Ruptura de ligament colateral medial

Ce este ruptura de ligament colateral medial?

Ruptura de ligament colateral medial este o deteriorare a ligamentului care leagă femurul de tibie. Ligamentul colateral medial este o bandă de țesut cu o lungime de 8-10 cm, situat pe partea interioară a genunchiului. Principala funcție a ligamentului colateral medial este de a împiedica genunchiul să se extindă prea mult spre interior. De asemenea, ajută la menținerea stabilității acestuia și îi permite să se rotească. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Ruptura poate fi parțială sau completă. Într-o ruptură de ligament colateral medial parțială, doar unele fibre care alcătuiesc ligamentul sunt rupte, iar într-o ruptură de ligament colateral medial completă, ligamentul este rupt în totalitate, rezultând două bucăți.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de ruptură de ligament colateral medial          

Ruptura de ligament colateral medial poate fi de trei grade:

Gradul 1

Ruptura de ligament colateral medial de gradul 1 este o ruptură ușoară în care mai puțin de 10% din fibrele ligamentului sunt rupte, iar genunchiul este încă stabil. Pacienții prezintă o oarecare sensibilitate și dureri minore.

Gradul 2

Ruptura de gradul 2 este o ruptură de ligament colateral medial parțială. Această ruptură cauzează, de obicei, o anumită instabilitate în articulația genunchiului. Pacienții prezintă dureri intense și sensibilitate la nivelul părții interioare a genunchiului.

Gradul 3

Ruptura de gradul 3 este o ruptură de ligament colateral medial completă. Genunchiul este instabil, iar pacientul prezintă dureri severe și sensibilitate importantă. De obicei, ruptura de ligament colateral medial de gradul 3 este însoțită și de alte leziuni ale genunchiului, în special leziuni ale ligamentului încrucișat anterior.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc

Ruptura de ligament colateral medial poate fi cauzată de întoarceri bruște și răsuciri ale genunchiului sau de lovituri directe în partea interioară a genunchiului. Ruptura de ligament colateral medial este mai frecventă la persoanele care practică anumite sporturi precum fotbal, baschet, volei sau schi.

Ruptura de ligament colateral medial poate fi, de asemenea, produsă prin stres repetat. Acest lucru face ca ligamentul să își piardă capacitatea de întindere și elasticitatea, devenind asemănător cu o bandă de cauciuc uzată.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de ruptură de ligament colateral medial

Pacienții cu ruptură de ligament colateral medial pot prezenta următoarele semne și simptome:

  • durere la nivelul genunchiului;
  • rigiditate și umflături la nivelul genunchiului;
  • sensibilitate de-a lungul părții interioare a genunchiului;
  • senzația de pocnitură în momentul rupturii ligamentului;
  • senzația că genunchiul afectat poate ceda atunci când se pune greutate pe el;
  • senzația de blocare a articulației genunchiului;
  • dificultate la mers.
  • Dacă ai manifestări de ruptură a ligamentului colateral medial, programează-te!

Stabilirea diagnosticului

Un ligament colateral medial rupt poate fi diagnosticat prin anamneză, examen clinic și investigații paraclinice. Medicul vă va pune întrebări cu privire la simptome, modul în care s-a produs accidentarea și despre istoricul medical, apoi va efectua examenul clinic. În timpul examinării, medicul va îndoi genunchiul și va pune presiune la nivelul acestuia. Astfel își va putea da seama dacă partea interioară a articulației genunchiului este slăbită, ceea ce ar putea indica o leziune a ligamentului colateral medial. Este foarte importantă relaxarea musculaturii în timpul examinării. Acest lucru îi permite medicului să testeze mai ușor stabilitatea ligamentelor. Este posibil ca persoana consultată să resimtă durere și sensibilitate la nivelul genunchiului în timpul examinării.

Medicul poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare pentru a confirma diagnosticul de ligament colateral medial rupt și pentru a obține alte detalii importante:

  • Radiografia simplă de genunchi. Radiografia nu poate stabili diagnosticul de ligament colateral medial rupt, însă este utilizată pentru a exclude alte afecțiuni ale genunchiului, precum fracturile osoase.
  • Radiografia de genunchi sub stres. Acest test este asemănător unei radiografii obișnuite, cu excepția faptului că medicul sau tehnicianul trage ușor de genunchi pentru a vedea dacă articulația se deschide mai mult decât ar trebui. În cazul în care pe radiografie apare un decalaj mai mare între femur și tibie, atunci articulația este slăbită, ceea ce ar putea sugera un ligament colateral medial rupt.
  • Examen RMN. Rezonanța magnetică este o investigație care utilizează magneți și unde radio pentru a obține imagini ale corpului. Este cea mai bună investigație pentru a pune în evidență leziunile părților moi ale corpului (mușchi, tendoane, ligamente). Examenul RMN este investigația de preferat atunci când se suspectează o ruptură de ligament colateral medial parțială sau completă, deoarece poate confirma diagnosticul, poate stabili gradul rupturii și poate evidenția leziunile care însoțesc ruptura de ligament.
  • Ecografia de părți moi. Ecografia utilizează unde sonore pentru a obține imagini ale corpului. Poate ajuta medicul să descopere cât de gravă este ruptura de ligament colateral medial și să stabilească dacă există și alte leziuni asociate.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru ruptura de ligament colateral medial

Majoritatea pacienților cu ligament colateral medial rupt se recuperează în urma unui tratament nechirurgical. Acest lucru se datorează faptului că ligamentul colateral medial are o bună alimentare cu sânge, ceea ce face ca ruptura să se vindece mai ușor.

Tratamentul nechirurgical al rupturii de ligament colateral medial include:

  • repaus;
  • aplicarea de gheață la nivelul genunchiului;
  • purtarea unui bandaj elastic în jurul genunchiului;
  • menținerea ridicată a genunchiului în timpul perioadei de repaus;
  • medicamente pentru reducerea durerii și inflamației (ex. aspirină, ibuprofen);
  • purtarea unei orteze care să împiedice genunchiul să se miște în lateral, astfel încât ligamentul colateral medial să se poată vindeca;
  • utilizarea cârjelor în timpul mersului pentru a reduce greutatea asupra genunchiului afectat;
  • kinetoterapie: odată ce durerea și inflamația au scăzut, medicul recomandă exerciții de kinetoterapie pentru refacerea forței musculare și pentru a crește amplitudinea de mișcare a genunchiului.

Tratamentul chirurgical al rupturii de ligament colateral medial poate fi necesar în cazul sportivilor profesioniști pentru a reduce riscul unei viitoare leziuni a ligamentului colateral medial, atunci când își reiau activitatea. Tratamentul chirurgical este recomandat și în cazul în care, pe lângă ruptura de ligament colateral medial, există și alte leziuni asociate ale genunchiului. Atunci când se decide intervenția chirurgicală, aceasta se face de obicei prin incizii mici la nivelul genunchiului.

În situația în care ligamentul colateral medial a fost rupt în locul în care se atașează de tibie sau femur, chirurgul va reatașa ligamentul la os cu ajutorul firelor de sutură, a unui șurub metalic sau a capselor metalice. În cazul în care ligamentul colateral medial a fost rupt în partea mijlocie a acestuia, se poate efectua o intervenție de reconstrucție a ligamentului sau se pot coase cele două capete rupte. Intervenția de reconstrucție se realizează folosind o grefă (ex. un tendon recoltat dintr-o altă parte a corpului sau de la un donator) sau folosind o bandă din material sintetic numită InternalBrace, care se fixează în locurile de inserție pe tibie și femur.

După intervenția chirurgicală, pacientul are nevoie de kinetoterapie pentru a întări genunchiul și pentru a mări amplitudinea de mișcare. Timpul de recuperare depinde de gradul rupturii, tipul de intervenție chirurgicală, vârstă și starea generală de sănătate.

Măsuri de reducere a riscului de ruptură a ligamentului colateral medial

Deși nu toate rupturile de ligament colateral medial pot fi prevenite, există măsuri pentru a reduce riscul de ruptură:

  • Încălzirea adecvată a musculaturii înainte de efectuarea exercițiilor fizice poate pregăti mușchii și ligamentele pentru efort și poate reduce riscul de ruptură.
  • Exercițiile regulate de întărire a mușchilor coapsei și gambei pot ajuta la stabilizarea genunchiului și la reducerea presiunii asupra ligamentului colateral medial.
  • Aplicarea unor tehnici corecte de efectuare a exercițiilor fizice pentru a reduce riscul de accidentări atunci când practicați sporturi sau alte activități care implică schimbări bruște de direcție.
  • Creșterea treptată a intensității și a duratei exercițiilor fizice.
  • Folosirea unui echipament corespunzător pentru a oferi stabilitate și susținere suplimentară.
  • Nutriție adecvată. Proteinele, calciul și vitamina D sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor, mușchilor și ligamentelor.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii ortopezi experimentați evaluează amănunțit persoanele care se prezintă cu manifestări de ruptură de ligament colateral medial. Echipamentele moderne, așa cum sunt aparatele pentru RMN cu putere 3 Tesla, care furnizează imagini detaliate, într-un interval scurt, contribuie la diagnosticarea și alegerea tratamentului potrivit.

Atunci când medicul consideră necesară intervenția chirurgicală, aceasta este realizată într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, în condiții de siguranță deplină, asigurată de Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată la categoria I, nivel de competență extinsă. De fiecare dată când este posibil, medicii aleg abordarea terapeutică minim invazivă, prin artroscopie.

La Spitalul Clinic SANADOR este realizată și procedura inovativă de reparare a ligamentelor InternalBrace, care stabilizează imediat articulația, cu păstrarea țesuturilor ligamentare naturale. Aceasta reduce riscul de complicații postoperatorii și permite o recuperare rapidă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te acum!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR