Ce este artroscopia de umăr?

Artroscopia de umar este o procedură chirurgicală care necesită incizii foarte mici, pentru vizualizarea articulației umărului și tratamentul minim invaziv, cu protejarea țesuturile adiacente. În acest fel, recuperarea pacientului este mai rapidă, iar riscul de complicații este redus.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Articulația umărului este un ansamblu constituit din trei oase: omoplatul, humerusul și clavicula. Această articulație este cea mai mobilă dintre toate articulațiile corpului, asigurând funcția membrului superior. La stabilizarea acesteia contribuie un complex capsulo - ligamento - muscular.

Watch on YouTube

Indicații pentru artroscopia de umăr

Traumatismele, suprasolicitarea sau degenerările articulare survenite odată cu înaintarea în vârstă pot duce la deteriorări ale structurilor umărului. Atunci apare durerea de umăr și impotența funcțională, care poate avea mai multe grade.

De multe ori, tratamentul conservator, medicamentos, nu reușeste să combată semnele și simptomele, impunându-se astfel o intervenție chirurgicală, cea mai modernă dintre toate fiind artroscopia.

Nu toate durerile de umăr care sunt rezistente la medicație au o soluționare chirurgicală. Există o serie de investigații care îi permit medicului ortoped să stabilească diagnosticul și, dacă este cazul, acesta va recomanda artroscopia. Testele și investigațiile imagistice necesare sunt: analize de laborator, radiografie de umăr, ecografie de părți moi și RMN de umăr.

Artroscopia de umăr poate fi indicată pentru diagnostic avansat și tratament minim invaziv în următoarele situații:

Uneori, se pretează la intervenții artroscopice și excizia aderențelor ce pot strangula nervii, unele fracturi sau excizia de chisturi. De asemenea, procedura poate fi indicată înainte de o intervenție chirurgicală mai complexă, cum este proteza de umăr. Prin artroscopie de umăr pot fi efectuate și alte operații minim invazive, cum este procedura Bankart.

Pregătirea pentru procedura artroscopică

Pacientul va fi supus unui consult preanestezic, ce presupune efectuarea de analize de laborator și controlul de specialitate realizat de un medic anestezist. Anestezia poate fi generală (în această situație, pacientul este adormit) sau loco-regională (în această situație, numai umărul și membrul superior respectiv sunt anesteziate).

Durata unei artroscopii de umăr variză în funcție de afecțiunea care va fi tratată, dar, în medie, procedura durează o oră.

Cum se realizează artroscopia de umăr?

Operația se poate realiza cu pacientul poziționat în două feluri. Scopul acestor poziții este să ofere chirurgului vizibilitate maximă la nivelul articulației. Fiecare are avantaje și dezavantaje, rămânând la latitudinea chirurgului să decidă ce poziție va folosi.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Prin câteva orificii mici (circa 0,5 cm), chirurgul ortoped va introduce dispozitive de vizualizare a interiorului articulației și instrumente chirurgicale, pentru efectuarea operației.

La Spitalul Clinic SANADOR, artroscopia de umăr se realizează în cele mai bune condiții de siguranță și confort, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

Recuperarea după artroscopia de umăr

După artroscopia de umăr, pacientul va sta 2 ore pe secția de terapie intensivă, unde i se vor monitoriza funcțiile vitale, apoi va fi transferat în salon. De obicei, spitalizarea este de cel mult o zi, iar în această perioadă pacientul va primi antibiotice și antialgice, pentru controlul durerii.

În multe cazuri, rezultatul postoperator poate fi spectaculos. Unii pacienți au o remisiune rapidă și semnificativă a durerii de umăr. Sunt situații, însă, în care durerea persistă (în special la nivelul portalelor de lucru), mai ales în prima săptămână după intervenție.

Pacientul va fi sfătuit să nu doarmă pe umărul operat și, dacă situația o impune, să poarte orteză de umar pe întreaga perioadă recomandată de medicul curant. Pentru o recuperare optimă după vindecare, pacientul poate să urmeze un tratament personalizat de recuperare medicală.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Artroscopia de umăr la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații oferite de medici ortopezi dedicați și experimentați, de analize de laborator și investigații imagistice performante, esențiale pentru diagnosticul afecțiunilor articulare.

Atunci când există indicație pentru artroscopia de umăr, procedura se realizează în cele mai bune condiții de siguranță și confort la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară. Pacientul este atent monitorizat de o echipă specializată în anestezie și terapie intensivă, pe toată durata intervenției și postoperator.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Pentru o recuperare optimă după artroscopia de umăr, la SANADOR pacienții au acces la un program personalizat de reabilitare medicală, recomandat la un medic specialist. Toate procedurile sunt efectuate sub atenta supraveghere a unui personal medical calificat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR