Dermatoscopia sau microscopia prin epiluminiscență este procedura care se ocupă cu studiul leziunilor cutanate cu un dermatoscop. Componentele unui dermatoscop tradițional are mai multe elemente, printre care o lupă, o sursă de lumină nepolarizată, o placă transparentă și un mediu lichid.

Tipurile moderne de dermatoscop nu utilizează un mediu lichid. Lumina polarizată este utilizată pentru a anula reflexiile de pe suprafața pielii.

Ce presupune pregătirea înainte de dermatoscopie?

Cu o zi înainte de procedură, este recomandat să nu folosiți unguente sau creme pe pielea ce urmează a fi examinată. Pe piele se poate aplica un gel sau un ulei pentru a crește calitatea imaginilor. Este o procedura nedureroasa și neinvazivă.

Tehnologie

Aparatul este format dintr-o lentilă de mărire și o sursă de lumină pentru o vizibilitate sporită a structurilor pielii. Există două tipuri de dermatoscoape: analogice și digitale.

În cadrul departamentului Dermatologie SANADOR, găsești cea mai înaltă tehnologie: aparatul FotoFinder, un dermatoscop de mare performanță.

Acesta reprezintă standardul de excelență în dermatoscopie digitală, utilizând tehnica microscopiei prin epiluminiscență, care permite descoperirea la timp a nevilor atipici sau chiar a cancerului de piele. În plus, aparatul FotoFinder poate fi folosit atât pentru examinarea periodică a alunițelor, cât și pentru analizarea a zeci de alte tipuri de afecțiuni cutanate. Stocarea digitală a imaginilor, cu ajutorul acestei tehnologii, permite verificarea periodică a leziunilor, cu observarea evoluției lor în timp.

Cu ajutorul FotoFinder se poate realiza chiar și o hartă dermatoscopică a pacientului, care poate include pânaă la 50 de leziuni. Înainte de a fi efectuată o astfel de investigație, pacientul trebuie să fie consultat de către medicul care efectuează examinarea.

Care sunt tipurile de tumori ale pielii?

Melanomul reprezintă cea mai agresivă formă de cancer de piele. Descoperită în stadiu incipient, aceasta poate fi eliminată. De aceea, dermatoscopia digitala are un rol deosebit de important pentru calitatea vietii, pentru că ne permite să descoperim la timp boala și să o tratăm eficient, fără alte riscuri pentru pacient. Amintim și forme mai puțin agresive de cancer de piele, cu o evoluție auto-limitată, de exemplu, epiteliom bazocelular sau epiteliom spinocelular. Descoperite la timp, acestea sunt excizate, iar pacientul va fi în afara oricărui pericol.

Dermatoscopul analogic, folosit în dermatoscopie analogică, se bazează, de asemenea, pe microscopie prin epiluminiscență (ELM). Atunci când se utilizează un dermatoscop analogic, dermatologii vor folosi lentilele pentru a observa în detaliu leziunile cutanate. Un dermatoscop analogic poate fi combinat cu o cameră digitală sau cu un smartphone pentru scopuri clinice de imagistică și monitorizarea leziunilor în timp.

Pe lângă rolul estetic pe care-l are pielea, aceasta are rol de protecție a organismului împotriva infecțiilor și factorilor externi și de menținere a temperaturii nomale a corpului. Vârsta, moștenirea genetică și modul de viață (factori decisivi în dermatovenerologie) acționează în mod direct asupra pielii.

Consultațiile presupun o inspecție realizată de medicul specialist, însoțită de o serie de întrebări despre istoricul medical dermatologic al pacientului.

Cum se desfășoară consultația?

Se evaluează întreaga suprafață a pielii cu un aparat performant în dermatoscopie. Dermatologul poate face fotografii pentru a monitoriza anumite leziuni la consultații viitoare. Un control complet de piele durează aproximativ jumătate de oră sau chiar mai mult, în funcție de complexitatea leziunilor descoperite.

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Galerie foto

SANADOR