Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul non-chirurgical al afecțiunilor aparatului reno-urinar și al complicațiilor acestora. Terapia de supleare a funcției renale cuprinde: hemodializa, hemofiltrarea, hemodiafiltrarea, hemoperfuzia, ultrafiltrarea izolată, dializa peritoneală, plasmafereza și transplantul renal.

Afectiuni

Care sunt cele mai cunoscute afectiuni renale intalnite in cadrul sectiilor de nefrologie?

Litiaza renala sau in termeni populari, “pietre la rinichi”. Acestea sunt calculi renali care se pot localiza in rinichi, uretere, vezica, uretra, iar cu cat este mai mare calculul respectiv, cu atat simptomele sunt mai pronuntate: greata, varsaturi, febra, frisoane, dureri de stomac, dureri de spate, urina tulbure sau sange in urina.

Ce alte afectiuni te pot trimite la specialistul in Nefrologie?

  • insuficienta renala acuta sau cronica (pierderea functiei renale) sau in situatii acute legate de alte afectiuni (sepsis, interventii chirurgicale, dupa investigatii sau proceduri necesitand substante de contrast iodate);
  • infectii urinare recurente sau cronice;
  • glomerulonefrite, pielonefrite, cistite sau uretrite;
  • hematuria, proteinuria, cristaluria;
  • pacienti hipertensivi care, desi urmeaza un tratament, nu observa ameliorari sau imbunatiri ale starii de sanatate;
  • pacienti cu boli sistemice: diabet zaharat, hipertensiune, guta, vasculite, in care rinichii sunt frecvent afectati;
  • pacientii cu boli renale congenitale (boala polichistica renala), malformatii renale sau cu rinichi unic congenital/ chirurgical , inclusiv donatorii de rinichi;
  • afectiunile de tip malign (neoplasm renal sau cancer renal) sau patologie renala la pacient cu neoplazii (in echipa multidisciplinara cu medicul urolog si oncolog);

Specialistul in nefrologie are un rol esential in ceea ce priveste pacientii pentru dializa, acesta indica daca este cazul sau nu, care este momentul inceperii procedurii si tipul de dializa, explica pregatirea fizica necesara inceperii dializei (tipul de abord vascular), monitorizeaza evolutia acesteia si trateaza eventualele complicatii ale pacientilor aflati in tratament prin dializa cronica.

La SANADOR, Sectia Nefrologie, poti beneficia de dializa in urma unei insuficiente renala acute de necesitate sau in cazul agravarii acute a unei insuficiente renale cronice in urma unei interventii chirurgicale, pana la stabilizarea pacientului.

De asemenea, echipa de chirurgie vasculara SANADOR asigura crearea de fistule arterio-venoase pentru dializa cronica in conditii optime.

Galerie foto