Ce este infecția urinară?

Infecția urinară poate să apară oricând și la oricine, dar este mai frecventă la femei, din cauza uretrei mai scurte, care favorizează contaminarea și înmulțirea bacteriilor. Infecțiile pot să afecteze orice parte a tractului urinar: uretra (uretrită), vezica urinară (cistită acută sau cistită cronică) sau rinichii și calicele renale (pielonefrită).

Watch on YouTube

Indiferent de localizarea infecției urinare, semnele și simptomele sunt de regulă greu de ignorat, iar afecțiunea se poate agrava în lipsa tratamentului adecvat, provocând complicații. De aceea, este recomandat un consult de urologie încă de la primele semnale de alarmă. Automedicația este o mare greșeală, pentru că duce la agravarea manifestărilor clinice și poate determina rezistență la antibiotice, astfel încât infecția devine mai greu de tratat.

Ai simptome de infecție urinară? Nu neglija această problemă, pentru că pot apărea complicații! Programează o consultație de urologie la SANADOR, pentru un diagnostic rapid și precis, ca să poți începe cât mai repede tratamentul recomandat de medic!

  • La SANADOR ai acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul infecției urinare. Programează o consultație!
Watch on YouTube

Semne și simptome de infecție urinară

Infecția urinară are manifestări clinice ușor de recunoscut:

  • Senzație de usturime sau durere la urinare;
  • Nevoia de a urina des, mai ales în timpul nopții;
  • Urinări frecvente, dar în cantități mici, urmate de senzația de golire incompletă a vezicii;
  • Urină închisă la culoare, tulbure și urât mirositoare;
  • Prezența sângelui în urină (hematurie);
  • Dureri pelvine sau de spate (colică renală) – simptome întâlnite mai ales la femei;
  • Senzația continuă de presiune în pelvis;
  • Febră și frisoane – în cazurile grave, când infecția afectează rinichii.

La copii, infecția urinară are de obicei manifestări clinice mai severe, putând să apară febră, stări de greață și vomă, incontinență urinară, stare generală de rău, lipsa poftei de mâncare și iritabilitate.

Watch on YouTube
  • Vino la SANADOR pentru un diagnostic rapid și un tratament eficient al infecțiilor urinare!

Cauze și factori de risc pentru infecția urinară

Infecția urinară este provocată de bacterii care pătrund accidental în tractul urinar, prin uretră, și pot ajunge până la rinichi. De cele mai multe ori, bacteria responsabilă de infecțiile urinare este Escherichia coli (infecție cu E. coli), care se găsește în mod normal în colon și se transmite prin contact cu materiile fecale.

Există însă și alte microorganisme care pot provoca aceste infecții urinare, de aceea tratamentul potrivit poate fi recomandat numai după identificarea cu precizie a bacteriei responsabile, astfel încât antibioticele indicate să poată elimina eficient agentul patogen.

Femeile sunt mai expuse riscului, pentru că, în cazul lor, uretra se află mai aproape de anus, iar bacteriile pot ajunge mai ușor în tractul urinar. De asemenea, unele infecții cu transmitere sexuală care apar la nivelul vaginului (herpes, gonoree, clamidioza) se pot extinde și spre uretră și provoacă infecții urinare.

Pentru stabilirea diagnosticului de infecție urinară, trebuie efectuate analize specifice, cum sunt sumarul de urină și urocultura.
  • SANADOR îți pune la dispoziție toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic prompt al infecțiilor urinare. Programează o consultație!

Alți factori de risc includ:

Stabilirea diagnosticului

Primul pas în stabilirea diagnosticului de infecție urinară este consultul de specialitate la un medic urolog. Acesta va efectua un examen clinic general și o anamneză completă a pacientului. Desigur, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine, trebuie efectuate anumite analize și investigații specifice. Primele sunt sumarul de urină - pentru identificarea nitriților și a leucocitelor în urină, și urocultura cu antibiogramă, care permite identificarea bacteriei care a produs infecția și inițierea tratamentului adecvat.

În anumite situații, medicul poate recomanda și investigații suplimentare:

  • Cazurile complicate, în care infecția urinară nu cedează la tratament, pot duce la complicații. Pentru a evita neplăcerile, vino din timp la SANADOR!
  • Ecografie abdominală – este o investigație rapidă, sigură și nedureroasă, pe bază de ultrasunete, care permite vizualizarea tractului urinar. Astfel, medicul poate observa dacă există calculi renali sau depuneri de nisip în rinichi, retenție de urină în vezică sau inflamație.
  • Tomografie computerizată – este o investigație imagistică pe bază de raze X, mult mai avansată ca o radiografie obișnuită, pentru că oferă o imagine tridimensională a corpului, pe secțiuni. Tomografia poate surprinde detalii care pot fi omise în timpul unei ecografii sau radiografii.
  • Cistoscopie – este o investigație indicată de obicei în cazul infecțiilor urinare recurente sau rezistente la tratament. Medicul introduce prin uretră un tub lung și subțire numit cistoscop, prevăzut în vârf cu o sursă de lumină și o cameră video, astfel încât poate observa din interior uretra și vezica urinară. Procedura ajută și la diagnosticarea adenomului de prostată, a stenozelor tractului urinar și permite inclusiv efectuarea unei biopsii, în cazul în care sunt descoperite tumori.
  • Cistouretrografia micțională – este o investigație radiologică indicată mai ales la copii, care permite identificarea unor anomalii ale uretrei și vezicii urinare. Procedura presupune umplerea treptată a vezicii urinare cu substanță de contrast radioopacă, printr-un cateter vezical, și realizarea de clișee radiografice cu vezica în diverse grade de umplere. Investigația este recomandată în special în cazul infecțiilor urinare repetate sau care produc febră foarte mare, dar și pentru incontinență urinară, hematurie sau diferite tulburări micționale.
  • Urografia – folosește raze X pentru o evaluare radiologică a rinichilor, ureterelor și vezicii urinare. Investigația presupune administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast și vizualizarea tractului urinar. În prezent, urografia se poate realiza și cu ajutorul echipamentelor CT și RMN – UroCT sau UroRMN, pentru un plus de acuratețe oferit evaluării morfologice și funcționale. La copii și la femeile însărcinate, se poate recurge la UroRMN, astfel încât nu va fi necesară expunerea la radiații.

Tratamentul pentru infecție urinară

Deseori, tratamentul necesar pentru infecțiile urinare presupune administrarea de antibiotice. Aceste medicamente trebuie să fie luate însă numai la recomandarea medicului și respectând cu strictețe indicațiile sale, chiar dacă simptomele se ameliorează sau dispar complet după numai 2-3 zile de tratament. Dacă manifestările clinice sunt severe, medicul poate indica și analgezice, în completarea terapiei cu antibiotice. Hidratarea corectă este, de asemenea, importantă.

Cazurile complicate, în care infecția urinară nu cedează la tratament sau se complică și ajunge la rinichi, pot necesita internare în spital, pe secția de nefrologie, efectuarea unor investigații avansate și, deseori, administrarea de antibiotice intravenos.

Posibile complicații ale infecției urinare

În lipsa tratamentului adecvat, infecțiile urinare pot duce la complicații severe:

  • Pentru un tratament adecvat al infecțiilor urinare și prevenirea complicațiilor, vino la SANADOR!

Măsuri de prevenire a infecțiilor urinare

Există o serie de măsuri simple și eficiente, prin care poate fi redus riscul de apariție a infecțiilor urinare:

  • Igienă intimă riguroasă, corect realizată – aspect esențial mai ales în cazul femeilor, care sunt mai predispuse la infecții urinare;
  • Evitarea produselor de igienă intimă care conțin parfumuri (absorbante, geluri de curățare, șervețele umede);
  • Hidratare suficientă (urinarea frecventă ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar);
  • Urinare și igienă intimă corectă înainte și după fiecare contact sexual;
  • Evitarea dispozitivelor contraceptive intrauterine și a spermicidelor;
  • Femeile aflate la postmenopauză pot folosi, la recomandarea medicului, creme intravaginale sau ovule care conțin estrogen și schimbă pH-ul vaginului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR