Radiologia intervențională combină competențele în imagistică și în proceduri minim invazive ghidate imagistic pentru a evalua, diagnostica și trata afecțiuni benigne sau maligne ale toracelui, abdomenului, pelvisului și extremităților.

  • SANADOR, centru de excelenta in chemoembolizare hepatica cu miscrosfere absorbabile

Radiologia interventionala permite, sub control vizual ecografic sau radiologic, punctiile si biopsiile organelor profunde, drenarea abceselor, tratamentul anumitor hernii discale din regiunea lombara prin nucleoliza enzimatica (injectarea unei enzime in discul vertebral) sau prin fragmentarea percutanata, tratamentul unor cancere prin perfuzie locala de antimitotice (medicamente anticanceroase), punand la adapost restul organismului fata de efectele nedorite, ori neurochirurgia stereotaxica sunt alte exemple de radiologie interventionala.

Am dotat Departamentul de Radiologie Interventionala al Spitalului Clinic SANADOR cu doua angiografe de ultima generatie: Philips Azurion 7 si Siemens ArtisZee – echipamente care permit si sustin performante medicale prin furnizarea si stocarea de imagini de inalta rezolutie din interiorul vaselor de sange (angiograma).

Chemoembolizarea hepatica

  • Primul centru international de training in chemoembolizare hepatica

Chemoembolizarea (chimioembolizarea) cu microsfere absorbabile Tandem este o procedură de radiologie intervențională prin care sunt tratate tumorile hepatice primare (cancerul hepatic) sau secundare (metastaze) inoperabile. Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este o procedură de ultimă generație, cu rezultate în peste 85% din cazuri.

Spitalul Clinic SANADOR este primul centru de excelenta in chemoembolizare hepatica cu microsfere absorbabile din Europa Centrala si de Sud-Est si este atestat drept centru internațional de pregătire în chemoembolizare hepatică. Află aici mai multe informații despre chemoembolizarea hepatică.

Neuroradiologia Interventionala

Ce este neuroradiologia Interventionala? Din semantica celor doi termeni alaturati, putem intelege ca, prin «neuro», definim toate leziunile vasculare din sfera cerebrala, iar prin «radiologie interventionala», definim totalitatea procedurilor minim invazive, prin abord arterial femural prin care leziunile vasculare cerebrale pot fi tratate endovascular de catre medicul neuroradiolog, interfata dintre medic si pacient fiind angiograful cu substractie digitala.

Ce stim despre istoria acestei supraspecialitati? Este relativ tanara in istoria medicinii, vorbim de 25 de ani de la implementarea ei in spitalele din tarile dezvoltate. Aparitia acestei ramuri medicale a fost posibila datorita limitelor neurochirurgiei clasice (interventiile deschise neurochirurgicale in cadrul patologiei cerebrovasculare avand limitari tehnice si riscuri importante). Dezvoltarea continua in ultimii 10 ani a unor materiale neuro-endovasculare de inalta calitate si ameliorarea substantiala a calitatii imaginii angiografice si a multitudinii protocoalelor de imagistica volumetrica 3D obtinute pe angiografele de ultima generatie au extins exponential arsenalul terapeutic si, mai ales, siguranta interventiilor minim invazive neuro-endovasculare.

Radiologie. La SANADOR, pentru ca avem sanatatea ca stil de viata, am investit in cel mai performant angiograf Philips disponibil pe piata de profil la nivel mondial – Philips Azurion 7. Care sunt calitatile acestuia? Face posibila terapia acestor leziuni vasculare cerebrale cu o acuratete si siguranta echivalenta celor din marile centre de neuroradiologie interventionala din Occident.

In acelasi timp, colaborarea Spitalului Clinic SANADOR cu medicul Cristian Mihalea, supraspecializat in aceasta ramura cu echipa profesorilor Jacques Moret si Laurent Spelle din Paris, incepand din anul 2011 a facut posibila dezvoltarea acestei activitati. Impreuna cu conf.dr. Bogdan Popa, interventiile neuroendovasculare sunt efectuate de echipa SANADOR incepand cu anul 2014, iar fiecare caz beneficiaza de o atenta analiza preoperatorie precum si de un abord pluridisciplinar cu membri echipei de neurochirurgie.  

Ce patologii trateaza neuroradiologia intervenționala?

1. Anevrismul cerebral: reprezinta o dilatatie anormala, de obicei saculara pe traiectul uneia din arterele cerebrale. Rata de ruptura a unui anevrism cerebral este estimata in studiile largi ca fiind de circa 2-3% pe an. Cu cat pacientul este mai tanar cu atat sansele sale de a experimenta o ruptura de anevrism si implicit o hemoragie cerebrala, sunt mai mari. Ruptura unui anevrism cerebral este in proportie de 50% fatala pentru pacient si supravietuirea dupa o ruptura de anevrism cerebral lasa sechele neurologice in proportie de 30-40%. Din acest motiv, embolizarea anevrismului cerebral, adica excluderea lui din circulatia sanguina prin implantarea in sacul anevrismal de materiale specifice neuroendovasculare sau plasarea unui stent de tip «Flow Diverter» in fata coletului anevrismal, a devenit metoda de electie pentru tratarea acestei patologii.

Avantaje:

  • siguranta acestui tip de procedura (1,5-2% risc cumulat) in comparatie cu rata de risc in cazul procedurilor de neurochirurgie deschisa ce ajunge la 5-8%.
  • timpul scurt de spitalizare si recuperare necesar post interventie de circa 3-5 zile in comparatie cu 10-25 de zile in cazul interventiei clasice neurochirurgicale.

2. Malformatia arterio venoasa cerebrala (MAV-ul cerebral): este o afectiune rara ce consta in prezenta, inca de la nastere, a unui pachet de arteriole (numit «nidus») anormal dezvoltate si cu o fragilitate crescuta. Riscul de ruptura exista si este estimat la 1,5-3% pe an, iar un MAV cerebral o data rupt are o rata de re-ruptura crescuta de 5 ori, adica 7,5-15% pe an in functie de angio arhitectura specifica fiecarui pacient. Neuroradiologia interventionala vine cu solutia excluderii acestor leziuni din circulatia sanguina si reducerea la zero a riscului unei noi sangerari prin injectarea unui co-polimer specific la nivelul «nidusului».

Avantaje:

  • perioada scurta de spitalizare si recuperare
  • aceasta metoda este in multe cazuri unica  ce poate fi oferita pacientilor, deoarece neurochirurgia clasica nu poate fi aplicata unor MAV-uri profunde sau de dimensiuni mari.

3. Fistula durala arterio-venoasa cerebrala (DAVF-ul cerebral): este o afectiune rara ce consta intr-un traiect de comunicare patologic intre o artera si vena cerebrala («patul fistulei») ce se dobandeste in cursul vietii pacientului. Simptomatologia este data in unele cazuri de hemoragia cerebrala datorita ruperii componentei venoase a fistulei sau de tinitusul permanent pe care o buna parte din pacienti il percep atunci cand fluxul sanguin creste in teritoriul fistulei cerebrale. Cauzele sunt complexe si rezida in esenta in patologia infectioasa din sfera ORL (otite repetate) sau patologia post traumatism cranian sever. Tratamentul neuroendovascular este in mare proportie singurul capabil sa trateze aceasta patologie cu o rata de succes ridicata si un risc minim per procedura (1,5-2% risc cumulat). Precizam ca, atat in cadrul malformatiilor cat si al fistulelor cerebrale, pot fi necesare 2, 3 sau chiar 4 sesiuni de embolizare efectuate la interval de 2-3 luni distanta.

4. Accidentul cerebral ischemic (AVC-ul): este reprezentat de obstruarea cu un tromb (sange coagulat) a unui vas important din circulatia cerebrala rezultand privarea de sange oxigenat a teritoriului cerebral arondat respectivului vas ceea ce conduce implicit la moartea acestuia in urmatoarele 5-6 ore, pacientul dezvoltand simptomatologie neurologica specifica (imposibilitatea de a misca mana si piciorul – «hemiplegie» sau imposibilitatea de a vorbi – «afazie» etc.).

Neuroradiologia interventionala, prin procedeul de trombectomie mecanica, are posibilitatea de a obstrua vasul inchis in primele 4-6 ore de la debutul simptomatologiei prin extragerea mecanica a trombului ocluziv cu ajutorul fie a unui «stent retriver» fie a unui cateter de aspiratie foarte suplu.

AVC-ul ischemic este din pacate a treia cauza de deces la nivel mondial, iar progresele importante facute de neuroradiologia interventionala in ultimii 5 ani tind sa ofere solutia terapeutica ideala in cazul acestei patologii. Avantajul acestei proceduri este unul imens deoarece salveaza viata pacientului si de asemenea daca este facuta in timp util, sub 4-5 ore de la debut sechelele neurologice pot fie sa nu existe sau sa fie minime.

AVC-ul ischemic cerebral are ca prima cauza un tromb format la nivelul inimii pe fondul unei aritmii cardiace de obicei fibrilatia atriala. Din acest motiv, este esential ca pacientii peste 55 de ani sa efectueze controale periodice la medicul de familie si medicul specialist cardiolog pentru a depista aceasta patologie precum si alti factori paraclinici ce pot duce la AVC ischemic precum dislipidemiile si problemele de coagulare.

5. Stentarea stenozelor carotidiene: boala aterosclerotica poate afecta orice artera a organismului uman, fie ca vorbim de arterele coronare, femurale sau arterele carotide. Stenoza carotidiana este o afectiune severa ce poate angaja prognosticul vital al pacientului si care, nerezolvata la timp conduce la AVC-ul ischemic cu consecinte neurologice importante.

Cum se trateaza aceasta leziune? Prin 2 cai: fie prin endarterectomie carotidiana – interventie de chirurgie vasculara clasica deschisa efectuata de medicul chirurg vascular, fie prin procedeul minim invaziv de plasare a unui stent in dreptul placii ateromatoase stenozante de catre medicul neuroradiolog interventionist. Ambele metode au avantaje si dezavantaje asemanatoare si pacientul poate opta pentru oricare din aceste doua metode.

6. Embolizarea pre-operatorie a unor tumori cerebrale cu vascularizatie proprie importanta prin injectarea de micro-sfere la nivelul patului tumoral: este o procedura cu grad minim de risc a carui principal avantaj este devascularizarea unei tumori (in principal meningioame de dimensiuni mari) ce urmeaza a fi supusa exciziei pe cale neurochirurgicala clasica. Prin aceasta procedura interventia neurochirurgicala devine mult mai putin riscanta datorita reducerii exponentiale a sangerarii intra-operatorii, iar recuperarea pacientului se scurteaza considerabil.

Putem observa, asadar, ca am descris, mai sus, patologii ce pun in pericol viata pacientului. Sau pot lasa sechele neurologice. La SANADOR, ne dorim sa-ti continui activitatea si sa revii la bucuriile vietii, asa cum le stiai inainte. Neuroradiologia interventionala ofera posibilitatea tratamentului minim invaziv cu riscuri minime (1-2%) si o perioada de spitalizare scurta (in medie 3-4 zile). In majoritatea cazurilor nu este nevoie de o perioada de recuperare post-operatorie deoarece parenchimul cerebral nu este afectat, procedurile efectuandu-se prin abord vascular de la nivelul arterei femurale, pacientul fiind supus anesteziei generale.

Diagnosticul preoperator precis al acestor leziuni, prin angiografia cerebrala diagnostica (procedura ce dureaza in medie 30 de minute si se desfasoara sub anestezie locala), este cheia unui tratament endovascular adaptat anatomiei si particularitatilor morfologice specifice fiecarui pacient in parte.

Galerie foto