Histerosalpingografia este un examen radiologic al uterului si al trompelor lui Fallopio. Acest examen asociaza histerografia cu salpingografia. Medicul prescrie in mod obisnuit o histerosalpingografie atunci cand pacienta sufera de tulburari de ciclu, sangerari anormale, malformații uterine, sterilitate si in caz de avort spontan.

Cum se face examinarea?

Examenul este practicat intr-un centru de radiologie, intre a 8-a si a 12-a zi dupa menstruatie, cu vezica goala. Medicul radiolog pune un specul cu scopul de a vedea colul uterin si de a pune aici canula de histerografie care va servi la efectuarea injectarii, nedureroasa, a produsului de contrast. Odata injectat, acesta opacifiaza progresiv colul uterin, cavitatea uterina apoi trompele lui Fallopio.

  • Histerosalpingografie oferă informații importante în cazul problemelor de infertilitate
  • Histerosalpingografia durează între 25 și 30 minute

O histerosalpingografie dureaza intre 25 si 30 minute. De indata ce examenul este incheiat, pacienta poate sa-si reia activitatile. Histerosalpingografia este un examen delicat care poate fi dureros. Uneori, in orele care urmeaza, pacienta poate resimti dureri in partea de jos a abdomenului, insotite de febra. Este vorba de o reactie locala la produsul de contrast, care dispare rapid. Uneori exista si unele semne de alergie la iod.

Histerosalpingografia se realizeaza in afara perioadelor de hemoragii sau ale infectiilor genitale. Acest examen este contraindicat in caz de alergie cunoscuta fata de iod, in caz de sarcina sau in caz de infectie cunoscuta a vaginului si trompelor, deoarece ar risca diseminarea infectiilor in micul bazin.

Contraindicatii: sarcina, infectiile pelvine active, sangerarea abundenta in momentul examinarii.

Pacientele sunt sfatuite sa foloseasca in urmatoarele 2 - 3 zile un absorbant extern (nu sunt indicate absorbantele interne). In urmatoarele 2 - 3 zile pe langa o usoara scurgere hemoragica (pete sangerii ca la inceputul menstruatiei) pacientele pot resimti crampe si o stare mai neplacuta cu ameteli, slabiciune, greata, aceste simptome fiind mai frecvente in primele 24 de ore.

O histerosalpingografie poate produce un grad moderat de disconfort pacientei. Rezultatele care se obtin, insa – in urma evaluarii cavitatii uterine si a permeabilitatii trompelor uterine – ofera informatii importante femeilor cu probleme de fertilitate.

Cand sarcina nu apare, este recomandata o evaluare a ambilor parteneri, pentru a determina cauza infertilitatii. In ciuda tuturor investigatiilor, in 15% din cazuri, cauza infertilitații nu poate fi identificata.

SANADOR