Programează-te la SANADOR pentru investigații imagistice de înaltă calitate, efectuate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație!

Scanarea cu ajutorul computerului tomograf este adesea cea mai bună metodă pentru detectarea multor tipuri de tumori, deoarece imaginile generate permit medicului să confirme prezența unei tumori și să determine dimensiunea și localizarea acesteia. Vino la SANADOR pentru examinare CT rapidă, neinvazivă și precisă!

Tehnologie imagistică de ultimă generație în cadrul departamentului de Radiologie și imagistică SANADOR

  • Vino la SANADOR pentru examinare CT rapidă, neinvazivă și precisă, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație!

Tomografia computerizată se efectuează dupa ce s-au epuizat alte metode de investigație, precum ecografie, radiografie etc. Computerul Tomograf este frecvent utilizat în vederea stabilirii diagnosticului, dar mai ales în urmărirea periodică a afecțiunilor oncologice (cancere) cu diverse localizări iar indicația pentru această investigație este dată de medicul specialist.

Examinarea imagistică CT este rapidă, nedureroasă, neinvazivă și precisă. În cazuri de urgență, poate dezvălui leziuni interne și sângerări, suficient de repede pentru a ajuta la conduita terapeutică de urgență în vederea salvării unei vieți

Principiul de funcționare al Tomografiei Computerizate

Termenul „tomografie computerizată”, sau CT, se referă la o procedură computerizată de imagistică cu raze X, în care un fascicul îngust de raze vizează zona de examinare a pacientului și se rotește rapid în jurul corpului acestuia, producând semnale care sunt procesate de computerul aparaturii. Imaginile generate sunt imagini transversale  ale corpului. Acestea se numesc imagini tomografice și conțin informații mai detaliate decât radiografiile convenționale.

Pacientul este așezat pe o masă motorizată, care mută pacientul printr-o deschidere circulară în sistemul de imagistică CT. Pe măsură ce pacientul trece prin sistemul de imagistică CT, o sursă de raze X se rotește în jurul interiorului deschiderii circulare. O singură rotație durează aproximativ 1 secundă. Sursa de raze X produce un fascicul îngust,  pentru iradierea unei secțiuni din corpul pacientului. Grosimea fasciculului poate fi de până la 1 milimetru sau de 10 milimetri. În examinările tipice există mai multe faze, fiecare alcătuită din 10 până la 50 de rotații ale tubului de raze X în jurul pacientului în coordonare cu masa care se deplasează prin deschiderea circulară. Pentru facilitarea vizualizării vaselor, examinarea CT se poate realiza cu ajutorul substanței de contrast.

Odată ce un număr de imagini succesive sunt colectate de computerul echipamentului CT, acestea pot fi prelucrate digital pentru a forma o imagine tridimensională a zonelor anatomice examinate, lucru care permite identificarea și localizarea mai ușoară a structurilor anatomice de bază, precum și a posibilelor tumori sau anomalii.

Tomografia computerizată (CT) este un test imagistic de diagnostic utilizat pentru a crea imagini detaliate ale organelor interne, oaselor, țesuturilor moi și vaselor de sânge. Imaginile secțiunii transversale generate în timpul unei scanări CT pot fi reformatate în mai multe planuri și pot genera chiar și imagini tridimensionale care pot fi vizualizate pe un monitor de computer, imprimate pe film sau transferate pe suport electronic.

Tehnologie de ultimă generație

Departamentul de Radiologie și imagistică SANADOR dispune de 4 echipamente computer tomograf ce produc imagini de înaltă calitate, fiind echipamente de ultimă generație:

  • Două echipamente Computer tomograf Siemens CT Definition Edge 128 slice-uri . Acest echipament permite efectuarea întregii game de investigații din imagistica medicală în tomografie, inclusiv investigații cardiologice și angiografice.
  • Computer tomograf Siemens Somatom Go Up. Prin intermediul acestui echipament se pot efectua toate investigațiile din gama imagisticii medicale în tomografie computerizată.
  • Computer tomograf Philips Big Bore 4D. Acest echipament este dedicat tratamentelor radioterapeutice. Acest tomograf include două tehnologii de ultimă generație care contribuie la creșterea calității imaginii: iDose4 și O-MAR, care reduc artefactele provocate de implanturile ortopedice și cresc rezoluția spațială la doze de iradiere mici.

Indicațiile Tomografiei Computerizate

Tomografia computerizată poate fi utilizată pentru a identifica boli sau leziuni în diferite regiuni ale corpului. Această investigație a devenit un instrument de screening util pentru detectarea posibilelor tumori sau leziuni în torace, abdomen sau pelvis. De asemenea, tomografia computerizată este utilizată în urmărirea periodică a afecțiunilor oncologice cu diverse localizări.

O scanare CT a inimii poate fi recomandată atunci când sunt suspectate diferite tipuri de boli de inimă sau anomalii.

Tomografia computerizată poate fi, de asemenea, utilizată pentru examinarea craniului și creierului, pentru a localiza leziuni, tumori cerebrale benigne sau maligne și cheaguri care pot rezulta în accident vascular cerebral, hemoragie și pentru a diagnostica alte leziuni ale nervilor, ca leziunile de plex brahial, și tulburări de coordonare și echilibru, ca ataxia.

Prin examinarea tomografică a plămânilor se poate decela prezența cancerului pulmonar, a emboliilor pulmonare (cheaguri de sânge), a pleureziei și a altor afecțiuni precum emfizemul sau pneumonia.

O scanare CT este deosebit de utilă atunci când se investighează fracturi osoase complexe, contuzia spatelui, articulații grav erodate sau tumori osoase, deoarece relevă mai multe detalii minuțioase, spre deosebire de o radiografie convențională.

Riscurile examinării prin tomografie computerizată

În timpul scanării CT pacientul este expus pentru scurt timp la radiații ionizante. Datorită faptului că în timpul unei scanări cu ajutorul tomografiei computerizate se colectează multe informații detaliate, cantitatea de radiație este mai mare față de o radiografie convențională. Însă, tomografia computerizată are multe beneficii care depășesc riscul potențial mic.

Medicii radiologi folosesc cea mai mică doză posibilă de radiații pentru a obține informațiile medicale necesare. De asemenea, tehnologia folosită în cadrul departamentului de Radiologie si imagistică SANADOR, utilizează o cantitate redusă de radiații, fiind o tehnologie nouă, modernă și de înaltă calitate.

Rolul substanței de contrast

Structurile dense din corp, precum oasele, sunt ușor vizualizabile cu ajutorul razelor X. Însă țesuturile moi variază în ceea ce privește capacitatea lor de a opri razele X și astfel pot fi slab sau dificil de vizualizat imagistic. Din acest motiv, unele examinări tomografice pot necesita utilizarea substanței de contrast, care este foarte vizibilă CT, și nu dăunează pacientului.

Agenții de contrast conțin substanțe care opresc razele X și prin urmare, pentru a examina sistemul circulator se injectează venos o substanță pe bază de iod care ajută la iluminarea vaselor de sânge. Această examinare se utilizează pentru evidențierea potențialelor obstrucții în vasele de sânge. Agenții de contrast care se administrează pe cale orale, de exemplu compușii pe bază de bariu, se utilizează pentru imagistica sistemului digestiv.

Reacții adverse

Rar, în unele cazuri, substanța de contrast poate provoca o reacție alergică. Majoritatea reacțiilor adverse sunt ușoare și determină o erupție cutanată sau prurit cutanat. În cazuri rare, substanța de contrast poate provoca reacții alergice grave sau chiar insuficiență renală temporară.

Substanța de contrast intravenoasă nu trebuie administrată pacienților cunoscuți cu funcție renală alterată, deoarece poate induce o reducere suplimentară a funcției renale.

Post-procedural

După încheierea examinării imagistice CT, pacientul își poate relua rutina zilnică obișnuită, procedura fiind neinvazivă, nedureroasă, rapidă  și nu necesită sedarea pacientului.

Galerie foto

SANADOR