Ce este cistita cronică?

Cistita cronică, numită și cistită interstițială, este o afecțiune caracterizată prin inflamarea de lungă durată a vezicii urinare. Boala afectează semnificativ calitatea vieții pacientului, prin semne și simptome care pot fi greu de suportat, de aceea consultul medical și investigațiile necesare pentru diagnostic sunt esențiale.

Gestionarea cistitei cronice implică ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților, deoarece nu există un tratament specific pentru această afecțiune. Anumite schimbări în stilul de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cauze și factori de risc

Cistita interstițială afectează de obicei femeile cu vârsta de peste 30 de ani. Deși cauza exactă a inflamației cronice a vezicii urinare nu este clară, există mai mulți factori de risc care pot declanșa această afecțiune. Cistita cronică poate fi asociată cu alte afecțiuni cu durere cronică, cum ar fi sindromul de intestin iritabil, fibromialgia sau sindromul de oboseală cronică. Persoanele cu aceste afecțiuni pot avea un risc mai mare de a avea și inflamație cronică a vezicii urinare.

Deși cauza exactă a cistitei cronice rămâne incertă, anumiți factori declanșatori pot duce la exacerbarea simptomelor:

  • Lezarea mucoasei vezicii urinare poate face vezica urinară mai susceptibilă la iritare, din cauza urinei și a nervilor din jur.
  • Disfuncția mușchilor planșeului pelvin, care controlează micțiunea (urinarea), poate contribui la simptomele cistitei interstițiale.
  • Sistemul imun - un răspuns imunitar anormal poate provoca inflamație cronică la nivelul vezicii urinare.
  • Infecția cronică a tractului urinar (ITU cronică). Unele persoane cu cistită interstițială pot avea o infecție urinară cronică nedetectată.

În plus față de aceste cauze și factori declanșatori posibili, anumite obiceiuri care țin de stilul  de viață și de mediu pot agrava simptomele cistitei cronice:

  • Activitatea sexuală poate declanșa uneori o acutizare a simptomelor.
  • Nivelurile ridicate de stres pot agrava simptomele cistitei cronice.
  • Deshidratarea. Consumul scăzut de apă poate duce la agravarea simptomelor.
  • Întârzierea urinării. Dacă se amână urinarea, urina care stagnează în vezica urinară poate să producă leziuni ale mucoasei, cu instalarea cistitei cronice.
  • Menstruația poate exacerba simptomele cauzate de inflamația cronică a vezicii urinare.

Semne și simptome în cistita cronică

Cistita cronică se manifestă prin mai multe semne și simptome, care variază ca intensitate și durată. Cele mai frecvente sunt:

  • Durerea pelvină persistentă - este unul dintre simptomele caracteristice cistitei cronice. Această durere poate varia și este deseori descrisă ca o senzație de arsură sau disconfort la nivel pelvin, care se ameliorează după urinare.
  • Urinare frecventă - persoanele cu cistită cronică se confruntă adesea cu o nevoie frecventă de a urina, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții (nicturie). În ciuda acestei nevoi, pacienții cu cistită cronică pot elimina doar cantități mici de urină de fiecare dată.
  • Senzația imperioasă de urinare, care poate fi dificil de controlat, este un simptom comun și este adesea însoțită de disconfort sau de durere la urinare (disurie).
  • Hematuria - în inflamația cronică a vezicii urinare poate apărea sânge în urină (hematurie). Acesta poate fi vizibil, făcând ca urina să capete o culoare mai roșiatică sau maronie, sau sângerarea poate fi microscopică și detectată doar la un test de urină.
  • Durerea în timpul actului sexual, cunoscută sub numele de dispareunie, este un simptom pe unele persoane cu cistită cronică îl pot prezenta.

Semnele și simptomele cistitei cronice pot apărea și dispărea în timp. Unele persoane experimentează perioade de ameliorare a manifestărilor clinice, urmate de perioade de acutizare, în care simptomele se agravează.

  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Metode de diagnosticare

Diagnosticarea cistitei cronice se bazează pe excluderea altor potențiale afecțiuni care ar putea contribui la apariția simptomelor, cum ar fi cancerul de vezică urinară sau infecțiile tractului urinar (ITU).

Metodele utilizate în diagnosticarea cistitei interstițiale sunt:

  • Examinarea pelvină (consultul ginecologic) -constă în inspecția organelor genitale externe, a vaginul și a colului uterin, urmată de palparea mușchilor pelvini, pentru a detecta eventualele disfuncții ale acestora.
  • Urocultura se realizează pentru a exclude posibilitatea unei infecții urinare. Probă de urină recoltată este apoi testată pentru a se detecta prezența bacteriilor. Dacă este diagnosticată o infecție, medicul va recomanda tratamentul potrivit.
  • Cistoscopia constă în vizualizarea vezicii urinare cu ajutorul unui cistoscop, un tub subțire, echipat cu o cameră video și cu o sursă lumină. Acesta este introdus în vezica urinară prin uretră. Procedura se realizează sub anestezie și în timpul investigației se poate realiza și o biopsie din vezica urinară și din uretră. Celulele astfel recoltate vor fi examinate la microscop, pentru a verifica prezența unui cancer de vezică urinară și alte posibile cauze care pot provoca durere.
  • Investigații imagistice – medicul urolog poate recomanda efectuarea unei ecografii abdominale, a unui examen RMN sau a unei tomografii computerizate a tractului urinar și, uneori, a rinichilor.
  • Testele urodinamice evaluează funcționarea vezicii urinare și a uretrei și pot detecta anumite disfuncții.

Tratamentul în cistita cronică

În funcție de severitatea manifestărilor clinice și de rezultatele analizelor și investigațiilor efectuate, opțiunile de tratament includ:

  • Modificarea stilului de viață – adoptarea unei diete sănătoase, hidratarea corespunzătoare, reducerea stresului și creșterea activității fizice pot ajuta la controlul simptomelor.  
  • Tratament medicamentos - pentru gestionarea simptomelor pot fi recomandate analgezice fără prescripție medicală, antidepresive triciclice, antihistaminice și alte medicamente folosite în mod frecvent în cistita interstițială.
  • Instilațiile vezicale – în anumite cazuri, medicamentele pot fi administrate direct în vezica urinară, printr-un cateter flexibil.
  • Cistectomia - îndepărtarea parțială sau totală a vezicii urinare, cu derivație urinară uretero-intestinală sau prin neovezică de substituție - este luată în considerare numai dacă alte tratamente au eșuat. Rezecția vezicii se poate realiza și printr-o procedură minim invazivă de chirurgie robotică urologică.
  • Terapii de susținere. Kinetoterapia, acupunctura, consilierea și stimularea electrică transcutanată nervoasă (TENS) pot oferi ameliorarea temporară a durerilor și a altor simptome.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnosticul și tratamentul cistitei cronice la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul cistitei cronice. Printre investigațiile performante, necesare unui diagnostic de certitudine, se numără inclusiv cistoscopia și biopsia.

Dacă este indicat tratament chirurgical, acesta se poate realiza în cele mai bune condiții de siguranță în blocul operator modern de la Spitalul Clinic SANADOR.

Ori de câte ori este posibil, rezecțiile vezicale se efectuează prin proceduri minim invazive de chirurgie robotică, cu recuperare rapidă pentru pacient și risc redus de complicații. Aceste intervenții sunt realizate cu ajutorului celui mai performant robot chirurgical existent în prezent – da Vinci Xi.

De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază și de alte proceduri de tratament pentru cistita cronică, inclusiv de kinetoterapie și de stimulare electrică transcutanată nervoasă.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR