Stomatologia la copii (pedodonția) este un domeniu important și foarte sensibil. De ce? Un studiu realizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România arăta că 83% din copiii din România în vârstă de 6 ani au dinții afectați de carii.

  • Este important ca părinții să stabilească o consultație de pedodonție încă de la apariția primilor dinți ai copilului.

Unul dintre principalele motive pentru care părinții evită să-și ducă micuții la medicul stomatolog este teama copiilor față de echipamentele din cabinetul dentar. Totuși, scopul vizitelor la dentist de la o vârstă fragedă este altul: profilaxia. Încă de la apariția primilor dinți ai copilului, părinții trebuie să stabilească o consultație la pedodonție pentru o examinare și un periaj profesional, în special după ce introduc hrana solidă în alimentația micuțului. Chiar daca dințiișorii de lapte vor cădea după câțiva ani de la erupere, trebuie să fie îngrijiți corepunzător pentru a-i menține sănătoși până la apariția celor definitivi, uneori fiind necesară chiar restaurarea dinților de lapte.

În rutina zilnică, se recomandă să încurajăm și să ajutăm copilul să se spele pe dinți după micul dejun și seara, înainte de culcare, folosind o periuță specială, moale. 

Ce probleme specifice vârstei pot apărea?

0 ani: diagnosticarea frenului lingual scurt care limitează mișcările limbii, influențând atașararea corectă la sân a noului născut, iar mai tarziu, mestecarea alimentelor, articularea cuvintelor și realizarea igieniei orale. Fenectomia este o intervenție chirurgicală simplă și rapidă, care poate fi realizată atât chirurgical, cât și cu laserul stomatologic.

1-6 ani: caria precoce a copilăriei se manifestă prin leziuni cavitare sau necavitare, dinți lipsă sau obturații (ca urmare a cariei dentare). Deoarece are o evoluție rapidă, severă, se recomandă consultul de urgență la medicul specialist pedodont pentru a fi tratată din timp, înainte de apariția durerii și a infecției.

6-12 ani: dentiția devine mixtă, dinții permanenți erup și este important ca în primii doi ani de la apariția acestora pe arcadă, să aibă parte de prevenție prin sigilări și fluorizări.

7 ani: se recomandă consultul ortodontic pentru confirmarea unei evoluții corecte a mușcăturii și a oaselor maxilare, întrucât probleme precum ocluzia adâncă pot persista și odată cu apariția dentiției permanente.

8-9 ani: pot apărea atât strungărețele, cât și înghesuirea tranzitorie a dinților. Ambele ar trebui să se rezolve în mod natural, însă, în cazul în care situația nu se schimbă, este nevoie să se corecteze poziția dinților prin aplicarea unui aparat ortodontic.

Cum poate fi ghidat un copil când ajunge la medicul pedodont?

Prima vizită la medicul pedodont este cea mai importantă, este necesară pregătirea copilului din timp prin folosirea cărților pentru copii, desenelor sau a jucăriilor. Ideal este ca această primă vizită să fie făcută atunci când nu există probleme dentare, încă de la apariția primului dinte temporar, în jurul vârstei de 6 luni, pentru a afla informații cu privire la îngrijirea corectă a dințișorilor și pentru a intra în procesul de prevenție.

Micul pacient va considera primul consult o joacă, iar medicul îi va analiza comportamentul, toleranța la eventuale neplăceri și va putea decide dacă se va rezuma doar la o ședință de împrietenire sau poate interveni prin tratament. Ulterior, prin controalele periodice se va lega o relație de lungă durată, bazată pe încredere, prietenie, cooperare, evitându-se durerea și problemele neprevăzute.

Pedodonția este specialitatea stomatologică limitată de vârstă, care desfășoară măsuri de prevenție, diagnostic și tratament pentru copii și adolescenți. Sănătatea orală este o prioritate fie că este vorba de un dinte temporar (de lapte) sau unul permanert.

În funcție de gradul de afectare al dintelui, medicul specialist în pedodonție poate interveni prin tratamentul cariei cu laserul, sigilări, tratamente de canal, reconstrucții sau realizarea coroanelor dentare pediatrice, astfel încât copilul tău să se bucure de o dantură sănătoasă de la primul dinte!

Programează o consultație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR