Ce sunt tumorile nervilor periferici?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tumorile sistemului nervos periferic sunt creșteri anormale de țesut nou, care se dezvoltă la nivelul nervilor periferici și pot apărea oriunde în corp. Nervii periferici controlează mersul și alte mișcări fizice, clipitul, deglutiția (înghițirea alimentelor) și sunt responsabili de senzațiile resimțite la nivelul pielii, transmițând informația către creier. Unii dintre aceștia țin sub control o serie de procese inconștiente, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, ritmului cardiac și digestiei.

Un nerv este alcătuit dintr-un mănunchi de axoni. Axonul este segmentul lung al neuronului (celula nervoasă) și are rolul de a transmite semnale electrice. Acesta este izolat de teaca de mielină, o membrană protectivă care îl acoperă de jur-împrejur.

Tumorile nervilor periferici reprezintă mase anormale de țesut care cresc în interiorul nervilor periferici sau imediat lângă aceștia, comprimându-i.

Tipuri de tumori ale nervilor periferici

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Există mai multe tipuri de tumori care afectează sistemul nervos periferic.

Tumori benigne

În această categorie sunt incluse formațiunile tumorale necanceroase, care în general nu prezintă risc de răspândire în alte zone ale corpului:

  • Schwannomul: Este cea mai frecventă formă de tumoră a tecilor nervilor periferici, reprezentând aproximativ 89% dintre acestea. Se dezvoltă în urma proliferării celulelor Schwann, care înconjoară axonii. Poate apărea la orice vârstă și afectează adesea membrele superioare, deși poate apărea oriunde în corp. Crește lent și poate rămâne neobservată timp de mai mulți ani;
  • Neurofibromul: Tinde să se formeze în centrul nervului. Este frecvent la pacienții cu neurofibromatoză, o boală genetică;
  • Perineurinomul: Este o tumoră rară care se poate dezvolta atât în interiorul nervului, cât și la exterior;
  • Tumori desmoide: Sunt formațiuni agresive, care se formează la nivelul țesuturilor conjunctive. Deși nu sunt canceroase, se pot comporta precum cancerul, răspândindu-se la nivelul țesuturilor vecine;
  • Neurinomul de acustic (schwannomul vestibular): Afectează nervul vestibular de la nivelul urechii interne, care are rol în funcția auditivă și în menținerea echilibrului. Tumora crește lent, din celulele Schwann care acoperă acest nerv. 60% dintre schwanoame sunt vestibulare. Rar, formațiunea poate crește atât de mult în dimensiuni, încât ajunge să comprime creierul și să afecteze funcțiile vitale.

Tumori maligne

Acestea sunt mase tumorale canceroase, agresive, care se asociază cu risc de răspândire și deces. Cele care afectează nervii periferici poartă denumirea de tumori maligne ale tecii nervilor periferici (MPNST), cunoscute și sub denumirea de neurofibrosarcoame. Acestea cresc rapid și pot apărea la nivelul membrelor și trunchiului. Sunt mai frecvente în rândul tinerilor și adulților de vârstă mijlocie.

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Nu se cunosc cu certitudine cauzele tumorilor nervilor periferici. Acestea apar în urma proliferării excesive ale celulelor, cum ar fi cele de la nivelul tecii. Unele dintre acestea sunt asociate cu anumite tulburări genetice, cum ar fi neurofibromatoza tip 1 și 2 și schwannomatoza. Aceste probleme cauzează dezvoltarea de multiple neurofibroame. Riscul de tumoră malignă a tecii nervoase periferice (MPNST) este de 8-13% la pacienții cu neurofibromatoză tip 1.

Unele tumori de nerv periferic pot apărea în contextul unor modificări ale materialului genetic în cursul vieții, iar altele se pot transmite ereditar, din generație în generație.

Alt factor care crește predispoziția pentru aceste neoplasme este expunerea la radiații ionizante (radioterapie). O tumoră malignă poate apărea în zona tratată după 10-20 de ani de la expunere.

În cazul tumorilor desmoide au fost identificați și alți factori de risc:

  • Sarcina;
  • Vârsta – mai frecventă la persoanele între 20 și 40 de ani, fiind rar întâlnită la vârstnici și copii;
  • Polipoza adenomatoasă familială – afecțiune care cauzează apariția de polipi în colon;
  • Traumatismele și intervențiile chirurgicale.

Semnele și simptomele provocate de tumori ale nervilor periferici

  • Dacă ai simptome care pot indica afectarea nervilor periferici, vino la SANADOR!

Manifestările tumorilor nervilor periferici variază în funcție de localizarea acestora. Acestea rezultă din comprimarea nervului afectat și țesuturilor vecine (cum ar fi vasele de sânge). Printre semnele și simptomele care pot apărea, se numără:

  • Apariția unei umflături sau denivelări sub piele, care poate crește continuu în dimensiuni;
  • Durere;
  • Parestezie (Amorțeală sau furnicături);
  • Amețeli, tulburări de echilibru, țiuit în urechi sau scăderea auzului (în cazul schwannomului vestibular);
  • Pierderea funcției țesutului afectat, slăbiciune sau dificultăți în mobilizarea regiunii afectate;
  • Crampe abdominale și greață, dacă sunt afectați nervii care traversează abdomenul.

Uneori, simptomele pot fi ușoare sau absente, mai ales în stadiul de debut al afecțiunii.

Stabilirea diagnosticului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Medicul analizează istoricul medical și simptomatologia. Apoi, efectuează un examen clinic neurologic, pentru a evalua modul în care funcționează sistemul tău nervos și a identifica eventuale semne clinice sugestive. Ulterior, va recomanda una sau mai multe investigații:

  • Teste imagistice – masele tumorale pot fi vizualizate în detaliu cu ajutorul examenului RMN, CT (tomografie computerizată) și PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni), aceasta din urmă fiind o investigație care permite depistarea cancerului;
  • Electromiografie – procedură care evaluează activitatea electrică de la nivelul nervilor. Presupune inserarea unor ace în masa musculară și aplicarea unor electrozi pe piele, care captează stimulii electrici;
  • Biopsie – pentru a diferenția cu certitudine o tumoră benignă de una malignă, este necesară analiza histopatologică (de țesut) în laborator. Specialistul poate preleva o probă de la nivelul masei tumorale cu ajutorul unui ac fin. Uneori, biopsia poate fi realizată doar după excizia tumorii prin metode chirurgicale;
  • Teste genetice – dacă sunt prezente mai multe tumori ale nervilor periferici, specialistul îți poate recomanda analize genetice pentru depistarea neurofibromatozei.

Complicațiile provocate de tumori ale nervilor periferici

Tumorile nervilor periferici se asociază cu următoarele complicații:

  • Afectarea permanentă a unor nervi, cu consecințe pe termen lung – persistența durerii și paresteziei, pierderea auzului și tulburări de echilibru (în cazul schwannomului vestibular);
  • Hidrocefalie – acumulare de fluid în ventriculii cerebrali, care crește presiunea intracraniană. Poate apărea în contextul creșterii excesive a neurinomului acustic, care afectează fluxul lichidului cefalorahidian;
  • Risc de răspândire în alte zone ale corpului și deces, în cazul tumorilor canceroase – tumora malignă a tecii nervoase periferice are un prognostic rezervat, mai ales dacă are dimensiuni mari (peste 5 cm).

Metode de tratament

Tratamentul diferă în funcție de localizarea tumorii, natura acesteia (benignă sau malignă), răspândire și dimensiuni. Unele formațiuni pot necesita doar monitorizare regulată, în special în cazul celor mici, asimptomatice. Medicul poate recomanda repetarea examenului RMN sau CT-ului la fiecare 6 luni, pentru a observa ritmul de creștere. Dacă tumora nu crește în dimensiuni, aceste investigații ar putea fi efectuate mai rar.

Excizia chirurgicală poate fi potrivită în cazul anumitor tumori ale nervilor periferici, cum ar fi cele de dimensiuni mari, simptomatice sau canceroase. Microscopul operator poate fi utilizat pentru a îndepărta cu precizie tumora, fără a leza nervul și țesuturile din jur.

În cazul tumorilor maligne, se recomandă chimioterapie și radioterapie, alături de intervenția chirurgicală. Chimioterapia presupune administrarea de medicamente care distrug celulele canceroase, în general pe cale intravenoasă. Radioterapia constă în expunerea repetată a zonei afectate la radiații ionizante care micșorează tumora.

Radiochirurgia stereotactică Gamma Knife este o metodă de tratament mai avansată, care nu presupune incizii și care constă în transmiterea unui fascicul puternic de radiații prin piele. Aceasta este indicată mai ales în cazul tumorilor de nervi periferici localizate în apropierea vaselor de sânge sau creierului (cum ar fi la nivel vestibular). Avantajul este acela că distruge cu precizie celulele tumorale, fără a deteriora țesuturile sănătoase din jur. De obicei, este suficientă o singură ședință.

Diagnostic și tratament la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete de diagnosticare și tratament, datorită dotărilor de ultimă generație ale Centrului Oncologic SANADOR și echipei medicale foarte bine pregătite. Pacienții au acces la aparatură diagnostică și terapeutică ultraperformantă, ca echipamentul pentru PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, și acceleratoarele liniare de ultimă generație pentru radioterapie stereotaxică.

La Centrul Oncologic SANADOR, medicii administrează tratamente moderne, ca radiochirurgia stereotactică, iar atunci când este nevoie de tratament chirurgical, medicii neurochirurgi folosesc cele mai noi proceduri. Microscopul operator Zeiss Kinevo 900 asigură realizarea de intervenții chirurgicale de mare finețe, cu precizie maximă și risc minim de lezare a țesuturilor sănătoase. Aparatul permite inclusiv vizualizarea vaselor de sânge de sub 1 mm diametru și analiza fluxului sanguin în timp real.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR