Ce este stenoza aortică?

Stenoza aortică este o boală care se manifestă prin îngustarea valvei aortice sau chiar înfundarea acesteia. Valva aortică este ca o poartă care, atunci când se deschide, lasă sângele să treacă din inimă în artera aortă și de aici în restul corpului. Atunci când valva aortică este îngustată sau înfundată, inima nu reușește să trimită suficient sânge în corp și apar probleme atât la nivelul inimii, cât și în celelalte organe.

Watch on YouTube
  • Stenoza aortică poate afecta pe oricine. Programează-te la o consultație!

Cine poate fi afectat de stenoza aortică?

Stenoza aortică poate afecta orice persoană, însă există anumite persoane care sunt mai predispuse la această boală.

Persoanele care pot dezvolta mai ușor stenoză aortică sunt:

Cauzele îngustării valvei aortice

  • Hipertensiunea, diabetul și colesterolul crescut favorizează apariția stenozei aortice. Programează o consultație!

Boli cardiace congenitale

În mod normal, valva aortică are 3 porțiuni numite cuspe. Unii copii se pot naște cu o valvă aortică ce prezintă doar 2 cuspe (valvă aortică bicuspidă), o singură cuspă (valvă aortică unicuspidă) sau 4 cuspe (valvă aortică cvadricuspidă). Acești copii pot să nu prezinte simptome până la vârsta adultă, însă, dacă se constată îngustarea valvei aortice, este posibil să fie necesară înlocuirea valvei aortice sau repararea ei.

Acumularea de calciu pe valva aortică

Calciul este un mineral care se găsește în sânge și care este foarte important pentru ca organismul nostru să funcționeze corect. Deoarece sângele trece de foarte multe ori peste valva aortică, este posibil ca, în timp, calciul să se depună pe valvă. Din această cauză, valva aortică devine mai rigidă și nu se mai deschide la fel de bine, cauzând stenoza aortică.

Febra reumatismală

Faringita cu streptococ netratată poate duce la febră reumatismală, iar aceasta poate afecta valvele inimii. Febra reumatismală determină formarea unor cicatrici pe valva aortică, fapt ce afectează deschiderea acesteia, ducând la stenoză aortică.

Semne și simptome ale stenozei aortice

Unii pacienți cu stenoză aortică nu au simptome mulți ani, deoarece îngustarea valvei aortice apare treptat, dezvoltându-se în câțiva ani de zile. Astfel, simptomele apar mai târziu în viață.

Cele mai frecvente semne și simptome sunt:

  • dificultăți de respirație;
  • durere în piept;
  • amețeală;
  • stare de leșin;
  • oboseală;
  • bătăi rapide ale inimii;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • scădere în greutate.

Complicațiile stenozei aortice

Atunci când nu este tratată corect, stenoza aortică poate produce complicații fatale.

Edem pulmonar acut

Edemul pulmonar acut este o acumulare de lichid în plămâni și poate apărea în stenoza aortică deoarece această boală determină o presiune crescută în ventriculul stâng, care se transmite în atriul stâng. Deoarece în atriul stâng se varsă venele pulmonare, această presiune crescută se transmite și la vasele de sânge ale plămânului, ceea ce va cauza acumularea de lichid în plămâni și dificultăți de respirație.

Insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă apare după mai mulți ani de evoluție a unei stenoze aortice netratate. În această boală, inima nu mai poate pompa sângele așa cum ar trebui și, din această cauză, toate celelalte organe ale corpului au de suferit, deoarece nu primesc suficient sânge și oxigen.

Moarte subită

Moartea subită (stopul cardiorespirator) poate fi o complicație ce apare la pacienții cu stenoză aortică severă simptomatică. De aceea, acești pacienți trebuie să fie trimiși cât mai repede într-un centru specializat, pentru înlocuirea valvei aortice.

Tulburări de ritm cardiac

Stenoza aortică este o boală care determină modificări de formă și dimensiune ale inimii, iar aceste modificări pot face inima să bată neregulat. Unele aritmii pot pune în pericol viața pacientului și necesită tratament de urgență.

Endocardită infecțioasă

Endocardita este o infecție a inimii ce apare mai frecvent la pacienții cu valvă aortică bicuspidă.

Diagnosticarea stenozei aortice

Există mai multe metode prin care poate fi diagnosticată o stenoză aortică. Aceste metode sunt:

  • examenul fizic: pacienții cu stenoză aortică pot avea un suflu ce se poate auzi cu stetoscopul;
  • radiografia toracică: poate pune în evidență o inimă mărită și depunerile de calciu de la nivelul valvei aortice;
  • electrocardiograma (EKG): se face pentru a vedea eventualele tulburări ale ritmului cardiac;
  • ecocardiografia: permite măsurarea ariei valvei aortice, viteza maximă a sângelui prin orificiul aortic și gradientul mediu de presiune la nivelul valvei aortice.
  • CT și RMN: pot stabili cât de severă este stenoza aortică și dimensiunile aortei.

Aceste măsurători permit clasificarea stenozei aortice în cele trei tipuri: stenoză aortică largă, stenoză aortică moderată și stenoză aortică strânsă.

Tratamentul stenozei aortice

În cazul stenozei aortice tratamentul este diferit în funcție de cât este de severă această afecțiune.

Metode de tratament:

  • schimbarea stilului de viață: renunțare la fumat, activitate fizică moderată, dietă săracă în grăsimi, scădere în greutate în caz de obezitate;
  • monitorizare atentă: pentru pacienții cu stenoză aortică largă și fără simptome;
  • proceduri de cardiologie intervențională;
  • proceduri de chirurgie cardiovasculară minim invazivă sau invazivă.
Watch on YouTube

Tratamentul intervențional

Valvuloplastia percutanată cu balon

În cadrul acestei intervenții, un tub subțire cu un balon este introdus printr-o arteră de la nivelul brațului sau din regiunea inghinală și ghidat până la nivelul valvei aortice. Odată plasat, balonul se umflă și determină lărgirea valvei aortice, permițând o mai bună deschidere a acesteia. Apoi balonul este dezumflat și îndepărtat.

  • La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul stenozei aortice se realizează minim invaziv. Programează-te!

Această procedură se folosește mai mult la sugari și copii, deoarece la adulți valva aortică tinde să se îngusteze din nou după procedură.

Implantarea percutană transcateter a valvei aortice (TAVI)

TAVI este o procedură intervențională minim invazivă prin care se implantează o proteză valvulară aortică. Aceasta poate fi o opțiune de tratament a stenozei aortice pentru pacienții cu risc crescut de complicații după intervenția pe cord deschis.

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical în stenoza aortică poate presupune înlocuirea valvei aortice sau repararea valvei aortice.

Înlocuirea valvei aortice

Înlocuirea valvei aortice prin intervenție chirurgicală implică efectuarea anesteziei generale și conectarea pacientului la un dispozitiv de bypass cord-plămân. Medicul chirurg cardiovascular taie sternul pentru a ajunge la inimă, apoi îndepărtează valva aortică stenozată și o înlocuiește cu o proteză valvulară.

Repararea valvei aortice

Repararea chirurgicală a valvei aortice presupune separarea cuspelor care au fuzionat. Această procedură este mai puțin folosită pentru tratament. În general, stenoza aortică necesită înlocuirea valvei aortice.

Tipuri de valve

Există mai multe tipuri de valve care se pot folosi pentru a înlocui valva aortică stenozată:

Valvă de la un donator uman

În cazul în care un pacient prezintă contraindicații pentru administrarea medicamentelor anticoagulante, valva de la un donator uman poate fi o bună opțiune. Durata de viață a unei astfel de valve este de 15-20 de ani și, în cele din urmă, trebuie înlocuită.

Valvă animală

La fel ca și valva de la donator uman, valva animală este folosită atunci când un pacient nu poate lua medicamente anticoagulante. Durata de viață a valvei este tot de 15-20 de ani. Cel mai frecvent, valva de origine animală este fabricată din țesut de vită sau porc.

Valva mecanică

Valvele mecanice sunt cel mai frecvent confecționate din carbon pirolitic, care este asemănător cu diamantul, fiind foarte durabile. Aceste valve sunt fabricate astfel încât să dureze tot restul vieții pacientului. Principalul dezavantaj este reprezentat de faptul că pacientul trebuie să urmeze tratament anticoagulant toată viața.

Valva bioprotetică

Acest tip de valvă este o combinație între o valvă biologică și una artificială. Este formată dintr-un țesut biologic care este atașat unui cadru metalic. Durata de viață este între 15 și 20 de ani.

Tratament minim invaziv pentru stenoza aortică la Spitalul Clinic SANADOR

La Centrul de excelență în chirurgie cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu stenoză aortică beneficiază de tratament minim invaziv prin procedura TAVI - implantarea transcateter a valvei aortice. În timpul acestei proceduri, pacientul este așezat pe o masă, iar medicul introduce un tub subțire cu o proteză valvulară atașată de acest tub printr-o arteră de la nivel inghinal, pe care îl ghidează până la nivelul valvei aortice.

Proteza valvulară este atașată la valva aortică fie prin umflarea unui balon, fie prin fixarea de inelul aortic, dacă proteza este autoexpandabilă. La sfârșitul intervenției, medicul îndepărtează tubul subțire cu ajutorul căruia a introdus proteza valvulară și balonul.

De asemenea, echipa supraspecializată în cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR poate realiza și valvuloplastie cu balon pentru stenoza aortică, în funcție de indicație.

Prevenirea stenozei aortice

Stenoza aortică poate fi prevenită prin:

  • tratarea corectă a faringitei streptococice, pentru a împiedica apariția febrei reumatismale, care reprezintă o cauză importanta a stenozei aortice;
  • controlul factorilor de risc: tratarea hipertensiunii arteriale, menținerea colesterolului în limite normale, scădere ponderală în caz de obezitate;
  • igienă bucală atentă: poate exista o legătură strânsă între inflamația gingiilor și inflamația inimii (endocardită), acesta din urmă putând agrava stenoza aortică;
  • evitarea efortului fizic intens.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR