Ce este bronhoscopia?

Bronhoscopia sau endoscopia bronșică este o investigație minim invazivă indicată pentru diagnosticul unor afecțiuni ale plămânilor, traheei și bronhiilor. Procedura se poate realiza pentru diagnosticarea afecțiunilor respiratorii, pentru urmărirea evoluției sau a tratamentului acestora, înainte și după intervenții de chirurgie toracică sau în scop terapeutic. În prezent, bronhoscopia cu fibră optică flexibilă (fibrobronhoscopia) a înlocuit aproape în totalitate bronhoscopia rigidă.

Investigația nu este dureroasă, pentru că se realizează sub anestezie. Aceasta poate fi locală (orofaringiană), administrată sub formă de picături și spray cu xilină, iar pe parcursul investigației, medici specializați în Anestezie și Terapie Intensivă vor monitoriza pulsul, saturația în oxigen și tensiunea arterială a pacientului. În cazuri speciale, bronhoscopia se poate efectua și sub anestezie generală, dar este necesară o evaluare înainte de procedură.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Indicațiile bronhoscopiei

Bronhoscopia este indicată atunci când radiografia pulmonară arată o posibilă afectare pulmonară sau atunci când pacientul are o tuse persistentă, care nu cedează prin tratament. Cu ajutorul acestei investigații, poate fi stabilit diagnosticul pentru o serie de afecțiuni pulmonare, pentru realizarea unei biopsii, dar poate fi efectuată și în scop terapeutic, pentru oprirea unei hemoragii pulmonare, pentru montarea unui stent care să deschidă căile aeriene îngustate sau pentru eliminarea unei posibile obstrucții.

Bronhoscopia se poate realiza și atunci când există o urgență medicală, care pune în pericol viața pacientului:

  • suspiciune de aspirare/inhalare de corpi străini,
  • ruptură de perete traheo-bronșic (în urma unor traumatisme/accidente)
  • hemoptizie, adică sângerare din arborele bronșic, manifestată prin expectorație cu sânge clar sau cu firișoare de sânge.

Afecțiuni care pot fi diagnosticate prin bronhoscopie

Prin bronhoscopie, pot fi diagnosticare o serie de afecțiuni respiratorii. Printre acestea se numără tumorile maligne (cancerul bronhopulmonar), tumorile benigne, bolile inflamatorii (inclusiv astmul bronșic dificil) sau autoimune ale plămânului și căilor respiratorii, bolile sistemice cu afectare pulmonară (ex: bolile reumatologice), tulburările de dinamică a căilor respiratorii, bronșiectazia.

De asemenea, bolile infecțioase (bronho-pneumonii bacteriene, fungice etc) pot necesita confirmarea agentului cauzator sau diagnostic diferențial prin bronhoscopie. Procedura se poate realiza și pentru diagnostic precoce (sau screening), dacă există suspiciunea de cancer pulmonar, în cazuri selectate, în funcție de vârstă, sex, statut de fumător, expunere profesionala, istoric și predispoziție genetică.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Pregătirea pentru intervenție

Orice medic specialist poate trimite pacientul pentru efectuarea bronhoscopiei, precizând scopul investigației. Dacă nu există precizări clare, este recomandat un consult de pneumologie înainte de efectuarea investigației.

Medicul pneumolog examinator decide modul și tipul de intervenție necesar, pe baza investigațiilor clinice, funcționale (spirometria este obligatorie) și imagistice (radiografii, computer tomograf sau examen RMN). De asemenea, pacientul va efectua analize de sânge, iar medicul va ține cont și de starea generală, de tratamentele în curs.

Pacientul NU trebuie sa mănânce sau să bea lichide cu 6-8 ore înainte de bronhoscopie. Dacă pacientul are alte boli asociate (metabolice, neurologice, cardiovasculare, hipertensiune arterială, aritmii sau pulmonare) cu tratament de urmat (pentru BPOC sau astm bronșic), care nu poate fi întrerupt sau decalat, atunci va administra tratamentul conform indicațiilor știute și se va prezenta pentru bronhoscopie după 2-3 ore.

Pacientul cu diabet zaharat, care necesită tratament cu insulină, va stabili împreună cu medicul examinator sau cu personalul auxiliar responsabil de programări momentul bronhoscopiei (eventual, după doza de insulină și masa de dimineață).

În cazul în care pacientul urmează tratament anticoagulant sau antiagregant plachetar, va întrerupe acest tratament cu câteva zile înainte de procedură, doar sub îndrumarea medicului curant si/sau sub cea a pneumologului.

Pacientul va anunța medicul de eventualele alergii cunoscute la substanțele anestezice.

La prezentarea la spital pentru bronhoscopie, pacientul va aduce toate documentele medicale (rezultatele analizelor și ale investigațiilor efectuate până atunci). In plus, va opri fumatul cu 2 zile înainte de procedură, pentru a scădea astfel riscul de tuse în timpul bronhoscopiei.

Cum se realizează bronhoscopia?

Bronhoscopia se realizează cu ajutorul unui fibrobronhoscop, un tub flexibil, suplu, cu diametrul de maxim 6 milimetri, care este introdus pe cale bucală sau nazală, prin calea aeriană principală – traheea - cale deja deschisă prin structura sa anatomică.

Fibroscopul are 2 fascicule de fibră optică: unul vizualizează arborele bronșic sub lumina albă sau în diferite spectre de lumină, iar al doilea este legat la un sistem de lentile, asemănător unui obiectiv de cameră video, care redă imaginea din interior.

Proceduri care pot fi efectuate în timpul bronhoscopiei

În anumite situații, atunci când medicul va considera necesar, prin canalul fibrobronhoscopului pot fi realizate mai multe proceduri terapeutice, în timpul bronhoscopiei:

  • Aspirare de secreții bronșice - cu identificarea germenilor cauzatori.
  • Lavaj bronho-alveolar - introducerea și aspirarea/recuperarea lichidului fiziologic la nivelul bronhiilor, pentru a evidenția prezența germenilor (bacterie, virus, fung), a celulelor implicate în boli inflamatorii, în boli profesionale (fibre, minerale, ca de exemplu siliciul), îm infecțiile oportuniste la pacienții cu imunitate scăzută (HIV, pacienți cu transplant pulmonar).
  • Biopsie bronșică - procedură minim invazivă, indicată pentru stabilirea diagnosticului de certitudine în caz de leziune suspectă, tumori, boli inflamatorii, pentru orientarea terapeutică prin analiza țesutului și a tipului celular și imunogenetic, dar și pentru urmărirea evoluției/regresiei unui cancer pulmonar sau a unei alte patologii, după tratament medical sau chirurgical.
  • Extragere de corpi străini inhalați accidental sau rezecție locală de tumori benigne, polipi (uneori se decide intervenția cu bronhoscop rigid, sub anestezie generală).
  • Aspirație de secreții inundate, abundente în arborele bronșic.

Niciuna dintre procedurile efectuate în cadrul bronhoscopiei nu este dureroasă. Se poate resimți o ușoară senzație de presiune în timpul sau imediat după bronhoscopie. Pacientul nu trebuie să încerce să vorbească sau să tușească în timpul procedurii - pot fi astfel evitate posibile iritații sau dureri de gât care pot să apară după bronhoscopie.

Recuperarea după bronhoscopie

Pacientul poate merge acasă în aceeași zi, dar este recomandat să fie însoțit de o altă persoană, pentru că nu este recomandat să conducă mașina. Poate începe să bea apă sau alte lichide după o ora și poate consuma alimente solide după 2-3 ore.

În funcție de procedurile terapeutice efectuate în timpul bronhoscopiei, pacientul va respecta indicațiile date de medicul examinator, cu care va păstra, ulterior, comunicarea activă, cât timp va fi necesar.

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de pneumologie efectuate de medici experimentați și la toate analizele și investigațiile necesare pentru identificarea rapidă și precisă a afecțiunilor pulmonare. Bronhoscopia este realizată în condiții de confort și siguranță, în scop diagnostic sau terapeutic, în funcție de indicația medicală. Astfel, pacienții pot beneficia de diagnostic și tratament în timpul unei singure proceduri medicale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR