Ce este hemiplegia?

Hemiplegia reprezintă paralizia unei jumătăți a corpului, cauzată de o leziune la nivel cerebral sau spinal. Aceasta poate apărea spontan, în timpul desfășurării unui accident vascular cerebral, dar poate avea și cauze genetice, situație în care apare în primii ani din viață. Hemiplegia are caracter permanent, însă ea poate fi ameliorată printr-o abordare medicală multidisciplinară, pentru a crește calitatea vieții pacienților.

  • Vino la SANADOR pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neurologice!

În funcție de localizarea leziunilor în creier, simptomele afectează partea opusă a corpului. Cu alte cuvinte, deteriorarea emisferei stângi produce hemiplegie pe dreapta, iar leziunile în emisfera dreaptă provoacă hemiplegie pe stânga.

Deși este uneori confundată cu hemipareza, cele două condiții medicale sunt diferite. Aceasta din urmă se referă la o senzație de slăbiciune sau paralizie ușoară pe o parte a corpului, în timp ce hemiplegia poate produce paralizie completă pe stânga/dreapta, tulburări de vorbire și respirație.

Hemiplegia este o afecțiune permanentă, dar nu progresivă. Prin urmare, simptomele nu se agravează după ce aceasta s-a instalat. În cazul unor pacienți, însă, hemiplegia poate fi temporară sau se poate ameliora în timp, cu ajutorul tratamentelor moderne.

Cauze și factori de risc pentru hemiplegie

Printre cauzele hemiplegiei se numără afecțiuni care se asociază cu leziuni la nivelul creierului sau măduvei spinării:

  • Afecțiuni vasculare – Accidentul vascular cerebral (AVC) este cea mai comună cauză a hemiplegiei și poate fi declanșat de o hemoragie sau de întreruperea fluxului de sânge la nivelul creierului. Ruperea unui anevrism cerebral poate produce un AVC hemoragic;
  • Traumatisme cerebrale sau spinale – cauzate de lovituri puternice, acte de violență, căzături, accidente rutiere și accidentări sportive;
  • Anomalii congenitale – cum ar fi paralizia cerebrală și hemiplegia alternantă a copilăriei, care încep să se manifeste în primii ani din viață;
  • Boli autoimune ale sistemului nervos central – cum ar fi afecțiunile demielinizante, precum scleroza multiplă;
  • Tumori cerebrale – formațiuni tumorale benigne sau maligne care s-au dezvoltat în creier;
  • Infecții ale sistemului nervos central – spre exemplu, meningita, encefalita și abcesele cerebrale;
  • Lipsa fluxului de oxigen la nivel cerebral – poate avea loc în caz de șoc anafilactic, sufocare sau înec.

Printre factorii de risc pentru hemiplegie se numără diabetul zaharat. Această afecțiune polisistemică este asociată cu neuropatie (deteriorarea celulelor nervoase) și complicații micro- și macrovasculare (afectarea vaselor de sânge), cum ar fi ateroscleroza.

Alți factori de risc pentru accident vascular cerebral sunt:

Semnele și simptomele hemiplegiei

Severitatea simptomelor depinde de cât de extinse sunt leziunile la nivelul sistemului nervos central, dar și de localizarea acestora. În timp ce unii pacienți nu pot controla deloc partea afectată și nu prezintă senzații, alții au un control minor asupra membrelor paralizate.

  • Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București unde pacienții beneficiază de tratament prin tromboliză intravenoasă!

Printre semnele și simptomele hemiplegiei se numără:

  • Rigiditate sau slăbiciune musculară semnificativă pe o parte a corpului;
  • Spasticitate musculară (mușchiul afectat este contractat în permanență și poate produce mișcări bruște involuntare);
  • Tulburări de echilibru și de mers;
  • Pierderea abilităților motorii fine, cum ar fi apucarea și ridicarea obiectelor, închiderea nasturilor sau folosirea unui instrument muzical;
  • Atrofie musculară la nivelul membrelor afectate (topirea masei musculare), din cauza lipsei stimulării mușchilor;
  • Amorțeală și lipsa senzațiilor cutanate pe partea afectată, cum ar fi absența durerii sau a percepției tactile (totuși, unii pacienți hemiplegici simt durere în zonele amorțite);
  • Dificultăți la înghițire.

Apariția bruscă a hemiplegiei poate anunța declanșarea unui accident vascular cerebral, ceea ce impune apelul la numărul unic de urgență 112.

Dacă hemiplegia este cauzată de o leziune cerebrală, aceasta poate fi asociată și cu alte simptome, cum ar fi:

  • Probleme de concentrare și de memorie;
  • Convulsii;
  • Tulburări de vorbire;
  • Tulburări comportamentale.

Diagnosticarea hemiplegiei

Diagnosticul hemiplegiei este stabilit pe baza unui examen clinic neurologic, care presupune evaluarea funcției motorii și senzoriale.

Pentru a determina cauza hemiplegiei, medicul neurolog va recomanda investigații medicale adiționale, cum ar fi:

Opțiuni de tratament

În scopul ameliorării hemiplegiei, pacientul trebuie tratat de către o echipă multidisciplinară, care să includă medici neurologi, psihologi clinicieni, fizioterapeuți, terapeuți ocupaționali și nutriționiști-dieteticieni. O abordare medicală complexă contribuie la recâștigarea funcționalității și independenței, precum și la îmbunătățirea calității vieții.

Tratament medicamentos

În funcție de cauzele hemiplegiei, medicul poate recomanda o schemă de tratament cu:

  • Anticoagulante – previn formarea cheagurilor de sânge și accidentele vasculare cerebrale;
  • Miorelaxante – medicamente care relaxează mușchii, prevenind rigiditatea și spasticitatea;
  • Antibiotice – sunt utilizate pentru a trata infecțiile sistemului nervos;
  • Antiepileptice – tratează convulsiile.

Proceduri medicale

Intervențiile de neurochirurgie pot fi necesare în situații critice, cum ar fi în caz de traumatism major în zona capului.

De asemenea, dacă hemiplegia este cauzată de un accident vascular cerebral, pot fi recomandate intervenții minim invazive, pentru a opri hemoragia (în caz de AVC hemoragic) sau pentru a normaliza fluxul de sânge către creier (în caz de AVC ischemic).

Trombectomia endovasculară este o procedură care presupune îndepărtarea cheagului de sânge din artera afectată. Angioplastia cu balon și stent este o altă intervenție minim invazivă de radiologie intervențională, utilizată pentru a lărgi vasul de sânge obturat și a reda fluxul sangvin. Ambele se efectuează prin abord transcutanat, printr-o puncție la nivelul pielii, fără a fi necesare incizii.

În prezent, cea mai folosită procedură de tratament pentru AVC ischemic este tromboliza intravenoasă, indicată dacă pacientul ajunge la un Compartiment de Primiri Urgențe în primele 4 ore și jumătate de la apariția semnelor și simptomelor.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București în care pacienții cu AVC ischemic pot beneficia de tratament în regim de urgență prin tromboliză intravenoasă. Ulterior, ei vor avea acces la proceduri de recuperare medicală, sub supravegherea unui specialist, în Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare SANADOR.

  • La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la tratamente moderne, minim invazive, pentru afecțiunile cerebrale. Programează-te!

Recuperarea medicală după hemiplegie

Ședințele de recuperare medicală, cum ar fi cele de fizioterapie și kinetoterapie, pot ajuta la îmbunătățirea mobilității și echilibrului. De asemenea, alte tipuri de terapii, cum este cea ocupațională, permite adaptarea stilului de viață la condiția fizică actuală.

Psihoterapia și terapia de grup ajută la ameliorarea stării psiho-emoționale, care poate fi afectată semnificativ în urma pierderii capacității fizice. Pot fi luate în considerare instrumente care ajută pacientul în desfășurarea activităților de zi cu zi, cum ar fi bastonul, scaunul cu rotile, ortezele și obiecte casnice ajutătoare, de exemplu birourile reglabile.

Tehnicile de recuperare medicală promovează neuroplasticitatea, care descrie abilitatea creierului de a-și reorganiza conexiunile neuronale și funcțiile în mod compensator. Astfel, câteva dintre metodele de reabilitare medicală care pot ameliora hemiplegia sunt:

  • Fizioterapie și kinetoterapie: Exercițiile fizice efectuate sub coordonarea unui specialist ajută la îmbunătățirea forței musculare, echilibrului și mersului.
  • Stimulare electrică neuromusculară (TENS): Se efectuează prin aplicarea unor electrozi pe piele, care transmit curent electric de intensitate mică la nivel muscular. Electrostimularea contractează mușchii paralizați, previne atrofia acestora și îmbunătățește controlul muscular;
  • Terapia prin constrângere: Presupune efectuarea unor exerciții repetitive cu ajutorul membrelor afectate. Prin forțarea acestor mușchi și imobilizarea membrelor sănătoase, partea paralizată a corpului este constrânsă să compenseze prin neuroplasticitate. Rezultate optime sunt obținute atunci când se utilizează în combinație cu celelalte terapii.

Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare SANADOR pune la dispoziție o gamă largă de terapii de recuperare, fiind dotat cu aparatură de ultimă generație. Personalul specializat oferă soluții moderne și la standarde de calitate, conform planului stabilit de medicul specialist.

Prevenția hemiplegiei

Hemiplegia apare în mod imprevizibil, astfel încât nu există metode care să garanteze prevenția acesteia. În schimb, poți scădea riscul de traumatisme sau afecțiuni asociate cu hemiplegie, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, prin:

  • Adoptarea unui stil de viață sănătos: Asigură-te că faci zilnic alegeri alimentare sănătoase și că ai un nivel optim de activitate fizică. Îmbunătățirea stilului de viață te va ajuta și să menții o greutate normală. De asemenea, este recomandat să eviți fumatul;
  • Tratarea afecțiunilor prezente: Respectă schema de tratament recomandată de medic pentru a gestiona cu succes afecțiunile care cresc riscul de hemiplegie, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și scleroza multiplă. De asemenea, nu ignora infecțiile, deoarece unele dintre acestea se pot răspândi la sistemul nervos central, dacă  nu sunt tratate la timp;
  • Stilul de condus precaut: Respectă limitele de viteză și regulile de circulație, pentru a preveni accidentele;
  • Utilizarea echipamentelor de protecție: Asigură-te că ești pregătit în caz de accident, folosind echipamente de protecție, cum ar fi centura de siguranță în autovehicul sau casca pe motocicletă.

Prin urmare, hemiplegia poate avea numeroase cauze, dar cea mai frecventă dintre acestea este accidentul vascular cerebral. Pe lângă tratamentul medicamentos și alte intervenții terapeutice, recuperarea medicală este un element cheie în terapia pacientului cu hemiplegie.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR