Medicina fizică și de reabilitare, cum este denumită în prezent specialitatea de recuperare medicală, se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor de toate vârstele care prezintă afecțiuni dizabilitante și comorbidități. Specialitatea se adresează în special funcțiilor afectate și limitărilor de activitate ale persoanei, cu scopul de a facilita funcționarea fizică și cognitivă (incluzând comportamentul), participarea (incluzând calitatea vieții), precum și modificarea factorilor personali și de mediu.

Serviciile de recuperare medicala oferite de SANADOR sunt la cel mai inalt standard de calitate, personalul medical implicat fiind pregatit sa asigure tratamente complexe folosind aparatura de ultima generatie.

Baza de Recuperare SANADOR ofera tratament si recuperare pentru toate grupele de varsta, inclusiv pacientelor insarcinate, cu scop curativ, dar si profilactic (pentru cei sanatosi sau de preventie a recaderii bolii).

Planul de tratament este stabilit de catre medicul specialist in functie de stadiul bolii si de afectiunile coexistente. Tratamentul din baza de recuperare se adreseaza pacientilor utilizand urmatoarele proceduri:  fizioterapie (Terapie Tecar, SIS, Magnetoterapie, Laserterapie+Laserterapie de inalta frecventa HIL, Ultrasunet, Crioultrasunet, Curenti de joasa, medie si inalta frecventa, Limfodrenaj mecanic, Shock Waves), kinetoterapie adulti si copii/bebelusi, aplicatii parafina, masaj terapeutic in functie de afectiune(inclusiv masaj manual de drenaj limfatic).

Am dotat Departamentul de Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie cu aparatura ultra performanta pentru ca dumneavoastra sa beneficiati de cea mai buna ingrijire.

Serviciul de recuperare este structurat astfel:

Fizioterapie

Compartimentul de fizioterapie, in care se aplica terapiile bazate pe curenti de frecventa joasa, medie si inalta, terapie cu camp magnetic, terapie cu ultrasunete, precum si laser  terapie, laser de inalta intensitate HIL, terapie Tecar, crioultrasunet, aplicatii parafina;

Fizioterapia este stiinta ce studiaza mecanismele de actiune ale factorilor fizici, cum ar fi: masajul, exercitiul fizic, impachetarile, apa, lumina, caldura, electricitatea, si utilizarea acestora cu scop de tratare. Recuperare si profilaxie in tratarea afectiunilor organismului uman.

Cand putem apela la fizioterapie? Este folosita atat pentru preventie, cat si pentru tratament. Prin intermediul unor proceduri care nu provoaca durere, bazate pe curent electric, lumina, presiune sau caldura, fizioterapia are rezultate deosebite in recuperarea capacitatilor fizice functionale ale pacientului.

Compartimentul de masaj

Cand este recomandat masajul? Masajul face parte din conduita de recuperare medicala, fiind recomandat si deosebit de eficient in cazul multor afectiuni. Are rolul de a stimula circulatia sangelui, imbunatateste metabolismul si are efect analgezic. La SANADOR, va asteptam, avand personal specializat in masajul de drenaj limfatic recomandat pacientilor cu edeme limfatice membre (inclusiv a edemelor post interventii chirurgicale oncologice).

Kinetoterapie

Compartimentul de kinetoterapie (dotat inclusiv cu pat pentru elongatii coloana cervicala si lombara, de asemenea Kinesiotaping).

Kinetoterapie: Una dintre cele mai importante etape de recuperare medicala, urmareste redarea sau imbunatatirea mobilitatii fizice, a posturii si a echilibrului, a tonifierii musculare, drenaj venos si limfatic, cresterea capacitatii la efort, profilaxie pentru diferite afectiuni ale coloanei, profilaxie osteoporoza, profilaxie caderi pentru persoanele varstnice prin exercitii fizice specifice, adaptate pacientului si efectuate in prezenta terapeutului. Se adreseaza unei game largi de afectiuni, dar in aceeasi masura poate fi efectuata si de catre persoane sanatoase in vederea obtinerii unei forme fizice bune sau pentru intretinere corporala. Toate acestea sunt completate de aparatura moderna, mereu in curs de actualizare in functie de tehnologia momentului.

Cum decurge o vizita la Departamentul nostru de Recuperare Medicala?

Departamentul nostru are receptie proprie pentru intampinarea pacientilor, informarea acestora si preluarea de catre personalul medical. Procedurile de recuperare aplicate sunt consemnate in fisa de tratament intocmita de catre medicii de specialitate, ca urmare a consultului, si fac parte din planul care vizeaza recuperarea sau/ si imbunatatirea functiei unui organ, segment sau a intregului organism.

Afectiuni

In cadrul departamentului se asigura asistenta de recuperare-medicina fizica pentru diverse afectiuni, de exemplu:

 • Afectuni reumatismale degenerative (spondiloza, coxartroza, gonartroza, etc);
 • Afectiuni reumatismale de tip inflamator (spondilita ankilopoietica, poliartrita reumatoida, sechele post reumatism articular, etc);
 • Afectiuni reumatismale abarticulare (bursite, tendinite, priartrite scapulo-humerale, coccigodinii, miogeloze, etc);
 • Stari postoperatorii sau posttraumatice (stari post traumatism cranio-cerebral sau vertebro-medular, artroplastii (de exemplu: proteze de umar, de sold, sau genunchi, hipotrofii musculare, redori articulare, pseudoartroze etc);
 • Afectiuni ale sistemului nervos periferic (diverse nervralgii, radiculopatii, polineuropatii, pareze, paralizii);
 • Afectiuni ale sistemului nervos central (tetrapareze, parapareze, scleroza multipla, boala Parkinson, hemiplegii, sechele poilomielita, etc);
 • Afectiuni vasculare periferice (tulburari ale circulatiei venoase periferice, arteriopatii periferice, limfedeme).

Programul de recuperare se individualizeaza la pacientele insarcinate care pot beneficia de:

 • Kinetoterapie gravide si masaj gravide
 • Kinsesio taping (asociat kinetoterapiei pacientelor insarcinate, pentru cazurile in care acestea au suferit entorse, luxatii, tendinte, intinderi sau rupturi musculare, lumbago, torticolis, etc) Doar la recomandarea medicului de recuperare!!!

SI apoi postpartum se va completa cu:

 • Kinetoterapie (pentru dehiscenta drepti abdominali, incontinenta urinara, dorsalgii etc)
 • Fizioterapie
 • Masaj
 • Kinesio taping
 • Elongatii coloana cervicala sau lombara (de asemenea, doar la recomandarea medicului de recuperare si fara contraindicatii in timpul alaptarii)

Totodata, pe sectia noastra de Recuperare, se pot desfasura programe de reechilibrare functionala a organismului sau/ si de relaxare prin mijloace specifice, cu indicatii pentru persoanele cu activitate socio-profesionala dominata de sedentarism, stres psihic sau fizic.

Multumita dotarilor din cadrul salilor de kinetoterapiesi termoterapie, se pot aplica planuri de recuperare pentru imbunatatirea starii fizice, si, implicit, a celei psihice, pentru pacientele aflate in perioada de pregatire a unei sarcini sau postpartum, pacientelor care intampina dificultatile perioadei de pre sau post-menopauza sau pentru pacientii afectati de osteoporoza.

La SANADOR, performanta medicala ajuta la Performanta sportiva!

Oferim tratament personalizat si integrat pentru sportivii de perfomanta, sportivii amatori sau persoanelor active, in cadrul Departamentului de Traumatologie Sportiva.

Acesta reuneste 5 sectii:

 • Imagistica
 • Bloc Operator (Ortopedie si ATI)
 • Recuperare medicala
 • Psihologie
 • Boli de nutritie si metabolism

Astfel, medicii implicati in acest departament, pot sa comunice si sa urmareasca, mult mai in detaliu, evolutia unui pacient, din momentul in care acesta este evaluat clinic si paraclinic, diagnosticat, operat (acolo unde este cazul), recuperat medical, consiliat psihologic si nutritional, pana la integrarea familiala si profesionala.

In Departamentul de Recuperare Medicala, Medicina Fizica si Balneologie, cu tehnicile fizicale si masaje, putem sa reducem durerea pana la disparitie. Cu ajutorul kinetoterapiei, putem sa crestem mobilitatea si sa redam forta musculara prin metode foarte putin invazive sau neinvazive. Este cea mai simpla metoda. Plus ca putem amana astfel foarte mult timp diverse interventii chirurgicale”, a afirmat dr. Simona Fatulescu, medic primar Recuperare, Medicina fizica si Balneologie in cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Galerie foto