Ce este carunculul uretral?

Carunculul uretral este o excrescență vasculară mică, benignă, care se formează în exteriorul uretrei. Uretra este un tub atașat la partea inferioară a vezicii urinare, prin care urina se elimină din corp, iar deschiderea uretrei la exterior se numește meat uretral. Un caruncul uretral se formează de obicei pe buza inferioară a meatului uretral.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Această afecțiune este legată de niveluri scăzute de estrogen, care pot provoca modificări ale organelor sistemului reproducător și urinar. Astfel, carunculul uretral este cel mai frecvent întâlnit în rândul femeilor aflate la menopauză, deși poate apărea și la persoanele aflate în premenopauză, iar la bărbați sunt extrem de rare, până în prezent fiind descris un singur caz în literatura medicală.

Deși cele mai multe cazuri sunt asimptomatice, un caruncul uretral poate provoca hematurie, durere la urinare și infecții urinare. Carunculul uretral poate semăna cu alte leziuni mai grave, de exemplu cu unele tumori maligne, de aceea este esențială stabilirea diagnosticului corect. Tratamentul este de obicei conservator, fiind necesară o intervenție chirurgicală doar în cazurile în care excrescența provoacă simptome și este indicată excizia.

Cauze și factori de risc

Nivelul scăzut de estrogen este principalul factor de risc cunoscut pentru carunculul uretral, de aceea afecțiunea apare cel mai frecvent la femeile care au trecut de menopauză. Estrogenul este responsabil pentru sănătatea și funcționalitatea sistemului genital și urinar feminin, prin menținerea pielii din această zonă hidratată corespunzător și flexibilă.

Când nivelul de estrogen scade, pot apărea uscăciunea pielii din zona genitală, care devine subțire, se poate rupe cu ușurință, poate deveni predispusă la iritații și poate determina apariția chiar a prolapsului uretral (mucoasa din interiorul uretrei alunecă prin meatul urinar în exterior). În plus, iritația și traumatismele uretrale au fost și ele identificate ca posibile cauze care pot determina dezvoltarea unui caruncul uretral.

Semne și simptome în carunculul uretral

În cele mai multe cazuri, un caruncul uretral nu provoacă niciun simptom, astfel încât persoanelor nici măcar nu știu că există această leziune până când nu este descoperită de un medic ginecolog sau urolog, în timpul unei examinări de rutină. Cu toate acestea, uneori pot să apară manifestări clinice, care pot include:

  • Durere locală,
  • Retenție urinară - incapacitatea de a goli vezica urinară complet,
  • Disurie - senzație de durere, descrisă cel mai frecvent ca o arsură, la urinat,
  • Hematurie - sânge în urină,
  • Senzație de presiune în zona perineală (zona dintre organele genitale și anus),
  • Urinare frecventă,
  • Incontinență urinară,
  • Apariția unei formațiuni la nivelul meatului uretral - de obicei măsoară între 1 și 2 centimetri în diametru, dar au fost raportate și mase mai mari, în general roșii sau roz, dar pot deveni negre sau violet dacă se formează un cheag de sânge local,
  • Infecțiile tractului urinar repetate - atunci când un caruncul uretral împiedică golirea completă a vezicii urinare.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Investigații pentru diagnostic

Medicul specialist ginecolog sau urolog poate diagnostica un caruncul uretral la un examen fizic, de rutină, al zonei perineale. După descoperirea leziunii, pentru un diagnostic complet, specialistul poate recomanda mai multe investigații:

  • Analize de urină - presupun prelevarea unei mostre de urină și testarea acesteia în laborator, pentru a exclude o infecție a tractului urinar,
  • Cistoscopie - o investigație care presupune folosirea unui tub foarte subțire și flexibil, cu o cameră mică atașată în capăt, care este introdus prin interiorul uretrei până în vezica urinară, pentru a observa diverse modificări de structură,
  • Biopsie - presupune prelevarea unei probe de țesut de la nivelul excrescenței, probă care va fi prelucrată și analizată la microscop, într-un laborator de anatomie patologică, pentru a determina cu exactitate tipul de celule prezente la nivelul leziunii.

Unele leziuni maligne, cum sunt melanomul, limfomul, leiomiomul sau carcinomul uretral, pot fi confundate foarte ușor cu un caruncul uretral, motiv pentru care este esențial un diagnostic corect.

Tratamentul pentru carunculul uretral

Tratamentul pentru carunculul uretral nu este necesar decât dacă provoacă manifestări clinice. În cazul apariției simptomelor și semnelor, medicul specialist va recomanda un plan de tratament care depinde de severitatea fiecărui caz în parte.

În cazul simptomelor ușoare, medicul poate recomanda băi calde de șezut, care ajută la ameliorarea disconfortului din zona perineală, și purtarea unei lenjerii de corp din materiale de calitate, pentru a reduce iritația locală.

Dacă simptomele nu cedează, pot fi indicate creme topice cu estrogen, care ajută la restabilirea unui nivel crescut de estrogen. Utilizarea acestor creme cu estrogen ajută la reducerea în dimensiuni a leziunii și ameliorează simptomele carunculului uretral.

Efectele apar de obicei după 6 săptămâni de la începerea tratamentului, dar odată ce estrogenul este întrerupt, carunculul uretral poate recidiva. O altă indicație de tratament o reprezintă cremele antiinflamatoare topice, care pot conține un antiinflamator corticosteroidian, pentru ameliorarea umflării și iritației locale, dar nici acestea nu pot fi recomandate pe termen lung.

În cazurile severe, specialistul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a carunculului uretral. Excizia chirurgicală este necesară dacă leziunea este anormal de mare, provoacă simptome semnificative, nu răspunde la tratament medicamentos și/sau există suspiciunea unui cancer.

Procedura chirurgicală este efectuată de un chirurg, care poate elimina excrescența sub anestezie locală sau generală, iar intervenția durează de obicei mai puțin de o oră. Chiar și după îndepărtarea chirurgicală, există riscul de recidivă al unui caruncul uretral, de aceea consultul medical periodic rămâne esențial, pentru a descoperi și trata din timp această leziune.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații ginecologice și urologice realizate de medici cu o deosebită pregătire profesională și cu multă experiență. Pentru diagnosticul carunculului uretral, specialiștii dispun de echipamente de ultimă generație.

Astfel, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot realiza în cele mai bune condiții de siguranță și confort cistoscopie și biopsie, probele recoltate urmând să fie analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR. Atunci când este necesar tratament chirurgical, intervenția este realizată în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR