Stomatologia la copii (pedodon╚Ťia) este un domeniu important ╚Öi foarte sensibil. De ce? Un studiu realizat de Societatea de Stomatologie Estetic─â din Rom├ónia ar─âta c─â 83% din copiii din Rom├ónia ├«n v├órst─â de 6 ani au din╚Ťii afecta╚Ťi de carii.

  • Este important ca p─ârin╚Ťii s─â stabileasc─â o consulta╚Ťie de pedodon╚Ťie ├«nc─â de la apari╚Ťia primilor din╚Ťi ai copilului.

Unul dintre principalele motive pentru care p─ârin╚Ťii evit─â s─â-╚Öi duc─â micu╚Ťii la medicul stomatolog este teama copiilor fa╚Ť─â de echipamentele din cabinetul dentar. Totu╚Öi, scopul vizitelor la dentist de la o v├órst─â fraged─â este altul: profilaxia. ├Änc─â de la apari╚Ťia primilor din╚Ťi ai copilului, p─ârin╚Ťii trebuie s─â stabileasc─â o consulta╚Ťie la pedodon╚Ťie pentru o examinare ╚Öi un periaj profesional, ├«n special dup─â ce introduc hrana solid─â ├«n alimenta╚Ťia micu╚Ťului. Chiar daca din╚Ťii╚Öorii de lapte vor c─âdea dup─â c├ó╚Ťiva ani de la erupere, trebuie s─â fie ├«ngriji╚Ťi corepunz─âtor pentru a-i men╚Ťine s─ân─âto╚Öi p├ón─â la apari╚Ťia celor definitivi, uneori fiind necesar─â chiar restaurarea din╚Ťilor de lapte.

├Än rutina zilnic─â, se recomand─â s─â ├«ncuraj─âm ╚Öi s─â ajut─âm copilul s─â se spele pe din╚Ťi dup─â micul dejun ╚Öi seara, ├«nainte de culcare, folosind o periu╚Ť─â special─â, moale. 

Ce probleme specifice vârstei pot apărea?

0 ani: diagnosticarea frenului lingual scurt care limiteaz─â mi╚Öc─ârile limbii, influen╚Ť├ónd ata╚Öararea corect─â la s├ón a noului n─âscut, iar mai tarziu, mestecarea alimentelor, articularea cuvintelor ╚Öi realizarea igieniei orale. Fenectomia este o interven╚Ťie chirurgical─â simpl─â ╚Öi rapid─â, care poate fi realizat─â at├ót chirurgical, c├ót ╚Öi cu laserul stomatologic.

1-6 ani: caria precoce a copil─âriei se manifest─â prin leziuni cavitare sau necavitare, din╚Ťi lips─â sau obtura╚Ťii (ca urmare a cariei dentare). Deoarece are o evolu╚Ťie rapid─â, sever─â, se recomand─â consultul de urgen╚Ť─â la medicul specialist pedodont pentru a fi tratat─â din timp, ├«nainte de apari╚Ťia durerii ╚Öi a infec╚Ťiei.

6-12 ani: denti╚Ťia devine mixt─â, din╚Ťii permanen╚Ťi erup ╚Öi este important ca ├«n primii doi ani de la apari╚Ťia acestora pe arcad─â, s─â aib─â parte de preven╚Ťie prin sigil─âri ╚Öi fluoriz─âri.

7 ani: se recomand─â consultul ortodontic pentru confirmarea unei evolu╚Ťii corecte a mu╚Öc─âturii ╚Öi a oaselor maxilare, ├«ntruc├ót probleme precum ocluzia ad├ónc─â pot persista ╚Öi odat─â cu apari╚Ťia denti╚Ťiei permanente.

8-9 ani:┬ápot ap─ârea at├ót strung─âre╚Ťele, c├ót ╚Öi ├«nghesuirea tranzitorie a din╚Ťilor. Ambele ar trebui s─â se rezolve ├«n mod natural, ├«ns─â, ├«n cazul ├«n care situa╚Ťia nu se schimb─â, este nevoie s─â se corecteze pozi╚Ťia din╚Ťilor prin aplicarea unui aparat ortodontic. De asemenea, pot s─â apar─â probleme cu erup╚Ťia din╚Ťilor permanen╚Ťi, spre exemplu din╚Ťi inclu╚Öi, problem─â care trebuie s─â fie descoperit─â ╚Öi tratat─â din timp, pentru a preveni complica╚Ťiile.

Cum poate fi ghidat un copil când ajunge la medicul pedodont?

Prima vizit─â la medicul pedodont este cea mai important─â, este necesar─â preg─âtirea copilului din timp prin folosirea c─âr╚Ťilor pentru copii, desenelor sau a juc─âriilor. Ideal este ca aceast─â prim─â vizit─â s─â fie f─âcut─â atunci c├ónd nu exist─â probleme dentare, ├«nc─â de la apari╚Ťia primului dinte temporar, ├«n jurul v├órstei de 6 luni, pentru a afla informa╚Ťii cu privire la ├«ngrijirea corect─â a din╚Ťi╚Öorilor ╚Öi pentru a intra ├«n procesul de preven╚Ťie.

Micul pacient va considera primul consult o joac─â, iar medicul ├«i va analiza comportamentul, toleran╚Ťa la eventuale nepl─âceri ╚Öi va putea decide dac─â se va rezuma doar la o ╚Öedin╚Ť─â de ├«mprietenire sau poate interveni prin tratament. Ulterior, prin controalele periodice se va lega o rela╚Ťie de lung─â durat─â, bazat─â pe ├«ncredere, prietenie, cooperare, evit├óndu-se durerea ╚Öi problemele neprev─âzute.

Pedodon╚Ťia este specialitatea stomatologic─â limitat─â de v├órst─â, care desf─â╚Öoar─â m─âsuri de preven╚Ťie, diagnostic ╚Öi tratament pentru copii ╚Öi adolescen╚Ťi. S─ân─âtatea oral─â este o prioritate fie c─â este vorba de un dinte temporar (de lapte) sau unul permanert.

├Än func╚Ťie de gradul de afectare al dintelui, medicul specialist ├«n pedodon╚Ťie poate interveni prin tratamentul cariei cu laserul, sigil─âri, tratamente de canal, reconstruc╚Ťii sau realizarea coroanelor dentare pediatrice, astfel ├«nc├ót copilul t─âu s─â se bucure de o dantur─â s─ân─âtoas─â de la primul dinte!

Programeaz─â o consulta╚Ťie!

Introduce╚Ťi datele personale ╚Öi v─â vom contacta ├«n cel mai scurt timp

SANADOR