fiecărui pacient, realizând o scanare personalizată. Cu ajutorul sistemului Biomatrix, artefactele de mișcare și respirație ale pacientului sunt eliminate, astfel că imaginile generate sunt de o precizie inegalabilă. Acest lucru permite medicului examinator să aleagă modul de examinare optim în vederea asigurării calității constante a imaginilor generate.

Avantajele examenului imagistic RMN 3T includ:

  • Timp de examinare mult redus față de examinările RMN cu magneți de putere inferioară;
  • Imagini cu rezoluție înaltă și de calitate superioară;
  • Datorită puterii câmpului magnetic și a tehnologiilor avansate, RMN 3T permite identificarea celor mai fine leziuni din corp, chiar și a celor cu dimensiuni de 2 mm;
  • Posibilitatea detalierii pe segmente, fără ca pacientul să fie repoziționat sau reexaminat;
  • RMN 3T permite examinarea unei categorii extinse de pacienți: copii, pacienți în stare critică, persoane obeze (masa rezistă la o greutate de până la 250 kg);
  • Echipamentul are o deschidere de 70 cm; astfel, pacienții se simt mai confortabil, senzația de claustrofobie și sentimentul de anxietate fiind reduse.

RMN Magnetom Skyra 3T

Acest echipament produs de firma Siemens, combină magnetul de 3T (tesla) cu gradienții cei mai rapizi și cu cel mai mare număr de canale (204x128), calități tehnice care împreună cu antenele de cap și corp cu 64 de canale oferă imagini de înaltă rezoluție, timp redus de examinare și diminuarea la maximum a nivelului de stres pentru pacient.  De asemenea, acest echipament RMN conferă o nouă viziune asupra cartilagiului, fiind dotat cu toate antenele pentru articulații. Secvențele dezvoltate de firma Siemens în domeniul musculo-scheletal oferă un contrast os spongios-corticală-cartilaj-fluid articular-ligamente intra-articulare cu totul special.

Acest model modern de RMN funcționează în mai multe module:

  • Modul pentru sân (pentru RMN mamar) – asociază antena dedicată sânului cu ghidaj pentru biopsie, secvențe de difuziune și spectroscopie cu programe de postprocesare care facilitează rapiditatea și acuratețea evaluării unei leziuni.
  • Modul pentru prostată – oferă imagini morfologice de înaltă rezoluție, cu facilitarea secvenței de difuziune cu multiple valori, și permite diferențierea perfuziei tisulare, fiind o metodă revoluționară în identificarea neoplaziilor semnificative clinic, pentru diagnosticul cancerului de prostată.
  • Modul elastografie pentru ficat – permite evaluarea fibrozei hepatice, utilă în urmărirea post-terapeutică a pacienților cu hepatopatii cronice și evaluarea post-chimioterapie, tratament ce favorizează dezvoltarea fibrozei hepatice.
  • Modul secvențe ultrarapide – cu aplicabilitate în special pentru structurile intraabdominale, secvențele nefiind influențate de mișcările respiratorii.
  • Modul antena de 64 de canale pentru cap cu imagistică funcțională cerebrală – permite evaluarea preoperatorie a pacienților cu tumori cerebrale sau alte leziuni care interesează arii motorii sau cu implicație în limbaj-scris/vorbit și evaluarea degenerării fiziologice a creierului.

Printre avantajele examinării cu ajutorul echipamentului de rezonanță magnetică Magnetom Skyra 3T, se numără:

  • Timp de examinare redus;
  • Imagini cu rezoluție de înaltă calitate;
  • Identificarea cu precizie chiar și a unor leziuni de dimensiuni foarte mici.

Examinarea cu ajutorul echipamentului de Rezonanta Magnetica 3T este neinvazivă, nedureroasă și nu iradiază. Vino la SANADOR pentru examinarea RMN cu cel mai performant echipament din România!

RMN Philips Achieva dSTREAM

Acest echipament permite obținerea într-un timp mult mai rapid a secvențelor uzuale și achiziția de secvențe noi, contribuind la un diagnostic diferențial mai precis. Prin intermediul acestui aparat se poate efectua toată gama de investigații din Imagistica medicală în RMN.

RMN Siemens Magnetom Avanto Tclass 76X 32

  • Acest echipament dispune de magnet 1.5T (tesla) cu gradienți rapizi, are posibilitatea conectării simultane a mai multor antene de suprafață cu semnal omogen pe câmp de examinare maxim cu aplicații pe abdomen și pelvis, segmente de membre/oase cu studii dinamice. De asemenea, dispune de scanare corporală completă pentru structurile parenchimatoase și părți moi sau structuri vasculare.
  • Acest tip de echipament are protocoale de scanare pediatrice pe grupe de vârstă cu imagini de înaltă rezoluție și parametri adaptați încărcării hidrice diferite ale creierului în funcție de vârstă.

Indicațiile scanării RMN

IRM este o modalitate imagistică indispensabilă pentru diagnosticul și managementul unei game largi de patologii, precum cele oncologice, neurologice, musculoscheletale și ale părților moi etc., deoarece permite caracterizarea în detaliu a leziunilor descrise, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic corect, pe baza căruia medicul curant recomandă un tratament adecvat.

  • Neurologie

Standard de aur pentru studiul imagistic al creierului și al măduvei spinării. Evaluarea sistemului nervos central și vizualizarea cu un grad avansat de detaliu a structurilor cerebrale. Imagistica funcțională a creierului în timp real și detectarea zonelor de activare neuronală.

  • Cardiologie și sistemul digestiv

IRM 3T se poate efectua și în timpul respirației, pentru investigații abdominale și cardiace.

  • Sistemul muschulo-scheletic

Detalii anatomice de excepție ale celor mai mici structuri; Rezoluție submilimetrică, capabilă să detecteze leziuni incipiente ale cartilajului; Standard de aur pentru evaluarea nervilor periferici.

  • Sân

Precizie superioară și o mai bună detecție a leziunilor neoplazice, comparativ cu mamografia sau cu ecografia. Detecția foarte precoce a leziunilor, inclusiv în sânul dens.

  • Prostată

Mai multe informații privind mărimea și localizarea leziunilor suspecte de cancer; oferă date despre densitatea celulară și microvascularizarea leziunilor. Are grad ridicat de vizualizare în cadrul studiilor imagistice multiparametrice de prostată (care includ informații privind structura anatomică și comportamentul funcțional). Tehnică optimă pentru ghidarea ulterioară a biopsiei (prin fusion biopsy), cu informații utile despre stadializare și monitorizarea tratamentului.

Examinarea IRM a întregului organism (whole body RMN)

Considerată imagistică de primă linie pentru studiile de descoperire a metastazelor. Sensibilitate mai bună pentru detectarea metastazelor osoase în cancerul de prostată avansat.

Contraindicațiile examinării prin rezonanță magnetică

Există trei câmpuri magnetice majore într-un echipament RMN care prezintă riscuri potențiale de siguranță:

  1. Câmpul magnetic static puternic (B0) al scanerelor RMN poate atrage și accelera obiecte feromagnetice (proteze, implanturi dentare, tije, șuruburi, clipsuri metalice, valve metalice, pacemakere) spre centrul echipamentului și le poate transforma în proiectile periculoase. Acest câmp magnetic poate, de asemenea, să deplaseze implanturile sau să afecteze funcționarea dispozitivelor precum stimulatoarele cardiace.
  2. Câmpul de radiofrecvență (RF) care este creat de bobine RF poate provoca încălzirea țesuturilor, în special în prezența implanturilor. Chiar și implanturile neferomagnetice pot provoca încălzirea datorită curenților turbionari care se propagă în metalele expuse câmpurilor magnetice oscilante.
  3. Funcția de câmp magnetic cu gradient cu comutare rapidă care variază în timp este o codificare spațială a semnalului RMN și poate stimula mușchii sau nervii periferici și poate induce încălzirea implantului. De asemenea, produce zgomot în spațiul scanerului RMN, care poate atinge niveluri de 100 dB sau mai mult și poate deteriora sistemul auditiv. Utilizarea protecției auditive, cum ar fi căștile și dopurile pentru urechi, este esențială pentru pacienți și pentru oricine este prezent în cameră în timpul unei examinări RMN.

Aceste câmpuri magnetice din scanerele RMN pot provoca cinci interacțiuni periculoase la pacienții cu corpuri străine metalice: efect de proiectil, răsucire, ardere, artefacte și defecțiuni ale dispozitivului (interferență cu un stimulator cardiac). Prin urmare, toți pacienții trebuie să examinați individual pentru depistarea corpurilor străine înainte de a fi supuși unei scanări RMN.

Pentru a putea beneficia de investigația imagistică prin rezonanță magnetică, pacienții cu orice tip de implant metalic trebuie sa ateste cu documente compatibilitatea cu examinarea IRM a fiecărui obiect străin metalic implantat.

Contraindicații în privința administrării substanței de contrast:

  • Pacienți dializați
  • Pacienți cu antecedente de boală renală (transplant renal, rinichi unic, cancer renal)
  • Pacienții care au primit o doză de contrast în ultimele 24 de ore
  • Pacienți care au avut anterior o reacție alergică sau anafilactică la gadoliniu
  • Pacienții care au factori de risc pentru fibroza sistemică nefrogenă (NSF)
  • Paciente însărcinate.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR