Masurarea compliantei acustice a membranei timpanului si a lantului de oscioare (osicule) din urechea medie (ciocanul, scarita si nicovala) poarta numele de impedansmetrie. Spre deosebire de audiograma, care necesita atentia si colaborarea pacientului, timpanograma este o tehnica obiectiva, oferind informatii importante despre integritatea membranei timpanului, a volumului de aer din urechea medie si a integritatii lantului osicular.

Cum se realizeaza testul

Testul se realizeaza prin intermediul unei sonde care, odata introduse in urechea externa, pompeaza aer la o anumita presiune, inregistrand in acelasi timp deplasarile membranei timpanice la aplicarea sunetelor. Rezultatele sunt inregistrate sub forma unor grafice, ale caror modificari ofera informatii despre nivelul auzului si despre cauza scaderii acuitatii auditive atunci cand afectiunea este localizata in urechea medie.

Pentru realizarea testului este nevoie ca timpanul sa nu prezinte perforatii, iar conductul  auditiv sa fie suficient de larg pentru a permite introducerea sondei. In cazul in care membrana timpanului este perforata, sunetul trece si se raspandeste in sistemul celular mastoidian, fara a se reflecta si fara a afisa rezultate.

Timpanograma este o investigatie recomandata pentru stabilirea unui diagnostic in cazul bolilor urechii medii (otite seroase, otoscleroza, blocaje sau alte afectiuni ale lantului osicular, alterari ale membranei timpanului), fiind de asemenea folositoare si in masurarea gradului de hipoacuzie localizata in urechea interna, atunci cand nu exista afectiuni ale urechii medii.

Impedansmetria este de mare ajutor si in cazul copiilor, chiar si de la cele mai fragede varste (sugari), cand nu se poate efectua o audiograma tonala clasica.

In practica obiectiva se folosesc doua teste pentru stabilirea unui diagnostic: timpanograma si testul reflexului stapedian (testarea reflexului muschiului scaritei).

Reflexul stapedian este un mecanism de protectie a elementelor mobile de la nivelul urechii interne, care contine celulele ciliate externe, fiind un mecanism reflex al muschiului scaritei din urechea medie. Acesta se declanseaza in urma stimularii acustice de intensitate puternica (80 dB SL), fiind astfel singurul reflex acustic declansat in urma stimularii sonore. In acelasi timp, poate fi declansat si de alti stimuli, precum stimulii electrici aplicati la nivelul conductului auditiv extern sau stimulii tactili (jeturi de aer proiectate in conductul auditiv extern).

Prezenta acestui reflex are o importanta ridicata in stabilirea unui diagnostic corect, stabilind diagnosticul diferential dintre hipoacuziile de transmisie si cele neurosenzoriale.

Cand se recomanda?

Aceasta metoda de diagnostic este necesara pentru identificarea mai multor tipuri de afectiuni, precum:

  • Diagnosticul de acuratete a otosclerozei
  • Diagnosticul otitei seroase cronice cu lichid la copil si la adult
  • Integritatea lantului osicular
  • Evidentierea perforatiilor timpanale microscopice
  • Verificarea integritatatii si functionalitatatii nervului facial cu diagnosticul topografic (sediul leziunii) in paralizia acestui nerv
  • Diagnosticul diferential intre leziunea aflata in urechea interna si cea din trunchiul cerebral (schwannom vestibular sau neurinomul de acustic)
  • Depistarea formatiunilor tumorale situate in urechea medie (glomusul de jugulara)
  • Precizarea gradului pierderii auditive la copii si adulti (alaturi de alte tipuri de teste de auz).

Galerie foto

SANADOR