Ce este meniscectomia?

Meniscectomia este o intervenție de chirurgie ortopedică pentru repararea meniscului deteriorat, care poate fi efectuată prin metode minim invazive sau clasic, descchis. Această procedură implică îndepărtare parțială sau totală a meniscului, pentru a elimina țesutul deteriorat, astfel încât să fie ameliorată durerea de genunchi, iar articulația să-și recapete funcția normală.

Intervenția poate fi indicată pentru tratamentul leziunilor și rupturilor de menisc, precum și a celor degenerative, apărute odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, această procedură este un tratament indicat pentru leziunile meniscale acute, traumatice, frecvent întâlnite la sportivi, mai ales la cei care practică sporturi de contact.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Meniscurile sunt structuri fibrocartilaginoase în formă de semilună, localizate la nivelul articulației tibiofemurale (între tibie, un os al gambei și femur, osul coapsei). Acestea au rolul de a stabiliza genunchiul, de a atenua șocurile, de a distribui uniform greutatea corpului și presiunea asupra genunchiului, de a lubrifia articulația și de a proteja marginile acesteia.

În meniscectomia parțială, chirurgul îndepărtează doar fragmente mici din menisc, cele lezate sau rupte, care proemină și interferă cu funcția articulației. Această abordare terapeutică are rolul de a prezerva cât mai mult din țesutul cartilaginos.

Uneori, este indicată meniscectomia totală, care necesită îndepărtarea întregului menisc. Lipsa meniscului crește, însă, riscul de a dezvolta artrită după aproximativ 10 ani.

Tipuri de meniscectomie

Operația la menisc poate fi efectuată atât prin tehnici minim invazive, cât și prin metoda chirurgicală clasică, deschis:

Meniscectomie artroscopică

Tehnica artroscopică este așa-numita chirurgie „prin gaura cheii”, fiind o procedură de mare precizie. Aceasta presupune efectuarea unor incizii fine de jur-împrejurul genunchiului, prin care medicul ortoped introduce instrumente chirurgicale subțiri, sub ghidajul unei camere video. Practic, artroscopia de genunchi, care permite vizualizarea articulației din interior și stabilirea diagnosticului, este continuată cu procedura de tratament – meniscectomie.

Atunci când este posibil, tehnica artroscopică este de preferat, deoarece leziunile asupra țesuturilor vecine sunt minime. Spre deosebire de metoda chirurgicală clasică, pacienții se recuperează mai rapid și mai ușor după meniscectomia artroscopică.

Meniscectomie deschisă

Meniscectomia deschisă este efectuată prin metoda chirurgicală clasică, care implică o incizie extinsă la nivelul genunchiului, expunând întreaga articulație. Spitalizarea este mai prelungită, iar recuperarea mai de durată decât în cazul tehnicii artroscopice.

Indicații pentru meniscectomie

Meniscectomia se adresează pacienților care prezintă leziuni sau rupturi de menisc, asociate cu durere de genunchi și alte simptome, cum ar fi rigitatea și senzația de blocare a genunchiului sau trosnirea acestuia la anumite mișcări. Leziunile meniscale pot apărea lent, odată cu înaintarea în vârstă, din cauza unor afecțiuni degenerative (cum ar fi osteoartrita), dar și spontan, în urma unui traumatism (cum ar fi răsucirea sau lovirea puternică a genunchiului).

Meniscectomia este recomandată pacienților la care tratamentul conservator (repausul, compresele reci, modificarea activității fizice, purtarea unei atele), procedurile de recuperare medicală și medicamentele antiinflamatoare nu au avut rezultate.

O treime din menisc este puternic vascularizată, iar leziunile în această regiune, denumită „zona roșie”, se pot vindeca adesea de la sine sau prin tratament conservator. Atunci când leziunile afectează celelalte regiuni, care nu sunt alimentate cu sânge și nutrienți, poate fi nevoie de meniscectomie.

Tipul de operație de menisc este stabilit de medic în funcție de mai multe criterii:

  • Vârsta pacientului;
  • Severitatea și localizarea leziunilor;
  • Cauza leziunilor;
  • Nivelul de activitate fizică;
  • Simptomatologie.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Investigații necesare înainte de meniscectomie

Înainte de meniscectomie, specialistul va recomanda o serie de investigații imagistice:

  • Radiografie – deși nu ajută la vizualizarea leziunilor de menisc, radiografia permite diagnosticarea altor afecțiuni de la acest nivel, pentru un diagnostic diferențial;
  • RMN de genunchi – este cea mai bună metodă non-invazivă pentru diagnosticul leziunilor meniscale. Utilizează câmpul magnetic pentru a prelua imagini detaliate ale structurilor interne.

De asemenea, sunt necesare consultul de specialitate efectuat de un medic anestezist și un set de analize de laborator.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală?

Meniscectomia artroscopică este efectuată sub anestezie generală, regională (printr-o injecție în coloana vertebrală) sau locală (printr-o injecție în genunchi) și implică următoarele etape:

  1. Chirurgul ortoped efectuează 2-3 incizii în jurul genunchiului, cu un diametru de 0,5-1 cm;
  2. Specialistul introduce un artroscop (tub subțire, prevăzut cu o cameră video) într-una dintre incizii, pentru a ghida întreaga intervenție. În celelalte orificii create, introduce instrumente chirurgicale subțiri, cu ajutorul cărora realizează procedura;
  3. Cu ajutorul camerei video, medicul examinează întreaga articulație;
  4. După identificarea leziunilor, îndepărtează fragmente din menisc sau întregul menisc;
  5. La final, chirurgul extrase toate instrumentele, iar inciziile sunt suturate cu fire chirurgicale.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de meniscectomie sunt realizate de chirurgi ortopezi cu deosebită pregătire profesională, într-un bloc operator modern.

Meniscectomia deschisă este realizată sub anestezie generală sau regională și presupune următorii pași:

  1. Medicul efectuează o incize extinsă în zona genunchiului, pentru a expune întreaga articulație;
  2. După examinarea și depistarea leziunilor meniscale, specialistul îndepărtează fragmentele afectate sau întregul menisc;
  3. Incizia este suturată prin fire chirurgicale.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Recuperarea după meniscectomie

Recuperarea după meniscectomie depinde de tehnica utilizată, de severitatea leziunilor, de starea generală de sănătate a pacientului și de succesul fizioterapiei post-intervenție.

În cazul meniscectomiei artroscopice, pacienții sunt externați în aceeași zi după intervenție. După 2-3 zile, pot relua activități casnice ușoare și pot reveni la locul de muncă, dacă acesta nu implică efort fizic. După 1-2 săptămâni, amplitudinea de mișcare a articulației este recâștigată complet, iar pacienții sunt capabili să conducă din nou un automobil. Activitățile fizice normale și sportul pot fi reluate după 4-6 săptămâni. Totuși, recuperarea completă a meniscului durează până la 3 luni.

În perioada de recuperare, pacientul va urma un tratament cu medicamente prescrise de medic, va aplica în mod regulat comprese cu gheață și va efectua exercițiile de fizioterapie recomandate, pentru a grăbi procesul de vindecare.

Tratamentul chirurgical prin metoda clasică presupune o spitalizare mai lungă și o recuperare mai de durată.

Riscuri

În general, riscul de complicații după meniscectomie este redus. Potențialele riscuri legate de această procedură sunt:

  • Infecția la locul inciziei, atunci când leziunea chirurgicală nu este îngrijită corespunzător;
  • Riscul de a dezvolta artrită în timp (în lipsa unei porțiuni sau întregului menisc, femurul și tibia se pot deteriora mai ușor);
  • Alergie la substanța anestezică;
  • Sângerare excesivă la locul inciziei;
  • Tromboză venoasă profundă – formarea unui cheag de sânge în sistemul venos profund de la nivelul membrelor inferioare, în contextul imobilizării prelungite. Menținerea piciorului ridicat scade acest risc;
  • Hemartroza – acumulare de sânge în cavitatea articulară.

Meniscectomia la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de meniscectomie sunt realizate de chirurgi ortopezi cu deosebită pregătire profesională, într-un bloc operator modern, echipat cu apartură de ultimă generație. Operațiile sunt realizate în deplină siguranță și în cele mai bune condiții de confort, indiferent dacă tehnica folosită este artroscopică sau clasică. Tratamentul chirurgical pentru leziunile de menisc este stabilit personalizat, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate, pe termen lung.

După meniscectomie, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist. De asemenea, fiecare pacient beneficiază de consultații ortopedice periodice și de investigațiile imagistice recomandate de medic, pentru monitorizarea evoluției, postoperator.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR