Ce este tendinita?

Tendinita este o inflamație a tendoanelor, cordoanele fibroase rezistente care conectează mușchii la oase. Această afecțiune apare adesea ca rezultat al suprasolicitării sau în urma leziunilor survenite în timpul activităților fizice. Inflamația provoacă edem localizat, sensibilitate și disconfort în jurul articulației în care se află tendonul afectat.

De cele mai multe ori, tendinita se manifestă în zonele supuse la mișcări repetitive sau la stres excesiv, cum sunt tendonul lui Ahile, cotul sau genunchiul. Această inflamație poate fi acută, adică apare brusc și este de scurtă durată, sau cronică, adică persistă pe termen lung.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de tendinită

Tendinita poate să apară în zone diferite ale corpului și este clasificată în funcție de localizarea ei. Printre tipurile cele mai frecvente se numără:

  • Tendinita la cot, sub formă de epicondilită laterală (cotul tenismenului) sau epicondilită medială (cotul jucătorului de golf). Aceste subtipuri de tendinită la cot se manifestă cu durere la nivelul cotului și antebrațului.
  • Tendinita coafei rotatorilor, denumită adesea tendinită a bicepsului, este o tendinită la umăr și implică inflamarea capsulei articulației umărului și a tendoanelor de la acest nivel. O altă formă de tendinită la umăr este tendinita supraspinosului, cu inflamarea tendonului superior al articulației umărului, ceea ce duce la disconfort în timpul mișcării brațului. Aceasta ar putea contribui la sindromul coafei rotatorilor, atunci când sunt afectate mai multe tendoane din apropiere.
  • Tendinita de Quervain este cea mai frecventă în cadrul afecțiunilor de tenosinovită și apare atunci când teaca care înconjoară tendoanele dintre degetul mare și încheietura mâinii se inflamează, provocând durere și limitând mișcarea degetului mare.
  • Tendinita la genunchi, cunoscută sub numele de tendinită patelară sau genunchiul alergătorului, poate apărea ca urmare a stresului repetitiv asociat alergării sau altor mișcări care pun presiune pe tendonul patelei, conectând rotula (patela) și tibia. Această afecțiune poate genera durere și inflamație în zona rotulei și poate afecta mobilitatea genunchiului.
  • Tendinita ahileană, sau tendinita la călcâi, afectează tendonul care leagă călcâiul de mușchiul gambei. Este frecvent întâlnită la sportivi. Persoanele cu artrită reumatoidă se confruntă cu o susceptibilitate mai mare de tendinită la călcâi.

Un tip aparte de tendinită este tendinita calcifiantă. Aceasta este un tip specific de inflamație a tendonului, caracterizat prin formarea de depozite de calciu în tendoane, de obicei la nivelul umărului. Tendinita calcică afectează de obicei tendoanele coafei rotatorilor, cauzând tendintită la umăr. Aceste depozite pot provoca iritație, inflamație și durere în zona afectată.

Cauze și factori de risc

Tendinita apare adesea din cauza mișcărilor repetitive, care suprasolicită tendoanele în timp. Activitățile care implică acțiuni repetate sau posturi incomode cresc riscul de tendinită, precum și de nevralgie cervico-brahială și alte afecțiuni.

Înaintarea în vârstă poate produce o rigiditate a tendoanelor, crescând astfel predispoziția la tendinită. Anumite profesii, cum ar fi grădinăritul sau munca manuală, alături de activități ce implică schimbări bruște de intensitate sau recuperarea insuficientă după activități solicitante, cresc de asemenea riscul de leziuni. Factori precum echipamentul inadecvat, suprafețele dure și postura necorespunzătoare contribuie și ei la această situație.

Anumite afecțiuni medicale, precum diabetul zaharat, artrita reumatoidă și tratamentul cu anumite antibiotice sau cu corticosteroizi cresc riscul de tendinită. Și obezitatea reprezintă un factor de risc, din cauza presiunii pe care greutatea excesivă o exercită asupra tendoanelor și articulațiilor.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se manifestă tendinita?

Tendinita se manifestă prin mai multe semne și simptome:

  • durere persistentă, surdă;
  • sensibilitate;
  • rigiditate articulară;
  • umflătură localizată;
  • roșeață;
  • cracmente (pocnituri), care se aud sau se simt la mobilizarea zonei afectate.

Durerea asociată tendinitei poate apărea treptat sau brusc, devenind ocazional severă, în special atunci când este vorba de o tendinită calcică. Depozitele de calciu pot da prurit (mâncărimi) la nivelul zonei afectate.

Stabilirea diagnosticului

Tendinita este diagnosticată în primul rând printr-o examinare fizică amănunțită, cu teste imagistice suplimentare, utilizate pentru a exclude alte afecțiuni care contribuie la simptomatologie. În timpul examinării fizice, medicul ortoped poate manipula ușor tendonul afectat, pentru a identifica sensibilitatea și pentru a detecta cracmentele, acestea indicând inflamație în teaca tendonului.

Testele obișnuite pentru excluderea altor afecțiuni implică artrocenteza, prin care medicul extrage o cantitate mică de lichid articular, care va fi examinat în laborator, pentru a detecta semne de gută sau de infecție. Pot fi indicate și radiografii, care evaluează sănătatea oaselor și indică o posibilă artrită sau depunerea depozitelor de calciu din tendinita calcifiantă. În anumite situații, medicul poate solicita și un examen RMN, care oferă o vedere detaliată a tendoanelor, ajutând la o evaluare mai cuprinzătoare.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru tendinită

Tratamentul pentru tendinită se concentrează pe ameliorarea durerii și pe reducerea inflamației, începând adesea cu abordări conservatoare, precum odihna, aplicarea locală de gheață și administrarea analgezicelor. Cu toate acestea, procesul complet de recuperare poate dura câteva luni. Injecțiile cu steroizi în jurul tendonului pot ameliora durerea, însă utilizarea lor pe termen lung poate slăbi tendonul, crescând riscul de ruptură.

Tratamentele avansate, cum ar fi injecțiile cu plasmă îmbogățită cu trombocite, s-au dovedit a fi promițătoare în cazul afecțiunilor cronice ale tendonului. Prin introducerea plasmei îmbogățite cu trombocite în zona afectată, se pot elibera factori de creștere și proteine care să stimuleze vindecarea și să reducă inflamația, contribuind la recuperarea tendonului afectat.

Kinetoterapia este eficientă în creșterea rezistenței mușchilor și a tendoanelor, contribuind la tratamentul afecțiunilor cronice ale tendonului. Termoterapia, alternând aplicarea de gheață și căldură, poate ajuta la reducerea inflamației și la gestionarea durerii.

În cazurile persistente de tendinită calcică, poate fi recomandată terapia cu unde de șoc extracorporeală (terapia shockwave), pentru a sparge depozitele de calciu și a atenua simptomele.

Uneori, poate fi necesară intervenția chirurgicală, mai ales dacă tendonul s-a desprins de os. Chirurgia poate implica reatașarea tendonului la os sau poate fi necesară o intervenție mai complexă, pentru a remedia leziunile grave ale tendonului.

Cum poate fi prevenită tendinita?

Pentru a minimiza riscul de a dezvolta tendinită, pacienții pot adopta diverse măsuri înainte de a efectua exerciții fizice sau activități intense. Întinderea și încălzirea prealabilă pregătesc mușchii și tendoanele, reducând astfel riscul de întindere în timpul activităților. De asemenea, trebuie ales un echipament adecvat, în funcție de tipul de sport practicat.

Începerea treptată a activității fizice și creșterea lentă a intensității ajută organismul să se adapteze la nivelul de efort, reducând la minimum riscul de leziuni de suprasolicitare, cum ar fi tendinita. Menținerea unei posturi adecvate în timpul exercițiilor este esențială pentru a preveni punerea în tensiune a tendoanelor.

În timp ce evitarea completă a activităților solicitante nu este întotdeauna posibilă, pauzele frecvente în timpul acestor activități reduc tensiunea continuă asupra tendoanelor. În general, aceste metode de prevenție pot scădea semnificativ riscul de tendinită.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la investigații imagistice performante pentru diagnosticul problemelor ortopedice. Printre echipamentele de ultimă generație disponibile la SANADOR se numără aparate RMN 3 Tesla, care oferă imagini detaliate ale tendoanelor, pentru un diagnostic sigur.

Tratamentul tendinitei va fi stabilit în funcție de severitatea inflamației. Pentru o recuperare cât mai rapidă și pentru ameliorarea simptomelor, pacienții beneficiază la SANADOR de un program personalizat de recuperare medicală, conceput de un medic specialist, iar procedurile sunt efectuate sub supravegherea unui personal calificat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR