Ce este insuficiența valvei tricuspide?

Insuficiența tricuspidiană se mai numește și regurgitare tricuspidiană și este o boală în care valva tricuspidă, care face legătura între atriul drept și ventriculul drept, nu se mai închide așa cum ar trebui.

De ce apare regurgitarea tricuspidiană?

Insuficiența valvei tricuspide poate avea mai multe cauze:

  • boala reumatismală: este o complicație a faringitei streptococice netratate, care poate afecta valva tricuspidă, dar și alte valve ale inimii;
  • boala Ebstein: este o afecțiune prezentă încă de la naștere, în care o cuspă a valvei tricuspide este situată mai jos decât în mod normal;
  • endocardita infecțioasă: este o boală care afectează țesutul care căptușește inima la interior și valvele inimii;
  • boli genetice: sindromul Marfan;
  • boli autoimune: lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă;
  • sindromul carcinoid: se referă la o secreție crescută de hormoni de către o tumoră a sistemului neuroendocrin, care poate duce la depuneri de țesut fibros pe valva tricuspidă;
  • traumatism la nivelul toracelui;
  • radioterapia: radiațiile la nivelul pieptului pot duce la deteriorarea valvei tricuspide;
  • montarea unui stimulator sau defibrilator cardiac: procedura de implantare a unui stimulator sau defibrilator cardiac implică trecerea unei sonde prin valva tricuspidă, fapt ce poate afecta închiderea corectă a valvei.

Ce se întâmplă în regurgitarea tricuspidiană?

Valva tricuspidă face legătura între atriul drept și ventriculul drept și este formată din trei porțiuni numite cuspe. În mod normal, valva tricuspidă se deschide, pentru a permite sângelui să treacă din atriul drept în ventriculul drept și apoi se închide, pentru a împiedica sângele să se întoarcă înapoi în atriul drept.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te la consultație!

Atunci când valva tricuspidă nu se mai închide așa cum ar trebui, o parte din sângele din ventriculul drept, în loc să ajungă în artera pulmonară și apoi în plămâni, se întoarce înapoi în atriul drept. Din această cauză, în atriul drept se acumulează o cantitate mai mare de sânge decât cantitatea pe care o poate suporta. Sângele care ajunge în atriul drept va reflua înapoi în venele cave (venele care aduc sângele de la membrele inferioare și superioare, abdomen și creier la inimă).

Din acest motiv, pacienții vor avea picioare umflate, lichid în abdomen, lichid la plămâni sau dureri în dreptul ficatului. Insuficiența valvei tricuspide va duce în timp la o lărgire a ventriculului drept, fapt ce va determina insuficiență cardiacă dreaptă. Acest lucru înseamnă că ventriculul drept pompează cu greutate sângele spre plămâni pentru a fi oxigenat. Din această cauză, pacienții au probleme de respirație.

Tipuri de insuficiență tricuspidiană

În funcție de cauza care a dus la apariția bolii, insuficiența tricuspidiană poate fi de două tipuri: primară și secundară. Insuficiența tricuspidiană primară apare atunci când valva tricuspidă prezintă modificări de structură, care o împidică să funcționeze normal. Insuficiența tricuspidiană secundară apare ca urmare a altor afecțiuni care produc lărgirea atriului drept sau a ventriculului drept, în timp ce valva tricuspidă nu este modificată structural (ex. hipertensiune pulmonară, fibrilație atrială, cardiomiopatie dilatativă, insuficiență cardiacă).

Cum se manifestă insuficiența tricuspidiană?

Pacienții cu regurgitare tricuspidiană ușoară nu au, de obicei, simptome. Pe măsură ce boala se agravează, pot apărea următoarele semne și simptome:

  • dificultăți de respirație;
  • oboseală la efort;
  • umflarea picioarelor;
  • ascită (lichid în abdomen);
  • lichid la plămâni;
  • mărirea ficatului;
  • bătăi rapide ale inimii;
  • dilatarea venelor gâtului;
  • suflu care se poate auzi cu stetoscopul.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul de insuficiență tricuspidiană

Pentru a putea depista insuficiența valvei tricuspide sunt necesare mai multe investigații.

  • Electrocardiograma poate fi normală în insuficiența tricuspidiană ușoară, iar în formele mai severe pot apărea semne ale afectării ventriculului drept sau atriului drept: îngroșarea ventriculului drept, bloc de ramură dreaptă, fibrilație atrială.
  • Ecocardiografia este o investigație neinvazivă, care folosește ultrasunete pentru a vedea inima și permite efectuarea unor măsurători, prin care se stabilește gradul de regurgitare tricuspidiană: ușoară, moderată și severă.
  • În cazurile avansate de regurgitare tricuspidiană, radiografia toracică poate arăta mărirea inimii sau prezența lichidului la plămâni.
  • RMN-ul cardiac oferă imagini detaliate ale inimii. Se folosește pentru a determina cât de severă este insuficiența valvei tricuspide și pentru a evalua dimensiunea și funcția ventriculului drept.
  • Cateterismul cardiac (coronarografia) este o procedură de cardiologie intervențională indicată pentru a măsura presiunile din atriul drept, ventriculul drept și din artera pulmonară, pentru a vedea dacă pacientul prezintă hipertensiune pulmonară (o cauză frecventă de insuficiență tricuspidiană secundară). De asemenea, permite și vizualizarea arterelor coronare, această explorare fiind utilă înaintea unei intervenții chirurgicale la pacienții cu risc crescut.

Complicațiile regurgitărilor tricuspidiene netratate

În cazul în care insuficiența tricuspidiană nu este tratată, poate duce la complicații severe, precum fibrilație atrială, insuficiență cardiacă sau insuficiență hepatică. De aceea, este foarte important să vă prezentați la un medic cardiolog atunci când apar primele simptome ale bolii.

Tratamentul pentru insuficiență tricuspidiană

Alegerea tratamentului pentru insuficiența tricuspidiană depinde de severitatea bolii și de cauza care a dus la apariția acesteia.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos poate include:

  • medicamente pentru a trata cauza insuficienței tricuspidiene (ex. insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, hipertensiune pulmonară);
  • medicamente diuretice, pentru a elimina excesul de lichide din organism și pentru a ajuta pacientul să respire mai bine.

Tratamentul chirurgical

Pacienții cu insuficiență tricuspidiană severă trebuie operați atunci când simptomele sunt prezente în ciuda tratamentului cu medicamente sau când există o marire și o funcție anormală a ventriculului drept. Tratamentul chirurgical poate include mai multe proceduri de chirurgie cardiovasculară:

  • anuloplastia;
  • repararea valvei tricuspide;
  • înlocuirea valvei tricuspide.

Anuloplastia este indicată atunci când insuficiența tricuspidiană este produsă de lărgirea inelului valvei tricuspide. Prin această procedură se aduce inelul tricupidian la o dimensiune normală, pentru ca valva tricuspidă să se poată închide normal. În timpul operației de anuloplastie, medicul plasează un dispozitiv din metal sau plastic asemănător unui inel în jurul valvei tricuspide. Acest inel imită mișcarea naturală a valvei tricuspide și o ajută să se deschidă și să se închidă corect.

Repararea valvei tricuspide poate include repararea rupturilor din valvă, îndepărtarea de țesut de pe valvă sau separarea cuspelor. Toate aceste proceduri ajută la scăderea gradului de regurgitare tricuspidiană.

În cazul în care valva tricuspidă nu poate fi reparată, chirurgul poate îndepărta valva afectată și o poate înlocui cu o proteză mecanică sau biologică. Protezele mecanice sunt confecționate din metal, sunt mai rezistente, însă necesită tratament anticoagulant toată viața. Protezele biologice sunt alcătuite din țesut cardiac de origine umană (de la un donator compatibil) sau de origine animală (țesut de vită sau porc). Acestea sunt mai puțin rezistente (10-15 ani), însă pacienții nu au nevoie de tratament anticoagulant.

Tratamentul intervențional

Tratamentul intervențional presupune introducerea unui tub subțire numit cateter printr-o venă de la nivelul regiunii inghinale, care este apoi avansat prin sistemul venos, până la inimă. Procedurile de tratament intervențional asupra valvei tricuspide au apărut recent, ca o altă metodă de tratament pentru pacienții care nu pot fi operați, din cauza riscurilor prea mari.

Intervențiile prin intermediul cateterului asupra valvei tricuspide sunt în curs de dezvoltare. Studiile au demonstrat reducerea gradului de regurgitare tricuspidiană folosind diverse proceduri minim invazive, precum folosirea unor dispozitive care apropie cuspele valvei tricuspide, anuloplastia percutanată sau înlocuirea valvei tricuspide transcateter. Astfel, tratamentul intervențional al regurgitării tricuspidiene poate fi luat în considerare la pacienții cu simptome severe, care au riscuri prea mari pentru a fi supuși unei operații pe cord deschis.

  • Pentru investigații avansate și tratamente moderne, alege SANADOR!

Tratamentul minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR

La Centrul de Excelență în Chirurgia Cardiovasculară Minim Invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de cele mai moderne tratamente chirurgicale pentru afecțiunile inimii și vaselor mari. Operațiile se desfășoară în cele mai bune condiții de siguranță, în primul bloc operator complet digitalizat din România, prin minitoracotomie sau prin chirurgie endoscopică, cu echipamente endoscopice avansate 3D și 4K. În acest fel, pacienții se recuperează mai repede, riscul de complicații este redus, iar intervenția mult mai ușor de suportat.

Printre intervențiile care pot fi realizate minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR se numără și plastia valvulară tricuspidiană, necesară pentru tratamentul insuficienței tricuspidiene.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR s-a realizat de curând o intervenție endovasculară de înlocuire funcțională a unei proteze tricuspidiane calcificate, implantate chirurgical în urmă cu peste 10 ani.

La Spitalul Clinic SANADOR, protezarea valvulară se poate realiza și prin intervenții de chirurgie cardiovasculară minim invazivă.

Procedura transcateter de implantare tricuspidiană valvă-în-valvă a fost efectuată cu succes sub coordonarea Prof. Dr. Horațiu Moldovan, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, în Laboratorul de Angiografie, dotat cu angiografe de ultimă generație, Philips Azurion 7. În urma acestei intervenții, pacientul a fost externat după numai 3 zile.

  • La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul pentru insuficiența tricuspidiană se poate realiza inclusiv prin intervenții chirurgicale minim invazive. Programează o consultație!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR