Ce este ooforita acută?

Ooforita acută reprezintă inflamația unui ovar sau a ambelor ovare, cel mai adesea în contextul bolii inflamatorii pelvine recurente, numită și anexită.

În unele cazuri, ooforita provoacă doar inflamația trompelor uterine, fără afectarea uterului, caz în care poartă denumirea de salpingo-ooforită.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc

Ooforita acută este cauzată cel mai frecvent de o infecție bacteriană transmisă pe cale sexuală, în special de Chlamydia trachomatis și Neisseria gonorrhea. Alte bacterii implicate mai rar includ diferite specii de streptococi, stafilococi, E. coli și Mycoplasma genitalium.      

Inflamația autoimună a ovarelor este o altă cauză de ooforită acută (mult mai rară decât infecțiile bacteriene), care apare în contextul insuficienței ovariene primare (premature).

Factorii de risc pentru dezvoltarea ooforitei acute includ:

  • boala inflamatorie pelvină netratată sau recurentă;
  • actele sexuale neprotejate;
  • antecedentele de infecții cu transmitere sexuală.
  • montarea incorectă a dispozitivelor intrauterine (sterilet);
  • avorturile repetate (avort spontan sau provocat);
  • dușuri vaginale repetate, care distrug flora vaginală normală cu rol de protecție;
  • intervenții chirurgicale în zona pelvină.

Cum se manifestă ooforita acută?

Inflamația ovarelor poate fi asimptomatică sau poate determina disconfort de la moderat până la sever, dar nu trebuie confundată cu chisturile ovariene rupte sau cu endometrioza ovariană. Astfel, principalele semne și simptome includ:

  • durere difuză și nespecifică în regiunea pelvisului/abdomenului inferior (durere pelvină);
  • sângerări vaginale între menstruații (metroragie);
  • menstruație abundentă și dureroasă;
  • dispareunie (durere în timpul contactului sexual);
  • secreții vaginale maronii, urât mirositoare între menstruații;
  • senzație de arsură sau durere în timpul urinării;
  • dificultate în a urina.

Pe măsură ce boala avansează, dacă este lăsată netratată, pot apărea febra, frisoanele, starea generală alterată și greața/vărsăturile.

Stabilirea diagnosticului de ooforită acută

Pentru stabilirea diagnosticului, este necesar un examen ginecologic. Examinarea ginecologică începe cu palparea porțiunii inferioare a abdomenului, care poate fi sensibiliă și dureroasă, fiind completată de un test de sarcină, care exclude o sarcină ectopică.

Ulterior, dacă există suspiciunea unei infecții cu transmitere sexuală, medicul va recolta probe pentru examenul de secreție vaginală, care poate fi însoțit de culturi și/sau antibiogramă. În plus, analizele uzuale de sânge (hemoleucograma, biochimia sângelui) pot evidenția semne de inflamație (VSH crescut, proteina C-reactivă crescută), alături de leucocitoză (creșterea numărului de globule albe) cu neutrofilie. Sumarul de urină și urocultura exclud o infecție urinară care poate imita ooforita acută.

Ecografia abdominală, uneori completată de ecografie transvaginală, poate evidenția acumularea de lichid în abdomen, poate măsura dimensiunea ovarelor și poate exclude alte afecțiuni, precum chisturile sau abcesele ovariene, facilitând stabilirea diagnosticului de ooforită. Dacă totuși incertitudinea persistă, medicul ginecolog poate efectua laparoscopie diagnostică, cu prelevarea de biopsii.

În insuficiența ovariană prematură, pot fi detectați autoanticorpii îndreptați împotriva ovarelor, prin teste imunoenzimatice (ELISA) sau prin imunohistochimie din probele prelevate prin biopsie.

Complicațiile ooforitei acute

Complicațiile salpingo-ooforitei acute includ:

  • infertilitate (mai ales în infecțiile cu Chalmydia și în ooforita autoimună);
  • durere pelvină cronică, persistentă, din cauza aderențelor și a cicatricilor secundare inflamației;
  • risc ridicat de sarcini extrauterine, din cauza stenozelor și obstrucției trompelor uterine;
  • formarea de abcese ovariene, care se pot rupe și pot determina peritonită sau sepsis.

Tratamentul recomandat pentru inflamația ovarelor

Tratamentul vindecă adesea ooforita acută, dar nu poate ameliora leziunile care au fost deja produse la nivelul organelor reproductive, de aceea este esențială intervenția promptă și eficace. Măsurile generale includ repausul la pat, hidratarea adecvată, evitarea constipației și abstinență sexuală temporară.

Analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utile pentru controlul pe termen scurt al durerii, dar tratamentul de bază în infecțiile bacteriene este reprezentat de administrarea de antibiotice. Antibioticele pot fi bacteriostatice (împiedică înmulțirea bacteriilor) sau bactericide (omoară bacteriile), fiind active pe bacterii Gram pozitive (stafilococi, streptococi), Gram negative (de exemplu, N. gonorrhea) sau ambele (antibiotice cu spectrul larg).

Antibioticele trebuie să fie administrate oral sau intravenos, doar la recomandarea medicului ginecolog sau a specialistului în medicină internă, fiind esențială tratarea ambilor parteneri. Deoarece în ultima perioadă s-a observat creșterea numărului de bacterii multirezistente la antibiotice, automedicația nu este recomandată.

În ooforita autoimună există puține variante de tratament, printre care se numără suportul emoțional și terapia de substituție estrogenică.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită ooforita acută?

Măsurile de prevenire a ooforitei acute includ:

  • utilizarea prezervativului în timpul contactelor sexuale și evitarea partenerilor multipli;
  • evitarea dușurilor intravaginale, dar cu păstrarea igienei intime (spălarea la exterior cu geluri sau soluții de curățare cu pH adaptat zonei genitale și purtarea de lenjerie din bumbac, care nu are efect ocluziv);
  • evitarea automedicației, care poate determina rezistență bacteriană;
  • consulturi periodice la medicul ginecolog și teste de screening pentru persoanele la risc.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Consultațiile, realizate de medici empatici și foarte bine pregătiți, sunt urmate de analize de laborator și de investigații imagistice performante, la recomandarea specialistului. În acest fel, ooforita acută poate fi diagnosticată rapid și corect, înainte de apariția complicațiilor.

Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat, în funcție de severitatea manifestărilor clinice și de starea generală de sănătate a pacientei. La SANADOR, pacientele beneficiază de monitorizare pe termen lung, prin consultații și investigații ginecologice periodice, care pot descoperi din timp orice afecțiune ginecologică nouă sau complicație apărută în urma unei ooforite acute netratate corect.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR