Ce este un chist ovarian? Aceasta afectiune se refera la o mica punga cu lichid ce apare pe suprafata sau in interiorul ovarelor.

Majoritatea femeilor dezvolta, de-a lungul vietii, astfel de chisturi, insa de cele mai multe ori ele nu sunt depistate, intrucat sunt inofensive, nedureroase si dispar de la sine in cateva luni. Totusi, acestea devin periculoase in special in momentul in care se sparg, iar atunci necesita un tratament chirurgical (de extirpare) sau medicamentos. Astfel, in perioada ciclului menstrual pot aparea doua tipuri de chisturi:

 • Folicular – atunci cand ovulul nu mai este eliberat, iar folicolul se umple cu lichid, crescand in volum;
 • Luteinici – atunci cand ovulul folicular nu se dizolva, continuand sa se umple cu lichid.

Factori de risc

Pot exista mai multi factori de risc ce conduc la dezvoltarea unui chist ovarian. Iata care sunt principalii factori:

 • Istoric de chisturi ovariene;
 • Menstruatie precoce;
 • Menstruatie neregulata;
 • Infertilitate;
 • Dezechilibru hormonal;
 • Legarea trompelor.

Cauze, simptome si complicatii

Un chist ovarian obisnuit poate aparea in timpul ciclului menstrual, se dezvolta fara a produce dureri sau alte simptome si dispare de la sine in decursul urmatoarelor 2-3 luni. Pe de alta parte, exista cateva chisturi care nu au legatura cu ciclul si sunt mai periculoase, iar acestea sunt:

 • chisturi dermoide, formate din celulele care produc structurile embrionului, motiv pentru care pot contine par, piele sau formatiuni asemanatoare dintilor, insa care de obicei sunt benigne;
 • endometriom, un chist ovarian dezvoltat ca urmare a endometriozei, boala in care anumite celule ale mucoasei uterului cresc in afara acestuia, inclusiv pe ovare, unde pot aparea tumori;
 • chistadenom, dezvoltat din tesut ovarian si care poate contine lichid sau material mucos.

Chistadenomul si chisturile dermoide pot capata dimensiuni mari, deplasand ovarul si cauzand numeroase dureri: pelvina (resimtita mai ales la nivelul coapselor, atat inainte/dupa instalarea ciclului menstrual, cat si in timpul contactului sexual); dureri de sani si abdominale; greata si varsaturi; senzatia de mictiune frecventa (in cazul in care chistul ovarian apasa pe vezica).

Uneori, un chist ovarian nedureros poate fi descoperit din intamplare, in timpul unui control ginecologic. Cele dezvoltate la menopauza pot fi canceroase, tocmai de aceea sunt recomandate controalele ginecologice periodice, preventive. Complicatiile includ torsiuni ovariene si rupturi, insotite de dureri atroce si hemoragie interna.

Investigatii

In cazul in care pacienta sufera de dureri pelvine sau abdominale severe, cu instalare brusca si manifestari precum febra, greturi, frisoane sau ameteli, este recomandat sa se prezinte de urgenta la medic. In cazul in care acesta va confirma prezenta unui chist ovarian, va efectua investigatii referitoare la marimea si compozitia acestuia.

De obicei, chisturile ovariene lichide nu sunt canceroase, in timp ce pentru cele solide sau mixte (solid si fluid) este nevoie de investigatii suplimentare, intrucat ar putea fi necesar sa fie extirpate.

Aceste investigatii constau in: test de sarcina; ecografie pelvina (in urma caruia chistul poate fi localizat si analizat din punct de vedere compozitional); laparoscopie (metoda prin care ovarele sunt observate direct, iar chistul poate fi indepartat); test de sange CA 125 (care va depista cancerul ovarian).