Stomatologia la copii este un subiect important si foarte sensibil. De ce? Pentru ca un studiu realizat de catre Societatea de Stomatologie Estetica din Romania arata ca 83% dintre copiii din tara in varsta de 6 ani au dintii afectati de carii.

  • Este important ca parintii sa stabileasca o consultatie la pedodontie, inca de la aparitia primilor dinti ai copilului

Unul dintre primele motive pentru care parintii evita sa-si duca micutii la stomatolog este teama copiilor fata de stomatolog. Totusi, parintii nu sunt suficient de bine informati in ceea ce priveste scopul vizitelor la dentist de la o varsta frageda.

Inca de la aparitia primilor dinti ai copilului, parintii trebuie sa stabileasca o consultatie la pedodontie pentru o examinare, in special daca introduc hrana solida in alimentatia acestuia. Dintii copilului se vor spala dupa fiecare masa si inainte de culcare cu o periuta speciala, moale. 

In perioada 6-12 ani, se acorda o atentie sporita muscaturii, intrucat probleme precum ocluzia adanca acoperita pot persista si odata cu aparitia dentitiei permanente.

In perioada 8-9 ani pot aparea atat strungaretele, cat si inghesuirea tranzitorie a dintilor. Ambele probleme ar trebui sa se rezolve in mod natural, insa in cazul in care situatia nu se schimba, este nevoie sa se intervina prin aplicarea unui aparat ortodontic.

Cum poate fi ghidat un copil cand ajunge la un cabinet de pedodontie?

Vino cu cel mic in cabinet, iar prima oara doar va jucati. Medicul incearca sa-i citeasca comportamentul si toleranta la eventuale neplaceri. Unii dintre micuti vor accepta fara probleme interventiile stomatologice, chiar daca unele sunt neplacute. Unde nu este posibila cooperarea, atunci exista metode care il fac pe copilas sa viseze, In acest timp, i se rezolva problemele dentare.

Stomatologie copii sau, pe scurt, pedodontie, este specialitatea stomatologica limitata de varsta, care desfasoara masuri de preventie terapeutice pentru copii si adolescenti, cuprinzandu-i si pe cei cu necesitati speciale de tratament. Etimologic, cuvantul pedodontie vine din termenii grecesti: "pes", care inseamna copil, si "odontos", care inseamna dinte. In pedodontie se practica preventia, odontologia, endodontia, protetica copilului si adolescentului.

Odontoterapia este ramura medicinii dentare care se ocupa cu managementul bolii carioase (cariile dentare).

Galerie foto