Ce este strictura colului uterin?

Strictura colului uterin sau stenoza de col uterin este o afecțiune rară, care determină ocluzia cervixului, în urma dezvoltării unor adeziuni pe peretele intern. Orificiul colului poate fi îngustat sau complet închis, afectând astfel numeroase procese fiziologice. La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul stricturii de col uterin.

În mod normal, diametrul colului uterin se modifică temporar în timpul ciclului menstrual, pregătind organismul pentru o posibilă sarcină. În lipsa unei sarcini, cervixul se relaxează, permițând eliminarea mucoasei uterine, prin menstruație. Un col uterin care rămâne îngust pe termen lung are cauze patologice și necesită tratament.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru stenoza colului uterin

Strictura de col uterin poate fi favorizată de orice factor care provoacă deteriorarea și inflamația mucoasei cervicale. Astfel, printre cauzele posibile ale acestei afecțiuni se numără:

Rareori, strictura colului uterin poate fi congenitală (prezentă încă de la naștere).

Cum se manifestă strictura de col uterin?

Strictura colului uterin este adesea asimptomatică, în special la femeile aflate în perioada menopauzei. La pacientele mai tinere, pot apărea următoarele semne și simptome:

  • Dismenoree (menstruații dureroase);
  • Amenoree (lipsa menstruațiilor) sau spotting (sângerări foarte ușoare);
  • Sângerări vaginale anormale sau menstruații neregulate;
  • Rareori, infertilitate – atunci când spermatozoizii nu pot trece prin colul uterin;
  • Durere pelvină cronică, distensie uterină și apariția unei mase palpabile, resimțită ca o umflătură – dacă sunt prezente complicațiile (hematometrul sau piometrul).

Pentru că stenoza de col uterin este adesea asimptomatică, aceasta este descoperită de cele mai multe ori întâmplător, în timpul consultației ginecologice.

Stabilirea diagnosticului de strictură a colului uterin

Diagnosticul de strictură de col uterin este pus pe baza examenului pelvin (consultația ginecologică propriu-zisă), a investigațiilor imagistice și de laborator. De regulă, suspiciunea de stenoză a colului uterin apare atunci când specialistul nu poate accesa cavitatea uterină, pentru realizarea unor proceduri medicale. Diagnosticul este confirmat prin introducerea unui instrument subțire în colul uterin, care se dovedește a fi dificilă.

Dacă sunt prezente semne și simptome, medicul poate recomanda și teste pentru depistarea altor afecțiuni, care ar putea provoca stenoza de col uterin, cum ar fi cancerul endometrial sau de col uterin. Prin urmare, poate fi nevoie de un test Babeș-Papanicolau, de genotipare HPV și de biopsie endometrială, pentru identificarea celulelor canceroase. Atunci când pacienta este asimptomatică, se află în postmenopauză, iar testul Babeș-Papanicolau/HPV are rezultate normale, nu sunt necesare investigații suplimentare.

Histeroscopia este standardul de aur în diagnosticarea stenozei de col uterin. Procedura permite vizualizarea în detaliu a adeziunilor, cu ajutorul unui tub prevăzut cu un sistem optic. Alte investigații imagistice care pot fi recomandate sunt ecografia transvaginală și tomografia computerizată. Acestea se efectuează cu scopul de a diagnostica și evalua complicațiile, cum ar fi hematometrul, sau pentru a identifica posibile cauze ale stenozei de col uterin (mase tumorale).

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile complicații ale stricturii colului uterin

Strictura colului uterin poate produce următoarele complicații:

  • Hematometrul – acumulare de sânge în uter (ocluzia cervixului împiedică eliminarea menstruației);
  • Hidrometrul – acumularea de fluid clar, neinfectat, în interiorul uterului;
  • Piometrul – acumulare de secreții purulente în cavitatea uterină, care provoacă sensibilitate și durere pelvină. Este o afecțiune care apare foarte rar și care este asociată cu prezența cancerului endometrial sau de col uterin. Această complicație apare din cauza multiplicării bacteriilor în uter, fiind o infecție bacteriană amenințătoare de viață;
  • Menstruație retrogradă și endometrioză – sângele menstrual amestecat cu celule endometriale poate ajunge în trompele uterine și în pelvis, cauzând endometrioză (țesut similar endometrului, care se dezvoltă în afara uterului);
  • Infertilitatea – rareori, strictura cervixului poate afecta capacitatea de a obține o sarcină. Această complicație este favorizată de modificarea tisulară la acest nivel (apariția țesutului cicatricial), care afectează producția de mucus cervical, secreția care facilitează mobilitatea și supraviețuirea spermatozoizilor;
  • Împiedicarea tehnicilor de reproducere asistată – atât inseminarea artificială intrauterină, cât și fertilizarea in vitro pot fi dificil sau chiar imposibil de efectuat, dacă cervixul este stenozat, pentru că aceste proceduri implică inserarea unui cateter (tub subțire) prin colul uterin.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tratamentul pentru strictura de col uterin

Tratamentul recomandat depinde de mai mulți factori, cum ar fi simptomatologia, vârsta pacientei, cauzele afecțiunii și intenția de a avea sau nu copii în viitor. Tratarea stenozei de col uterin este indicată doar în cazurile simptomatice sau care asociază complicații. Pe de altă parte, atunci când are etiologie patologică (cum ar fi cancer sau infecții), tratarea cauzelor este imperativă.

Tratamentul propriu-zis al stricturii de col uterin presupune dilatarea deschiderii cervixului, cu ajutorul unor instrumente lubrifiate din metal, de diferite mărimi, numite dilatatoare. Acestea sunt introduse pe rând, de la cel mai subțire la cel mai gros, pentru a lărgi gradual canalul cervixului. Procedura se efectuează sub ghidaj ecografic, iar pentru a reduce durerea, se utilizează un anestezic local. Uneori, medicul poate fixa un stent pe termen lung (timp de 4-6 săptămâni) – un dispozitiv cilindric, sub formă de tub, care menține colul uterin deschis.

În unele cazuri, poate fi necesară excizia histeroscopică sau cu laser a țesutului cicatricial de la nivelul colului uterin. De asemenea, medicul poate utiliza o terapie medicamentoasă cu analogi de prostaglandine, pentru a facilita dilatarea cervicală înainte de inserarea histeroscopului. Cazurile oncologice pot necesita histerectomie radicală (îndepărtarea chirurgicală a uterului și a cervixului), radioterapie și chimioterapie.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii ginecologi au experiență în diagnosticul și tratamentul unei game variate de afecțiuni, inclusiv a celor care se pot asocia cu stenoză de col uterin. Atunci când strictura cervixului este provocată de un cancer, pacientele au acces la toate procedurile de tratament pentru cancer la Centrul Oncologic SANADOR, în funcție de indicația medicală stabilită. 

De asemenea, pacientele beneficiază de consultații de specialitate și de toate analizele și investigațiile necesare pentru screeningul și diagnosticul afecțiunilor ginecologice. În cazul în care este indicată o intervenție chirurgicală, procedura este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

Pacientele care nu pot obține o sarcină pe cale naturală se pot adresa Centrului FIV SANADOR, unde au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul infertilității, în urma cărora medicul specializat în reproducere umană asistată va recomanda procedura potrivită pentru fiecare cuplu în parte.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR