Ce este durerea pelvină?

Durerea pelvină este o durere care apare sub ombilic, în partea inferioară a abdomenului și a pelvisului. Această durere se poate manifesta la ambele sexe, dar este mai frecventă la femei, și poate fi cauzată de infecții, de anomalii ale organelor interne sau de o afecțiune osteoarticulară sau musculară a bazinului.

De cele mai multe ori, durerea pelvină apare în afecțiuni ale sistemului reproducător, urinar și digestiv sau poate fi de natură psihologică, atunci când nu există o problemă fizică care să determine apariția durerii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În funcție de cauză, durerea poate fi: surdă sau ascuțită, continuă sau intermitentă, de intensitate ușoară până la severă și poate iradia în partea inferioară a spatelui, pe fese sau pe coapse.

În funcție de durată, durerea pelvină poate fi clasificată fie ca acută, adică apare brusc, este severă și durează puțin, fie cronică, adică durează o perioadă mai lungă de timp, peste 6 luni. Tratamentul specific pentru durerea pelvină depinde de cauză.

Posibile cauze

Durerea sub ombilic poate să apară din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind afecțiuni ale sistemului digestiv, reproducător sau urinar. În cazul problemelor sistemului reproducător, cel mai frecvent apare durere pelvină la femei în următoarele situații:

De asemenea, există numeroase afecțiuni ale sistemului digestiv care pot determina durere abdominală sau durere pelvină:

Printre afecțiunile sistemului urinar care pot determina durere pelvină se numără:

Cauzele mai puțin frecvente de durere pelvină includ întinderile musculare din zona șoldului, fracturile oaselor bazinului, herniile inghinale, herniile de disc intervertebral, fibromialgia, abuzul fizic sau sexual în antecedente și durerea psihogenă.

Semne și simptome care pot însoți durerea pelvină

Durerea pelvină poate fi însoțită de alte simptome sau semne, în funcție de afecțiunea cauzatoare. Unele dintre cele mai frecvente manifestări clinice includ:

  • Metroragii - sângerări vaginale în afara perioadei menstruale,
  • Menoragii - sângerări menstruale mai abundente decât de obicei,
  • Secreții vaginale anormale,
  • Disurie - durere apărută la urinat,
  • Tulburări de tranzit intestinal - constipație sau diaree,
  • Meteorism abdominal – balonare,
  • Rectoragii - sângerare rectală,
  • Dispareunie - durere în timpul contactului sexual,
  • Febră sau frisoane,
  • Dureri la nivelul articulației șoldului.
  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Analize și investigații pentru diagnosticul durerii pelvine

Diagnosticul durerii pelvine începe întotdeauna cu o anamneză amănunțită și un examen fizic efectuate de medic. Anamneza presupune o discuție despre localizarea durerii, despre durata, caracterul și intensitatea acesteia, despre prezența altor simptome legate de alimentație, ciclu menstrual, activitate sexuală și despre istoricul medical personal.

Un examen fizic general și pelvin ajuta, de asemenea, la determinarea cauzei durerii pelvine. Următorii pași cuprind diverse analize și investigații imagistice, care pot fi indicate de medic în funcție de suspiciunea de diagnostic specifică fiecărui caz în parte:

  • Analize de sânge și de urină - pentru a evidenția posibile infecții,
  • Teste de sarcină - la femeile de vârstă reproductivă,
  • Analize pentru boli cu transmitere sexuală - se efectuează culturi vaginale sau din secreții de la nivelul penisului,
  • Analize de scaun - pentru a verifica dacă există semne de sânge în materiile fecale,
  • Radiografii abdominale și pelvine - evidențiază în special aspecte legate de sistemul osteoarticular de la nivelul bazinului,
  • Ecografie de abdomen și pelvis - investigație imagistică care utilizează unde sonore pentru a furniza imagini ale organelor interne,
  • Endoscopie digestivă inferioară (colonoscopie) - investigație care presupune introducerea prin anus a unui tub lung, flexibil, care conține o cameră video în capăt, numit colonoscop, pentru a vizualiza întreaga lungime a intestinului gros, putând ajuta la identificarea formațiunilor tumorale, a inflamațiilor, a ulcerelor sau a sângerărilor,
  • Tomografia computerizată (CT) a abdomenului și a pelvisului - investigație imagistică care utilizează raze X pentru a reda imagini mai detaliate ale oaselor și organelor interne,
  • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) - un RMN pelvin este o procedură neinvazivă, care poate reda o imagine bidimensională a organelor interne,
  • Laparoscopie - procedură chirurgicală prin care chirurgul obține o imagine directă asupra structurilor din pelvis și abdomen.

Tratamentul recomandat

Tratamentul recomandat pentru durerea pelvină depinde de cauza, intensitatea și frecvența durerii. Cele mai frecvente măsuri terapeutice includ:

  • Terapia cu căldură - aplicarea unor comprese calde pe zona afectată sau o baie fierbinte pot diminua durerea,
  • Exercițiile de relaxare - yoga sau meditația pot ajuta la reducerea stresului și la atenuarea durerii,
  • Terapia medicamentoasă - pot fi recomandate antibiotice, analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), în funcție de cauză,
  • Intervenție chirurgicală - necesară în unele afecțiuni precum apendicita, ocluzia intestinală, torsiunea ovariană sau sarcina extrauterină. Acestea reprezintă urgențe medicale, prin urmare operația trebuie să aibă loc cât mai repede posibil.
  • Fizioterapia - ajută la creșterea fluxului sanguin și la reducerea disconfortului,
  • Psihoterapia - recomandată în cazul durerilor pelvine cronice, care pot afecta în timp starea psihică și emoțională.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții care se confruntă cu dureri pelvine beneficiază la SANADOR de servicii medicale complete pentru stabilirea unui diagnostic corect și recomandarea unui tratament eficient, în funcție de cauza durerii. Astfel, aceștia au acces la consulturi de ginecologie, urologie sau gastroenterologie, în funcție de indicație, la analize de laborator și la investigații medicale specifice, la recomandarea specialistului – ecografie abdominală sau pelvină, colonoscopie, radiografie, RMN sau CT abdominale.

Toate investigațiile imagistice disponibile la SANADOR sunt realizate cu echipamente performante, de ultimă generație, care permit stabilirea unui diagnostic rapid și corect, esențial pentru recomandarea tratamentului necesar.

De asemenea, pacienții cu dureri pelvine severe primesc cele mai bune îngrijiri de specialitate în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat, care dispune și de o flotă proprie de ambulanțe.

Pentru cazurile care necesită tratament chirurgical, Spitalul Clinic SANADOR dispune de unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din România. În funcție de indicația medicală, operațiile pot fi efectuate clasic, deschis, sau minim invaziv – laparoscopic sau robotic, acestea din urmă fiind realizate cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model disponibil în prezent.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR