Ce este luxația de claviculă?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Luxația de claviculă constă în ruperea ligamentelor care susțin articulația pe care aceasta o formează cu acromionul. Articulația umărului este cea mai mobilă articulație din organism. La structura anatomică a umărului participă trei oase – claviculă, scapulă (omoplat) și humerus, care se articulează între ele și sunt consolidate de anumiți mușchi și ligamente.

Clavicula formează cu acromionul (o prelungire osoasă a scapulei) articulația acromio-claviculară, ce permite o gamă de mișcări fine în timpul mobilizării umărului. Această articulație este consolidată de trei structuri ligamentare:

  • Ligamentul acromio-clavicular – cu direcție orizontală;
  • Două ligamente coraco-claviculare – cu direcție verticală:
    • Ligamentul trapezoid – între procesul coracoid al scapulei și linia trapezoidă claviculară;
    • Ligamentul conoid – între procesul coracoid al scapulei și tuberculul conoid al claviculei.

Luxația de claviculă sau disjuncția acromio-claviculară apare atunci când, din cauza unor forțe externe, aceste ligamente se rup, determinând pierderea contactului dintre claviculă și acromion. Deși articulația acromio-claviculară este o articulație puternică, localizarea sa superficială o predispune la luxații. Cea mai frecventă cauză pentru luxația de claviculă este cea traumatică, determinată de căderea directă pe umăr.

Watch on YouTube

Tipuri de disjuncții acromio-claviculare

Există 6 tipuri de disjuncții acromio-claviculare, fiind clasificate în funcție de severitate și de tipul de tratament necesar (clasificarea Rockwood):

  • Tipul I – este cel mai frecvent tip; implică o deplasare minimă a articulației; ligamentul acromio-clavicular este rupt parțial sau doar întins, cele coraco-claviculare fiind intacte;
  • Tipul II – dislocare parțială a articulației umărului, ligamentul acromio-clavicular fiind rupt complet, iar cele coraco-claviculare normale sau rupte parțial;
  • Tipul III – clavicula și acromionul sunt separate complet; ambele tipuri de ligamente, acromio-claviculare și coraco-claviculare sunt rupte; întrucât cele două ligamente coraco-claviculare se opun tracțiunii exercitate de mușchii trapez și sternocleidomastoidian, ce au tendința permanentă de a trage clavicula în sus și către posterior, în acest tip de luxație se va evidenția o umflătură la examenul clinic al umărului, reprezentată de clavicula ascensionată;
  • Gradele IV-VI – sunt mai puțin frecvente, implicând rupturi inclusiv la nivelul mușchilor umărului (trapez, deltoid) și necesită frecvent intervenție chirurgicală.

De ce apare luxația de claviculă?

  • Luxația de claviculă apare după un eveniment traumatic. Programează-te la SANADOR dacă ai suferit o accidentare la nivelul umărului!

O luxație de umăr se poate produce în diverse situații, la orice vârstă. Cel mai frecvent apare în cazul căderii directe pe umăr, în sporturile ce implică un contact direct, cum sunt, de exemplu, fotbalul și hocheiul.

Un alt mecanism ce poate determina disjuncție acromio-claviculară este cel indirect, prin căderea pe cot sau pe mână cu brațul în abducție (ridicat la orizontală) și cotul în hiperextensie. Alte contexte în care pot apărea luxații de claviculă sau chiar fracturi de clavicula sunt accidentele de mașină sau ridicarea unor obiecte foarte grele.

Semne și simptome ale luxației de claviculă

Disjuncția acromio-claviculară poate determina următoarele semne și simptome:

  • Durere severă la nivelul umărului la momentul producerii impactului;
  • Limitarea mișcării la nivelul articulației din cauza durerii, în special cea de abducție (de ridicare a umărului);
  • Deformarea articulației datorată protruziei capătului clavicular luxat;
  • Tumefierea și posibil echimoza (învinețirea) umărului.

Stabilirea diagnosticului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

În cadrul examenului clinic, pacientul va relata simptomatologia produsă de traumatismul asupra umărului. Diagnosticul luxației este unul facil, întrucât o claviculă deplasată este evidentă la simpla inspecție clinică a umărului, fiind ascensionată prin acțiunea mușchiului trapez. Aceasta este vizibilă ca o mică umflătură la nivelul umărului. Dacă luxația e recentă, examinatorul poate palpa extremitatea laterală a claviculei și o poate împinge în jos, reușind să reducă luxația. Totuși, odată îndepărtată presiunea de la nivelul claviculei, aceasta se reluxează, fenomenul fiind asemănat cu mișcarea unei clape de pian.

Pentru a confirma suspiciunea de diagnostic, pot fi necesare anumite examinări imagistice ale articulației umărului, precum:

  • Radiografia umărului – această metodă vizualizează doar segmentele osoase examinate, nu și părțile moi din jurul articulației umărului, precum ligamentele; în luxațiile de grad mai mic, radiografiile pot fi normale; în acest caz, metoda poate fi sensibilizată și poate pune în evidență luxația prin aplicarea unei greutăți de minimum 5 kilograme la nivelul membrului afectat; luxația este pusă în evidență prin modificări precum: creșterea spațiului dintre claviculă și acromion și asimetria față de umărul opus; lărgirea spațiului dintre procesul coracoid și claviculă, distanța fiind mai mare decât în cazul umărului sănătos; deplasarea superioară a capătului clavicular luxat.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – poate evidenția leziunile ligamentare, putând cuantifica gradul disjuncției și aducând informații importante pentru managementul terapeutic, însă nu este neapărat necesară pentru diagnostic.

Tratamentul luxației de claviculă

Gradele I-II de luxație se pot trata prin metode conservatoare, non-operatorii, precum:

  • Repaus fizic – limitarea utilizării articulației umărului;
  • Aplicare de gheață la locul traumei sau împachetări reci – ajută la reducerea durerii și a tumefierii locale;
  • Medicație antiinflamatorie și analgetică;
  • Orteză pentru susținerea umărului – se va menține pentru o perioadă de până la două săptămâni; după această perioadă se recomandă inițierea unui program de fizioterapie, care să restabilească mobilitatea articulară și să reîntărească musculatura din jurul articulației.

Gradul III de luxație se poate vindeca, de asemenea, prin metode conservatoare. Totuși, în luxațiile însoțite de durere foarte mare ce persistă pentru 2-3 luni și nu cedează la metodele conservatoare sau în cazul atleților de performanță cu acest tip de luxație se recomandă intervenție chirurgicală. Gradele IV-VI se vor trata, de asemenea, prin metode chirurgicale.

Intervenția chirurgicală presupune:

  • Reducerea luxației – punerea în contact a celor două oase separate, claviculă și acromion, sub anestezie generală;
  • Sutura (coaserea) ligamentelor rupte și reatașarea acestora la nivelul claviculei – acestea se pot menține fixate de claviculă cu ajutorul unor broșe sau șuruburi, ce vor fi scoase la un moment ulterior, la aproximativ 4-6 săptămâni.

Tratamentul chirurgical se poate realiza sub o manieră clasică, deschisă, prin incizia directă a pielii sau printr-un procedeu artroscopic. Artroscopia este o metodă minim invazivă, care implică introducerea unei mici camere video (artroscopul) la nivelul articulației, în scopul identificării și reparării țesuturilor afectate din interiorul și din jurul articulației. Această tehnică rezultă într-o recuperare mai rapidă decât prin intervenția clasică, mai puțină durere și mai puține complicații.

Recuperarea după disjuncția acromio-claviculară

La majoritatea oamenilor, disjuncția acromio-claviculară se poate vindeca fără intervenție chirurgicală, într-o perioadă de aproximativ 2-12 săptămâni. Recuperarea poate fi completă însă, la unii pacienți, poate persista acea tumefiere localizată la nivelul umărului.

Perioada de recuperare depinde de severitatea afectării și de tipul de tratament administrat:

  • 2 săptămâni pentru luxația de gradul I;
  • 6 săptămâni în luxațiile de grad II;
  • Până la 12 săptămâni pentru luxațiile de gradul III tratate non-chirurgical.

Pacienții tratați printr-o manieră chirurgicală se vor recupera mai greu și vor avea restricții în ceea ce privește mișcările de ridicare a umărului și a brațelor deasupra capului, timp de până la 3 luni. Terapia fizică este recomandată pentru o perioadă de minimum 6-8 săptămâni, pentru a recăpăta mobilitatea articulară.

Tratamentul luxației de claviculă la SANADOR

La Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic SANADOR, luxația de claviculă este tratată de o echipă medicală supraspecializată și experimentată. Tehnologia avansată asigură diagnosticarea precisă și tratamentul adecvat, prin proceduri adaptate în funcție de specificul fiecărui caz. Luxațiile de claviculă care necesită operație sunt tratate printr-o abordare cât mai puțin invazivă, artroscopia fiind prima alegere în multe cazuri. Astfel, pacientul se poate recupera mai rapid decât după o intervenție chirurgicală tradițională.  De asemenea, la SANADOR pacienții au acces la servicii medicale de recuperare, precum kinetoterapia, masajul și fizioterapia.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR