Tulburările de tranzit intestinal

Ce sunt tulburările de tranzit intestinal?

  • Tulburările de tranzit intestinal afectează calitatea vieții. Programează-te!

Tulburările de tranzit intestinal sunt modificări ale aparatului digestiv care afectează trecerea alimentelor sau a lichidelor. Tranzitul intestinal accentuat sau încetinit poate provoca o varietate de semne și simptome ce produc disconfort pacienților.

Tranzitul intestinal reprezintă drumul pe care mâncarea îl parcurge din momentul în care este înghițită, începând din esofag, până când este eliminată prin rect sub formă de materii fecale. Esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros au în perete musculatură netedă, care prezintă mișcări de peristaltică pentru a împinge mâncarea pe calea normală. Atunci când există tulburări ale tranzitului intestinal, pot să apară simptome ca vărsături, diaree, constipație, dureri abdominale, meteorism, dificultate la înghițire, în funcție de tipul și locul afectării tranzitului.

Tipuri de tulburări de tranzit

Tranzitul poate fi accelerat prin mișcări crescute ale peristalticii intestinale, având ca rezultat eliminarea prea rapidă a meselor, parțial sau total nedigerate, sub formă de scaune diareice. Timpul petrecut de elementele nutriționale în intestin este redus, motiv pentru care acestea nu au timp să se absoarbă și apare malnutriția sau pierderea în greutate. Sindromul de dumping este un exemplu al tranzitului accelerat la nivelul stomacului. Acesta poate fi imediat (la 30 de minute după masă apar simptome) sau întârziat (la 1-3 ore după masă).

Tranzitul intestinal încetinit se manifestă adesea prin constipație cronică și meteorism abdominal. Fibrele musculare netede din peretele sistemului digestiv nu reușesc să împingă mâncarea, motiv pentru care apar durerile abdominale.  Acalazia esofagiana reprezintă o variantă rară în care nu există deloc mișcări ale esofagului, iar sfincterul dintre esofag și stomac este permanent închis.

Pseudo-obstrucția intestinală poate reprezenta o urgență. Bolul alimentar stagnează la nivelul intestinului datorită lipsei mișcării pereților intestinali și poate fi confundat astfel cu o obstrucție reală, ce necesită operație pentru rezolvare.

Boala Hirschprung este o boală congenitală, prezentă de la naștere, cauzată de absența inervației intestinale. Din cauza absenței acesteia, colonul se dilată extrem de mult, deoarece nu primește de la sistemul nervos comanda de a contracta fibrele musculare din pereții săi. Boala se poate complica cu megacolon toxic.

Boala de reflux gastroesofagian este cauzată de un sfincter prea relaxat. Acesta permite sucului gastric să ascensioneze prin esofag, în sens invers față de normal, și să ajungă uneori până la nivelul cavității bucale sub formă de regurgitații sau vărsături.

De ce apar tulburările de tranzit intestinal?

  • La SANADOR, ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tulburările de tranzit intestinal sunt boli funcționale. Ele nu au o cauză organică, iar simptomatologia este determinată de funcționarea anormală a sistemului digestiv. Musculatura netedă și inervația este afectată în tulburările de tranzit intestinal, ducând la accelerarea, încetinirea sau oprirea mișcărilor digestive normale. Spre exemplu, în cazul intoleranței la gluten sau la sindromului de intestin iritabil poate să apară un tranzit intestinal accelerat.

Tranzitul intestinal normal este reprezentat de mișcările prin care bolul alimentar este împins prin esofag, stomac și intestin. Orice disfuncție la oricare din aceste nivele poate duce la tulburări de tranzit.

Cum se manifestă tulburările de tranzit ?

Tulburările de tranzit se manifestă prin greață, vărsături, sațietate precoce, regurgitații, meteorism abdominal (balonare), distensie abdominală, dureri abdominale sau scădere în greutate. Diareea, constipația sau incontinența fecală reprezintă simptome ce pot să apară în tulburările de tranzit.

Acalazia se manifestă prin dificultate la înghițire pentru alimente solide sau lichide, regurgitații, vărsături, scădere în greutate și disconfort (durere) toracic. Pareza gastrică este suspicionată atunci când există sațietate precoce, balonare și dureri abdominale. Tranzitul intestinal încetinit se manifestă în general prin constipație (mai puțin de 3 scaune pe săptămână), iar cel accelerat prin diaree. Pseudo-obstrucția intestinală poate da simptome precum balonare, vărsături sau durere abdominală. Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin senzația de arsură în capul pieptului (epigastralgii), regurgitații sau vărsături.

Analize și investigații pentru diagnostic

Pentru a pune diagnosticul tulburărilor de tranzit intestinal, medicul gastroenterolog poate recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare sau a unei colonoscopii, pentru a înlătura suspiciunea unei afectări organice digestive. În cadrul acestor investigații, va fi introdus un tub cu o cameră atașată prin cavitatea bucală, respectiv prin anus, și se va vizualiza aspectul interior al tubului digestiv. Aceste investigații pot crea un disconfort pacientului, motiv pentru care se pot realiza și cu sedare.  

Dacă este suspicionată o boală de reflux esofagian, pH-ul sucului gastric poate fi monitorizat prin pH-metrie cu impedanță. Un cateter cu o sondă de pH este introdus prin cavitatea nazală până în stomac și măsoară pentru 24 de ore pH-ul sucului gastric. Această investigație are avantajul de a nu necesita internare.

Watch on YouTube

Posibile complicații ale tulburărilor de tranzit intestinal

Încetinirea tranzitului intestinal determină un timp crescut în care bolul alimentar este în contact cu bacteriile bune din tubul digestiv. Bacteriile se înmulțesc necontrolat determină dismicrobisme intestinale și accentuează disconfortul digestiv. Dacă această disbioză nu este tratată corespunzător, popularea bacteriană continuă poate ajunge până la sepsis (trecerea bacteriilor în torentul sanguin).

O altă complicație severă a tulburărilor de tranzit este blocarea trecerii bolului alimentar (pseudo-ocluzia intestinală). Durerea abdominală poate fi atât de intensă, încât determină abdomen acut chirurgical (urgență chirurgicală).

Metodele de tratament recomandate

Tratamentul medicamentos al tulburărilor de tranzit intestinal este simptomatic. Prokineticele sunt medicamente ce susțin si accentuează funcția normală de mișcare a intestinului. Lubiprostona este un medicament ce stimulează secreția de apă în lumenul intestinal, ameliorând constipația cronică. Medicamentele antidiareice sunt utilizate în cazul unui tranzit accentuat pentru a diminua viteza de eliminare a bolului alimentar.

Antibioterapia poate fi recomandată dacă tranzitul intestinal încetinit este asociat cu o proliferare excesivă de bacterii intestinale. Neostigmina este recomandată pentru pseudo-obstrucția intestinală, dar necesită supravehere în spital datorită reacțiilor adverse cardiace. Chirurgia este rar recomandată în tratamentul tulburărilor de tranzit, ca ultimă variantă de tratament.

Psihoterapia este deseori recomandată în tratamentul tulburărilor de motilitate intestinală. Antidepresivele triciclice pot ameliora, de asemenea, simptomatologia.

Cum pot fi prevenite tulburările de tranzit intestinal?

Adaptarea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos este cel mai eficient mod de a preveni tulburările de tranzit intestinal. Consumul zilnic de fibre normalizează scaunul, limitând apariția constipației.

Medicamentele care interferează cu mișcările normale ale tractului intestinal, precum laxative, benzodiazepine sau diuretice ar trebui evitate. Dacă administrarea lor este necesară, se administrează pe perioade scurte de timp.

Orice tulburare intestinală apărută după vârsta de 50 de ani ar trebui investigată prin colonoscopie de screening.

Diagnosticul și tratamentul tulburărilor de tranzit intestinal la SANADOR

La Secția de Gastroenterologie SANADOR, echipa medicală experimentată diagnostichează și oferă tratament pentru tulburările de tranzit intestinal. Pentru a veni în sprijinul pacienților, SANADOR a creat Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, unde pacienții beneficiază de endoscopii digestive superioare, colonoscopii și ecoendoscopii performante, realizate cu echipamente de ultimă generație. Fiecare sală a centrului este dotată cu turnuri de endoscopie Olympus X1 3D 4K, echipate cu toate tipurile de sonde și tehnologii necesare pentru obținerea de rezultate de calitate. Echipamentele endoscopice sunt sterilizate, după fiecare utilizare, cu un sistem complet automatizat Olympus, care asigură și păstrarea în siguranță, astfel încât riscul de contaminare să fie minim.

Medicii gastroenterologi ai Spitalului Clinic SANADOR au experiență și pregătire vastă și aleg cel mai potrivit tratament după investigații amănunțite. Pacienții cu tulburări de tranzit intestinal primesc, de asemenea, și recomandări de dietă și stil de viață, astfel încât starea lor să fie cât mai bună.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR