Ecografia abdominala este metoda imagistica medicala de diagnostic bazata pe ultrasunete, folosita pentru a vizualiza diferite structuri (ca muschi, tendoane, organe interne). Ecografia permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor si evidentierea unor leziuni, pe baza imaginilor obtinute in timp real. Se realizeaza cu ajutorul aparatului numit ecograf. Este o tehnica neinvaziva si rapida, considerata o explorare de rutina.

  • Ecografia abdominala - o tehnica neinvaziva si rapida, considerata o explorare de rutina

Ecograful functioneaza pe principiul radarului. Sonda care se aplica pe corpul pacientului trimite ultrasunete catre organul analizat, iar apoi recepteaza o parte din semnalul reflectat. Semnalul care se intoarce este analizat si transformat in imaginea vizibila pe monitor in culorile alba si neagra. Prezenta de gaze in tractul digestiv ingreuneaza sau chiar impiedica efectuarea investigatiei, de aceea se recomanda cu o zi inainte sa nu se consume alimente care baloneaza, iar in unele cazuri si administrarea unor medicamente care absorb gazele.

Desi a fost utilizata pentru prima data in anii '50 ai secolului XX aceasta metoda de obtinere a imaginilor clinice s-a folosit mai ales dupa dezvoltarea calculatoarelor. Ecografia nu se utilizeaza la examinarea oaselor si plamanilor, dar se foloseste foarte mult in obstetrica, unde imaginile pot fi utilizate pentru localizarea placentei si stabilirea varstei, pozitiei si dezvoltarii fatului. De asemenea, imaginile ecografice se folosesc si in alte domenii medicale, contribuind la stabilirea unui diagnostic rapid.

Cand s-a vorbit pentru prima data despre ecografie?

Este un rezultat al dezvoltarii tehnologiei sonarelor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Un dispozitiv portabil pus in contact cu pielea pacientului produce unde ultrasonore de frecventa inalta si recepteaza ecourile trimise de catre organele interne.

Ce se investigheaza cu o ecografie abdominala?

Se poate folosi pentru investigarea mai multor organe interne, ca de exemplu: rinichi, ficat, vezica biliara, pancreas, splina si aorta abdominala.

Cum se face pregatirea pentru ecografie?

Pregatirea pacientului pentru ecografie abdominala consta in post alimentar (inclusiv bauturi acidulate si cafea) cu cel putin 6 ore inainte de investigatie, astfel ca stomacul sa fie gol si continutul gazos intestinal sa fie redus, permitand vizualizarea adecvata. Este indicat sa se bea 1-1.5 litri lichide (apa plata, ceai).

Cu 24 de ore inainte de ecografie, nu se consuma dulciuri, se evita alimente care pot fermenta (fructe, lapte), iar cina din ziua precedenta trebuie sa fie usoara si sa nu fie servita mai tarziu de ora 18:00-19:00. 

Din punct de vedere fiziologic, energia ultrasunetelor are doua efecte potentiale si anume: creste raspunsul inflamator si poate incalzi tesuturile moi. Energia ultrasunetelor produce o unda de presiune mecanica prin tesuturile moi, putand duce la formarea de bule microscopice si distorsiunea membranelor celulare, modificand activitatea intracelulara si fluxurile ionice, dar aceste efecte sunt minore. Totusi, ultrasunetele  folosite la intensitate mare, pot provoca expandarea si colapsul unor colectii mici de gaz din fluidele sau tesuturile corpului, fenomen numit cavitatie. Acest fenomen nu se produce la nivelul de putere folosit de aparatura moderna in scop diagnostic.

In timpul ecografiei abdominale, pe pielea abdomenului pacientului se va aplica un gel special care favorizeaza transmiterea ultrasunetelor. Ulterior se aplica si apasa usor transductorul pentru a se vizualiza imaginea zonei respective pe ecranul aparatului.

Ce trebuie sa retinem despre ecografie?

Este o investigatie nedureroasa, exceptie facand cazurile in care exista o afectiune (ex. calculi biliari, colecistita, pancreatita acuta) cand poate aparea disconfort sau usoara durere la apasarea unei anumite zone cu transductorul.

Galerie foto

SANADOR