Ce este prostatita?

Prostatita este inflamația prostatei, care poate apărea ca urmare a unei infecții sau din alte cauze. Este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul indivizilor tineri de sex masculin, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

Prostata este o glandă de dimensiunea unei nuci ce aparține sistemului reproducător masculin și este implicată în producerea de lichid seminal, un lichid cu rol nutritiv pentru spermatozoizi. Este localizată  anterior de rect și imediat sub vezica urinară, înconjurând uretra. Din această cauză, creșterea în dimensiuni a glandei prostatice din cadrul prostatitelor poate avea un efect de compresie asupra uretrei, determinând dificultăți în evacuarea urinii din vezică și simptome urinare.

Watch on YouTube

Forme de prostatită

  • Prostatită acută bacteriană– reprezintă infecția bacteriană a prostatei și este cauzată, de obicei, de bacterii precum Escherichia coli; determină simptomatologie intensă, cu debut rapid;
  • Prostatită cronică bacteriană – este consecința unei prostatite acute netratate sau a unor infecții bacteriene independente, ce apar recurent; este o formă mai discretă din punct de vedere clinic, determinând, în general, simptome ușoare;
  • Prostatită cronică sau sindromul de durere pelvină cronică –se manifestă prin durere cronică pelvină și în zona genitală de cauză necunoscută, ce determină atât simptome urinare, cât și disfuncție sexuală; acest sindrom se poate datora unei reacții a sistemului imunitar față de o infecție urinară anterioară, sau poate avea drept cauză lezarea unui nerv din zona pelvină; de cele mai multe ori nu este indentificată o infecție prostatică, însă la unii pacienți se poate izola microorganismul Chlamydia trachomatis în proba de urină;
  • Prostatita inflamatorie asimptomatică – din cauză că nu produce simptome, este foarte dificil de detectat; la examenul clinic sunt prezente semnele unei prostate inflamate, precum mărirea în volum a acesteia; această afecțiune poate fi depistată incidental în urma unor teste de analiză a lichidului seminal pentru determinarea cauzelor infertilității; nu necesită tratament, întrucât nu produce simptome și nu se cunoaște cauza acesteia.

Cauze și factori de risc

Cauzele și factorii de risc pentru dezvoltarea prostatitei diferă în funcție de tipul acesteia.

Prostatitele bacteriene, atât cea acută, cât și cronică apar în urma unor infecții la nivelul tractului urinar sau la nivelul tractului reproducător; cea mai frecventă bacterie incriminată este E. Coli; factorii de risc pentru dezvoltarea acestui tip de prostatită sunt:

Prostatita cronică poate fi consecința afectării nervilor din zona pelvină, în urma unor traumatisme sau în contextul unor intervenții chirurgicale urologice la nivelul tractului urinar inferior; de asemenea, stresul psihologic poate reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni.

Semnele și simptomele de prostatită

Prostatita se poate manifesta diferit din punct de vedere al semnelor și simptomelor. Prostatita acută determină o simptomatologie severă, bruscă:

  • Durere și usturime la urinare;
  • Senzația frecventă și urgentă de a merge la toaletă;
  • Polachiurie – urinări frecvente, reduse în cantitate;
  • Febră și frisoane;
  • Greață;
  • Vărsături;
  • Dureri în zona genitală, inghinală și la nivelul abdomenului inferior; uneori, durerile se pot resimți în zona lombară joasă (la nivelul spatelui);
  • Micțiuni nocturne – nicturie (nevoia de a merge la toaletă în timpul nopții, care trezește pacientul din somn);
  • Imposibilitatea evacuării complete a vezicii într-o micțiune, din cauza prostatei inflamate, edemațiate, care determină compresie asupra uretrei;
  • Jet urinar întrerupt, care se inițiază cu dificultate.

Prostatita bacteriană cronică determină aceleași simptome ca și cea acută, dar cu o intensitate mai mică. Sindromul de durere pelvină cronică înglobează durerea și disconfortul în zona pelvină, la nivelul scrotului, penisului, anusului, și la nivelul abdomenului inferior, atât anterior, cât și în zona spatelui, care se resimte pe o perioadă de cel puțin 3 luni. Pe lângă simptomatologia urinară descrisă și la prostatita acută bacteriană, acest sindrom poate determina și durere în timpul sau după ejaculare.

Diagnosticul de prostatită

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Medicul urolog va examina clinic pacientul și va ruga pacientul să descrie simptomatologia. Următorul pas este reprezentat de efectuarea tușeului rectal, în care medicul va introduce indexul în rectul pacientului pentru a palpa prostata. În cazul prostatitei acute, examenul va decela o glandă tumefiată (umflată), cu consiststența moale, caldă și foarte dureroasă la atingere.  

Mai departe, medicul urolog poate considera necesare următoarele investigații:

  • Sumarul de urină – pacientul va recolta într-o eprubetă o cantitate de urină, care va fi examinată în laborator la microscop și din punct de vedere bacteriologic; în cazul infecției prostatei se pot regăsi leucocite în urină (acele celule ale sistemului imunitar implicate în combaterea microorganismelor); de asemenea, pentru depistarea agentului patogen cauzator de infecție, pot fi efectuate culturi ale probei de urină pe diverse medii care permit creșterea germenilor;
  • Analize sanguine – pot evidenția leucocitoză (prezența unui număr crescut de leucocite în sânge), care poate fi, de asemenea, un indicator pentru o infecție prostatică; din sânge se poate recolta și antigenul specific prostatei (PSA – prostate specific antigen), o proteină secretată de prostată, a cărei producție crește în cazul infecțiilor, adenoamelor sau a cancerelor de prostată;
  • Ecografia transrectală – este o metodă neinvazivă, care nu necesită anestezie și care permite vizualizarea glandei prostatice prin intermediul unei sonde ecografice introdusă la nivelul rectului; prin această metodă se poate vizualiza o prostată de dimensiuni crescute din cauza inflamației, precum și alte afecțiuni ale acesteia, în cazul în care sunt prezente.

Posibile complicații

Prostatita acută bacteriană se poate complica prin:

  • Bacteriemie și sepsis, prin răspândirea agentului infecțios în sânge și, mai departe, către alte organe;
  • Dezvoltarea unui abces prostatic;
  • Epididimită – presupune răspândirea infecției către organele reproducătoare înconjurătoare, cum este epididimul testicular;
  • Disfuncție sexuală – afecțiunile prostatei pot determina calitatea și cantitatea lichidului ejaculator.

Prostatita cronică, pe de altă parte, poate determina afecțiuni de ordin psihiatric, precum anxietate și depresie, disfuncție sexuală și infertilitate.

Tratamentul pentru prostatită

Tratamentul prostatitelor bacteriene implică, în mod obligatoriu, antibiotice. Prostatita acută poate necesita o cură de antibioterapie prelungită, pe parcursul a 4-6 săptămâni, uneori mai mult, deoarece antibioticele pătrund cu dificultate în țesutul prostatic. Dacă este prezentă și retenția urinară din cauza edemului prostatic, se preferă evacuarea vezicii cu ajutorul unui cateter suprapubian (montat în vezica urinară). În cazul dezvoltării unui abces prostatic, este necesară evacuarea chirurgicală a acestuia, care se poate realiza, cel mai frecvent, printr-o incizie transuretrală (prin uretră).

Pentru sindromul durerii cronice pelvine este indicată terapie menită să reducă durerea. Se recomandă medicație analgetică, sau antiinflamatoare nonsteroidiene. De asemenea, pentru tratarea simptomelor urinare se recomandă terapie care să relaxeze musculatura netedă de la nivelul colului vezical și de la nivelul prostatei, în scopul facilitării evacuării urinii la nivelul uretrei.

Prostatita inflamatorie asimptomatică nu se tratează, întrucât cauza este necunoscută și nu provoacă simptome. 

Diagnosticul și tratamentul prostatitei la SANADOR

Specialiștii în urologie SANADOR utilizează tehnologie de top pentru diagnosticarea și tratamentul prostatitei și al altor afecțiuni urologice. Evaluarea prostatei se realizează cu aparatură de ultimă generație, printre care și ecograful BK3000, cea mai performantă și modernă opțiune pentru investigații imagistice ale afecțiunilor urologice. Ecograful obține imagini detaliate ale prostatei, dar și ale organelor și țesuturilor din jur, ca rinichii, vezica și testiculele. În plus, permite realizarea de biopsii mai precise, în cel mai scurt timp.

În cazul abceselor prostatice și al altor afecțiuni care necesită tratament chirurgical, medicii experimentați și bine pregătiți ai SANADOR apelează, când este posibil, la proceduri minim-invazive, efectuate prin chirurgie laparoscopică sau robotică. SANADOR deține un sistem ultraperformant de chirurgie robotică, da Vinci Xi, care se folosește pentru o gamă largă de intervenții complexe, cu rezultate excelente.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR