Întâlnit și sub denumirea de ischemie cerebrală, atac cerebral sau apoplexie, accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune a țesutului cerebral cauzată de reducerea fluxului de sânge către sistemul arterial din creier.

Fiind una dintre cele mai cunoscute patologii neurologice, AVC este întâlnit în clinică sub două forme:

1. AVC ischemic - este caracterizat prin întreruperea aportului de sânge, care poate determina sincope sau chiar moartea țesutului cerebral. Este cel mai des întâlnit tip de accident vascular cerebral, în proporție de 85%, cu precădere la persoanele cu vârstă înaintată.

2. AVC hemoragic - Este cauzat de ruperea unui vas de sânge, determinând acumularea acestuia în interiorul craniului. Hemoragia poate fi intra-axială (în interiorul țesutului nervos) sau extra-axială (în exterior).

Alături de aceste două tipuri de AVC, există și accidentul ischemic tranzitor (AIT), care durează sub 24 de ore. Acest tip de accident semnalizează dezvoltarea unui AVC ischemic în următoarele 48 de ore.

Cauzele accidentului vascular cerebral

Cea mai des întâlnită cauză care conduce la apariția unui AVC este hipertensiunea arterială. Printre alte cauze frecvente și afecțiuni care favorizează debutul se numără și:

Embolismul - un blocaj al unui vas de sânge cauzat de un cheag, o globulă de grăsime, aer sau alte materiale străine.

Tromboza - Formarea unui cheag care duce la înfundarea vaselor de sânge, îngreunând sau sistând circulația.

Lupusul - Boală cronică autoimună.

Ateroscleroza - Boală cronică degenerativă manifestată prin depunerea grăsimilor și colesterolului pe pereții vaselor de sânge.

Bolile hematologice - Trombocitoza, policitemia sau coagularea intravasculară diseminată.

Vasculita - Inflamația vaselor de sânge cărora le scade rezistența, conducând la ruperea acestora.

Diabetul zaharat - Aproximativ un sfert dintre diabetici înregistrează decese din cauza AVC.

Eclampsia - Complicație acută a sarcinii.

Factori de risc în apariția unui AVC

  • Obezitatea, sedentarismul, consumul de grăsimi și alimente nesănătoase;
  • Vârsta - Riscul unui AVC crește pe măsura înaintării în vârstă;
  • Consumul de alcool, tutun și stupefiante (cocaină, amfetamine);
  • Contraceptivele orale;
  • Factorii ereditari - Riscul este mai crescut dacă o persoană din familie a suferit un AVC;
  • Accident vascular ischemic în antecedente.

Cum poți preveni un accident vascular cerebral?

  • Dat fiind faptul că persoanele cu hipertensiune arterială sunt cele mai predispuse la AVC, se recomandă monitorizarea periodică a tensiunii. Pentru păstrarea acesteia în parametri normali va trebui să consumi legume și fructe, să eviți consumul de alimente bogate în grăsimi și să mergi periodic la control.
  • În cazul diabeticilor, deteriorarea vaselor de sânge are loc din cauza cantităților mari de glucoză prezente, care conduc la un risc crescut de formare a cheagurilor. Se recomandă monitorizarea atentă a glicemiei și efectuarea controalelor regulate la medicul specialist.
  • Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.
  • Un stil de viață sănătos include și mișcarea regulată. Exercițiile fizice contribuie atât la controlarea hipertensiunii și valorilor nivelului de colesterol, cât și la slăbire. De asemenea, dacă obezitatea este asociată cu diabetul zaharat și cu un nivel crescut de colesterol, riscul apariției unui AVC este crescut.
  • Monitorizarea bolilor de natură cardiacă, precum aritmiile (bătăi neregulate ale inimii), care favorizează apariția cheagurilor care pot migra apoi la țesutul nervos sub formă de emboli.

Tratamentul AVC

Pacienții cu accident vascular cerebral acut pot beneficia la Spitalul Clinic SANADOR de tratament în cel mai scurt timp de la prezentarea la CPU.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat în cadrul căruia se efectuează tromboliză în AVC acut.

Tratamentul se instituie pe cale intravenoasă în cel mai scurt interval posibil, iar pacientul se bucură pe această cale de promptitudinea și profesionalismul echipei medicale SANADOR.

SANADOR