Ghid Recoltare Analize

Stim cat de important este pentru tine ca rezultatele analizelor pe care le faci sa fie corecte, iar pe baza lor, interpretate de medic, sa primesti un diagnostic in cauza. Dar, in acest proces, avem nevoie si de ajutorul tau. Pentru ca probele sa fie reprezentative, trebuie sa respecti cateva reguli. De aceea am intocmit un ghid de recoltare, ce contine indicatii despre cum trebuie prelevata fiecare proba.

Recoltare probe de sange

Pentru acest gen de analize, recoltarea se face dimineata, fara sa fi mancat inainte. Pentru evaluarea metabolismului lipidic, recoltarea se face dupa o pauza alimentara de cca. 12 ore. Cu o zi inainte de recoltare, trebuie sa nu mananci nimic dupa 8 seara. Pentru unele prelevari, poate fi necesar sa nu consumi cafea, alcool, tutun sau diferite alimente si sa intrerupi medicamentatia cu 48 de ore inainte. Evita, inainte de analize, sa faci efort fizic sustinut, incearca sa stai departe, in general, de orice activitate ce presupune un ritm cardiac ridicat care ar putea determina modificari ale valorilor analizelor.

Recoltare probe de urina

Si aici sunt pasi clari de urmat. In unele cazuri ti se poate recomanda intreruperea medicatiei care poate induce interferente, cu cel putin 12 ore (de preferat 48 - 72 ore) inaintea inceperii recoltarii. Este necesara igienizarea locala, inainte de mictiune, cu apa si sapun. Trebuie sa recoltezi cca. 10 ml din prima urina de dimineata, intr-un recipient steril.

Iti reamintim cat de importanta este o toaleta riguroasa inainte de recoltarea probei de urina. Astfel, dupa ce te-ai spalat pe maini si in zona genito-urinara (spalare cu apa si sapun, stergere cu prosop curat si calcat). Se recolteaza intr-un vas curat (steril pentru urocultură) prima urina de dimineata (10-15 ml din jetul mediu). Recoltarea se face inainte de inceperea unui tratament cu antibiotice. Urina se recolteaza după 5 zile de la ultima doza administrata de antibiotic. Foloseste recipiente sterile – pentru adulti se folosesc urocultoare sterile, iar pentru sugari/ copii mici – pungute sterile de unica folosinta.

Instructiuni de recoltare pentru un adult

  • curata zona genito-urinara cu apa si sapun: la barbat se va asigura curatarea meatului si glandului; la femeie, in cazul in care este prezentă o secretie abundenta, alaturi de toaleta obisnuita a vulvei, se va introduce in vagin un tampon steril;
  • asigura uscarea zonei anterior decontaminate cu ajutorul unor comprese sterile;
  • mictioneaza o cantitate mica in toaleta si, fara sa te opresti, colecteaza in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu);
  • nu atinge recipientul de zona genitala, ca sa nu risti contaminarea probei!
  • vino cu proba la unul dintre laboratoarele SANADOR in maximum 2 ore de la recoltare, iar in caz contrar se recomanda pastrarea la o temperatura de 2–8 grade Celsius;

Recomandari recoltare urina 24 de ore

Pentru recoltarea acestui tip de proba, trebuie sa nu bei alcool si sa mentii un consum normal de apa si lichide cu 24 de ore inainte de inceperea recoltarii si in timpul acesteia. Atentie, prima urina de dimineata nu se recolteaza. Apoi, toata urina de peste zi si de peste noapte, plus prima urina din a doua zi dimineata se aduna intr-un recipient curat, cu volum minim de 2 litri. Acesta se pastrează la intuneric si racoare.

Practic, se masoara cat mai exact volumul total de urina strans in cele 24 de ore. Din acest recipient (de minim 2 litri) se ia o proba de circa 50 ml si se transfera intr-un recipient steril, insa numai după ce a fost agitat usor inainte. Se mentioneaza la centrul de recoltare volumul de urina recoltata in cele 24 dere. Nu uita, pe durata celor 24 de ore in care trebuie sa recoltezi volumul total de urina, evita fumatul, consumul de cafea si stresul! Dacă esti sub tratament cu antidepresive o(triciclice, fenoxibenzamina, levodopa, beta-blocante, buspirona), te rugăm să spui medicului!

Recomandari pentru sugari: recoltare probe urina

Spala-l pe cel mic cu apa si sapun si tamponeaza cu comprese sterile pentru a se usca bine! Fixeaza punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar! Punga este bine fixată numai daca orificiul urinar se afla in interiorul acesteia. Verifica daca benzile adezive sunt bine prinse pe tegumentul copilului, pentru a evita scurgerea urinei pe langa punga si contaminarea probei! După recoltare, dezlipeste punga de tegumentul copilului, iar cele 2 benzi adezive se lipesc intre ele, asigurandu-se astfel inchiderea pungii. Este recomandat sa transporti punga la centrul de recoltare in interiorul unui recipient steril. Pentru informatii detaliate, te rugam sa contactezi personalul medical.

Recoltare probe materii fecale

Recomandari pentru coprocultura

Recoltarea se face inaintea inceperii unui tratament cu antibiotice. In caz contrar, pentru eficienta, proba se recolteaza după 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Materiile fecale se recolteaza in coprorecoltoare care contin mediu de transport. Recoltarea se face din proba emisa spontan, se alege o portiune reprezentativa pentru analiza (mucozitati, striuri de sange, consistenta mai moale) si se ia o cantitate cat incape in lingurita coprorecoltorului. Proba se transporta la centrul de analize sau, daca nu se asigura transportul imediat, se recomanda pastrarea la temperatura camerei.

Recomandari pentru examenul coproparazitologic

Recoltarea o faci in recipient steril (coprorecoltor) fara mediu de transport. Pentru aceasta analiza, repeta examinarea de 3 ori la intervale de 3-5 zile. Unele specii de paraziti intestinali nu elimina oua, larve sau chisti in mod continuu si de aceea un singur rezultat negativ nu are valoarea unui diagnostic de excludere a unei infestari parazitare intestinale. Se recolteazan materii fecale emise spontan si se aleg portiuni reprezentative pentru analiza (mucozitati, striuri de sange, consitenta mai moale) si se preleveaza o cantitate cat incape in lingurita coprorecoltorului. Nu se recomanda recoltarea unei cantitati mai mari datorita riscului alterarii materialelor fecale pana in momentul prelucrarii in laborator, acest lucru determinand rezultate fals negative. Pana la predarea recipientului in laborator, acesta se pastrează la rece (la frigider).

Pentru proba de digestie, se recolteaza materii fecale in recipient special (coprorecoltor) fara mediu de transport. Timp de o saptamana inainte de recoltare nu se administreaza bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianți. Pe o perioadă de 3 zile inainte de recoltare, sa nu bei bauturi alcoolice. Pentru hemoragii oculte, se recolteaza materii fecale in recipient special (coprorecoltor) fara mediu de transport. Sangele menstrual, urina hematurica sau sangerarile rectale(hemoroizi sau fisura anala) pot duce la obtinerea de rezultate fals pozitive.

Recomandari pentru coproantigene

Se recolteaza materii fecale cu aceleasi recomandari ca la examenul coproparazitologic.

Recomandari pentru amprenta anala

Este indicata pentru diagnosticul infestarii cu oxiuri (Enterobius vermicularis). Recoltarea o faci numai dimineata, la prima ora, inainte de a avea scaun si fara igiena locala. Se foloseste lingurita coprorecoltorului simplu, fara mediu transport, pe care in prealabil s-a fixat o banda adeziva transparenta cu partea adeziva catre exterior. Cu lingurita se badijoneaza bine regiunea perianala. După recoltare, lingurita cu banda adeziva se introduce in coprorecoltor si se aduce in laborator in maxim 8 ore de la recoltare. Pentru informatii detaliate, te rugam contacteaza personalul medical.

Recoltare pentru exudat faringian

O efectuezi doar dimineata inainte de ingestia de lichide, alimente si de efectuarea igienei orale (nu va spalati pe dinti si nu utilizati apa de gura). Este important ca recoltarea s-o faci inainte de inceperea unui tratament antibiotic sau dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Este interzis sa fumezi cu 2 ore inainte de recoltare. Pentru informatii detaliate, te rugam contactează personalul medical.

Recoltare pentru recoltarea probelor de sputa

Inainte de recoltare, spala-te bine pe dinti (periajul dintilor, clatirea gurii si gargara cu apa. Recoltarea se face prin tuse spontana si profunda. Iti recomandam ca aceasta sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic sau la 5 zile dupa ultima doza de antibiotic. Sunt relevante pentru examen microbiologic probe muco-purulente. Se repeta recoltarea in cazul in care proba are aspect de saliva. Sputa se expectoreaza intr-un recipient steril. Se transporta in laborator in maximum o ora de la recoltare. Pentru informatii detaliate, te rugăm contacteaza personalul medical.

Recoltarea probelor de sperma

Recomandări pentru spermogramă: Atentie, nu-ti recomandam recoltarea in prezervativ! Recoltarea o poti face in recipient (urocultor) prin autostimulare. Se recolteaza intreaga cantitate de spermă emisa. Recoltarea se efectueaza dupa 3 zile de abstinenta sexuala si oprirea consumului de cafea, tutun si alcool. Proba se aduce in laborator in 20 de minute de la emisie. Daca acest lucru nu este posibil, se aduce in maximum 2 ore, tinuta la 37 grade Celsius.

Recomandari pentru spermocultura

Recoltarea o faci dupa 3 zile de abstinenta sexuala, inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Recoltarea se face prin autostimulare direct in urocultor. Inainte de recoltare se efectueaza toaleta locala cu apa si sapun si stergerea prin tamponare cu comprese sterile. Proba se aduce in laborator în maximum 1 ora de la emisie. Pentru informatii detaliate, te rugam contacteaza personalul medical.

Recoltarea probelor ginecologice: Test Papanicolau, cultura si secretie vaginala/ col

Inainte cu 24-48 de ore de la recoltarea probei trebuie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianti) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala). Iti recomandam recoltarea in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar in cazul infectiilor - dupa tratarea acestora.

Pentru informatii suplimentare, suna la Call Center-ul SANADOR: 021.9699, disponibil 24/ 24H.

SANADOR