Ce este ocluzia intestinală?

Ocluzia intestinală înseamnă imposibilitatea trecerii și evacuării conținutului intestinal alimentar solid sau lichid din cauza unui blocaj, care poate fi parțial sau complet. Acest blocaj intestinal poate implica atât intestinul subțire, cât și pe cel gros, la nivelul colonului, și poate afecta orice categorie de vârstă. Ocluzia intestinului gros poate reprezenta o urgență medicală, din cauza riscului de perforație (rupere) a peretelui intestinal și de complicații potențial amenințătoare de viață.

Watch on YouTube
  • Dacă suferi de blocaj intestinal, trebuie să te programezi cât mai repede la o consultație de gastroenterologie. Vino la SANADOR!

Cauzele blocajelor intestinale și factorii de risc

Ocluzia intestinală poate fi de natură mecanică, atunci când există un obstacol în calea pasajului conținutului intestinal, sau de natură funcțională, atunci când musculatura peretului intestinal nu mai reușește să realizeze funcția de propulsie a conținutului acestuia, fără ca în calea sa să existe un obstacol mecanic.

Cauzele ocluziei intestinale mecanice diferă în funcție de categoria de vârstă. Cele mai frecvente cauze de ocluzie intestinală la copii sunt:

  • Malrotația intestinală – reprezintă un defect de formare a tubului digestiv din perioada embriologică, ce determină ca intestinele copilului să nu se rotească în mod corespunzător pentru a se așeză acolo unde ar trebui; malrotația va determina răsucirea intestinelor în jurul propriului ax (volvulus intestinal), ceea ce va provoca blocarea acestora;
  • Invaginația intestinală – în cazul copiilor cu vârste sub 3 ani, ale căror intestine prezintă o mobilitate crescută, ocluzia poate fi provocată de invaginația, sau alunecarea unui segment intestinal în altul, asemănător unui telescop.

Cele mai frecvente cauze de ocluzie intestinală mecanică la adulți sunt:

  • Cancerul colorectal;
  • Aderențe abdominale – reprezintă benzi de țesut fibros (cicatrici) care se formează în urma unor intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine anterioare;
  • Diverticulită – afecțiune în care un diverticul (o mică exteriorizare a peretelui intestinal) se inflamează sau se infectează;
  • Hernii abdominale, ca hernii ventrale, hernii femurale sau hernii inghinale – porțiuni ale intestinului migrează prin defecte ale peretelui abdominal sau pe traiectul canalului inghinal și se pot bloca la aceste niveluri;
  • Boli inflamatorii intestinale – cum este boala Crohn, spre exemplu. În aceste afecțiuni, inflamația peretelui intestinal determină îngustarea lumenului acestuia.
Watch on YouTube

Simptomele și semnele ocluziei intestinale

Cele mai frecvente simptome și semne ale ocluziei intestinale sunt:

  • Crampe abdominale – dureri de burtă care dispar și reapar (durere pelvină),
  • Constipație și balonare – determinate de imposibilitatea pasajului materiilor fecale și a gazelor,
  • Greață,
  • Vărsături– pot fi verzui, cu caracter bilios în obstrucțiile situate mai proximal (mai sus), sau pot avea un aspect fecaloid, atunci când blocajul se află mai jos, în intestinul gros;
  • Pierderea apetitului alimentar.

În cazulor copiilor, alte semne și simptome pot fi reprezentate de:

  • Febră,
  • Sânge în scaun -poate semnala o complicație severă, anume ischemia intestinală (lipsa de aport sanguin la nivelul peretelui intestinului),
  • Plâns iritabil, greu de consolat,
  • Refuzul alimentației,
  • Abdomen umflat, tare la atingere.
  • Ocluzia intestinală poate duce la complicații grave și chiar la deces. Nu neglija problema și vino la SANADOR!

Complicațiile ocluziei intestinale

În lipsa unui diagnostic timpuriu și a unui tratament corespunzător, ocluzia intestinală poate duce la complicații severe, precum:

Diagnosticul blocajului intestinal

Diagnosticul ocluziei intestinale începe de fiecare dată cu examenul fizic al pacientului, care poate pune în evidență un abdomen destins de volum, dureros. Uneori se poate simți la palpare o masă abdominală, în cazul herniilor peretelui abdominal. Medicul gastroenterolog poate apela uneori și la stetoscop, pentru a ausculta zgomotele determinate de mișcările intestinului blocat. Un examen fizic corect poate ghida clinicianul spre necesitatea unui tratament medicamentos sau chirurgical.

Uneori, analizele sanguinele pot evidenția valori modificate ale parametrilor uzuali, precum:

  • leucocitoză (un număr crescut de leucocite în sânge) în cazul unei infecții;
  • valori modificate ale electroliților (sodiu, potasiu, magneziu) în cazul vărsăturilor abundente, semnalând deshidratare;
  • creșterea valorilor acidului lactic, care poate sugera perforație intestinală sau sepsis.

Un beneficiu indiscutabil în diagnosticul blocajului intestinal îl oferă examenele radiologice:

  • Radiografia abdominală – poate confirma diagnosticul, însă unele obstrucții intestinale nu sunt detectabile cu ajutorul acesteia;
  • Ecografia abdominală–este modalitatea de diagnostic imagistic preferată în cazul copiilor; în cazurile de invaginație, intestinul telescopat va determina aspectul clasic de “bull’s eye” sau de țintă;
  • Tomografia computerizată (CT) simplă sau cu substanță de contrast– această examinare poate confirma diagnosticul, prin vizualizarea obstrucției; informațiile oferite de examinarea CT pot ghida tratamentul, identificând acei pacienți care necesită tratament chirurgical;
  • Clisma cu aer sau cu substanță baritată– introducerea aerului sau a substanței baritate prin rect poate arăta locul obstrucției în anumite situații, atunci când medicul suspectează o obstrucție distală la nivelul colonului (mai joasă).
  • La SANADOR, ai acces la tomografie computerizată performantă pentru diagnosticul rapid și precis al ocluziei intestinale. Programează-te!

Tratamentul ocluziei intestinale

Nu este necesară întotdeauna o intervenție chirurgicală pentru tratarea ocluziei intestinale. Unele obstrucții se pot vindeca prin tratament conservator, de tip suportiv, precum în cazul bolilor cronice, cum sunt boala Crohn și cancerul colorectal.

Pe de altă parte, ocluzia intestinală cauzată de obstrucții complete ale lumenului intestinal necesită adesea intervenție chirurgicală în regim de urgență, din cauza riscului crescut de necroză intestinală și complicații ulterioare. În aceste situații, este esențială prezentarea la un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru diagnostic și tratament prompt.

Ocluzia intestinală este o afecțiune care necesită, în general, spitalizare. Tratamentul inițial va consta în montarea unei perfuzii pentru a rehidrata pacientul și pentru a corecta deficitul electrolitic. În cazul în care pacientul prezintă vărsături, se va monta o sondă nazo-gastrică, pentru a facilita decompresia (evacuarea) stomacului și pentru a elimina riscul de aspirație pulmonară.

În cazul invaginației intestinale, tratamentul implică o clismă cu aer sau cu substanță de contrast, care va rezolva ocluzia cu succes în aproximativ 90% din cazuri.

Pentru ocluziile intestinale parțiale, medicul va recomanda o dietă săracă în fibre, care este mai ușor de procesat pentru intestinul blocat. Dacă dieta nu rezolvă problema, următorul pas este intervenția chirurgicală. În prezent, operația se poate realiza, în anumite cazuri, inclusiv prin intervenții de chirurgie robotică în chirurgia generală, care implică un abord minim invaziv.

Ocluziile intestinale complete, în care niciun aliment solid sau lichid nu poate trece de obstacol, vor necesita intervenție chirurgicală pentru soluționarea blocajului. Cauza care a determinat blocajul intestinal poate influența necesitatea intervenției și cât durează operația de ocluzie intestinală. Aceasta presupune excizia (eliminarea) zonei afectate de obstrucție sau a oricărei porțiuni intestinale necrozate.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR