Ce reprezinta examenul EMG - adica Electromiografia? Se refera la tehnica electrofiziologica in diagnosticarile neurologice de evaluare si inregistrare a activitatii musculare, pe baza detectarii semnalelor electrice produse de muschi. Este folosit un aparat numit electromiograf. Rezutatul investigarii este se numeste electromiograma.

EMG poate fi recomandata de specialist pentru depistarea activitatii electrice anormale de la nivelul muschilor, survenite în afectiuni precum miopatie, miopatie alcoolică, distrofie musculara, inflamatii musculare, leziuni de plex brahial, leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mâinilor si picioarelor), leziuni la măduva spinării, tumori ale sistemului nervos periferic, scleroza laterala amiotrofica, miastenia gravis, lumbago, hernie de disc, hernie de disc cervicală, sciatică, epicondilita laterală, sindrom de tunel carpian.

De ce ar trebui sa-ti faci un EMG?

Este foarte util. Cu ajutorul electromiografului se inregistreaza activitatea electrica a nervilor si a muschilor. Atunci cand sunt activi, muschii produc impulsuri electrice direct proportionale cu nivelul contractiei musculare.

Ce se depisteaza?

Activitati electrice anormale la nivelul muschilor, cauzate de afectiuni precum: inflamatii musculare, distrofie musculara, scleroza laterala amiotrofica, leziuni ale sistemului nervos periferic, vezică neurogenă, paralizie Bell, demielinizare, spondiloză, hernie de disc, monoplegie sau hemiplegie.

Alte cazuri in care se mai recomanda EMG:

1. Pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara si paraplegie.

2. Pentru stabilirea diferentelor dintre slabiciunile muschilor datorate afectiunilor propriu-zise si a celor datorate nefolosirii muschilor la parametrii normali datorita durerilor sau altor cauze.

3. In cazul unor tulburari de limbaj (disartrie) sau ataxie sau al convulsiilor.

4. Pentru diagnosticul unor afecțiuni neurologice precum coreea Sydenham.

Cum se face un EMG?

Se realizeaza in doua etape:

1. Prin evaluarea conducerii nervoase pe nervii senzitivi si motori. Pentru asta se folosesc electrozi ca niste discuri de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafata pielii. Ce fac ei? Inregistreaza posibilele probleme ale nervilor stimulati cu curent electric. Computerul calculeaza viteza de conducere nervoasa, dar si alti parametri functionali ai activitatii nervoase.

2. Prin introducerea unui ac cu functie de electrod in masa musculara. Procedura poate provoca o durere usoara sau moderata, precum si o mica sangerare. La pacientii care fac tratament cu anticoagulante aceasta investigatie este contraindicata.

Cum te pregatesti pentru EMG?

Nu presupune pregatiri speciale. Totusi, iti precizam ca, in cazul copiilor, trebuie actionat cu tact. Ar putea fi necesara o discutie pentru a-I explica acestuia procedura ceruta de electromiografie.

Ce senzatii ai in timpul unui EMG?

Este posibil sa resimti o senzatie de disconfort fizic, asemanator unor injectii intramusculare. Dupa asta, vei simți o usoara durere la nivelul muschilor testati, durere care va disparea dupa cateva zile.

Exista riscuri la un EMG?

Electromiografia nu prezinta riscuri majore. Este posibila, totusi, o usoara durere la nivelul muschilor.

SANADOR iti aduce si alte recomandari utile privind un EMG:

1. Aceasta investigatie se efectueaza numai pe baza indicatiei unui medic.

2. Nu folosi diferite creme inainte de investigatie. Imbraca-te lejer pentru acest control.

3. Poti manca si poti bea apa inainte de EMG. De asemenea, activitatea zilnica poate continua normal dupa efectuarea acestui control. Nu neglija sportul, miscarea fizica si stilul de viata sanatos!

Galerie foto

SANADOR