Intalnit si sub denumirea de ischemie cerebrala, atac cerebral sau apoplexie, accidentul vascular cerebral  (AVC) este o afectiune a testutului cerebral cauzata de reducerea fluxului de sange catre sistemul arterial din creier. Putem identifica doua categorii majore ale accidentului vascular cerebral:

1. AVC ischemic - este caracterizat prin intreruperea aportului de sange, care poate determina sincope sau chiar moartea tesutului cerebral. Este cel mai des intalnit tip de accident vascular cerebral, in proportie de 85%, cu precadere la persoanele cu varsta inaintata.

2. AVC hemoragic - Este cauzat de ruperea unui vas de sange, determinand acumularea acestuia in interiorul craniului. Hemoragia poate fi intra-axiala (in interiorul tesutului nervos) sau extra-axiala (in exterior).

Alaturi de aceste doua tipuri de AVC, exista si accidentul ischemic tranzitor (AIT), care dureaza sub 24 de ore. Acest tip de accident semnalizeaza dezvoltarea unui AVC ischemic in urmatoarele 48 de ore.

Cauzele accidentului vascular cerebral

Cea mai des intalnita cauza care conduce la aparitia unui AVC este hipertensiunea. Printre alte cauze  frecvente si afectiuni care favorizeaza debutul se numara si:

Embolismul - un blocaj al unui vas de sange cauzat de un cheag, o globula de grasime, aer sau alte materiale straine.

Tromboza - Formarea unui cheag care duce la infundarea vaselor de sange, ingreunand sau sistand circulatia.

Lupusul - Boala cronica autoimuna.

Ateroscleroza - Boala cronica degenerativa manifestata prin depunerea grasimilor si colesterolului pe peretii vaselor de sange.

Bolile hematologice - Trombocitoza, policitemia sau coagularea intravasculara diseminata.

Vasculita - Inflamatia vaselor de sange carora le scade rezistenta, conducand la ruperea acestora.

Diabetul zaharat - Aproximativ un sfert dintre diabetici inregistreaza decese din cauza AVC.

Eclampsia - Complicatie acuta a sarcinii.

Alti factori care favorizeaza riscul aparitiei unui AVC:

 • Obezitatea, sedentarismul, consumul de grasimi si alimente nesanatoase;
 • Varsta - Riscul unui AVC creste pe masura inaintarii in varsta;
 • Consumul de alcool, tutun si stupefiante (cocaina, amfetamine);
 • Contraceptivele orale;
 • Factorii ereditari - Riscul este mai crescut daca o persoana din familie a suferit de un AVC;
 • Existenta in trecut a unui accident vascular ischemic.

Cum poti preveni un accident vascular cerebral?

 • Dat fiind ca persoanele cu hipertensiune arteriala sunt cele mai predispuse la AVC, se recomanda monitorizarea periodica a tensiunii. Pentru pastrarea acesteia in parametrii normali va trebui sa consumi legume si fructe si sa eviti consumul de alimente bogate in grasimi.
 • In cazul diabeticilor, deteriorarea vaselor de sange are loc din cauza cantitatilor mari de glucoza prezente, care conduc la un risc crescut de formare a cheagurilor. Se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei.
 • Renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool.
 • Un stil de viata sanatos include si miscarea regulata. Exercitiile fizice contribuie atat la controlarea hipertensiunii si valorilor nivelului de colesterol, cat si la slabire. De asemenea, daca obezitatea este asociata cu diabetul zaharat si cu un nivel crescut de colesterol, riscul aparitiei unui AVC este crescut.
 • Monitorizarea bolilor de natura cardiaca, precum aritmiile (batai neregulate ale inimii), care favorizeaza aparitia cheagurilor care pot migra apoi la tesutul nervos sub forma de embolii.