Cum se realizează și cât durează operația cezariană?
Primul pas necesar este pregătirea pentru anestezie, etapă esențială înaintea oricărei intervenții chirurgicale. Deseori, pentru cezarienele planificate din timp, medicul folosește anestezia epidurală, care permite mamei să fie trează pe parcursul operației și să-și vadă bebelușul imediat ce se naște. Acest tip de anestezie se poate folosi și în nașterea naturală, pentru a controla durerile din timpul travaliului. Alteori însă, medicul specializat în anestezie și terapie intensivă poate recomanda o anestezie generală.
Dacă nașterea prin cezariană se face cu anestezie epidurală, mama va fi trează în timpul operației și își va vedea bebelușul imediat ce vine pe lume.
După administrarea anesteziei, chirurgul obstetrician va efectua o incizie de 3-4 cm prin pielea și peretele abdomenului, verticală sau orizontală. Urmează extragerea bebelușului, apoi medicul scoate placenta și folosește fire sau capse pentru a reface uterul, musculatura planșeului abdominal și pielea. Cusăturile cu fire resorbabile se dizolvă singure, nefiind necesară scoaterea lor, dar capsele trebuie să fie îndepărtate o săptămână mai târziu.
Cezariana de urgență urmează aceleași etape ca o cezariană programată, însă viteza de extragere a fătului este diferită. Cezariana planificată durează aproximativ 45 de minute de la început până la final, iar timpul alocat pentru scoaterea bebelușului este de 10-15 minute. Într-o cezariană de urgență, ritmul este mult accelerat, toată operația durează în jur de 15 minute, iar extragerea bebelușul între 2-6 minute.