Ce este o investigație RMN 3 Tesla?

Un examen RMN 3 Tesla (3T) este un tip avansat de imagistică prin rezonanță magnetică, prin care sunt obținute imagini de înaltă rezoluție, detaliate, ale structurilor interne ale corpului uman. La SANADOR, pacienții au acces la scanări RMN 3 Tesla realizate cu echipamente de ultimă generație - Siemens Magnetom Vida sau Siemens Magnetom Skyra.

Aparatul RMN 3T utilizează un magnet cu o putere de 3 Tesla pentru a produce imagini de calitate superioară celor oferite de aparatele tradiționale de RMN, care funcționează la o putere de 1,5T. Un tesla este unitatea de măsură care cuantifică puterea unui câmp magnetic. Un examen RMN cu magnet 3 Tesla generează un câmp magnetic de două ori mai puternic decât un examen RMN normal și de 10 până la 15 ori mai puternic decât scanerele de RMN deschise.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de IRM 3 Tesla

Există două tipuri principale de imagistică prin rezonanță magnetică de 3 Tesla (RMN 3T): IRM nativ 3 Tesla și IRM 3 Tesla cu substanță de contrast.

  • RMN nativ 3T: un IRM 3T nativ implică obținerea imaginilor fără utilizarea unui agent de contrast. Este utilizat în principal pentru evaluarea anatomiei și a structurilor interne ale corpului, oferind imagini detaliate și clare ale țesuturilor și organelor.
  • RMN 3T cu substanță de contrast: este utilizat un agent de contrast, care este administrat prin injectare intravenoasă, pentru a evidenția anumite structuri sau procese patologice. Acest tip de IRM 3T cu substanță de contrast este util în diagnosticarea și monitorizarea leziunilor și afecțiunilor ce pot beneficia de administrarea de contrast, cum ar fi tumorile cerebrale, inflamațiile sau anomaliile vasculare.

Ambele tipuri de RMN 3T oferă avantaje semnificative în ceea ce privește rezoluția și claritatea imaginilor, facilitând diagnosticul și tratamentul adecvat al diferitelor afecțiuni.

Diferențele dintre un examen RMN cu putere 3 Tesla și un RMN standard

Diferențele dintre un RMN standard și un RMN cu putere 3 Tesla constau în principal în puterea magnetului utilizat. Un RMN de 3 Tesla oferă o rezoluție și o claritate superioară a imaginilor în comparație cu un RMN standard, ceea ce permite detectarea mai precisă a leziunilor și a detaliilor anatomice.

De asemenea, timpul necesar pentru scanarea unui pacient poate fi redus, iar evaluarea funcțională a organelor poate fi îmbunătățită. Astfel, un RMN de 3 Tesla este preferat în cazurile în care este necesară o diagnosticare precisă și detaliată.

Avantajele examinării cu un aparat RMN 3T

Aparatele de rezonanță magnetică 3T pun la dispoziția medicilor mai multe variante de scanare, beneficiind de tehnici de imagistică avansate, indisponibile la echipamentele cu putere mai mică, incluzând posibilitatea de a realiza scanări în secțiuni foarte subțiri, de doar 1 mm, utilă în diagnosticul afecțiunilor complexe. Acestea oferă imagini mai precise într-un interval de timp mai scurt.

Chiar dacă RMN-urile sunt specializate în diagnosticul afecțiunilor ce implică creierul, coloana vertebrală și sistemul musculo-scheletal, cele de 3T pot acum să efectueze scanări și pentru alte afecțiuni, cum ar fi cancerul de prostată. Un exemplu în acest sens este examenul RMN multiparametric de prostată.  

În cadrul unei scanări angio-RM, se obțin imagini vasculare de înaltă calitate, reducând astfel necesitatea investigațiilor invazive cu catetere. Prin scanările de calitate superioară, medicul poate identifica anomalii sau fracturi mai mici ale articulațiilor. Acestea oferă o vizualizare detaliată a ligamentelor, tendoanelor și cartilajelor, pentru evaluarea stabilității articulațiilor, putând evidenția chiar și sângerări asociate fracturilor. Un RMN 3T este, de asemenea, una dintre cele mai sensibile metode pentru detectarea infecțiilor osoase și a altor tipuri de infecții care generează modificări tisulare.

Examinare RMN de sân cu aparat RMN 3 Tesla la SANADOR.
La SANADOR pot fi efectuate investigații RMN cu aparate 3 Tesla inclusiv pentru examenul RMN mamar.

Realizarea unui RMN de 3T necesită mai puțin timp, ceea ce îmbunătățește confortul pacientului în timpul procedurii. De asemenea, aceste investigații prezintă un risc redus de a obține imagini distorsionate, ceea ce reduce necesitatea repetării scanărilor.

Aparatele de RMN pot avea o deschidere mai largă și mai scurtă a magnetului (partea aparatului în care pacientul trebuie să stea nemișcat), oferind astfel pacienților claustrofobi mai mult spațiu. Pacienții care sunt supuși unor examinări RMN multizonale nu trebuie să fie mutați pe parcursul investigației, această caracteristică facilitând efectuarea scanărilor pentru pacienții răniți sau fragili și, totodată, reduce durata procedurii. Costul unei scanări RMN 3T este similar cu al unui RMN tradițional.

Indicațiile unui examen IRM 3 Tesla

O examinare  RMN 3 Tesla poate fi utilizată într-o varietate de situații clinice, inclusiv pentru diagnosticul și monitorizarea bolilor neurologice, oncologice, musculo-scheletale și vasculare.

Printre indicațiile unui RMN 3 Tesla se numără detectarea tumorilor cerebrale, a leziunilor ligamentare sau a bolilor vasculare, precum și în evaluarea funcției cardiace și a leziunilor măduvei spinării.

Pregătirea pentru o investigație prin rezonanță magnetică 3 Tesla

Înainte de un examen RMN 3 Tesla, pacientul trebuie să comunice personalului medical orice alergii, afecțiuni preexistente sau existența unor implanturi metalice în corp.

De asemenea, pregătirea pentru RMN poate presupune ca pacientului să i se ceară să nu consume alimente sau băuturi care conțin cafeină și să îndepărteze orice obiecte metalice de pe corp.

Cum se desfășoară o examinare IRM 3T?

Tehnicianul plasează pacientul pe un pat special și fixează o bobină de suprafață în jurul zonei corpului ce va fi scanată. Aceste bobine acționează ca niște antene, recepționând undele radio emise de sistemul RMN.

După ce pacientul este poziționat corect, tehnicianul de radiologie va muta patul până când zona ce urmează a fi scanată se află în centrul câmpului magnetic al aparatului de scanare.

Prin intermediul unui interfon și a unei ferestre de vizualizare, tehnicianul poate comunica cu pacientul pe durata întregii proceduri. Pacientul poate, de asemenea, să comunice cu tehnicianul, folosind microfonul încorporat sau para de urgență (un dispozitiv pe care îl ține în mână și cu care poate opri scanarea în regim de urgență).

Pacientă efectuează o examinare RMN de cap cu aparatul RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida la Clinica SANADOR Floreasca.
Aparatul Siemens Magnetom VIda, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca, este unul dintre cele mai performnante echipamente RMN 3 Tesla existente în prezent.

Este esențial ca pacientul să rămână complet imobil pe durata scanării. Tehnicianul îi poate solicita pacientului să-și țină respirația în anumite momente, deoarece mișcarea poate distorsiona imaginile, afectând precizia scanării.

Pe măsură ce puterea câmpului magnetic este modificată în timpul scanării, bobinele electromagnetice produc o varietate de sunete. Pentru ameliorarea acestui disconfort, pacientul va primi căști speciale, de protecție.

Unii pacienți pot necesita o injecție cu substanță de contrast pentru a obține imagini mai clare, în special în zonele cu contrast natural redus. Acest agent de contrast este injectat prin intermediul unei canule din brațul pacientului. Reacțiile alergice la contrast sunt rare, dar în caz de disconfort sau de simptome neobișnuite, pacientul trebuie să informeze imediat tehnicianul de radiologie.

După investigație, pacientul poate reveni la rutina zilnică obișnuită. Dacă s-a folosit contrast în timpul investigației, pacientul este sfătuit să consume multe lichide, pentru a elimina mai repede substanța din organism.

Este important ca pacientul să verifice zona injectată în următoarele 24 de ore, pentru a observa semne cum ar fi roșeață, durere sau tumefiere. Dacă apar semne de infecție sau efecte secundare rare, precum greață și vărsături, dificultăți în respirație, mâncărime sau erupții cutanate, pacientul trebuie să contacteze imediat medicul sau să meargă la un compartiment de primiri urgențe.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

RMN 3 Tesla la SANADOR

SANADOR dispune de echipamente RMN 3 Tesla de ultimă generație, ultraperformante, pentru examinări rapide și de înaltă precizie, esențiale pentru stabilirea diagnosticului corect. Astfel, pacienții au acces la examinări RMN 3T efectuate cu aparatul Siemens Magnetom Vida, aflat în dotarea Clinicii SANADOR Floreasca, sau cu Siemens Magnetom Skyra 3T, la Spitalul Clinic SANADOR.

Aparat RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Skyra, la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de un examen RMN 3 Tesla realizat cu echipamentul de ultimă generație Siemens Magnetom Skyra.

Cu ajutorul acestor aparate RMN cu putere 3 Tesla, pacienții beneficiază de examinări avansate, indiferent de tipul de investigație RMN de care au nevoie – artro-RM, angio-RM, IRM multiparametric de prostată, RMN whole body, RMN funcțional, RMN de cord, RMN mamar, RMN de gât sau RMN de cap.

Unul dintre cele mai performante echipamente RMN 3T disponibile în prezent, Siemens Magnetom Vida 3T, este dotat cu senzori BioMatrix, care elimină artefactele de mișcare provocate de respirația pacientului și de ritmul cardiac. De asemenea, acest aparat are o deschidere largă, fiind ideal pentru pacienții claustrofobi.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR