Ce este abcesul prostatei?

Abcesul prostatei este o colecție localizată de puroi la nivelul unui sau mai multor lobi ai glandei prostatice, ce poate apărea ca o complicație a unei prostatite acute netratate. Este o afecțiune rară, care afectează mai frecvent bărbații cu vârste mai înaintate și care prezintă un grad ridicat de mortalitate, dacă nu este tratată corespunzător. Vino la SANADOR pentru tratament eficace!

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, situată imediat sub vezica urinară, ce aparține sistemului reproducător masculin. Aceasta secretă prin ductele prostatice o enzimă specifică, numită antigen specific prostatic (PSA), care are rolul de fluidizare a lichidului spermatic. Prostata înconjoară uretra masculină pe o porțiune de aproximativ 2-3 centimetri, ceea ce explică de ce afecțiunile care determină creșterea în volum a prostatei pot determina blocarea fluxului urinar și stagnarea acestuia în vezică. De asemenea, prostata se află în vecinătatea rectului, fiind situată anterior de acesta, ceea ce permite examinarea acesteia în timpul tușeului rectal.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc

Un abces la prostată apare cel mai adesea ca și complicație a unei prostatite acute (infecții bacteriene prostatice) netratate. Cel mai frecvent, bacteriile implicate sunt cele patogene, cu originea în tractul digestiv, precum E. Coli, Klebsiella sau Pseudomonas, însă pot fi implicate și microorganisme cu transmitere pe cale sexuală, precum Neisseria gonorrhoeae.

Atunci când este prezentă o infecție bacteriană în organism, sistemul imunitar se activează și acționează prin distrugerea agenților patogeni. În consecință, atât agenții infecțiosi, cât și țesutul înconjurător vor avea de suferit. Astfel, se va forma o cavitate la locul infecției, care va fi umplută cu puroi, format din celule ale sistemului imunitar, bacterii vii și moarte, proteine și resturi tisulare. Această cavitate umplută cu puroi va reprezenta abcesul care, odată cu creșterea sa în dimensiuni, poate determina atât inflamația țesuturilor și organelor din jur, cât și compresia acestora.

Bacteriile care cauzează infecții urinare pot invada prostata prin intermediul uretrei, sau prin refluxul urinei înapoi spre vezică (reflux vezico-ureteral). Într-o infecție bacteriană acută prostatică (prostatită acută), refluxul urinei infectate în ductele prostatice, asociată cu un răspuns imunitar scăzut al gazdei, poate determina formarea unui abces prostatic. Factorii care pot crește riscul formării unui abces prostatic sunt cei care determină scăderea răspunului imunitar al organismului și pot fi reprezentați de:

Alți factori asociați cu un risc crescut de dezvoltare a unui abces prostatic pot fi:

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de abces la prostată

Prezența unui abces prostatic poate determina următoarele semne și simptome:

  • Durere și senzație de arsură în timpul micțiunii (urinării);
  • Urinare cu dificultate;
  • Dureri în zona lombară;
  • Incontinență urinară, ce poate determina pierderi involuntare de urină;
  • Polachiurie (micțiuni frecvente, reduse din punct de vedere cantitativ);
  • Hematurie (prezența sângelui în urină);
  • Retenție urinară (dificultate la golirea vezicii);
  • Exteriorizarea prin uretră a unor secreții purulente;
  • Febră și frison.

Complicații posibile

Un abces prostatic netratat se poate complica prin:

  • Fistulizarea (ruptura) abcesului și diseminarea infecției în regiunea perianală, cu dezvoltarea unor fistule perianale; acestea pot necesita intervenții invazive pentru drenaj, ce se pot complica prin disfuncții genitourinare pe termen lung;
  • Sepsis – propagarea infecției în sânge și, de acolo, spre diversele organe din organism, dezvoltându-se șocul septic, o afecțiune amenințătoare de viață, caracterizată printr-o tensiune arterială redusă dramatic;
  • Decesul pacientului – abcesul prostatic netratat prezintă o mortalitate între 3-30%.

Diagnosticul abcesului la prostată

În timpul examenul fizic al pacientului, medicul urolog va suspecta prezența unui abces prostatic prin palparea prostatei în timpul tușeului rectal. Acesta va introduce indexul acoperit de o mănușă în interiorul rectului și va palpa prostata inflamată care va fi tumefiată, de consistență moale, caldă și extrem de sensibilă la atingere. Decelarea unei zone de fluctuență la nivelul prostatei care, prin compresie, poate determina exteriorizarea unor secreții purulente prin uretră, este înalt sugestivă pentru prezența unui abces prostatic. Analizele de laborator vor arăta prezența în cantitate crescută a leucocitelor, precum și a markerilor inflamatori în sânge, iar urocultura va decela agentul infecțios incriminat în dezvoltarea infecției.

Mai departe, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații de tip imagistic pentru a confirma acest diagnostic, precum:

  • Ecografie transrectală – este cea mai utilizată metodă imagistică pentru diagnosticul unui abces prostatic; introducerea sondei de ecografie prin intermediul rectului permite vizualizarea glandei prostatice și a abcesului, precum și descrierea dimensiunilor și a localizării acestuia;
  • Examinarea prin CT (tomografie computerizată) sau RMN (rezonanță magnetică) pelvină – aceste investigații permit vizualizarea tridimensională a abcesului prostatic, a țesuturilor din jur și a complicațiilor locale determinate de abces, fiind utile în special în cazul pacienților aflați într-o stare foarte gravă.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru abcesul prostatei

Terapia antibiotică promptă, asociată cu drenajul chirurgical al cavității, este principalul tratament pentru abcesul prostatic. Inițial, se va utiliza o antibioterapie de tip empiric, cu acțiune asupra germenilor mai frecvent implicați, care va fi ghidată apoi de rezultatul culturilor obținute din urină. Antibioticele de primă linie utilizate sunt, de regulă, Levofloxacina, Penicilinele cu spectru larg sau Cefalosporinele. Terapia antibiotică se administrează întotdeauna pe cale intravenoasă, într-un mediu spitalicesc, cu monitorizarea atentă a pacientului și a potențialor reacții adverse ce pot apărea. Durata minimă pentru administrea tratamentului antibiotic este de două săptămâni, care se poate prelungi, în majoritatea cazurilor, până la 4 săptămâni.

Pentru abcesele cu dimensiuni mai mici de 2 cm poate fi suficientă administrarea antibioterapiei. Pentru abcesele mai mari, se recomandă drenajul acestora pe cale chirurgicală, care se poate realiza prin:

  • Abord transuretral – abcesul va fi localizat cu ajutorul ecografiei transrectale și, simultan, medicul va introduce instrumentul de drenaj la nivelul prostatei prin uretră; tehnica este similară cu procedeul TURP (rezecția transuretrală a prostatei), însă, în loc de rezecția prostatei, se va efectua simpla puncționare și drenare (evacuare) a conținutului abcesului prostatic;
  • Abord transperineal – acul de aspirare a abcesului va fi introdus la nivelul perineului, acea zonă dintre anus și scrot; această tehnică este efectuată, de asemenea, sub ghidajul ecografiei transrectale și are avantajul evitării unei comunicări între abces și uretră.

Măsuri de prevenție

Tratamentul prompt al oricărei infecții prostatice este esențială pentru prevenția formării unui abces prostatic. De asemenea, tratamentul afecțiunilor asociate (precum diabetul zaharat), asociate cu un stil de viață echilibrat, ce implică o alimentație sănătoasă și evitarea consumului de tutun sau alcool pot accelera procesul de vindecare al infecțiilor din organism și pot preveni, astfel, dezvoltarea unui abces prostatic.

Abcesul prostatic este o afecțiune rară, astfel că prezentarea rapidă la medic, odată cu dezvoltarea simptomatologiei de prostatită (dureri la urinare, micțiuni dese, senzație de blocare a vezicii urinare, febră și frison) permite atât un diagnostic mai rapid al acesteia, cât și un tratament rapid și eficient al infecției, înainte de dezvoltarea abcesului. 

Tratament la SANADOR

La SANADOR, medicii urologi au experiență în tratamentul abcesului prostatei și al celorlalte afecțiuni ale aparatului genito-urinar. Pacienții sunt diagnosticați după un consult amănunțit și investigații realizate cu echipamente moderne, printre care și echipamentele RMN ultraperformante cu putere 3T, care furnizează informații importante despre abces și țesuturile din vecinătate.

În funcție de rezultatele investigațiilor imagistice și analizelor, medicii indică tratamentul potrivit. Pentru abcesele mari, medicii de la Spitalul Clinic SANADOR efectuează drenajul în condiții de siguranță maximă, folosind tehnica cea mai potrivită pentru fiecare caz. Pacienții sunt îngrijiți cu atenție și monitorizați, pentru ca evoluția lor să fie cât mai bună.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR