Sistemul limfatic este format din vase si ganglioni, cu rol in drenajul tesutul interstitial si de combatere a infectiilor la nivelul organismului. De asemnea, sistemul limfatic detine un rol important in circulatia sangvina.

Drenajul limfatic este o procedura de ameliorare a afectiunilor de la nivelul acestui sistem, care este esential in dezvoltarea sistemului imunitar. Atunci cand sistemul (reteaua de ducturi, vase si ganglioni) se blocheaza, acumuland limfa, pot fi afectate anumite regiuni ale organismului, precum membrele, care se pot umfla. Aceasta acumulare de limfa in tesutul moale se numeste limfedem.

Scopul drenajului limfatic este de a "debloca" acele acumulari de limfa si de a reda fluxul normal la nivelul organismului. Aceasta procedura terapeutica a aparut in anii 1930, fiind elaborata cu scopul initial de a combate sinuzita cronica. In prezent, aceasta tehnica de masaj, denumita drenaj limfatic, se numara printre cele mai importante proceduri reflexologice, fiind ideala pentru a reda fluxul normal al limfei si a preveni formarea de limfedem. 

Recomandari

Drenajul limfatic este o procedura comuna in tratamentul post-operatoriu al mastectomiilor insotite de rezectia ganglionilor limfatici. Masajul contribuie, in timp, la dezvoltarea unei circulatii limfatice colaterale. De regula, acest tratament se efectueaza zilnic, pe o perioada de aproximativ o luna, urmata de o pauza de doua-trei luni, timp in care pacientul va urma recomandarile medicului si exercitiile de gimnastica medicala prescrise de acesta.

Procedura este practicata si in cazul celor care prezinta limfedem al picioarelor, intalnit dupa operatia de prostata sau vezica urinara, al colonului sau melanomului. De asemena, limfedemul poate aparea si in urma unei infectii sau a tratamentului cu radiatii (radioterapie).

Alte cazuri pentru care se recomanda drenajul limfatic includ tratamentul traumatismelor sportive, imbunatatirea aspectului pielii si terapia de formare a tesutului cicatricial. Drenajul limfatic are si un efect de ameliorare a simptomelor in cazul sinuzitei, bronsitei, amigdalitei si laringitei.

Contraindicatii

Exista si contraindicatii in cazul acestei proceduri medicale de recuperare, precum in cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca decompensata, al celor care prezinta inflamatii acute cauzate de virusuri ori bacterii ori a celor care sufera de hipertiroidism, astm bronsic, tuberculoza, afectiuni dermatologice, boli contagioase.

Galerie foto