Sindromul de impingement al umărului

Ce este sindromul de impingement al umărului?

  • Sindromul de impingement al umărului necesită tratament medical. Programează-te!

Sindromul de impingement al umărului este o afecțiune caracterizată de îngustarea spațiului subacromial și de fricțiunea coafei rotatorii cu acromionul (marginea superioară a omoplatului, osul din spatele umărului).

Sindromul de impingement al umărului sau de impingement subacromial este o cauză frecventă a durerii de umăr. Aceasta apare atunci când omoplatul irită coafa rotatorie, grupul de mușchi și tendoane care se atașează de humerus (osul brațului).

Afecțiunea mai este denumită și „umărul înotătorului”, deoarece este frecvent întâlnită la acești sportivi. Pe de altă parte, aceasta afectează adesea și alți atleți care suprasolicită umărul, cum ar fi jucătorii de tenis.

Coafa rotatorie este un grup de patru mușchi (supraspinos, infraspinos, rotund mic și subscapular) și tendoane (țesuturi conjunctive care atașează mușchii de oase), care se regăsesc în jurul articulației umărului. Această structură conectează omoplatul de capul humerusul (osul brațului), permițându-ne să efectuăm mișcări de rotație ale brațului.

Poziția anatomică a coafei rotatorii, care se localizează între cele două oase, face susceptibilă fricțiunea acesteia, presiunea repetată fiind responsabilă de apariția sindromului de impingement. La nivel mondial, se estimează că sindromul de impingement subacromial este cauza simptomelor la 44-65% dintre pacienții care acuză dureri de umăr.

Cauze și factori de risc

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Sindromul de impingement al umărului apare progresiv, fiind rezultatul suprasolicitării umărului prin mișcări repetate. Activitățile care implică mișcări repetitive ale umărului pot produce inflamarea tendoanelor sau bursei (sacul plin cu lichid de la nivelul articulației), ceea ce reduce spațiul subacromial. Fricțiunea sau iritarea coafei rotatorii de către acromion produce inflamație, ceea ce reduce și mai mult spațiul dintre acromion și humerus.

Uneori, sindromul de impingement poate fi cauzat de anomalii structurale ale acromionului. În cazul persoanelor la care acest os nu este plat, spațiul subacromial este mai îngust. Anomaliile osoase pot fi prezente încă de la naștere sau se pot dezvolta în timp, sub formă de pinteni osoși, excrescențe care apar o dată cu înaintarea în vârstă. Sindromul poate apărea și după o căzătură direct pe braț sau umăr.

Afecțiunea este cel mai des întâlnită la persoanele care practică sporturi ce implică mișcarea repetitivă a brațului deasupra capului, cum ar fi tenis, înot, volei, baseball, handbal. Alte activități care cresc predispoziția de a dezvolta acest sindrom sunt pictatul, munca în construcții, spălatul geamurilor.

Semne și simptome de sindrom de impingement al umărului

Sindromul de impingement al umărului poate produce următoarele manifestări:

  • Senzația de slăbiciune a brațului;
  • Durere la nivelul umărului, care se agravează la ridicarea brațului deasupra capului, la coborârea acestuia sau la întinderea pe o parte, pe umărul afectat;
  • Durere a umărului pe timpul nopții, care afectează calitatea somnului;
  • Dificultatea de a efectua activități uzuale, care implică mișcarea brațului ușor spre spate, cum ar fi încheiatul la nasturi;
  • Rigiditate a brațului sau reducerea amplitudinii de mișcare.

În general, durerea specifică sindromului de impingement subacromial se simte în partea din față a umărului și iradiază spre partea laterală. Aceasta este constantă și apare treptat, de-a lungul mai multor săptămâni sau luni.

Complicațiile sindromului de impingement subacromial

Sindromul de impingement al umărului poate favoriza dezvoltarea altor afecțiuni, prin deteriorarea structurilor articulației:

  • Tendinita și ruptura coafei rotatorii – este definită de inflamația tendoanelor care se atașează de capul humerusului. În timp, uzura continuă poate provoca ruptura acestor țesuturi;
  • Tendinita bicipitală și ruptura de tendon al bicepsului – reprezintă inflamația tendonului cap lung al bicepsului, care atașează mușchiul biceps de umăr. Deteriorarea acestuia poate duce la ruptură parțială sau completă;
  • Capsulită adezivă – este caracterizată de rigiditate și durere la nivelul articulației umărului. Afecțiunea este cauzată de îngroșarea și retractarea capsulei articulare, ceea ce limitează mișcarea acesteia.

Stabilirea diagnosticului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnosticul sindromului de impingement subacromial se realizează pe baza anamnezei, examenului clinic și investigațiilor imagistice.

În cadrul anamnezei, medicul va analiza istoricul medical și simptomatologia. Acesta va adresa întrebări cu privire la activitățile obișnuite și ocupație, pentru a determina cauzele posibile ale durerii.

În timpul examenului clinic, specialistul va examina umărul afectat, pentru a evalua intensitatea durerii, sensibilitatea, amplitudinea de mișcare, forța, dar și pentru a observa dacă sunt prezente deformări.

Ulterior, va recomanda o serie de teste imagistice, pentru a stabili cu certitudine cauza simptomelor:

  • Radiografie – această investigație imagistică cu raze X permite depistarea pintenilor osoși și artritei, însă nu oferă imagini ale țesuturilor moi, cum ar fi tendoanele;
  • Ecografie de părți moi și examen RMN – aceste teste captează imagini mai detaliate decât radiografia. Permit vizualizarea inflamației la nivelul bursei și leziunilor coafei rotatorilor, cum ar fi rupturi.

Tratamentul sindromului de impingement al umărului

Tratamentul non-chirurgical este prima opțiune pentru gestionarea sindromului de impingement al umărului și poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Acesta implică:

  • Odihnă, repaus de la activitățile sportive intense și evitarea mișcărilor de ridicare a brațului deasupra capului;
  • Kinetoterapie – presupune un program personalizat de exerciții fizice, menit să restabilească funcția normală a articulației;
  • Comprese reci – se recomandă aplicarea de comprese cu gheață timp de 20 de minute de câteva ori pe zi;
  • Medicație – medicul poate prescrie antiinflamatoare, pentru a reduce durerea și inflamația. Uneori, pot fi necesare injecțiile cu corticosteroizi.

Dacă aceste măsuri nu produc rezultate, singura soluție de tratament rămâne intervenția chirurgicală de decompresie subacromială prin tehnica artroscopică, minim invazivă. Artroscopia presupune efectuarea unor incizii de mici dimensiuni, prin care medicul introduce instrumente chirurgicale subțiri, ghidate cu ajutorul unei camere video. Decompresia subacromială reprezintă îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni de acromion, cu scopul de a crea mai mult spațiu pentru coafa rotatorie.

După intervenția chirurgicală, este necesară aderarea la un program special de reabilitare fizică.

Măsuri de prevenție

Scăderea riscului de a dezvolta sindromul de impingement al umărului se realizează prin următoarele metode:

  • Creșterea treptată a intensității exercițiilor fizice și antrenamentelor, pentru a evita suprasolicitarea coafei rotatorii;
  • Menținerea unei posturi corecte în timpul activităților fizice (spatele drept și omoplații stabili), pentru a reduce presiunea asupra umerilor.
  • Antrenarea mușchilor brațelor și umerilor – o forță musculară scăzută crește riscul de accidentare;
  • Controlul inflamației cauzate de mișcările repetitive, prin perioade de repaus și aplicarea compreselor cu gheață.

Tratament la SANADOR

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

La SANADOR, pacienții au acces la tehnici de diagnosticare moderne și tratamente de ultimă generație, minim invazive, care facilitează recuperarea cât mai rapidă. În Secția de ortopedie și traumatologie, medicii chirurgi ortopezi supraspecializați efectuează cu succes decompresia subacromială și alte tratamente ortopedice, în condiții de confort și siguranță. Pacienții au acces la programe de recuperare personalizate după intervenția chirurgicală, în cadrul Departamentului de Medicină Fizică și de Reabilitare, sub atenta monitorizare a echipei medicale.

Pe lângă decompresia subacromială, la Spitalul Clinic SANADOR se efectuează și intervenții variate de  artroscopie, în special pentru afecțiunile și leziunile genunchiului și umărului. Când medicii consideră că este necesar, efectuează și proceduri de artroplastie. Protezarea umărului și a altor articulații se realizează la Spitalul Clinic SANADOR cu tehnici moderne și proteze de calitate, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR