Trombangeita obliterantă (boala Buerger)

Ce este trombangeita obliterantă?

Trombangeita obliterantă, denumită și boala Buerger, este o boală rară, care afectează vasele de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor. Această afecțiune apare în special la persoanele fumătoare și determină inflamarea vaselor de sânge mici, medii sau superficiale, de obicei a celor de la membrele inferioare.

Inflamația astfel apărută îngreunează circulația sângelui și determină formarea de cheaguri. În lipsa vascularizației corespunzătoare, în timp, țesuturile de la nivelul degetelor, apoi de la nivelul întregului membru, se deteriorează, putând duce la infecție și chiar la moartea segmentului afectat, proces numit gangrenă, care necesită amputație.

Watch on YouTube

Cauze și factori de risc

Cauza exactă de trombangeită obliterantă este necunoscută, dar studiile au demonstrat că substanțele chimice din tutun afectează în timp vasele de sânge. Există unele teorii conform cărora ar exista și o componentă genetică, dar, toate acestea, cel mai mare factor de risc este consumul de tutun, sub orice formă: țigări, trabucuri și tutun mestecat.

Alți factori de risc pentru trombangeita obliterantă includ:

  • consumul de marijuana;
  • vârsta sub 45 de ani;
  • sexul masculin.

Cum se manifestă boala Buerger?

Boala Buerger se manifestă sub forma unor simptome și semne variate, care depind de momentul declanșării afecțiunii și de gradul de afectare a vaselor.

Cele mai frecvente manifestări clinice sunt:

  • Furnicături sau amorțeală la nivelul degetelor de la mâini sau de la picioare;
  • Extremități reci;
  • Modificări ale culorii pielii la mâini și picioare – pielea poate fi palidă, roșie sau albastră;
  • Sindromul Raynaud – la expunerea la frig sau în situații stresante se produce vasoconstricție la vasele de sânge de la degetele de la picioare și de la mâini, ce determină schimbări de culoare ale pielii, care poate părea mai albă sau cu tentă albastră; după scurt timp, în câteva minute de obicei, pielea devine intens roșie și se resimt furnicături local;
  • Durere la nivelul membrelor inferioare, cu caracter de crampă, care apare la mers în stadiile incipiente de boală, dar în timp poate deveni severă și poate apărea inclusiv în repaus;
  • Leziuni ulceroase la degete (ulcer trofic);
  • Tromboză venoasă superficială – inflamația unei vene, din cauza unui cheag de sânge de la acel nivel;
  • Gangrenă – moartea țesuturilor, în stadiile avansate ale afecțiunii.

Investigații pentru diagnostic

Pentru diagnosticul de trombangeită obliterantă nu există un test specific, se efectuează însă mai multe investigații, pentru a exclude alte afecțiuni care provoacă simptome asemănătoare.

La fel ca în cazul oricărei afecțiuni, pentru un diagnostic corect, se efectuează anamneză, examen clinic și investigații paraclinice. Anamneza constă în discuția deschisă despre simptomele pacientului, despre istoricul medical al acestuia, despre factorii de risc asociați, inclusiv despre istoricul medical al membrilor familiei. La examenul fizic, medicul examinează atent pacientul, de la aprecierea aspectului și culorii pielii extremităților, la măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului la fiecare extremitate.

În ceea ce privește investigațiile paraclinice, acestea cuprind mai multe teste, printre care:

  • analize de sânge – pentru excluderea unor afecțiuni precum diabetul zaharat, tulburările de coagulare a sângelui sau bolile autoimune, cum sunt sclerodermia sau lupusul eritematos sistemic;
  • ecografia Doppler – investigație imagistică care folosește ultrasunete pentru a aprecia circulația sângelui prin mâini și picioare;
  • tomografia computerizată (CT) sau scanarea prin rezonanță magnetică (RMN) a vaselor de sânge – examinări imagistice la care se folosește o substanță de contrast injectată intravenos, pentru a furniza informații mai detaliate despre fluxul de sânge din artere;
  • angiografia mâinilor și picioarelor – test invaziv, care ajută la determinarea obstrucțiilor din vasele de sânge foarte mici ale mâinilor și picioarelor; se efectuează cu un tub flexibil lung și subțire (cateter), care este introdus în vasele de sânge; în unele situații se pot obține imagini specifice care ajută la diagnostic, de exemplu aspectul de „tirbușon” al arterelor.

Posibile complicații

Cea mai frecventă complicație a bolii Buerger este ulcerația ce apare în zonele care nu sunt suficient vascularizate. Această ulcerație este dureroasă și se vindecă extrem de greu, motiv pentru care se poate infecta foarte ușor și poate evolua spre o altă complicație, numită gangrenă.

Gangrena este o afecțiune gravă care integrează următoarele aspecte: pierderea sensibilității în zona afectată, apariția unui miros neplăcut și schimbarea culorii pielii, care devine albastră sau neagră. Nu există tratament pentru a recupera zonele unde s-a instalat deja cangrena, singura opțiune fiind amputația (operația de îndepărtare a zonei afectate).

Sunt descrise o serie de complicații mai rare ale trombangeitei obliterante, printre care: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic acut, atacul ischemic tranzitoriu, ocluzia arterelor splenice, renale sau mezenterice.

Tratamentul pentru trombangeita obliterantă

Până în momentul de față nu există tratament curativ pentru trombangeita obliterantă. Singurul remediu dovedit este renunțarea la toate produsele din tutun, care include fumatul țigărilor, al trabucurilor, al țigărilor electronice, vaparea, utilizarea de marijuana, inclusiv fumatul pasiv.

În practică sunt folosite și alte tratamente pentru simptomele bolii Buerger, dar care nu au efect la fel de eficient ca renunțarea la fumat. Acestea pot include administrarea de medicamente, terapia de compresie și intervențiile de chirurgie vasculară.

Medicația indicată poate include:

  • vasodilatatoare - de exemplu blocanții de canale de calciu, care îmbunătățesc fluxul sanguin;
  • anticoagulante – pentru prevenirea cheagurilor de sânge;
  • antiinflamatoare;
  • analgezice;
  • antibiotice pentru tratarea ulcerelor.

Terapia de compresie, numită și compresie pneumatică intermitentă, pune presiune pe zona afectată a corpului, cu ajutorul unui manșon care se umflă și strânge ușor zona afectată, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin.

Tratamentul chirurgical este folosit pentru amputarea zonelor infectate sau în care s-a dezvoltat gangrena.

Pentru ameliorarea simptomelor bolii Buerger mai sunt recomandate și următoarele soluții:

  • exercițiu fizic regulat, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin;
  • verificarea zilnică a pielii, pentru că o leziune, de exemplu o tăietură sau o zgârietură, poate trece neobservată și se poate infecta;
  • îngrijirea riguroasă a leziunilor existente.

Tratamentul bolii Buerger la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu forme severe de trombangeită obliterantă au acces la proceduri moderne de tratament prin chirurgie vasculară performantă. În funcție de indicația existentă pentru fiecare caz în parte, chirurgii vasculari experimentați de la Spitalul Clinic SANADOR vor realiza intervenția chirurgicală necesară, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, cu îndepărtarea completă a țesutului afectat de cangrenă.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie vasculară sunt realizate de o echipă medicală experimentată, care tratează cu succes o gamă variată de afecțiuni vasculare.

Departamentul de Chirurgie Vasculară asigură și tratament performant pentru alte afecțiuni severe ale vaselor de sânge, una dintre cele mai frecvente intervenții fiind cea de bypass arterial, necesar în cazul unor stenoze arteriale. Ori de câte ori este posibil, tratamentul chirurgical este realizat prin proceduri minim invazive sau endovasculare, precum aterectomia cu Jetstream pentru arteriopatia obliterantă și tromboaspirația cu AngioJet, pentru tromboza venoasă profundă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

La Spitalul Clinic SANADOR, aceste tratamente moderne sunt posibile datorită colaborării de succes dintre echipa de chirurgi vasculari și echipa specializată în cardiologie intervențională. Pacienții cu afecțiuni vasculare beneficiază astfel de o abordare integrată, multidisciplinară, care le asigură cele mai bune rezultate terapeutice și o recuperare rapidă, cu risc redus de complicații.

De asemenea, la SANADOR pacienții beneficiază de consiliere de specialitate pentru adoptarea unui stil de viață echilibrat, esențial pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge. În acest fel, scade riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Prevenția bolii Buerger

Cel mai important aspect pentru prevenția bolii Buerger este evitarea tutunului. Aceasta cuprinde întreruperea consumului sub orice formă: fumatul țigărilor, fumatul trabucurilor, fumatul țigărilor electronice, mestecatul tutunului, consumul de marijuana și aplicarea de plasturi cu nicotină.

Alte recomandări includ: evitarea medicamentelor care cresc riscul de apariție a cheagurilor de sânge, a medicamentelor care provoacă constricția vaselor de sânge, evitarea frigului și protejarea mâinilor și picioarelor împotriva rănirii.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR