Ce este insuficiența mitrală?

Insuficiența mitrală se mai numește și regurgitare mitrală sau incompetență mitrală și este o afecțiune în care valva mitrală nu se închide așa cum ar trebui. Valva mitrală este situată între atriul stâng și ventriculul stâng. În mod normal, aceasta se deschide, pentru ca sângele să treacă din atriu în ventricul și apoi se închide, pentru ca sângele să nu ajungă înapoi în atriul stâng. În caz de insuficiență mitrală, o parte din sângele care ajunge în ventriculul stâng se întoarce înapoi în atriul stâng.

Watch on YouTube
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te la consultație!

Tipuri de regurgitare mitrală

În funcție de modul de apariție a semnelor si simptomelor, insuficiența mitrală poate fi acută și cronică. În insuficiența mitrală acută, semnele și simptomele se dezvoltă brusc, iar în insuficiența mitrală cronică, acestea apar treptat, pe parcursul mai multor ani de zile.

În funcție de cauza care a dus la apariția bolii, regurgitarea mitrală poate fi primară sau secundară.

În regurgitarea mitrală primară, valva mitrală este afectată structural și din această cauză nu se mai închide așa cum ar trebui. În regurgitarea mitrală secundară, valva mitrală este normală structural, însă funcția ei este afectată de o altă boală a inimii (ex. infarct miocardic, cardiomiopatie dilatativă).

În funcție de severitatea bolii, insuficiența mitrală poate fi de trei tipuri: insuficiență mitrală de gradul 1 (ușoară), insuficiență mitrală de gradul 2 (moderată) și insuficiență mitrală de gradul 3 (severă).

Cauze și factori de risc în insuficiența mitrală

Cele mai frecvente cauze de insuficiență mitrală sunt:

  • prolapsul de valvă mitrală: apare atunci când una din cele două clapete ale valvei mitrale se deplasează în sus, către atriul stâng;
  • febra reumatismală: apare în urma unei infecții faringiene (faringită) netratate, în care sistemul imunitar atacă valva mitrală și îi modifică structura;
  • cauza degenerativă: odată cu îmbătrânirea, se produce calcificarea valvei mitrale, prin depuneri de calciu, care afectează închiderea valvei;
  • infarctul miocardic: un infarct poate afecta zona mușchiului cardiac care susține valva mitrală și poate determina așa numita insuficiență mitrală ischemică;
  • boli cardiace prezente la naștere: unele persoane se pot naște cu diferite boli ale inimii, inclusiv cu valve cardiace modificate;
  • cardiomiopatia dilatativă: este o boală în care se produce dilatarea camerelor inimii, iar odată cu aceasta apare și dilatarea orificiului mitral, fapt ce afectează închiderea valvei mitrale;
  • endocardita: este o infecție la nivelul inimii care poate include și valvele cardiace;
  • fibrilația atrială: este o tulburare a ritmului cardiac, în care atriul stâng se mărește și provoacă lărgirea orificiului mitral, ceea ce face ca valva mitrală să nu se închidă normal.

Factorii de risc pentru regurgitarea mitrală sunt:

  • vârsta înaintată,
  • infecțiile care pot afecta inima,
  • infarctul miocardic,
  • prezența altor boli ale valvelor cardiace,
  • prezența unor boli cardiace la naștere,
  • radioterapie în zona pieptului.

Semne și simptome în insuficiența mitrală

Insuficiența valvei mitrale este adesea ușoară și progresează lent. Unii pacienți pot să nu prezinte simptome timp de mai mulți ani de zile. Există însă și varianta de regurgitare mitrală acută, care se dezvoltă rapid și provoacă semne și simptome care apar brusc.

Cele mai frecvente semne și simptome de incompetență mitrală sunt:

Complicații ale incompetenței mitrale

Pacienții cu incompetență mitrală pot dezvolta complicații dacă tratamentul este întârziat.

  • Insuficiența cardiacă - Din cauza insuficienței mitrale, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele către celelalte organe. În timp, mușchiul inimii obosește și apare insuficiența cardiacă.
  • Hipertensiunea pulmonară - Regurgitarea mitrală poate duce la creșterea tensiunii în vasele de sânge pulmonar, deoarece în atriul stâng se varsă venele pulmonare. Sângele care ajunge prin valva mitrală înapoi în atriul stâng se varsă în venele pulmonare și astfel crește tensiunea pulmonară. Această afecțiune duce la acumularea de lichid la plămâni și determină probleme grave de respirație.
  • Fibrilația atrială - În insuficiența mitrală, atriul stâng se mărește, deoarece primește o cantitate de sânge mai mare decât în mod normal. Ca urmare, acesta se dilată și determină apariția fibrilației atriale. Aceasta este o tulburare de ritm în care inima bate neregulat (aritmie), iar sângele se acumulează în atrii și se pot forma cheaguri de sânge. Aceste cheaguri pot pleca din inimă și pot ajunge într-o arteră din creier, pe care o blochează și determină accidentul vascular cerebral.

Diagnosticarea regurgitării mitrale

Pentru a stabili diagnosticul de insuficiență mitrală sunt necesare mai multe investigații.

  • Electrocardiograma (EKG) - Cea mai frecventă constatare EKG la pacienții cu regurgitare mitrală este fibrilația atrială.
  • Ecocardiografia este o investigație neinvaziva care folosește unde sonore pentru a obține imagini ale inimii. Ecocardiografia transtoracică se efectuează cu ajutorul unei sonde ce se plasează la nivelul pieptului. Poate confirma diagnosticul de regurgitare mitrală prin vizualizarea valvei mitrale care nu se închide corect. De asemenea, prin tehnica Doppler, se observă fluxul de sânge care se întoarce din ventriculul stâng în atriul stâng. Ecocardiografia poate stabili și gradul de insuficiență mitrală: ușoară, moderată sau severă. Atunci când sunt necesare imagini mai detaliate ale valvei mitrale se poate efectua ecocardiografia transesofagiană. Aceasta constă în introducerea unei sonde prin cavitatea bucală până în esofag, care este mai aproape de inimă.
  • La pacienții cu insuficiență mitrală, radiografia toracică poate depista o inimă mărită sau prezența lichidului la plămâni.
  • RMN-ul cardiac oferă mai multe detalii cu privire la gravitatea regurgitării mitrale și la dimensiunile și funcția ventriculului stâng. RMN-ul cardiac face diferența între o regurgitare mitrală severă și una care nu este severă atunci când ecocardiografia este neconcludentă, aspect foarte important atunci când se are în vedere o intervenție chirurgicală.
  • Cateterismul cardiac este o investigație care se folosește atunci când celelalte metode nu au putut stabili diagnosticul de regurgitare mitrală sau severitatea bolii. Prin această metodă, arterele de la inimă pot fi mai bine vizualizate și se poate stabili dacă pacientul are boală coronariană. De asemenea, se pot măsura presiunile din arterele pulmonare și poate fi diagnosticată o hipertensiune pulmonară.

Tratamentul în insuficiența mitrală

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul insuficienței mitrale depinde de cauză, de bolile asociate și de severitate. Este posibil ca unii pacienți cu insuficiență mitrală ușoară să nu aibă nevoie de tratament.

  • Tratamentul medicamentos - Diureticele se administrează pentru a elimina excesul de apă acumulat în organism și pentru a ajuta pacienții să respire mai bine. Anticoagulantele sunt medicamente care subțiază sângele și previn apariția cheagurilor de sânge și sunt esențiale la pacienții cu fibrilație atrială, pentru a împiedica apariția unui accident vascular cerebral. Medicamentele care scad tensiunea arterială sunt necesare, deoarece hipertensiunea arterială poate agrava simptomele de regurgitare mitrală.
  • Operația pe cord deschis - poate fi necesară la pacienții cu regurgitare mitrală severă, iar intervenția de chirurgie cardiovasculară poate consta în repararea valvei mitrale sau înlocuirea acesteia cu o proteză. Repararea valvei mitrale poate consta în repararea unor găuri din valvă, îndepărtarea țesutului în exces sau separarea clapetelor care s-au unit. Înlocuirea valvei mitrale constă în îndepărtarea valvei mitrale afectate și plasarea unei proteze în locul ei. Proteza poate fi mecanică, alcătuită din plastic sau metal sau poate fi biologică, alcătuită din țesut de origine umană sau animală (porc sau vită). Protezele mecanice sunt mai rezistente, însă pacienții au nevoie de tratament cu anticoagulante toată viața. Protezele biologice sunt mai puțin rezistente și în unele cazuri poate fi necesară schimbarea lor, însă pacienții nu au nevoie de tratament anticoagulant.
  • Operația minim invazivă poate fi realizată la pacienții care au incompetență mitrală, dar nu au alte afecțiuni cardiace grave. Procedura constă în efectuarea unei incizii mici la nivelul toracelui, prin care medicul chirurg introduce o cameră video de mici dimensiuni și instrumente speciale cu ajutorul cărora repară valva mitrală. La fel ca în cazul operației pe cord deschis, este necesară oprirea temporară a inimii, însă recuperarea este mai rapidă.
  • Repararea transcateter a valvei mitrale cu MitraClip - este o procedură minim invazivă, de cardiologie intervențională, care se face la pacienții cu regurgitare mitrală severă care au riscuri prea mari pentru a fi supuși unei operații pe cord deschis. MitraClip este un dispozitiv care este introdus cu ajutorul unui cateter, printr-o venă de la nivelul regiunii inghinale, până la nivelul valvei mitrale. Acest dispozitiv apropie cele două clapete ale valvei și le ajută să se închidă mai bine. Procedura se face sub anestezie locală, nu necesită incizie la nivelul pieptului sau oprirea temporară a inimii.
  • Înlocuirea transcateter a valvei mitrale - este o procedură recomandată la pacienții la care nu se poate face operația nici pe cord deschis, nici minim invazivă. În timpul acestei proceduri, medicul introduce o proteză valvulară prin intermediul unui cateter, care ajunge la inimă prin vasele de sânge.

Tratamentul insuficienței mitrale la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale valvei mitrale sau alte tipuri de valvulopatii au acces la intervenții de chirurgie cardiovasculară performante, cu rezultate bune pe termen lung, realizate în cele mai bune condiții de siguranță, în primul bloc operator complet digitalizat din România.

Watch on YouTube

În funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul chirurgical se poate realiza printr-o intervenție chirurgicală clasică, pe cord deschis, dar și prin proceduri de ultimă generație, minim invazive, efectuate prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, blocul operator fiind dotat cu echipamente endoscopice 3D și 4K. Datorită acestor dotări de top, Spitalul Clinic SANADOR a devenit centru de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă, primul din România cu acreditare internațională Corcym Academica.

De asemenea, protezarea valvei mitrale se poate realiza și prin abord transcateter, cu toate dispozitivele, inclusiv cu MitraClip, procedurile de cardiologie intervențională fiind realizate cu un angiograf de ultimă generație, Philips Azurion 7, în Laboratorul de Cateterism cardiac de la Spitalul Clinic SANADOR.

O premieră pentru România, la SANADOR, cu echipă integral românească! Procedură de reparare transcateter a valvei mitrale la pacient cu regurgitare mitrală, cu MitraClip - un dispozitiv de ultimă generație. Echipa a fost condusă de Prof. Dr. Victor Costache și din ea au făcut parte Dr. Andrei Iliuț, Dr. Cristina Pitiș, Dr. Anca Chitic, Dr. Costin Scarlat, Dr. Andreea Costache și asistentele Bianca Muntean, Aurelia Alexandru și Georgeta Barbu.

Protezarea transcateter se poate realiza inclusiv în cazuri mai speciale, atunci când valva mitrală deja protezată este afectată și trebuie să fie înlocuită cu o nouă proteză. În acest caz, echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic SANADOR poate folosi o tehnică inovativă, numită „valvă în valvă”, care nu necesită deschiderea toracelui pentru a scoate proteza veche, în interiorul acesteia fiind introdus, prin abord endovascular, o nouă proteză, funcțională. Acest tip de intervenție este indicat mai ales pacienților cu risc mare de complicații și celor pentru care operația clasică este contraindicată.

Măsuri de prevenție a incompetenței mitrale

Incompetența mitrală poate fi prevenită prin:

  • renunțare la fumat,
  • dietă sănătoasă,
  • exerciții fizice regulate,
  • scădere în greutate,
  • tratarea cu antibiotice a infecțiilor streptococice,
  • control cardiologic anual.
  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR