Cauze, simptome și complicații
Un chist ovarian obișnuit poate apărea în timpul ciclului menstrual, se dezvoltă fără a produce dureri sau alte simptome și dispare de la sine în decursul următoarelor 2-3 luni. Pe de altă parte, există câteva chisturi care nu au legătură cu ciclul și sunt mai periculoase, iar acestea sunt:
- Chisturi dermoide, formate din celulele care produc structurile embrionului, motiv pentru care pot conține păr, piele sau formațiuni asemănătoare dinților, însă care de obicei sunt benigne;
- Endometriom, un chist ovarian dezvoltat ca urmare a endometriozei, boală în care anumite celule ale mucoasei uterului cresc în afara acestuia, inclusiv pe ovare, unde pot apărea tumori;
- Chistadenom, dezvoltat din țesut ovarian și care poate conține lichid sau material mucinos.
Chistadenomul și chisturile dermoide pot capăta dimensiuni mari, deplasând ovarul și cauzând numeroase dureri: pelvină (resimțită mai ales la nivelul coapselor, atât înainte/după instalarea ciclului menstrual, cât și în timpul contactului sexual); dureri de sâni, dureri abdominale; greață și vărsături; senzația de mictiune frecvența (în cazul în care chistul ovarian apasă pe vezica).
Uneori, un chist ovarian nedureros poate fi descoperit din întâmplare, în timpul unui control ginecologic. Cele dezvoltate la menopauza pot fi canceroase, tocmai de aceea sunt recomandate controalele ginecologice periodice, preventive. Complicațiile includ torsiune de ovar și rupturi, însoțite de dureri atroce și hemoragie internă.