Fertilizarea in vitro (FIV)

Centrul de fertilizare in vitro SANADOR

Dacă vrei să beneficiezi de servicii medicale performante pentru o procedură de fertilizare in vitro, programează o consultație la Centrul FIV SANADOR!

 • Decontare prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.
 • Fertilizarea in vitro este considerată cea mai eficientă tehnică de reproducere umană asistată. Programează o consultație la Centrul FIV SANADOR!

Fertilizarea in vitro (FIV) este o metodă avansată de reproducere asistată, care presupune recoltarea și fertilizarea artificială a ovulelor în laborator și implantarea embrionilor astfel obținuți în uterul pacientei. Procedura este foarte complexă, fiind recomandată atunci când sarcina nu s-a putut obține în mod natural după 1 an de contacte sexuale neprotejate (sau după 6 luni, dacă pacienta are peste 35 de ani) și nici alte tratamente pentru infertilitate (stimularea ovariană medicamentoasă sau inseminarea artificială) nu au avut efectul dorit.

Watch on YouTube

În prezent, fertilizarea in vitro este considerată cea mai eficientă tehnică de reproducere umană asistată, iar durata unui ciclu FIV este de 4-6 săptămâni, din momentul începerii tratamentului de stimulare ovariană până la embriotransfer. În urma unei proceduri FIV pot fi obținuți mai mulți embrioni viabili, dar numai unul sau doi vor fi transferați în uterul pacientei, ceilalți, în funcție de calitatea, de potențialul lor evolutiv estimat de embriolog, vor fi criogenați (congelați) pentru stocare.

Centrul FIV SANADOR este unitate parteneră a Programului Social pentru Creșterea Natalității

Indicații pentru fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro este recomandată atunci când medicul specialist în RUAM (reproducere umană asistată), prin analize și investigații pentru FIV, stabilește că nu sunt alte soluții pentru obținerea unei sarcini sau când alte condiții de sănătate reproductivă ale cuplului o împiedică. Există însă și cazuri în care specialistul poate indica de la bun început o procedură FIV, ca fiind singura opțiune posibilă pentru un cuplu infertil. Acest lucru se întâmplă atunci când cuplul are anumite probleme medicale, diagnosticate printr-o serie de analize și investigații imagistice.

Cum se realizează fertilizarea in vitro?

Înainte de începerea procedurii FIV, atât pacienta, cât și partenerul acesteia trebuie să facă un set complet de analize și investigații necesare pentru FIV, pentru stabilirea cauzei infertilității și evaluarea stării generale de sănătate. După obținerea rezultatelor, medicul va discuta cu pacienta, pentru a-i explica cauzele și necesitatea protocolului de FIV, precum și următorii pași necesari. Un ciclu de fertilizare in vitro presupune respectarea mai multor etape FIV clar definite:

 • tratament hormonal pentru stimularea ovulației pacientei;
 • recoltarea ovocitelor de la pacientă;
 • donarea și pregătirea lichidului seminal, cu alegerea spermatozoizilor activi;
 • fertilizarea ovulelor cu spermatozoizii selecționați;
 • alegerea embrionilor viabili și eventual testarea lor genetică pentru eventuale anomalii;
 • embriotransferul sau criogenarea și depozitarea embrionilor rămași;

Există mai multe tipuri de proceduri FIV, iar alegerea îi aparține pacientei, la recomandarea medicului specialist RUAM care va coordona ciclul de fertilizare in vitro. Decizia trebuie să fie luată de medicul specialist, ținându-se cont în special de cauza infertilității, de starea de sănătate a pacientei și de dorința pacientei.

Watch on YouTube

Astfel, în funcție de particularitățile cuplului, procedura FIV se poate realiza:

 • cu ovocitele pacientei;  
 • cu ovocite donate;  
 • cu spermatozoizii partenerului;  
 • cu spermatozoizi de la donator;
 • cu embrioni proaspăt obținuți în laborator;
 • cu embrioni congelați (crioconservați).

FIV cu ovocite donate este singura soluție pentru pacientele care nu mai au rezervă ovariană dovedită prin analize de laborator, astfel încât în urma procedurii nu se pot obține embrioni sau aceștia nu se dezvoltă normal.

După obținerea embrionilor și analizarea calității lor de către embriolog, urmează etapa de embriotransfer.

La decizia pacientei și în urma sfatului medicului coordonator și a embriologului, în zilele 2-3 sau după obținerea blastociștilor (zilele 5-6) de incubare are loc embriotransferul. Acesta este o procedură simplă, care, fără a avea nevoie de sedare, constă în transferarea embrionului/embrionilor în uter cu ajutorul unor tuburi foarte fine, sub ghidaj ecografic transabdominal.

După transferul embrionar, pacienta va rămâne în repaus o scurtă perioadă, va primi la domiciliu un tratament specific de susținere a implantării embrionare. Pacienta își poate relua activitățile zilnice, dar va fi sfătuită să evite efortul fizic intens. Testul de sarcină este recomandat după aproximativ 14 zile de la embriotransfer, iar dacă este pozitiv, pacienta va veni la clinică, pentru confirmarea sarcinii prin ecografie transvaginală sau printr-un test mai specific de sânge.

Ce rată de succes are fertilizarea in vitro?

Vârsta pacientei este principalul factor care influențează succesul unui ciclu FIV. O femeie mai tânără are șanse mai mari să obțină o sarcină prin această metodă, iar fiecare an care trece scade drastic șansele de reușită. Diferențele sunt semnificative: 40-45% pentru 25-30 de ani, 30-35% pentru 30-35 de ani, mai puțin de 20% pentru o pacienta de 38-40 de ani și mai mica de 2% pentru o vârsta mai mare de 43 de ani.

În paralel cu vârsta, rezerva ovariană precum și factorii genetici reprezintă motivele principale care influențează succesul FIV. Factorii masculini nu trebuie neglijați.

Dacă o procedură FIV nu s-a finalizat cu o sarcină, se poate iniția un alt ciclu FIV, dar nu mai devreme de 8-12 săptămâni, pentru ca organismul pacientei să își reia bioritmul natural.

Literatura de specialitate acceptă efectuarea a patru protocoale de stimulare pentru aceeași pacientă, iar în cazul eșecului se pot accesa alte proceduri din protocoalele FIV.

 • Programează-te la Centrul FIV SANADOR pentru consultație și analize complete!

Centrul FIV SANADOR

 • Adresa

  Calea Floreasca 165, sector 1, București, etajul 2

 • Program

  Luni – Vineri: 08.00–21.00

 • Metrou

 • STB

  135, 182, 282

Echipă medicală

Conf. Dr. Nicolae Poiană

Obstetrică-ginecologie Competente in: Tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, Colposcopie, Endoscopie ginecologică, Ecografie obstetricală și ginecologică
Coordonatorul Centrului FIV SANADOR

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Ina Bănacu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Ultrasonografie obstetricală si ginecologică, sexologie.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Cristina-Alice Barbu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, histeroscopie, ultrasonografie obstetricală și ginecologică

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Mihai Bucur

Urologie Competență în ecografie generală.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Dorina Codreanu

Obstetrică-ginecologie Competente in: chirurgie laparoscopica ginecologica, histeroscopie, trat. inf. cuplului si RUA, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, colposcopie

Centrul FIV SANADOR

Dr. Claudia Daniela Ștefănescu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: ultrasonografie obstetricală și ginecologică, colposcopie, medicină materno-fetală, senologie.

Centrul FIV SANADOR

Dr. Mihaela-Florentina Bruno

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Colposcopie, Histeroscopie Laparoscopică, Tratamentul Infertilității Cuplului și Reproducere Umană Asistată.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Corina-Gabriela Chișu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: histeroscopie, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, tratamentul infertilității cuplului și reproducerea umană asistată, colposcopie, planificare familiala

Centrul FIV SANADOR

Dr. Raluca Costache

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Colposcopie, Tratarea Infertilității Cuplului și Reproducere Umană Asistată.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Roxana-Elena Dumitru

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Medicină Materno-Fetală, Colposcopie.

Centrul FIV SANADOR

Dr. Elena-Camelia Duțescu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Colposcopie, Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Tratamentul Infertilității Cuplului și Reproducere Umană Asistată.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Sorin Eșanu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: ecografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie, laparoscopie ginecologică.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Lucia Luchian

Obstetrică-ginecologie Competențe în: ecografie obstetricală și ginecologică, medicină materno-fetală, colposcopie și tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Ciprian Andrei Morariu

Obstetrică-ginecologie Competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Tratamentul Infertilității Cuplului și Reproducere Umana Asistată, Histeroscopie.

Centrul FIV SANADOR

Dr. Cătălin-George Nenciu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Colposcopie, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Gineco-Oncologie, Histeroscopie, Uroginecologie, Tratamentul Infertilității Cuplului și Reproducere Umană Asistată.

Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Conf. Dr. Anca Panaitescu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: ultrasonografie obstetricală și ginecologică, medicină materno-fetală

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Irina Pîrcălabu

Obstetrică-ginecologie Competențe în: ecografie obstetricală și ginecologică, histeroscopie, chirurgie laparoscopică ginecologică, colposcopie.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Alina Stan

Obstetrică-ginecologie Competente in Histeroscopie, Ultrasonografie Obstetricala si Ginecologica

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Erna Stoian

Obstetrică-ginecologie Competențe în: colposcopie, histeroscopie; tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, chirurgie laparoscopică ginecologică, managementul serviciilor de sănătate

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Ioana-Gabriela Vișan

Obstetrică-ginecologie

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Arben Zguri

Obstetrică-ginecologie Competențe în: Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Colposcopie, Tratamentul Infertilitatiii Cuplului Si RUA, Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Medicină Materno-Fetală.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR