Ce este iminența de avort?

Iminența de avort se manifestă prin sângerări vaginale și dureri pelviene care apar înainte de cea de-a 20-a săptămână de sarcină. Aceste semne și simptome semnalează un risc de avort spontan inevitabil, cauzat în principal de probleme embrionare, care sunt responsabile pentru 80-90% dintre avorturile iminente în primul trimestru de sarcină.

Imediat ce apar aceste manifestări clinice, gravida trebuie să se prezinte la un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru consultație de obstetrică-ginecologică și îngrijiri medicale avansate. Pentru a preveni iminența de avort, problemele de sănătate ar trebui diagnosticate și tratate înainte de concepție. În acest fel, se poate reduce riscul de avort spontan inevitabil legate de unele boli sistemice, precum hipertensiunea arterială. Îngrijirea prenatală adecvată este un factor cheie în prevenirea complicațiilor și asigurarea unei sarcini sănătoase și de succes.

Cauze și factori de risc pentru iminența de avort

Avortul spontan inevitabil poate avea diferite cauze și factori de risc, ceea ce face dificilă identificarea unui singur motiv. Acești factori includ:

  • Anomalii genetice: Problemele cromozomiale ale fătului sunt o cauză comună, reprezentând 50-65% din cauzele avortului spontan iminent. De aceea, cuplurile care au în familie cazuri de boli genetice ar trebuie să se adreseze înainte de concepție unui medic specializat în genetică medicală, pentru identificarea riscului.
  • Factori materni: Vârsta maternă este un factor semnificativ, cu un risc crescut la femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Anomaliile structurale ale aparatului reproducător, cum ar fi fibroamele uterine, pot juca, de asemenea, un rol în iminența de avort.
  • Infecții: Infecțiile bacteriene sau virale pot duce la o amenințare de avort. Unele infecții asociate cu avortul spontan includ rubeola, infecția cu citomegalovirus (CMV) și toxoplasmoza.
  • Afecțiuni cronice: diabetul zaharat, boala renală cronică, lupusul eritematos sistemic (LES) și sindromul antifosfolipidic pot contribui la o amenințare de avort spontan.
  • Factori exogeni: fumatul, consumul de alcool și de cofeină cresc riscul de iminență de avort.

Stresul, obezitatea și bolile tiroidiene necontrolate sunt factori de risc independenți. Medicamentele sau substanțele chimice la care este expusă femeia însărcinată pot fi, de asemenea, relevante.

Semnele și simptomele unui avort iminent

Semnele și simptomele unui avort spontan inevitabil implică de obicei:

  • Sângerare vaginală - sângerarea este adesea ușoară, dar poate implica eliminarea unor cheaguri mici. Este important de reținut că aproape toate cazurile de amenințare de avort implică sângerări vaginale.
  • Crampe abdominale: crampele sunt de obicei surde, nu ascuțite sau intense, deși pot evolua spre dureri constante și severe. Dacă apar crampe abdominale fără sângerări semnificative, este necesară o vizită la medicul ginecolog, pentru a exclude alte probleme.
  • Dureri în zona lombară: În timpul unui avort spontan, pacientele pot avea dureri în zona lombară sau dureri abdominale, care pot varia de la disconfort ușor, la dureri ascuțite și de la constante la intermitente.

Este esențial ca orice persoană care se confruntă cu aceste simptome și suspectează o amenințare de avort spontan să contacteze prompt medicul ginecolog. În timp ce aceste simptome indică un potențial de iminență de avort, ele pot fi, de asemenea, asociate cu alte afecțiuni.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului

Pentru stabilirea diagnosticului de iminență de avort, sunt necesare mai multe analize și investigații specifice. Astfel, medicul poate recomanda:

  • Evaluarea istoricului medical și a simptomelor: se consemnează simptomele pacientei și istoricul medical al acesteia.
  • Ecografia transvaginală sau pelvină: investigația este folosită pentru a verifica bătăile cordului fetal și dezvoltarea acestuia. Procedura oferă, de asemenea, informații despre severitatea sângerării și arată dacă sacul amniotic s-a rupt.
  • Examenul pelvin: este necesar pentru a verifica starea colului uterin, dacă este închis sau deschis. Examenul este, de asemenea, utilizat pentru a identifica sursa sângerării și dacă sacul amniotic s-a rupt.
  • Analize de sânge: permit evaluarea nivelurilor hormonale, inclusiv a HCG (gonadotropina corionică umană) și a progesteronului. Nivelurile hormonale anormale pot semnala o problemă cu sarcina. Se efectuează, de asemenea, o hemoleucogramă completă, pentru a detecta afecțiuni precum anemia sau infecția.
  • Proceduri diverse: În cazurile în care diagnosticul rămâne neclar, pot fi efectuate proceduri avansate, precum culdocenteza (puncționarea fundului de sac Douglas) sau dilatarea și chiuretajul diagnostic, pentru a aduna mai multe informații.

Cu ajutorul acestor proceduri și teste, medicul poate să realizeze o evaluare completă și corectă atunci când se suspectează o iminență de avort.

Ce se poate face în cazul iminenței de avort?

În funcție de severitatea manifestărilor clinice și de rezultatele investigațiilor, medicul poate recomanda următoarele soluții:

  • Așteptarea vigilentă – în unele cazuri, se indicată așteptarea și monitorizarea situației.
  • Dozarea hormonilor – se pot prescrie suplimente de progesteron, deoarece acest hormon are o importanță deosebită în menținerea sarcinii.
  • Evitarea anumitor activități solicitante - în trecut, medicul recomanda repaus la pat și abstinență sexuală, dar studiile recente nu au oferit un sprijin puternic pentru aceste măsuri. Cu toate acestea, este indicată evitarea unor activități fizice solicitante.
  • Imunoglobulină Rh – dacă pacienta are sânge Rh negativ și fătul are Rh pozitiv, aceasta poate primi acest tratament pentru a preveni complicațiile.

Măsuri de prevenție

Prevenirea unui avort spontan inevitabil este o provocare, deoarece este adesea cauzat de factori necontrolabili. Cu toate acestea, respectarea îndrumărilor medicului este vitală atunci când acesta suspectează o iminență de avort. Pentru o sarcină sănătoasă, pacientele pot adopta mai multe măsuri proactive, inclusiv:

  • Evitarea substanțelor nocive - abținerea de la consumul de alcool, fumat și consum de droguri recreaționale, precum și reducerea la minimum a expunerii la substanțe chimice sau toxine cunoscute ca fiind dăunătoare pentru un făt în curs de dezvoltare.
  • Administrarea de vitamine prenatale – medicul poate recomanda administrarea unor vitamine prenatale care conțin acid folic, element vital pentru dezvoltarea fătului.
  • Menținerea unei diete sănătoase, bogate în legume și fructe.
  • Exercițiile fizice regulate – este recomandat ca gravida să efectueze zilnic în jur de 20-30 de minute de exerciții fizice ușoare.
  • Gestionarea bolilor preexistente.

În timp ce majoritatea avorturilor spontane nu pot fi prevenite din cauza anomaliilor genetice, solicitarea asistenței medicale este crucială atunci când se observă simptomele ce pot sugera amenințarea de avort, cu atât mai mult dacă persoana în cauză se confruntă cu avorturi spontane repetate. Acest lucru poate ajuta la identificarea oricăror afecțiuni de bază, care pot contribui la problemă.

Gestionarea iminenței de avort la Spitalul Clinic SANADOR

Pacientele cu semne și simptome care pot indica o iminență de avort se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, pentru a primi cele mai bune îngrijiri medicale necesare. Aici, ele beneficiază de consultații prompte și de toate analizele și investigațiile necesare, inclusiv de consulturi multidisciplinare, în funcție de indicația medicală stabilită, CPU SANADOR funcționând nonstop cu 24 de linii de gardă.

Pentru a preveni iminența de avort, este necesară monitorizarea corectă și constantă a sarcinii. La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, pacientele au acces la servicii medicale complete, de la analize de sânge și ecografii de morfologie fetală, până la teste genetice și proceduri avansate, care pot fi indicate în cazul unei sarcini cu risc. În acest fel, pot fi descoperite din timp și tratate eficient afecțiunile preexistente sau complicațiile care pot să apară în timpul unei sarcini și care cresc riscul de avort spontan.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR