Ce este cancerul ovarian?

Cancerul de ovar este o boală complexă, care afectează aparatul reproducător feminin. Ovarul este un organ pereche, situat de o parte și de alta a uterului, în regiunea cavității abdominale pelvine. Această glandă endocrină, de mărimea unei migdale, produce hormoni care asigură maturizarea în interiorul său a ovulelor, celulele reproducătoare feminine.

Cancerul ovarian este cancerul care ia naștere din celulele care formează și susțin ovarele, de aceea există mai multe forme de cancer ovarian, în funcție de celulele implicate. Cel mai frecvent tip de cancer de ovar este cancerul care pleacă de la celulele epiteliale care învelesc ovarul (65% din cazuri). De asemenea, poate fi întâlnit cancerul care pleacă de la celulele germinale (celulele care produc ovulele în interiorul ovarului (25% din cazuri) sau cancerul stromal, cu originea în celulele stromale de structură ale ovarului, responsabile cu producerea hormonilor.

Watch on YouTube

Cercetări recente arată că foarte multe cancere ovariene se dezvoltă inițial în trompele uterine, de unde coboară ulterior în ovar. Poate fi întâlnit și cancerul extra ovarian, care este înrudit cu cancerul epitelial ovarian. Acest tip de cancer poartă numele de carcinom primar peritoneal și apare în peritoneu, țesutul care învelește peretele interior al abdomenului. Este un tip de cancer cu aceleași simptome ca și cancerul de ovar, iar tratamentul este asemănător cu al cancerului ovarian, implicând intervenție chirurgicală și chimioterapie. Deoarece apare în peritoneu, femeile care au avut ovarele îndepărtate chirurgical prezintă riscul de a dezvolta ulterior acest tip de cancer.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru cancerul ovarian

Nu se știe cu exactitate care sunt cauzele cancerului ovarian. La ora actuală, se cunosc doar anumiți factori care fac o femeie susceptibilă la a dezvolta cancer ovarian epitelial. Cea mai recentă descoperire în legătură cu cauzele cancerului ovarian este faptul că acesta ar lua naștere nu în ovarul propriu-zis, ci în trompele uterine, la joncțiunea lor cu cavitatea uterină, ceea ce a condus la ipoteza că anumite substanțe care au pătruns prin vagin în uter ar putea duce la dezvoltarea unui cancer de ovar.

Odată cu înaintarea în vârstă, s-a observat o creștere a cazurilor de cancer ovarian, care apare foarte rar la femei cu vârsta sub 40 de ani. Cele mai multe cazuri de cancer ovarian se dezvoltă după menopauză și jumătate din toate cazurile sunt descoperite la femei cu vârsta de 63 de ani sau chiar mai în vârstă. Obezitatea reprezintă un alt factor de risc important, nu doar pentru cancerul de ovar, dar pentru multe alte cancere.

Obezitatea are, de asemenea, un impact negativ în ceea ce privește rata de supraviețuire a unei paciente cu cancer ovarian. Tratamentele hormonale de orice fel (cu estrogen sau progesteron) pot duce și ele la creșterea riscului de a dezvolta un astfel de cancer, mai ales dacă sunt inițiate după menopauză.

Femeile care nu au copii sau cele care au avut o primă sarcină după vârsta de 35 de ani sunt și ele mult mai expuse pentru a dezvolta cancer de ovar. Chiar și tratamentele de fertilizare in vitro (FIV) par să sporească riscul apariției unor tumori de frontieră, cu un potențial mic de malignitate. Pentru evaluarea unui potențial risc individual trebuie făcută întotdeauna o analiză amănunțită împreună cu medicul curant.

De multe ori, cancerul ovarian are o determinare genetică în anumite familii, iar femeile care dezvoltă cancer de ovar au rude (mamă, fiică, soră) care au sau au avut cancer ovarian. Riscul de cancer ovarian se poate moșteni și pe linie paternă. Într-o familie în care există membri care au suferit de cancer colorectal sau de sân poate crește și predispoziția către cancer de ovar. În aceste situații, este indicată o testare BRCA, pentru evaluarea riscului.

Până la 25% din cancerele ovariene au determinare genetică și apar prin mutațiile unor gene, dintre care cele mai cunoscute sunt BRCA1 și BRCA2. Nu în ultimul rând, trebuie menționat fumatul ca factor de risc, obicei blamat în special pentru apariția cancerului de ovar cu tumori de tip mucinos.

Anumite mutații genetice dobândite în timpul vieții (nu cele moștenite) sunt provocate de radiații sau anumite substanțe din mediul înconjurător, dar studiile nu au reușit să identifice cu claritate ce anume provoacă mutațiile genetice dobândite în timpul vieții. Astfel, în anumite situații, poate fi indicată efectuarea unor teste genetice pentru cancer.

Semne și simptome ale cancerului ovarian

Simptomele cancerului de ovar în stadiile incipiente sunt nespecifice, astfel încât este descoperit în stadii avansate. Primele simptome ale cancerului pot fi ambigue și pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, cum ar fi senzația de urinare frecventă, care poate fi pusă pe seama unei infecții urinare.

Depistarea precoce a cancerului ovarian permite o gamă mai largă de tratamente. Simptomele care pot da de gândit sunt: meteorismul abdominal (balonarea), dificultate de a mânca provocată de senzația de sațietate rapid instalată, senzația de urinare frecventă, durere abdominală, de spate sau pelvină, constipație sau diaree, tulburări menstruale, oboseală, indigestie, durere în timpul actului sexual, pierdere nedorită în greutate, îngrășare fără cauze aparente, sângerări anormale, durere pelvină fără o cauză aparentă. Deseori, pacienta cu cancer ovarian are un abdomen ușor mărit, însă pune acest lucru pe seama problemelor digestive.

  • Deseori, cancerul ovarian produce simptome abia în stadiul avansat. Programează-te!

Metode de diagnostic pentru cancerul ovarian

Dacă pacienta prezintă simptomele unui posibil cancer ovarian, medicul  de familie va recomanda următoarele: programarea la un medic ginecolog pentru o consultație și investigații suplimentare amănunțite (ecografie abdominală și transvaginală), analize de sânge, printre care și cel al marker-ului tumoral CA 125, examinare CT, examinare RMN, colonoscopie.

La ora actuală, nu există teste de screening pentru depistarea precoce a cancerului de ovar. Cel mai des sunt folosite ecografia transvaginală și examinarea marker-ului tumoral CA 125, care poate da rezultate fals pozitive și care se folosește și în cazul altor afecțiuni, precum endometrioza sau boala inflamatorie pelvină.

Complicațiile cancerului ovarian

Cancerul ovarian aduce cu sine anumite complicații în lipsa tratamentului, precum: ascita care crește progresiv, fiind însoțită de greață, vărsături și lipsa apetitului, ceea ce poate conduce ulterior la cașexie (pierdere masivă în greutate), oboseală și starea de slăbiciune, constipația, edeme ale extremităților și anemia. În afara tulburărilor de nutriție, cele mai frecvente complicații majore sunt ascita, obstrucția vezicii urinare și cea intestinală, împreună cu efuzia pleurală. De asemenea, poate să apară și torsiunea de ovar.

Fiecare pacientă cu cancer de ovar se va confruntă mai devreme sau mai târziu cu o complicație. În stadiile avansate, pacienta se poate decompensa foarte ușor. După ce  o pacientă a primit diagnosticul de cancer de ovar, medicii vor încerca să determine stadiul și gravitatea afecțiunii. Stadializarea bolii se face după intervenția chirurgicală în timpul căreia se prelevează mostre de țesut din diferite puncte ale abdomenului și pelvisului, care sunt trimise ulterior în Laboratorul de Anatomie Patologică pentru examinare. Afecțiunea poate determina metastaze peritoneale sau cancer pelvin avansat.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură precizia diagnosticului. Programează-te!

Stadiile cancerului ovarian

În stadiul I, cancerul este situat într-un singur ovar (sau în ambele) ori în trompele uterine. Nu a cuprins nodulii limfatici din vecinătate sau alte organe la distanță.

În stadiul II, cancerul se află la nivelul unui ovar sau în ambele ovare ori în trompele uterine, dar, în același timp, s-a răspândit și la alte organe: uter, vezică, colon sigmoid, rect sau este prezent sub formă de cancer primar peritoneal. Cancerul nu a cuprins nodulii limfatici și nici nu a ajuns în alte organe aflate la distanță.

În stadiul III C, cancerul ovarian s-a întins către alte organe din pelvis sau abdomen sau către peritoneu (carcinomatoză peritoneală).

În stadiul IV, (A și B), cancerul ovarian s-a răspândit în interiorul ficatului sau al splinei, către nodulii limfatici și către alte organe sau țesuturi din organism, cum ar fi plămânii sau oasele. De asemenea, pot să apară metastaze peritoneale.

Tratamentul cancerului ovarian, la SANADOR

  • Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienților acces la toate procedurile de tratament oncologic disponibile în prezent. Vino la SANADOR!

Din fericire, astăzi există cele mai avansate metode de diagnostic și tratament pentru cancerul ovarian, cu tehnologie de înaltă performanță. SANADOR deține cel mai mare centru oncologic din sistemul medical privat din țară, specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului.

În ceea ce privește cancerul de ovar, rezecția chirurgicală este esențială pentru stabilirea unui diagnostic citologic precis. Alegerea tratamentului potrivit va ține cont de tipul și de stadiul cancerului de ovar, precum și de prezența comorbidităților, și va include, de regulă, intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie, într-o anumită ordine și în diverse combinații, de la caz la caz. De asemenea, tratamentul va fi particularizat și în funcție de dorința pacientei de a-și păstra sau nu fertilitatea.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele cu cancer de ovar vor putea discuta tratamentul cu medici foarte bine pregătiți profesional și empatici, de la care vor primi răspuns la toate întrebările care le frământă și cea mai bună soluție terapeutică.

De asemenea, la SANADOR sunt invitați periodic specialiști cu experiență internațională, care acordă consultații de specialitate sau de tip second opinion (a doua opinie), pentru care se poate solicita o programare.

Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR asigură testare genetică prin panel BRCA somatic, pentru identificarea mutațiilor somatice din țesutul tumoral, pentru stabilirea unui tratament oncologic țintit.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR