Ce este retenția urinară?

Retenția urinară reprezintă inabilitatea de a elimina în mod voluntar urina sau o cantitate suficientă de urină, astfel încât vezica urinară fie nu se golește complet, fie acumulează lichidul în exces. Retenția de urină nu este considerată o afecțiune în sine, ci mai degrabă o problemă legată de prezența altor boli, cum ar fi cele ale prostatei.

 • Dacă ai simptome de retenție urinară acută, vino la Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR!

Retenția urinară este mai comună în rândul bărbaților și afectează mai frecvent persoanele vârstnice, fiind foarte rar întâlnită la copii. Poate fi de două tipuri:

 • Retenție urinară acută: Incapacitatea de a urina apare brusc și se asociază cu dureri severe, fiind o urgență medicală care poate pune viața în pericol. Deși pacientul are vezica urinară plină și simte o nevoie puternică de a urina, nu poate elimina deloc lichidul. În lipsa tratamentului, vezica crește excesiv în volum și pune presiune pe țesuturile din jur.
 • Retenție urinară cronică: Se dezvoltă progresiv, în timp. Pacientul poate urina, însă nu elimină întreaga cantitate de urină. Astfel, vezica urinară nu se golește complet.

Cauze și factori de risc pentru retenția urinară

Retenția urinară poate avea multiple cauze, în funcție de tulburările care pot apărea oriunde la nivelul tractului urinar. Problema poate afecta atât bărbații, cât și femeile de orice vârstă. Totuși, incidența cea mai mare a fost înregistrată în cazul bărbaților de peste 80 de ani.

Cauze neurologice

Semnalele nervoase care controlează procesul micțiunii pot fi alterate, în cazul unor afecțiuni neurologice, cum ar fi:

Semnalele nervoase la acest nivel pot fi afectate și de traumatismele cerebrale, spinale și pelvine, nașterea pe cale vaginală, malformațiile congenitale (cum ar fi spina bifidă), accidentul vascular cerebral și diabetul zaharat.

Cauze infecțioase și inflamatorii

Numeroase boli infecțioase pot produce inflamație la nivelul vezicii urinare, cauzând retenție urinară acută, spre exemplu:

Cauze obstructive

O obstrucție urinară reprezintă un blocaj sau îngustare la nivelul tractului urinar, care împiedică procesul de micțiune. Aceasta poate fi cauzată de:

Cauze iatrogenice

Retenția de urină poate apărea temporar din cauza unei intervenții chirurgicale. În unele cazuri, acest lucru este pus pe seama substanței anestezice. De asemenea, în cazul intervențiilor chirurgicale în regiunea pelvină, tractul urinar poate dezvolta o obstrucție în contextul inflamației sau din cauza țesutului cicatricial. Problema este mai des întâlnită după artroplastia de șold (operația de protezare a șoldului) și după intervențiile spinale.

Pe de altă parte, unele medicamente care interferă cu semnalele nervoase pot provoca retenția urinară, spre exemplu:

 • Benzodiazepinele;
 • Antipsihoticele;
 • Antidepresivele;
 • Miorelaxantele;
 • Opioidele;
 • Medicamentele pentru tratarea bolii Parkinson.

Alte cauze

Retenția de urină poate apărea și din cauza slăbirii mușchilor de la nivelul vezicii urinare. Acest lucru poate avea loc din cauza:

Semnele și simptomele retenției urinare

În funcție de tipul retenției de urină, manifestările sunt ușor diferite.

În cazul retenției urinare acute, pacientul poate experimenta:

 • Durere severă la nivelul pelvisului (în partea inferioară a abdomenului);
 • Disconfort pelvin;
 • Nevoia urgentă de a urina;
 • Inabilitatea de a urina sau absența urinării;
 • Umflarea zonei inferioare a abdomenului, resimțită ca o senzație de balonare;
 • Uneori, o ușoară incontinență urinară (eliminare involuntară de urină, în cantități mici).

Forma cronică a retenției urinare se manifestă prin:

 • Inabilitatea de a goli în totalitate vezica urinară;
 • Urinare frecventă (mai mult de 8 ori pe zi, dar și de câteva ori pe noapte);
 • Nevoia urgentă de a utiliza toaleta;
 • Urinare în cantități mici;
 • Dificultatea de a porni jetul de urină;
 • Jet slab de urină, care se oprește înainte de a urina complet;
 • Reapariția nevoii urgente de a urina, imediat după utilizarea toaletei;
 • Incontinență urinară;
 • Disconfort în zona pelvisului.

Metode de diagnosticare pentru retenție urinară

Diagnosticul este pus pe baza anamnezei, a examenului clinic și a investigațiilor medicale. Examenul clinic include palparea organelor pelvine, prin care medicul urolog poate depista prezența globului vezical (vezică mărită de volum, dură și în stare de distensie), dacă este vorba despre o retenție urinară acută. De asemenea, pot fi necesare și alte consultații, pentru depistarea cauzelor retenției de urină (cum ar fi examen rectal, pentru examinarea prostatei la bărbați sau un consult ginecologic pelvin la femei).

Printre investigațiile care pot fi necesare, se numără:

 • Determinarea urinei reziduale, cu ajutorul ecografiei abdominale sau unui cateter introdus prin uretră;
 • Cistoscopie – presupune inserarea în uretră a unui instrument subțire, prevăzut cu lentile, pentru vizualizarea vezicii urinare și uretrei;
 • Teste urodinamice – un set de investigații complexe, care evaluează modul de funcționare a sistemului urinar;
 • Investigații imagistice, cum ar fi tomografia computerizată (CT) și examenul RMN;
 • Analize de sânge și de urină.

Complicațiile retenției de urină

Netratată, retenția de urină poate produce complicații, precum:

 • Afectarea funcției vezicii urinare: din cauza distensiei constante a acesteia, condiția poate deteriora mușchii de la acest nivel. Astfel, vezica nu va mai funcționa corect.
 • Infecții de tract urinar: staza urinei favorizează multiplicarea bacteriilor în vezica urinară.
 • Insuficiență renală acută sau boală cronică de rinichi: urina în exces se poate întoarce către rinichi, afectându-le permanent funcția.

Alte complicații posibile sunt hipertensiunea arterială, dezechilibrele hidroelectrolitice și edemele (acumulare de lichide) la nivelul picioarelor.

 • Alege SANADOR pentru servicii urologice de calitate, oferite de medici cu o vastă experiență! Programează-te!

Tratamentul retenției urinare

Tratamentul diferă în funcție de tipul de retenție urinară:

Tratamentul retenției urinare acute

Forma acută trebuie tratată de urgență în spital și are scopul de a elimina rapid urina din vezica urinară. Procedura presupune efectuarea unei anestezii locale și inserarea unei sonde urinare (cateter urinar) în uretră. Aceasta este un tub subțire și flexibil din plastic, la care se atașează o pungă de drenaj.

Dacă o afecțiune la nivelul uretrei nu permite acest lucru, medicul va insera cateterul transcutanat, printr-o puncție la nivelul pielii, în zona suprapubiană.

Tratamentul retenției urinare cronice

În cazul formei cronice, pacienții pot necesita un tratament prelungit, care vizează atât ameliorarea retenției urinare, cât și tratarea cauzelor acesteia. În unele situații, poate fi recomandată utilizarea sondei urinare pe termen lung sau intermitent, sub îndrumarea specialistului.

Dacă medicul identifică o strictură uretrală, va dilata gradual uretra, prin diferite metode: poate insera un tub, un cateter prevăzut cu un balon, pe care îl va umfla progresiv sau un stent (dispozitiv cilindric gol), pe care îl va fixa în uretră, pentru a o menține deschisă.

Cu ajutorul unui cistoscop, medicul poate identifica și îndepărta eventuale obstrucții din tractul urinar, cum ar fi calculii. În anumite cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală clasică sau de chirurgie laparoscopică, pentru a îndepărta obstrucțiile (spre exemplu, pentru rezecția unei secțiuni a prostatei sau îndepărtarea maselor tumorale).

Uneori, specialistul poate recomanda o serie de medicamente, cum ar fi antibiotice pentru tratamentul infecțiilor, sau substanțe farmaceutice care reduc în volum o prostată mărită.

Se recomandă, de asemenea, consumul lichidelor după un anumit program, pentru a ține sub control micțiunea. În plus, exercițiile pentru planșeul pelvin ajută la întărirea musculaturii care controlează tractul urinar.

Tratamentul retenției urinare la Spitalul Clinic SANADOR

 • La SANADOR ai acces la toate investigațiile necesare pentru diagnosticul retenției urinare! Programează-te!

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu retenție urinară au acces la investigații medicale realizate cu dotată cu aparatură de ultimă generație, care permite un diagnostic și un tratament de precizie. Astfel, aceștia pot beneficia de proceduri de chirurgie generală clasică, dar și de tratamente minim invazive, prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie robotică în urologie, acestea din urmă fiind efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi. Chirurgia robotică este indicată mai ales pentru afecțiunile prostatei, care, în lipsa tratamentului adecvat, pot determina retenție urinară.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu retenție urinară provocată de calculi renali pot avea acces la tratament performant, cu rezultate bune pe termen lung, fără operație, prin ESWL - litotriție extracorporală cu unde de șoc. Indicația va fi stabilită în urma unui consult urologic, completat de toate analizele și investigațiile imagistice necesare.

Programează-te!

 • La Spitalul Clinic SANADOR beneficiezi de toate metodele de tratament disponibile, inclusiv minim invazive, pentru afecțiunile care provoacă retenție urinară. Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR