Cauze, simptome si complicatii
Un chist ovarian obisnuit poate aparea in timpul ciclului menstrual, se dezvolta fara a produce dureri sau alte simptome si dispare de la sine in decursul urmatoarelor 2-3 luni. Pe de alta parte, exista cateva chisturi care nu au legatura cu ciclul si sunt mai periculoase, iar acestea sunt:
- chisturi dermoide, formate din celulele care produc structurile embrionului, motiv pentru care pot contine par, piele sau formatiuni asemanatoare dintilor, insa care de obicei sunt benigne;
- endometriom, un chist ovarian dezvoltat ca urmare a endometriozei, boala in care anumite celule ale mucoasei uterului cresc in afara acestuia, inclusiv pe ovare, unde pot aparea tumori;
- chistadenom, dezvoltat din tesut ovarian si care poate contine lichid sau material mucos.
Chistadenomul si chisturile dermoide pot capata dimensiuni mari, deplasand ovarul si cauzand numeroase dureri: pelvina (resimtita mai ales la nivelul coapselor, atat inainte/dupa instalarea ciclului menstrual, cat si in timpul contactului sexual); dureri de sani si abdominale; greata si varsaturi; senzatia de mictiune frecventa (in cazul in care chistul ovarian apasa pe vezica).
Uneori, un chist ovarian nedureros poate fi descoperit din intamplare, in timpul unui control ginecologic. Cele dezvoltate la menopauza pot fi canceroase, tocmai de aceea sunt recomandate controalele ginecologice periodice, preventive. Complicatiile includ torsiuni ovariene si rupturi, insotite de dureri atroce si hemoragie interna.