Constipația este o afecțiune des întâlnită, care se manifestă prin evacuarea dificilă și cu frecvență redusă a materiilor fecale, tranzitul intestinal fiind încetinit. Este cea mai cunoscută afecțiune digestivă, fiind una din situațiile în care cei ce suferă de această afecțiune amână vizita la medicul specialist în speranța unei ameliorări spontane.

Suferiți de constipație dacă aveți mai puțin de 3 scaune pe săptămână sau nu aveți scaun timp de 3 zile consecutive. Deși constipația ocazională cu rezolvare spontană este relativ frecvent întâlnită, unii oameni pot suferi de constipație ce durează de mai mult de 6 luni. Aceasta se numește constipație cronică și poate afecta calitatea vieții și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi.

O vizită la medic vă poate arăta cu ce vă confruntați, din ce cauze și cum ați putea să preveniți sau să tratați constipația cronică.

  • Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de diagnostic corect și tratament complet pentru constipație din partea echipei noastre de medici cu vastă experiență!

Cauzele constipației

De ce apare constipația? Factorii care provoacă apariția constipației duc la încetinirea tranzitului normal al materiilor fecale prin intestin și chiar la îngreunarea actului fiziologic de defecație.

Constipația cronică înseamnă blocarea materiilor fecale în colon sau rect și poate fi întâlnită la cei ce suferă de fisuri anale, ocluzie intestinală, stenoză anală, cancer de colon, stricturi intestinale, cancere ale altor organe abdominale, cancer rectal, rectocel, megacolon, colon inert etc. Bolile neurologice ale colonului și ale rectului apărute prin afectarea măduvei spinării se asociază cu tranzit intestinal încetinit. Boli precum scleroza multiplă și boala Parkinson pot fi, de asemenea, cauze de apariție a constipației cronice.

La rândul lor, dereglările hormonale care apar îndiabetul zaharat, în sarcină și în disfuncțiile glandei tiroide pot duce la apariția constipației. De menționat sunt și alte boli precum sindromul intestinului iritabil, boala Hirschsprung (megacolonul congenital), ileusul paralitic, aderențele peritoneale, slăbiciunea mușchilor pelvieni sau inabilitatea de relaxare a mușchilor sfincterieni.

Este bine de știut că amânarea mersului la toaletă sau frica de a folosi o altă toaletă decât cea proprie pot duce la instalarea constipației cronice. Tulburarea de tranzit intestinal poate apărea și ca o reacție adversă la un anumit tratament medicamentos.

Factori de risc pentru constipație

Ce poate duce la apariția constipației? Constipația cronică se instalează frecvent la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, preponderent la sexul feminin. Lipsa consumului de lichide asociată cu o dietă alimentară săracă în fibre, absența exercițiilor fizice asociată cu un stil de viată sedentar predispun la apariția constipației cronice.

Tratamentul de lungă durată asociat altor boli poate da reacții adverse precum constipația. Sedativele, antalgicele opioide, antidepresivele, antihipertensivele, anticolinergicele sunt medicamente ce încetinesc tranzitul intestinal normal.

Stresul zilnic, tulburări psihiatrice precum depresia, anorexia și tulburările apetitului sunt factori predispozanți importanți în apariția constipației.

Simptomatologie

Constipația este considerată cronică dacă ați avut două sau mai multe dintre următoarele semne și simptome pe o durată mai mare de 3 luni:

  • Eliminarea de 3 sau mai puține scaune pe săptămână;
  • Materii fecale de consistență dură și în cantitate mică;
  • Dificultate la eliminarea materiilor fecale;
  • Senzație de plenitudine;
  • Persistența senzației de defecație după eliminarea de materii fecale;
  • Nevoia de a pune presiune pe abdomen cu ajutorul mâinilor în timpul defecației.

Este foarte important să urmăriți acasă schimbările de tranzit intestinal și aspectul scaunului. Dacă apar manifestări pe care nu le-ați mai observat anterior, vă recomandăm prezentarea imediată la medic. Simptomele de alarmă precum sânge în materiile fecale, scaun în formă de bandă sau de creion, febră, episoade de vomă și scădere inexplicabilă în greutate necesită programarea imediată la medicul gastroenterolog.

Diagnosticul constipației

Constipația se diagnostichează ușor prin descrierea detaliată a simptomelor. În vederea diagnosticării prompte și excluderii altor boli, medicul va efectua un examen clinic riguros și va recomanda o serie de teste diagnostice, care se pot efectua integral în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Este posibil să aveți nevoie ca medicul să efectueze o evaluare fizică mai amănunțită. Examinarea rectului prin tușeu rectal este importantă pentru identificarea hemoroizilor sau a altor anomalii.

Analizele de sânge recomandate de medic pot exclude alte suferințe precum disfuncția glandei tiroide. Testele imagistice precum radiografia abdominală, colonoscopia sau sigmoidoscopia pot descoperi un blocaj intestinal. Evaluarea rectului cu ajutorul unui RMN este utilă pentru diagnosticul constipației cronice, mai ales când este suspectată o anormalitate în evacuarea materiilor fecale. Studiul tubului digestiv inferior cu ajutorul colonoscopiei este o metodă modernă de diagnostic cu ajutorul căreia medicul va căuta anomalii de structură ale intestinului ce ar putea cauza constipația.

Constipația cronică trebuie diferențiată de constipația care apare în cancerul de colon, diverticuloză, sindromul de intestin iritabil, megacolonul toxic, herniile abdominale, bolile inflamatorii intestinale, tulburările de motilitate etc. Un consult de specialitate este indicat în astfel de cazuri pentru a stabili cu certitudine ce anume a dus la instalarea constipației cronice.

Tratamentul constipației

În primă fază, tratamentul constipației include schimbarea obiceiurilor de zi cu zi, diminuarea stresului, stabilirea unei rutine și evitarea amânării mersului la toaletă.

Este importantă introducerea în dietă a alimentelor bogate în fibre. Acestea sunt pâinea integrală, cerealele, fructe precum merele, bananele, prunele, legume precum fasolea verde, spanacul, roșiile etc. Consumul de minimum 2 litri de lichide pe zi, inclusiv sucuri din legume și fructe proaspete, ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. Adoptarea unui stil de viață sănătos cu efectuarea de exerciții fizice zilnice pentru stimularea eliminării materiilor fecale este baza unui tratament de succes al constipației cronice.

Dacă simptomele nu se ameliorează iar constipația persistă, o vizită la medicul gastroenterolog este recomandată. Medicul vă poate prescrie medicamente cu administrare orală, precum laxativele stimulante sau osmotice și suplimente alimentare cu fibre. De asemenea, medicul vă poate propune un tratament cu lubrefiante și laxative sub formă de supozitoare sau chiar efectuarea unor clisme la domiciliu.

Kinetoterapia poate fi utilă pentru coordonarea mușchilor pelvieni în timpul eliminării materiilor fecale. Tratamentul chirurgical este o opțiune rar indicată de medicul specialist și numai în cazul unei afecțiuni severe precum un blocaj intestinal.

Complicații

Prezentarea întârziată la medic și tratamentul administrat fără recomandarea specialistului duc la apariția complicațiilor. Constipația cronică poate duce la apariția hemoroizilor la nivel anal, a fisurilor anale, a „pietrificării” materiilor fecale la nivelul intestinului, a abceselor anale și fistulelor anale, a herniei hiatale, a prolapsului rectal, a volvulusului, a herniei ventrale și chiar la apariția diareii acute.

Pentru a preveni apariția complicațiilor constipației cronice, te așteptăm la SANADOR!

Prevenție

Prevenirea constipației cronice poate fi realizată prin introducerea în alimentație a alimentelor bogate în fibre precum leguminoasele, fructele și cerealele integrale. Este recomandată scoaterea din alimentație a alimentelor ultraprocesate și a cărnii.

Hidratarea zilnică cu minimum 2 litri de lichide pe zi, efectuarea de exerciții fizice regulate și reducerea stresului sunt pași importanți ce trebuie efectuați pentru a evita apariția constipației. De asemenea, stabilirea și menținerea unui program fix în ceea ce privește mersul la toaletă poate preveni constipația.

Vino la SANADOR pentru a beneficia de recomandări concrete privind stilul de viață și de monitorizarea atentă a evoluției bolii tale!

SANADOR