Ce este cistocelul?

Cistocelul, cunoscut și sub denumirea de prolaps vaginal anterior sau prolaps vezical, reprezintă coborârea vezicii urinare în canalul vaginal. Organele pelvisului, printre care se numără uterul, vezica urinară și o parte din intestin, sunt susținute în cavitatea abdominală de mușchi și ligamente. Atunci când aceste structuri își pierd forța, organele cad progresiv din poziția lor anatomică. Astfel, se poate ajunge la prolaps uterin sau la prolaps vezical.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cistocelul poate avea mai multe grade, iar tratamentul diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Lăsat netratat, poate afecta semnificativ calitatea vieții. Prolapsul vezical poate avea diferite grade, în funcție de severitate:

  • Grad 1: Vezica urinară este ușor căzută în canalul vaginal;
  • Grad 2: Vezica urinară coboară până la deschiderea vaginului;
  • Grad 3: Vezica urinară prolabează în exteriorul vaginului.

Cauze și factori de risc pentru prolapsul vezical

Cistocelul apare în urma deteriorării mușchilor și ligamentelor de la nivelul pelvisului, care au rol de susținere a organelor din această regiune anatomică. În cazul femeilor, sistemul de suport al organelor pelvine este alcătuit din mușchiul pubococcigian, puborectal, iliococcigian, precum și din ligamentele cardinale și uterosacrale.

Watch on YouTube

Numeroși factori pot pune presiune pe aceste structuri sau pot slăbi mușchii planșeului pelvin, alături de celelalte țesuturi de susținere. Printre aceștia se numără:

Semne și simptome de cistocel

Cazurile ușoare de vezică urinară căzută sunt, de obicei, asimptomatice. Totuși, pe măsură ce afecțiunea avansează, pot apărea următoarele manifestări clinice:

  • Senzația de presiune, greutate sau plenitudine în vagin;
  • Umflătură în interiorul vaginului sau la exteriorul acestuia, care poate fi văzută cu ochiul liber sau percepută la palpare (în cazuri severe);
  • Dificultăți de inserare a tamponului vaginal;
  • Disfuncție sexuală – durere sau disconfort în timpul actului sexual, uscăciune vaginală și senzația de obstrucție;
  • Presiune în zona pelvină, resimțită în timpul tusei sau atunci când sunt ridicate obiecte grele;
  • Tulburări de urinare – incontinență urinară (pierderi de urină), retenție urinară (senzația că vezica nu s-a golit complet), micțiuni frecvente, nevoia urgentă de a urina după ce tocmai a fost utilizată toaleta, jet de urină slab sau dificultăți de a porni jetul.

În general, simptomele sunt mai puternice după o perioadă prelungită în de stat în șezut sau în ortostatism și se ameliorează odată prin întinderea pe pat.

Complicații

Dacă vezica urinară prolabează în afara vaginului, crește predispoziția de a dezvolta ulcere la nivelul mucoasei vaginale. Acestea reprezintă răni deschise, care pot sângera și se pot infecta. În lipsa tratamentului, afecțiunea poate provoca un prolaps vezical complet.

De asemenea, în cazuri severe, vezica urinară poate bloca uretra (tubul prin care urina se scurge la exterior), ceea ce se asociază cu retenție de urină. Rar, cistocelul poate produce răsucirea ureterelor (tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică). Acest lucru poate cauza acumularea urinei în rinichi și deteriorarea lor.

Uneori, dificultățile de a elimina urina se asociază cu infecții recurente de tract urinar. Mai mult decât atât, în contextul incontinenței urinare și al disfuncției sexuale, prolapsul vezical poate avea un impact puternic la nivel psihologic.

Diagnosticul de prolaps vezical

Pentru a diagnostica cistocelul, specialistul va adresa inițial întrebări cu privire la simptomatologie și la istoricul medical. Apoi, medicul ginecolog va efectua un examen pelvin (consultația propriu-zisă de ginecologie), care implică examinarea vaginului și a organelor genitale interne, precum și verificarea forței mușchilor pelvini.

Dacă sunt prezente tulburări de urinare, medicul poate recomanda investigații suplimentare, pentru evaluarea funcției vezicii urinare. Printre acestea se pot număra:

  • Teste urodinamice – măsoară abilitatea de a reține și elimina urina. Spre exemplu, măsurarea volumului urinar rezidual postmicțional este un tip de test urodinamic care implică inserarea unui cateter în uretră sau efectuarea unei ecografii, pentru a observa cât lichid rămâne în vezică după urinare.
  • Sumar de urină și urocultură – permit depistarea infecțiilor de tract urinar.
  • Cistoscopie – constă în inserarea unui tub subțire și lung, prevăzut cu o cameră video și o sursă de lumină, prin uretră, până în vezica urinară.

Tratamentul cistocelului

Tratamentul diferă în funcție de severitatea afecțiunii. Procedurile mai complexe de tratament pot fi necesare atunci când apare simultan prolapsul mai multor organe pelvine. În cazurile ușoare și asimptomatice, specialistul poate recomanda monitorizări regulate, pentru a observa evoluția cistocelului, alături de o serie de măsuri de management conservator:

  • Exercițiile Kegel - sunt un set de exerciții speciale pentru întărirea mușchilor planșeului pelvin. Acestea se realizează prin contracția și relaxarea alternativă a mușchilor pe care îi utilizezi atunci când întrerupi jetul urinar. Poți începe prin încordarea acestora timp de 5 secunde, urmată de relaxarea lor timp de 5 secunde. Se efectuează de 10 ori consecutiv, de 3 ori pe zi. Exercițiile Kegel sunt recomandate pacientelor cu cistocel de grad 1 și 2. Însă, pentru a le efectua corect, este indicat să ceri ajutorul unui fizioterapeut;
  • Pesarul vaginal - dispozitiv din silicon sau din plastic, care se fixează în interiorul vaginului, pentru a susține pereții acestuia și organele pelvine. Acesta trebuie extras și igienizat în mod regulat.

În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală prin abord vaginal, pentru reașezarea vezicii urinare în poziția anatomică. În timpul procedurii, medicul suturează structurile planșeului pelvin (ligamentele și mușchii), astfel încât acestea să poată susține vezica urinară.

Dacă este prezent și prolapsul uterin, medicul poate efectua o histerectomie, care înseamnă îndepărtarea uterului. De asemenea, în cazul în care pacientul se confruntă și cu incontinență urinară, medicul poate trata afecțiunea în cadrul aceleiași proceduri.

Diagnostic și tratament pentru cistocel la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice și urinare. Consultațiile sunt realizate de medici cu experiență îndelungată, iar în clinicile SANADOR sunt disponibile toate analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Dacă este necesar tratament chirurgical pentru cistocel, acesta se poate realiza în siguranță la Spitalul Clinic SANADOR. Abordul chirurgical este unul minim invaziv, ori de câte ori este posibil acest lucru, astfel încât durata de recuperare este mai scurtă, iar riscul de complicații semnificativ redus.

Tratamentul chirurgical poate fi urmat de proceduri de recuperare medicală, printr-un program personalizat, conceput de un specialist în Medicină fizică și de reabilitare. În acest fel, pot fi gestionate cu succes diferite afecțiuni, inclusiv prolapsul organelor pelvine și incontinența urinară.

Prevenirea prolapsului vezical

Următoarele metode ajută la prevenirea apariția prolapsului vezical sau la evoluția către un grad mai avansat, contribuind totodată la ameliorarea simptomelor:

  • Menținerea unei greutăți normale, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. În acest scop, poate fi de ajutor o consultație la un medic specializat în nutriție, pentru stabilirea unei diete personalizate.
  • Evitarea constipației, printr-o dietă echilibrată, hidratare corectă și consum de cereale integrale, fructe, legume și semințe.
  • Evitarea ridicării de greutăți.
  • Tratarea tusei cronice și renunțarea la fumat.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR