Stomatologia la copii (pedodon╚Ťia) este un domeniu important ╚Öi foarte sensibil. De ce? Un studiu realizat de Societatea de Stomatologie Estetic─â din Rom├ónia ar─âta ca 83% din copiii din Rom├ónia ├«n v├órst─â de 6 ani au din╚Ťii afecta╚Ťi de carii.

  • Este important ca p─ârin╚Ťii s─â stabileasc─â o consulta╚Ťie de pedodon╚Ťie ├«nc─â de la apari╚Ťia primilor din╚Ťi ai copilului.

Unul dintre principalele motive pentru care p─ârin╚Ťii evit─â s─â-╚Öi duc─â micu╚Ťii la medicul stomatolog este teama copiilor fa╚Ť─â de echipamentele din cabinetul dentar. Totu╚Öi, scopul vizitelor la dentist de la o v├órst─â fraged─â este altul: profilaxia. ├Änc─â de la apari╚Ťia primilor din╚Ťi ai copilului, p─ârin╚Ťii trebuie s─â stabileasc─â o consulta╚Ťie la pedodon╚Ťie pentru o examinare, ├«n special dac─â introduc hrana solid─â ├«n alimenta╚Ťia micu╚Ťului. Din╚Ťii copilului se vor sp─âla dupa fiecare mas─â ╚Öi ├«nainte de culcare cu o periu╚Ť─â special─â, moale. 

Ce probleme specifice vârstei pot apărea?

├Än perioada 6-12 ani, se acord─â o aten╚Ťie sporit─â mu╚Öc─âturii, ├«ntruc├ót probleme precum ocluzia ad├ónc─â acoperit─â pot persista ╚Öi odat─â cu apari╚Ťia denti╚Ťiei permanente.

├Än perioada 8-9 ani pot ap─ârea at├ót strung─âre╚Ťele, c├ót ╚Öi ├«nghesuirea tranzitorie a din╚Ťilor. Ambele probleme ar trebui s─â se rezolve ├«n mod natural, ├«ns─â, ├«n cazul ├«n care situa╚Ťia nu se schimb─â, este nevoie s─â se intervin─â prin aplicarea unui aparat ortodontic.

Cum poate fi ghidat un copil când ajunge la medicul pedodont?

Vino cu cel mic ├«n cabinet, iar prima oar─â doar v─â juca╚Ťi. Medicul ├«ncearc─â s─â-i citeasc─â participarea, comportamentul ╚Öi toleran╚Ťa la eventuale nepl─âceri. Unii micu╚Ťi vor accepta f─âr─â probleme interven╚Ťiile stomatologice, chiar dac─â unele sunt nepl─âcute. Unde nu este posibil─â cooperarea, exist─â ╚Öi metode care ├«l fac pe copila╚Ö s─â viseze ├«n timp ce i se rezolv─â problemele dentare.

Stomatologia pentru copii sau pedodon╚Ťia este specialitatea stomatologic─â limitat─â de v├órst─â care desf─â╚Öoar─â m─âsuri de preven╚Ťie, diagnostic ╚Öi tratament pentru copii ╚Öi adolescen╚Ťi. ├Än pedodon╚Ťie se practic─â preven╚Ťia, odontoterapia (tratamentul cariei), endodon╚Ťia, protetica copilului ╚Öi adolescentului.

Programeaz─â o consulta╚Ťie!

Introduce╚Ťi datele personale ╚Öi v─â vom contacta ├«n cel mai scurt timp

SANADOR