Ce este defectul septal ventricular?

Defectul septal ventricular (DSV) reprezintă o malformație congenitală a inimii, care se manifestă prin prezența unui orificiu în septul ventricular (peretele care separă cei doi ventriculi). La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratament chirurgical sau intervențional, efectuat în deplină siguranță, în funcție de indicația medicală stabilită.

Inima este împărțită în patru camere: două atrii în partea superioară și doi ventriculi în partea inferioară. Atriile primesc sângele din venele mari ale corpului și îl pompează în ventricule. Ventriculul stâng primește sânge oxigenat care este transportat prin artera aortă către restul corpului. Ventriculul drept primește sânge neoxigenat pe care îl pompează prin artera pulmonară, către plămâni spre a se oxigena.

Cele două jumătăți ale inimii sunt complet separate de septul interatrial și interventricular. Ca urmare a deschiderii la nivelul septului interventricular, sângele din cele două camere inferioare ale inimii se amestecă, ducând la supraîncărcarea ventriculului stâng și la hipertensiune pulmonară. Cele mai multe defecte septale ventriculare sunt asimptomatice și se închid singure până la vârsta de 6 ani.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de defect septal ventricular

Există mai multe tipuri de DSV, clasificate în funcție de localizarea și natura deschiderii:

  • DSV membranos: acesta este cel mai frecvent tip de DSV (aproximativ 80% din cazuri), deschiderea fiind localizată în partea superioară a septului și implicând țesutul membranos.
  • DSV muscular: întâlnit în aproximativ 20% din cazuri, caracterizat de unul sau mai multe orificii prezente în țesutul muscular al septului ventricular.
  • DSV conoventricular: în acest caz, defectul de sept se află în porțiunea inferioară a acestuia, în vecinătatea valvei aortice (pentru ventriculul stâng) și a valvei pulmonare (pentru ventriculul drept).
  • DSV atrioventricular: întâlnit atunci când orificiul ventricular este localizat la nivelul valvelor atrioventriculare (mitrală și tricuspidă).

În funcție de dimensiune, defectele septale ventriculare se pot clasifica în:

  • Mici (diametru mai mic sau egal cu 3 mm): de cele mai multe ori, sunt asimptomatice și se închid singure înaintea vârstei de 6 ani, operația la inimă fiind rareori necesară.
  • Moderate (diametru între 3 și 5 mm): cele mai multe nu produc semne și simptome, iar medicul recomanda recomandă să fie supravegheate.
  • Mari (diametru între 6 și 10 mm): necesită intervenție chirurgicală reparatorie înaintea vârstei de 2 ani, pentru a se preveni apariția complicațiilor cardiace și pulmonare cu caracter permanent.

Cauze și factori de risc pentru defectul de sept ventricular

În perioada intrauterină, între cei doi ventriculi există un orificiu, care se închide înainte de naștere. Dacă acesta rămâne deschis, nou-născutul va fi diagnosticat cu defect de sept ventricular. Există situații foarte rare, când defectul poate să apară și la adulți, în urma unui traumatism sever sau a unui infarct miocardic acut, care duce la ruptura septului.

Există mai mulți factori care pot influența apariția anomaliei congenitale:

  • Factori genetici: unele forme de DSV pot fi legate de anomalii genetice sau de anumite sindroame, cum ar fi sindromul Down.
  • Diabet zaharat matern: valorile glicemice crescute în sarcină sunt asociate cu riscul apariției defectelor congenitale la nivelul inimii.
  • Factori de mediu: existența unor factori de mediu nocivi, precum expunerea la substanțe toxice (anumite medicamente, consumul de tutun sau alcool) în timpul sarcinii, poate crește riscul de dezvoltare a DSV-ului.
  • Naștere prematură: fiind în perioada în care orificiul este încă deschis fiziologic, bebelușii născuți prematur pot prezenta un defect de sept ventricular care în mod normal se închide de la sine în scurt timp.

Nou-născuților cu DSV pot avea și alte probleme cardiace, precum:

Cum se manifestă defectul septal ventricular?

Manifestările clinice ale DSV pot varia în funcție de dimensiunea și de localizarea defectului, precum și de vârsta pacientului.

Simptomele cele mai frecvente includ:

  • Dispnee (dificultate în respirație);
  • Fatigabilitate crescută;
  • Palpitații;
  • Cianoză (colorație albastră a pielii);
  • Infecții respiratorii frecvente;
  • Dezvoltare întârziată în cazul copiilor.

Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul defectului de sept ventricular implică de obicei o combinație de anamneză detaliată, examen fizic și investigații paraclinice, la recomandarea unui cardiolog pediatru.

  • Examen fizic obiectiv: dacă orificiul este suficient de mare, trecerea sângelui prin el duce la apariția unui suflu caracteristic, ce va fi auscultat de către medic, cu ajutorul stetoscopului.
  • Ecocardiografie (ecografie cardiacă): o investigație nedureroasă și non-invazivă, ce utilizează ultrasunetele pentru a vizualiza structura inimii și a identifica deschizături în septul ventricular.
  • Electrocardiogramă (EKG): o investigație rapidă, care înregistrează activitatea electrică a inimii. Dacă defectul este de mici dimensiuni, rezultatul acestei investigații poate să nu indice modificări.
  • Radiografie toracică (RX): este utilă pentru a observa modificările structurale ale inimii și plămânilor.
  • Tomografie computerizată (CT) sau rezonanță magnetică (RMN) cardiacă: tehnici de imagistică ce pot oferi imagini detaliate ale inimii și vaselor de sânge.
  • Cateterizare cardiacă: această procedură implică introducerea unui cateter (un tub subțire și flexibil), printr-un vas mare de sânge, până în inimă. Principala indicație a acestei proceduri este suspectarea, de către medic, a unei afectări vasculare la nivel pulmonar.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile defectului septal ventricular

Complicațiile asociate cu DSV pot fi grave și includ:

  • Endocardită: Infecția bacteriană a peretelui cardiac intern, care este mai frecventă în cazul unui defect septal ventricular.
  • Insuficiență cardiacă: Suprasolicitarea ventriculului stâng poate duce la incapacitatea inimii de a asigura un debit circulator adecvat nevoilor organismului.
  • Aritmii și afectări ale valvelor cardiace. Modificările în structura inimii pot duce la anomalii ale ritmului cardiac și la valvulopatii.
  • Sindromul Eisenmenger: Acest sindrom se dezvoltă atunci când un defect septal ventricular netratat conduce la creșterea presiunii în artera pulmonară și la inversarea fluxului sanguin, determinând un amestec de sânge oxigenat și nesaturat în circulația sistemică. Ca urmare, apare hipertensiunea arterială pulmonară și deteriorarea progresivă a vaselor de sânge pulmonare, ceea ce agravează simptomele și prognosticul pacientului.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul pentru defect de sept ventricular

Opțiunile de tratament pentru DSV depind de dimensiunea și severitatea defectului, precum și de complicațiile asociate. Acestea pot include:

  • Monitorizare și management conservator: pentru defecte mici, care nu produc simptome sau complicații, medicul poate recomanda monitorizarea periodică și gestionarea simptomelor prin tratament medicamentos.
  • Intervenție chirurgicală: pentru DSV-uri mai mari sau care produc complicații, poate fi necesară intervenția chirurgicală, pentru a repara defectul.
  • Proceduri de cardiologie intervenționale: în unele cazuri, defectul poate fi tratat prin proceduri minim invazive, cum ar fi implantarea unui dispozitiv de închidere percutană, folosind un cateter introdus în inimă printr-o arteră de calibru mare.

Diagnostic și tratament la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, malformațiile cardiace congenitale sunt diagnosticate rapid și corect și tratate cu succes, prin proceduri de cardiologie intervențională sau prin intervenții de chirurgie cardiovasculară, în funcție de indicația medicală.

Echipa Centrului de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură tratament chirurgical performant pentru defectul septal ventricular și alte anomalii cardiace, operațiile desfășurându-se într-un bloc operator complet digitalizat, dedicat intervențiilor cardiovasculare.

Pacienții primesc asistență medicală de specialitate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, de asemenea complet digitalizată, dotată cu echipamente de ultimă generație, esențiale pentru îngrijirea pacientului critic. Secția este acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Atunci când este indicat tratament prin cardiologie intervențională, procedurile sunt realizate în deplină siguranță în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din România care dispune de două angiografe ultraperformante Philips Azurion 7. Acestea permit realizarea intervențiilor în condiții similare unui bloc operator, datorită sistemului de ventilație cu presiune pozitivă, care aspiră ionii generați în timpul tratamentului, reducând astfel expunerea pacientului la radiații.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR