Accidentul vascular cerebral (AVC)

Ce este accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral, numit și ischemie cerebrală, atac cerebral sau apoplexie, este o urgență medicală la fel de gravă ca infarctul miocardic. Pericolul nu stă numai în rata crescută de mortalitate ci, în special, în riscul de a dezvolta sechele neurologice și complicații grave pe termen lung, de la afectarea vorbirii, până la paralizii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Prevenirea accidentului vascular cerebral se poate face, cel puțin parțial, prin schimbarea stilului de viață, de aceea controlul medical periodic este esențial, iar ecografia Doppler de artere cervicale are un rol important în diagnostic.

Watch on YouTube

Tipuri de accident vascular cerebral

Fiind una dintre cele mai cunoscute patologii neurologice, accidentul vascular cerebral este întâlnit sub două forme:

1. AVC ischemic - este caracterizat prin întreruperea aportului de sânge, care poate determina sincope sau chiar moartea țesutului cerebral. Este cel mai des întâlnit tip de accident vascular cerebral, în proporție de 85%, cu precădere la persoanele cu vârstă înaintată. În lipsa oxigenului, celulele creierului încep să se deterioreze și mor după câteva minute.

2. AVC hemoragic - este cauzat de ruperea unui vas de sânge, determinând acumularea acestuia în interiorul craniului. Hemoragia poate fi intra-axială (în interiorul țesutului nervos) sau extra-axială (în exterior).

Alături de aceste două tipuri de AVC, există și atacul ischemic tranzitor (AIT), care durează sub 24 de ore. Acest tip de accident semnalizează dezvoltarea unui AVC ischemic în următoarele 48 de ore. În lipsa tratamentului administrat rapid și corect, accidentul vascular cerebral poate duce la sechele neurologice severe, cum sunt atrofia cerebrală și hemiplegia.

Cauzele accidentului vascular cerebral

Cea mai des întâlnită cauză care conduce la apariția unui AVC este hipertensiunea arterială. Printre alte cauze frecvente și afecțiuni care favorizează debutul se numără și:

  • Embolismul - un blocaj al unui vas de sânge cauzat de un cheag, o globulă de grăsime, aer sau alte materiale străine.
  • Tromboza - Formarea unui cheag care duce la înfundarea vaselor de sânge, îngreunând sau sistând circulația.
  • Lupusul eritematos sistemic - Boală cronică autoimună.
  • Ateroscleroza - Boală cronică degenerativă manifestată prin depunerea grăsimilor și colesterolului pe pereții vaselor de sânge, provocată de hipercolesterolemie (colesterol mărit).
  • Bolile hematologice, tulburările de coagulare - Trombocitoză, policitemia sau coagularea intravasculară diseminată.
  • Vasculita - Inflamația vaselor de sânge cărora le scade rezistența, conducând la ruperea acestora.
  • Diabetul zaharat - Aproximativ un sfert dintre diabetici înregistrează decese din cauza AVC.
  • Stenoza carotidiană - îngustarea arterelor carotide, din cauza depunerii plăcilor de aterom.
  • Eclampsia - Complicație acută a sarcinii.

Factorii de risc în apariția unui AVC sunt:

  • Obezitatea, sedentarismul, consumul de grăsimi și alimente nesănătoase;
  • Vârsta - Riscul unui AVC crește pe măsura înaintării în vârstă;
  • Consumul de alcool, tutun și stupefiante (cocaină, amfetamine);
  • Contraceptivele orale;
  • Factorii ereditari - Riscul este mai crescut dacă o persoană din familie a suferit un AVC;
  • Accident vascular ischemic în antecedente.

Semnele și simptomele unui accident vascular cerebral

Pentru a identifica rapid simptomele unui AVC, poate fi folosită formula F.A.S.T., acronim pentru Face, Arms, Speech și Time. Iată cum recunoști manifestările clinice și ce trebuie să faci:

  • F - Face (Față) - Roagă persoana să zâmbească. Dacă fața este asimetrică sau gura este căzută într-o parte, ar putea indica un AVC.
  • A - Arms (Brațe) - Roagă persoana să ridice ambele brațe deasupra capului. Dacă unul din membre este inert sau rămâne mai jos decât celalălt, poate însemna un AVC.
  • S - Speech (Vorbire) - Roagă persoana în cauză să repete o simplă propoziție. Poți înțelege cu claritate ce spune? Dacă vorbește ciudat, acest lucru ar putea indica un simptom de AVC.
  • T - Time (Timp) - Oricare dintre simptomele de mai sus poate însemna apariția unui accident vascular cerebral. În acest caz, timpul este esențial, prin urmare, sună imediat la 112! Spune-i persoanei care preia apelul că suspectezi un accident vascular cerebral, comunicându-i și ora la care ai descoperit primele simptome.

Tratamentul este eficient dacă simptomele sunt descoperite și diagnosticate în aproximativ 3 ore, iar pacientul primește rapid îngrijirile medicale necesare.

Watch on YouTube

Există și alte simptome care pot indica un accident vascular cerebral, dar acestea sunt mai rar întâlnite:

  • Amorțirea sau slăbiciunea feței sau a membrelor, care apar brusc și de obicei pe o singură parte a corpului (stânga/dreapta).
  • Stare de confuzie, dificultate de vorbire, dificultate în a înțelege ce se întâmplă.
  • Dificultate la deplasare, pierderea coordonării, tulburări de echilibru.
  • Migrena severă, apăruta brusc.

Exista și cazuri în care apar simptomele unui AVC, dar acestea se ameliorează în câteva minute. Daca se întamplă acest lucru, poate fi vorba despre un accident ischemic tranzitor (AIT). Accidentul ischemic tranzitor este un accident vascular de avertizare, cu simptome similare, care indică faptul ca persoana este expusă riscului unui accident vascular major.

Diagnosticul accidentului vascular cerebral

Pentru început, medicul efectuează un examen fizic, apoi analize de sânge, o tomografie computerizată, un examen RMN sau o arteriografie cerebrală – investigație minim-invazivă, care implică utilizarea unui tub subțire (cateter), ghidat prin vasele de sânge. Tomografia cerebrală efectuată în urgență este decisivă pentru un diagnostic de acuratețe. În acest fel, poate fi exclusă hemoragia cerebrală, care contraindică tromboliza.

Identificarea precoce a modificărilor la nivelul vaselor de sânge ale creierului, prin ecografie Doppler, poate salva vieți și poate preveni invaliditatea. Persoanele cu ateroscleroza, hipertensiune arterială, diabet zaharat, cele care fumează, consumă alcool excesiv, sunt supraponderale sau au în familie cazuri de AVC ar trebui să efectureze periodic această investigație imagistică. Este o procedură neinvazivă, fără riscuri, care oferă date complexe legate de starea arterelor cervico cerebrale și de fluxul de sănge din această zonă.

Tratamentul pentru accidentul vascular cerebral

Creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbătrânește cu 3,6 ani în fiecare oră fără tratament. Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă:

  • aproximativ 1.9 milioane de neuroni pierduți,
  • 14 milioane de sinapse pierdute,
  • distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate.

Tratamentul pentru un AVC ischemic se realizează prin dizolvarea cheagurilor de sânge și restabilirea fluxului sangvin la nivelul creierului, cu ajutorul medicamentelor. Tratamentul se poate realiza prin trombectomie mecanică (endovasculară), urmată de angioplastie sau prin tromboliză intravenoasă.

În cazul unui accident vascular cerebral hemoragic, este crucial ca hemoragia să fie oprită. Poate fi nevoie de o intervenție de neurochirurgie sau de o procedură de radiologie intervențională, efectuată prin abord vascular, prin cateterism, pentru implantarea unui dispozitiv numit “coil”.

Diagnostic și tratament pentru AVC ischemic la SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate privată din România care poate trata un accident vascular cerebral ischemic acut prin tromboliză intravenoasă. Procedura implică administrarea unei perfuzii cu o substanță care ajută la dizolvarea cheagului de sânge. O condiție esențială este ca pacientul să ajungă la un Compartiment de Primiri Urgențe în timp util, fereastra terapeutică fiind de 3-4,5 ore de la instalarea semnele și simptomelor.

Watch on YouTube

Tratamentul se instituie pe cale intravenoasă în cel mai scurt interval posibil, iar pacientul se bucură de promptitudinea și profesionalismul echipei medicale SANADOR. Procedura este administrată sub supraveghere medicală permanentă, pe secția de Neurologie. În lipsa tratamentului adecvat și prompt, pacientul poate rămâne cu sechele neurologice severe, cum ar fi parailizia sau tulburările de limbaj (disartrie sau afazie).

După stabilizarea pacientului, acesta poate beneficia de un program personalizat de recuperare medicală, conceput de un specialist în Medicină fizică și reabilitare, pentru a-și putea relua cât mai repede activitățile zilnice.

Cum poate fi prevenit un accident vascular cerebral?

Dat fiind faptul că persoanele cu hipertensiune arterială sunt mai predispuse la AVC, este importantă monitorizarea periodică a tensiunii arteriale. Pentru păstrarea acesteia în parametri normali, este recomandat consumul de legume și fructe, evitarea alimentelor bogate în grăsimi și controlul medical periodic.

În cazul diabeticilor, deteriorarea vaselor de sânge are loc din cauza cantităților mari de glucoză prezente, care conduc la un risc crescut de formare a cheagurilor. În cazul lor, este recomandată monitorizarea atentă a glicemiei și efectuarea controalelor regulate la medicul specializat în diabet și boli metabolice. De asemenea, este necesară renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.

Un stil de viață sănătos include și mișcarea regulată. Exercițiile fizice contribuie atât la controlarea hipertensiunii și a nivelului de colesterol, cât și la slăbire. De asemenea, dacă obezitatea este asociată cu diabetul zaharat și cu un nivel crescut de colesterol, riscul apariției unui AVC este crescut.

Monitorizarea bolilor cardiovasculare, precum aritmiile (bătăi neregulate ale inimii), care favorizează apariția cheagurilor care pot migra apoi la țesutul nervos sub formă de emboli, este de asemenea importantă. Pacienții cu stenoză carotidiană severă au nevoie de tratament endovascular, prin angioplastie carotidiană, pentru a preveni declanșarea unui AVC.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR