Ce este ruptura de coafă rotatorie?

Ruptura de coafă rotatorie sau ruptura de teacă rotatorie este o leziune de coafă rotatorie care apare prin ruperea mușchilor sau a tendoanelor care formează coafa rotatorilor de la nivelul articulației umărului.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Coafa rotatorilor este un grup format din patru mușchi (supraspinos, infraspinos, subscapular și rotund mic), împreună cu tendoanele acestora. Coafa înconjoară articulația umărului și menține osul brațului (humerus) în cavitatea omoplatului. Acest grup de mușchi și tendoane ajută la ridicarea și rotirea brațelor.

Ruptura coafei rotatorilor poate fi de două tipuri: ruptură de coafă rotatorie parțială și ruptură de coafă rotatorie completă.

În cazul rupturii parțiale, tendonul nu se desprinde complet de pe os. Se numește ruptură de coafă rotatorie parțială, deoarece ruptura trece doar parțial prin grosimea tendonului, care nu este rupt în totalitate, iar acesta rămâne încă atașat de os. O ruptură de coafă rotatorie completă înseamnă ruperea în totalitate a tendonului și desprinderea acestuia de pe os.

Cauze și factori de risc

Ruptura coafei rotatorilor poate fi provocată de un eveniment acut, precum un traumatism, sau de modificările degenerative care apar odată cu înaintarea în vârstă.

O leziune acută, precum o căzătură sau un accident de mașină, poate provoca o fractură de claviculă sau dislocarea umărului (instabilitatea umărului), care poate duce la o ruptură de coafă rotatorie.

Cel mai frecvent, ruptura de teacă rotatorie este de cauză degenerativă și apare în timp, pe măsură ce tendoanele se uzează, odată cu înaintarea în vârstă.

Rupturile degenerative ale coafei rotatorilor pot avea mai multe cauze:

●Pintenii osoși - creșteri osoase în exces, care pot apărea la nivelul oaselor care formează articulația umărului. Aceștia se freacă de tendon atunci când se execută mișcări de ridicare a brațului. În timp, apare o ruptură parțială sau completă a tendonului.

●Fractura de umăr.

●Scăderea fluxului de sânge către mușchii și tendoanele care formează coafa rotatorilor, odată cu înaintarea în vârstă. Dacă aportul de sânge nu este suficient, mușchii și tendoanele se pot rupe.

●Suprasolicitarea - mișcările repetate ale în timpul practicării unui sport pot suprasolicita coafa rotatorilor, care se poate rupe.

Factorii de risc pentru ruptura de teacă rotatorie sunt:

  • vârsta peste 60 de ani,
  • fumatul,
  • diabetul zaharat,
  • practicarea unor sporturi: ruptura coafei rotatorilor este mai frecventă la cei care practică tenis, baseball, canotaj sau haltere,
  • anumite profesii, care implică mișcări repetate ale brațelor deasupra capului (ex. tâmplăria, vopsitoria),
  • antecedentele familiale: unele studii au demonstrat existența unei componente genetice în anumite leziuni ale coafei rotatorilor.

Semne și simptome în ruptura de coafă rotatorie

Cele mai frecvente semne și simptome la pacienții cu ruptură de coafă rotatorie sunt:

  • durere în repaus și pe timp de noapte, în special la sprijinirea pe umărul afectat,
  • durere la ridicarea, coborârea sau rotirea brațului,
  • senzația de pocnitură la mișcarea brațului,
  • dificultate la ridicarea obiectelor,
  • slăbiciune progresivă a umărului.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul rupturii coafei rotatorilor

Ruptura coafei rotatorilor poate fi pusă în evidență prin radiografie, ecografie de părți moi și examen RMN.

Radiografia de umăr - În cazul pacienților care prezintă durere la nivelul umărului, radiografia este prima investigație recomandată. Deși ruptura de teacă rotatorie nu poate fi pusă în evidență pe o radiografie simplă, prin această investigație se pot observa pintenii osoși sau alte afecțiuni care pot determina durere la nivelul umărului, precum artrita.

Ecografia de părți moi - utilizează unde sonore pentru a obține imagini ale structurilor din interiorul corpului, precum mușchii și tendoanele. Ecografia permite medicului să evalueze structurile umărului în timpul mișcării și să stabilească localizarea și gravitatea rupturii. De asemenea, permite o comparație rapidă între umărul afectat și cel sănătos.

Dacă este necesar tratamentul chirurgical, la Spitalul Clinic SANADOR intervențiile la nivelul articulației umărului se realizează într-un bloc operator modern, dotat cu aparatură ultraperformantă.

Examenul RMN - utilizează un magnet mare, unde radio și un computer pentru a obține imagini detaliate ale structurilor corpului. Acesta permite observarea unor detalii care nu pot fi evidențiate prin radiografie sau ecografie. Un alt avantaj al imagisticii prin rezonanță magnetică este faptul că nu necesită administrarea de radiații ionizante pentru a obține imagini detaliate, fiind o investigație neinvazivă și neiradiantă. RMN-ul poate pune în evidență ruptura coafei rotatorilor și poate stabili localizarea și dimensiunea rupturii. De asemenea, RMN-ul poate arăta dacă leziunea este acută sau cronică, deoarece poate aprecia calitatea mușchilor și a tendoanelor care formează coafa rotatorilor.

 Tratamentul rupturii de coafă rotatorie

Tratamentul pacienților cu ruptură de coafă rotatorie depinde de următorii factori:

  • vârsta,
  • nivelul de activitate,
  • starea generală de sănătate,
  • tipul de ruptură: ruptură de coafă rotatorie parțială sau ruptură de coafă rotatorie completă.

Scopul tratamentului este ameliorarea durerii și restabilirea funcției normale a articulației umărului.

La 80-85% dintre pacienții cu ruptură de teacă rotatorie, tratamentul nechirurgical ameliorează durerea și îmbunătățește funcția umărului. Printre metodele de tratament nechirurgical se numără:

  • repausul,
  • evitarea mișcărilor care provoacă durere la nivelul umărului,
  • combaterea durerii cu medicamente antiinflamatorii nesterioidiene,
  • kinetoterapia: efectuarea de exerciții adaptate pentru tipul de leziune de la nivelul coafei rotatorilor poate ajuta la restabilirea flexibilității și rezistenței umărului,
  • injecțiile cu steroizi: dacă repausul, medicamentele și kinetoterapia nu ajută la diminuarea durerii, o injecție cu un anestezic local, în combinație cu un antiinflamator steriodian (cortizon), poate ameliora temporar durerea.

Dacă durerea nu se ameliorează prin aceste metode, medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală. Aceasta este necesară în următoarele cazuri:

  • durata simptomatologiei este de 6-12 luni,
  • ruptura de coafă rotatorie este completă,
  • ruptura de coafă rotatorie este parțială, dar cu durere persistentă, în ciuda aplicării tratamentului nechirurgical,
  • ruptura este de peste 3 cm,
  • slăbiciune și pierdere semnificativă a funcției umărului,
  • ruptura coafei rotatorilor este cauzată de un traumatism recent.

Există mai multe metode de tratament chirurgical:

  • Repararea artroscopică a tendonului (artroscopia de umăr) - În cazul acestei proceduri, medicul folosește un artroscop (tub subțire, cu o cameră video de mici dimensiuni), cu ajutorul căruia poate privi în interiorul articulației. Prin intermediul artroscopului și al altor instrumente speciale, medicul poate reatașa tendonul rupt la os.
  • Repararea deschisă a tendonului - În unele situații, intervenția deschisă poate fi o opțiune mai bună decât artroscopia. Prin acest tip de operație, chirurgul realizează o incizie mai mare, prin care poate reatașa tendonul la os.
  • Transferul de tendon - În cazul în care tendonul rupt este prea deteriorat pentru a fi atașat la osul brațului, medicul poate folosi un tendon din apropiere, pentru a înlocui tendonul lezat.
  • Artroplastia de umăr - Unele rupturi nu pot fi reparate, din cauza mărimii lor și a vechimii leziunii, iar în aceste cazuri poate fi necesară o înlocuire a articulației umărului. Intervenția constă în îndepărtarea zonelor deteriorate ale osului și înlocuirea lor cu piese din metal sau plastic. După operație, pacientul trebuie să poarte o eșarfă pentru imobilizarea brațului timp de 4-6 săptămâni, apoi poate începe ședințele de kinetoterapie. Cei mai mulți pacienți cu ruptură de teacă rotatorie își recapătă funcția umărului în termen de 4-6 săptămâni după operație, dar recuperarea completă poate dura 12-18 luni.

Diagnosticul și tratamentul rupturii de coafă rotatorie la SANADOR

Pentru diagnosticul rapid și precis al leziunilor articulare, SANADOR asigură accesul pacienților la consultații de specialitate și la investigații imagistice performante. Radiografiile digitale, ecografiile musculoscheletale și scanările RMN sunt realizate cu aparatură de ultimă generație. După stabilirea diagnosticului de ruptură a coafei rotatorie, pacienții beneficiază de tratament personalizat, în funcție de severitatea leziunii și de starea generală de sănătate.

Watch on YouTube

Dacă este necesar tratamentul chirurgical, la Spitalul Clinic SANADOR intervențiile se realizează într-un bloc operator modern, dotat cu aparatură ultraperformantă. Ori de câte ori este posibil, operațiile se realizează minim invaziv, prin artroscopie, cu recuperare rapidă și risc redus de complicații.

De asemenea, dacă articulația umărului nu mai poate fi reparată, chirurgii ortopezi de la SANADOR efectuează cu succes inclusiv intervenții chirurgicale complexe, de protezare articulară.

La SANADOR, pacienții pot beneficia și de un program personalizat de recuperare medicală, aceste proceduri fiind esențiale pentru o vindecare mai rapidă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR