Cardiologie Interventionala

Departamentul de Cardiologie Interventionala al Spitalului Clinic Sanador cuprinde Laboratorul de Cateterism Cardiac si Centrul de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile (ablatii, implanturi, defribrilatoare, pacemaker). Departamentul este utilat cu 2 angiografe de ultima generatie: Philips Azurion 7 cu 20” Flat Detector si Siemens ArtisZee, destinate efectuarii de coronarografii, angiografii, ventriculografii, angioplastii cu/fara stent, arteriografii, aortografii, chemoembolizari hepatice, embolizari uterine, de tumori, flebografii.

Montarea stentului se realizeaza printr-o procedura numita angioplastie coronariana cu stent– o interventie minim invaziva care implica folosirea unui aparat numit angiograf (utilizează razele X )si care se realizeaza in cadrul laboratorului de cardiologie interventionala. Stentul este fabricat din diverse aliaje si are calitati diferite in ceea ce priveste reactivitatea organismului fata de el. Exista atat stenturi metalice, cat si stenturi farmacologic active, care reduc riscul complicatiilor sau stenturi absorbabile, dezvoltate in ultimii ani – se absorb in primii doi ani de la montare. In cazul utilizarii celor din urma, este esential ca pacientul sa continue colaborarea cu medicul cardiolog clinician si cu medicul interventionist, in vederea evaluarii periodice sau a refacerii coronarografiei.

La SANADOR sunteti tratati de una dintre cele mai experimentate echipe de chirurgi din tara

In cadrul Spitalului Clinic Sanador, angioplastia coronariana cu stent se realizeaza in cadrul departamentului de Cardiologie Interventionala. Departamentul este alcatuit din laboratorul de Cateterism Cardiac (coronarografii, angiografii, angioplastii etc.) si laboratorul de Electrofiziologie (ablatii, implanturi, defibrilatoare, pacemaker, etc.).

Pentru realizarea procedurilor de chirurgie minim invaziva, laboratorul de Cateterism Cardiac al departamentului este utilat cu angiograf Siemens Artis Zee de ultima generatie, iar pacientii beneficiaza de medici cu o vasta experienta, precum Dr. Rodica Niculescu, medic primar Medicina Interna, competenta Cardiologie Interventionala, sef laborator Cateterism Cardiac.

Angiograful Philips Azurion 7 cu 20” Flat Detector face parte din aparatura de ultima generatie de platforma terapeutica ghidata imagistic, asigurand o reducere a dozei de iradiere cu 50% in domeniul cardiologiei si cu 70% in domeniul vascular si o inalta calitate a imaginii. Acest echipament este unic in Romania. Datorita calitatii imaginii si a preciziei cu care se poate desfasura actul interventional in cardiologie interventionala, echipamentul deschide noi posibilitati de tratament minim-invaziv pacientilor care sufera de o gama larga de afectiuni, atat din sfera cardiologica, vasculara, cat si din cea neurologica sau oncologica.

Multumita dotarilor medicale, in cadrul Centrului de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile se efectueaza in mod constant proceduri de implantare de stimulatoare cardiace, defibrilatoare cardiace implantabile (inclusiv subcutanate), stimulatoare/defibrilatoare tricamerale (pentru terapia de resincronizare cardiaca) sau dispozitive implantabile de monitorizare de lunga durata.

Centrul de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile Sanador este unicul centru din tara unde se pot efectua proceduri percutane de extractie de sonde implantate cronic (lead extraction).

In interiorul Laboratorului de Cateterism Cardiac din cadrul Departamentului de Cardiologie Interventionala al Spitalului Clinic Sanador se pot efectua urmatoarele proceduri:

1. Terapia cardiaca:

• coronarografie si ventriculografie

• angioplastie cu balon si stent (BMS, Co-Cr, DES)

• angioplastie percutana cu stent cu tromboaspiratie in infarctul miocardic acut

• stimulare temporara

• cateterism cardiac drept si stang

2. Terapia HTA:

• arteriografie arterele renale

• angioplastie cu balon sau/si stent pe arterele renale

3. Terapia afectiunilor vasculare periferice in Cardiologie Interventionala:

• aortografie

• arteriografia membrele inferioare si superioare

• angioplastia percutana cu balon sau/si stent la nivelul membrelor inferioare

4. Terapia afectiunilor cerebro-vasculare:

• arteriografie vasele gatului (carotide, vertebrale)

• angioplastie cu stent si dispozitiv de protectie pe arterele carotide

• angioplastie cu stent pe artere ale gatului (artere subclavii, trunchiul brahiocefalic, artere vertebrale)

• arteriografie cerebrala

• embolizare anevrisme cerebrale

• embolizare malformatii arterio-venoase

5. Terapia unor afectiuni oncologice:

• arteriografie trunchiul celiac (artera hepatica)

• chemoembolizare hepatica

• implantare de rezervor pentru chemoinfuzie intra-arteriala

6. Terapia hemoragiilor acute (cu bureti de fibrina, cu particule permanente, cu microcateter)

• embolizari uterine pentru fibrom uterin

• embolizari gastro-intestinale

• embolizari in traumatisme acute

• embolizari prechirurgicale de tumori

7. Terapia venoasa

• flebografie membrele inferioare

• implantare de filtru de vena cava inferioara


Galerie foto

Programeaza-te acum pentru consult:

Bloc operator

Laboratorul de Cateterism Cardiac din cadrul Departamentului de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador  dispune de săli dotate cu plafoane cu flux laminar, asigurând un grad de asepsie 3 sau 4, care face ca riscul pentru infecții nozocomiale să fie nesemnificativ. Fiecare sală de operație este deservită de o centrală proprie pentru tratarea aerului.  

Tehnologie

Pentru calitatea actului medical, în sălile de operație este utilizat echipament ultraperformant:

• angiograf Philips Azurion 7: cea mai recenta inovație dedicată intervențiilor ghidate imagistic, oferă o calitate înaltă a imaginilor (medicii pot vizualiza întreaga hartă vasculară a zonei vizate) cu doze minime de radiații atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical.
• 
angiograf Siemens ArtisZee
• 
transmisie live din sălile de operații (orice locație)     Terapie intensiva

     Departamentul este conectat cu cea mai performantă secție de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din sectorul medical privat, cu 17 posturi (paturi cu toate funcțiunile acționate electric), sistem de console “bridge” deasupra patului prevăzut cu prize de gaze medicale, prize electrice, lumină de noapte, precum și suport pentru monitoare, ventilatoare, injectomate și perfuzomate. Departamentul ATI este prevăzut cu centrală proprie de tratare a aerului, pentru asigurarea unui grad adecvat de asepsie. De asemenea, în cadrul departamentului există și rezerve septice de terapie intensivă. 

     Conditii de spitalizare

     Spitalizarea se face în rezerve de 1 sau 2 paturi, cu dotări de 5* (fotoliu sau canapea pat, televizor LCD, frigider, minibar, casetă de valori, cântar, uscător de păr). Fiecare rezervă are baie proprie. Paturile din rezerve sunt motorizate cu 5 segmente și prevăzute cu consolă de gaze medicale și prize electrice. Pacientul care apelează la Departamentul de Cardiologie Intervențională al Spitalului Clinic Sanador are la dispoziție: halat, prosoape, papuci, obiecte de toaletă de unică folosință, un telefon mobil personal cu buton de “call nurse” cu ajutorul căruia poate apela și comunica direct cu asistentele de pe secție și cu alte persoane din afara spitalului. Pe toată durata spitalizării, pacientul beneficiază de mai multe tipuri de meniuri (3 mese și 2 gustări zilnic), personalizate în funcție de afecțiunile sale și de vârstă (adult sau copil) și atent monitorizate de către dieteticienii spitalului.   

     Echipa medicala

     Programeaza-te acum pentru consult: