Vino la SANADOR și beneficiază de principiile medicinei minim invazive, reflectate prin tehnicile de radiologie intervențională, care se realizează cu angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, echipamente care permit și susțin performanțe medicale prin furnizarea și stocarea de imagini de înaltă rezoluție!

Radiologia intervențională combină competențele în imagistică și în proceduri minim invazive ghidate imagistic (angiografie, tomografie computerizată sau ultrasonografie) pentru a evalua, diagnostica și trata afecțiuni benigne sau maligne ale toracelui, abdomenului, pelvisului și extremităților.

Watch on YouTube

Radiologia intervențională este recomandată ca alternativă pentru un anumit tip de proceduri chirurgicale. Astfel, complexitatea inciziilor, precum și unele riscuri ale operațiilor clasice  sunt evitate, recuperarea pacientului este rapidă, durerile sunt reduse și perioada de internare este minimă.  Progresul tehnologic a contribuit decisiv în dezvoltarea procedurilor de radiologie intervențională, care au luat naștere din dezideratul de a modifica cu totul optica medicinei tradiționale.

În departamentul de Radiologie intervențională tratăm următoarele afecțiuni:

Proceduri de radiologie intervențională

La Spitalul clinic SANADOR, în cadrul departamentului de Radiologie Intervențională, se realizează multiple proceduri, printre care se numără:

Philips Azurion 7- Tehnologie performantă de ultimă generație, cu ghidaj imagistic și calitate sporită a imaginii.

Neuroradiologia

Este reprezentată de totalitatea procedurilor minim invazive cu abord arterial femural prin care leziunile vasculare cerebrale pot fi tratate endovascular, interfața dintre medic și pacient fiind angiograful cu substracție digitală.

Neurochirurgia clasică are limitări tehnice și riscuri importante, în funcție de localizarea și profunzimea patologiei cerebrovasculare, iar dezvoltarea tehnologică a materialelor neurovasculare de înaltă calitate și îmbunătățirea calității imaginilor angiografice au extins exponențial  posibilitățile terapeutice.

Watch on YouTube

Prin intermediul angiografului Philips Azurion 7, terapia leziunilor vasculare cerebrale se realizează cu acuratețe și în condiții de maximă siguranță, de către medici supraspecializați în acest domeniu. La SANADOR, analizăm minuțios fiecare caz în parte, iar în vederea procedurilor de neuroradiologie intervențională, pacientul beneficiază de o evaluare atentă preprocedurală precum și de o abordare pluridisciplinară, membrii echipei radiologice colaborând îndeaproape cu membrii echipei de neurochirurgie.

Patologii abordate prin Neuroradiologie intervențională

Anevrismul cerebral

Anevrismul cerebral este dilatația anormală, de obicei saculară pe traiectul uneia din arterele cerebrale. Cu cât pacientul este mai tânăr, cu atât șansele de a suferi o ruptură de anevrism și implicit o hemoragie cerebrală, sunt mai mari.

Ruptura de anevrism cerebral este în proporție de 50% fatală pentru pacient, iar supraviețuirea după un astfel de episod are sechele neurologice în proporție de 30-40%. Din acest motiv, embolizarea anevrismului cerebral, adică excluderea lui din circulația sanguină prin implantarea în sacul anevrismal de materiale specifice neuroendovasculare sau plasarea unui stent de tip ”Flow Diverter” în fața coletului anevrismal, a devenit metoda de elecție pentru tratarea acestei patologii.

Avantaje

  • Acest tip de procedură are riscuri mult mai scăzute (1,5-2% risc cumulat), comparativ cu rata de risc în cazul procedurilor de neurochirurgie deschisă.
  • Spitalizarea este mai scurtă iar recuperarea post-intervențională este mai rapidă, comparativ cu recuperarea în cazul intervențiilor clasice neurochirurgicale.

Spitalul Clinic SANADOR oferă acest tip de tratament endovascular, miniminvaziv prin intermediul platformei tehnice necesare (Angiograf Philips Azurion 7) și cu ajutorul unei echipe pluridisciplinare ce reunește medici neuroradiologi intervenționiști cu experiență, medici neurochirurgi precum și medici anesteziști specializați în neuroreanimare.

Malformația arterio venoasă cerebrală

Reprezintă o afecțiune rară ce constă în formarea unui traiect de comunicare patologică între o venă și o arteră la nivel cerebral. Simptomatologia este dată în unele cazuri de hemoragia cerebrală datorată rupturii componentei venoase a fistulei, sau de tinitusul permanent pe care o parte din pacienți îl percep atunci când fluxul sanguin crește în teritoriul fistulei.

Cauzele sunt complexe și rezidă în special în patologia infecțioasă din sfera ORL (otite repetate) sau post traumatism cranian sever. Pentru diagnosticul avansat este indicată o arteriografie cerebrală. Tratamentul neuroendovascular este în mare parte singura metodă de tratament în această patologie, cu o rată de succes ridicată și cu un risc minim periprocedural.

Accidentul cerebral vascular ischemic

Accidentul cerebral vascular ischemic, reprezintă obstruarea unui vas important din circulația cerebrală prin formarea unui tromb, rezultând în privarea de sânge a teritoriului cerebral vascularizat de respectivul vas.

Neuroradiologia intervențională, prin procedeul de trombectomie mecanică, are posibilitatea de a dezobstrua vasul trombozat în primele 4-6 ore de la debutul simptomatologiei (imposibilitatea de a mișca mâna și piciorul, imposibilitatea de a vorbi, etc.), prin extragerea mecanică a trombului ocluziv cu ajutorul fie a unui ”stent retriever”, fie a unui cateter de aspirație foarte suplu.

Avantajele acestei proceduri sunt foarte mari, deoarece salvează viața pacientului și mai ales, făcută la 4-6 ore de la debut, sechelele neurologice pot fi minime sau chiar pot fi remise în totalitate.

Chemoembolizarea hepatică

Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile Tandem este o procedură de radiologie intervențională prin care sunt tratate tumorile hepatice primare (cancerul hepatic) sau secundare (metastaze) inoperabile. Chemoembolizarea cu microsfere absorbabile este o procedură de ultimă generație, cu rezultate favorabile în peste 85% din cazuri.

Procedura este foarte eficientă pentru pacienții cu tumori hepatice inoperabile, iar avantajul major față de chemoembolizarea clasică (cu Lipiodol) este reducerea toxicității în afara ficatului, tratamentul acționând doar în tumorile din ficat și evitând atacarea altor organe.

Intervenția prin chemoembolizare se face doar pe vasele tumorale, astfel încât concentrația locală (intratumorală) de chimioterapic este mare, iar reacțiile adverse sunt mult reduse, în special cele sistemice, comparativ cu chimioterapia convențională.

Spitalul Clinic SANADOR a devenit  primul Centru de excelență în chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est, și al doilea din Europa, după cel din Universitatea Heidelberg, Germania. Atestarea a fost oferită de către CeloNova BioSciences USA, compania producătoare de microsfere absorbabile TANDEM, și certifică faptul că, în Spitalul Clinic SANADOR, acest tip de intervenții se efectuează la standarde internaționale.

Tehnologie medicală

Departamentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.

Tehnologia performantă de ultimă generație cu ghidaj imagistic și o calitate sporită a imaginii asigură o reducere a dozei de iradiere atât pentru pacient, cât și pentru doctor, cu 50% în domeniul cardiologiei și 70% în domeniul vascular periferic. Datorită calității imaginii și a preciziei cu care se poate desfășura actul intervențional, echipamentul deschide noi posibilități de tratament minim-invaziv pacienților care suferă de o gamă complexă de afecțiuni, atât din sfera cardiologică, vasculară, cât și cea neurologică sau oncologică.

Echipamentul este deosebit de util pentru tratamentul patologiei cardiace prin intervenții de cardiologie intervențională,  deoarece permite și susține, în cele mai bune condiții, performanța medicală prin furnizarea și stocarea de imagini de înaltă rezoluție din interiorul vaselor de sânge (angiograma).

Galerie foto

SANADOR