Dermatoscopia sau microscopia prin epiluminiscenta este procedura care se ocupa cu studiul leziunilor cutanate cu un dermatoscop. Componentele unui dermatoscop traditional: are mai multe elemente, printre care o lupa, o sursa de lumina nepolarizata, o placa transparenta si un mediu lichid.

Tipurile moderne de dermatoscop nu utilizeaza un mediu lichid. Lumina polarizata este utilizata pentru a anula reflexiile de pe suprafetei pielii.

Ce trebuie sa faci inainte de dermatoscopie?

Nimic deosebit. Totusi, cu o zi inainte de procedura nu folosi unguente sau creme pe zona ce urmeaza a fi examinata. Pe piele se poate aplica un gel sau un ulei pentru a creste calitatea imaginilor. Este o procedura dureroasa? NU, si nici invaziva.

Tehnologie

Aparatul este format dintr-o lentila de marire si o sursa de lumina pentru o vizibilitate sporita a structurilor pielii. Tipuri de dermatoscoape: analogice si digitale.

In cadrul departamentului "Dermatologie" din cadrul SANADOR, gasesti cea mai inalta tehnologie: aparatul FotoFinder, un dermatoscop de mare performanta.

Acesta reprezinta standardul de excelenta in dermatoscopie digitală, utilizand tehnica microscopiei prin epiluminiscenta, care permite descoperirea la timp a alunitelor cu probleme sau chiar a cancerului de piele. In plus, aparatul FotoFinder poate fi folosit atat pentru examinarea periodica a alunitelor, cat si pentru analizarea a zeci de alte tipuri de afectiuni cutanate. Inmagazinarea digitala a imaginilor, cu ajutorul acestei tehnologii, permite verificarea periodica a leziunilor, cu observarea evolutiei lor in timp.

Cu ajutorul FotoFinder se poate realiza chiar si o harta dermatoscopica a pacientului, care poate include pana la 50 de leziuni. Inainte de a fi efectuata o astfel de investigatie, pacientul trebuie sa fie consultat de catre medicul care efectueaza examinarea.

Care este cea mai grava forma de tumoare cutanata?

Melanomul. Descoperita in stadiu incipient, aceasta poate fi eliminata. De aceea, dermatoscopia digitala are un rol deosebit de important pentru calitatea vietii, pentru ca ne permite sa descoperim la timp boala si sa o tratam eficient, fara alte riscuri pentru pacient. Amintim si forme mai putin agresive de cancer de piele, cu o evolutie auto-limitata, de exemplu, epiteliom bazocelular sau epiteliom spinocelular. Descoperite la timp, acestea sunt excizate, iar pacientul va fi in afara oricarui pericol.

Dermatoscopul analogic, folosit in dermatoscopie analogica, este, de asemenea, numita microscopie prin epiluminiscenta (ELM). Atunci cand se utilizeaza un dermatoscop analogic, dermatologii vor folosi lentilele pentru a observa in detaliu leziunile cutanate. Un dermatoscop analogic poate fi combinat cu o camera digitala sau cu un smartphone pentru scopuri clinice de imagistica si monitorizarea leziunilor in timp.

Suntem constienti de faptul ca o piele sanatoasa este o piele frumoasa. Insa pe langa rolul estetic pe care-l are pielea, aceasta are rol de protectie a organismului impotriva infectiilor si factorilor externi si de a menținre temperatura nomala a corpului. Varsta, mostenirea genetica si modul de viata (factori decisivi in dermato venerologie) acționează in mod direct asupra pielii.

Consultatiile presupun o inspectie realizata de medicul dermatolog, insotita de o serie de intrebari despre istoria medicala a pielii pacientului.

Ce se intampla la consultatie?

Se verifica tot corpul cu un aparat performant in dermatoscopie. Dermatologul poate face fotografii pentru a monitoriza anumite leziuni la consultatii viitoare. Un control complet de piele dureaza aproximativ jumatate de ora sau chiar mai mult, in functie de complexitatea problemelor descoperite.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto