Ce sunt protezele vasculare?

Protezele vasculare sunt dispozitive protetice implantabile, necesare pentru tratarea unor afecțiuni ale vaselor de sânge. Acestea sunt utilizate în tehnicile de bypass, pentru a înlocui vase de sânge sau pentru a ocoli un obstacol și a îmbunătăți astfel circulația într-o anumită regiune. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la intervenții performante de protezare vasculară, în funcție de indicația medicală stabilită.

În general, protezele vasculare sunt alcătuite din materiale precum Teflon expandat (ePTFE) sau Dacron (fibră sintetică din poliester) și au aplicații în hemodializă, traumatologie, repararea anevrismelor și reconstrucții vasculare. Dimensiunile lor pot varia de la diametre mici (sub 5mm) pentru reconstrucții vasculare la nivelul membrelor, până la diametre mari (18-34mm), pentru inserțiile aortice.

Protezele vasculare trebuie să îndeplinească niște standarde de calitate pentru a fi lansate pe piață. Criterii precum capacitatea de a preveni tromboza și hiperplazia endotelială, durabilitatea materialului și manevrabilitatea lor chirurgicală sunt evaluate la toate protezele vasculare.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicații pentru protezarea vasculară

 Necesitatea protezării vasculare este dată de incidența crescută a afecțiunilor cardiovasculare asociate patologiilor cronice (boală cronică de rinichi, diabet zaharat), prevalente în ultimele decenii. Cererea pentru proteze vasculare are un trend ascendent la nivel global și industria acestora crește de la an la an.

Protezele vasculare au rol esențial în tratamentul bolilor arteriale periferice, bolilor cerebrovasculare sau a celor coronariene, deoarece toate aceste patologii rezultă în urma blocajelor arteriale ce restricționează circulația sângelui.

Grefele (protezele) vasculare au rolul de a traversa obstacole (prin bypass arterial) sau de a înlocui vasele de sânge și pot avea dimensiuni și forme variate, modelate pe nevoile fiecărui caz.

Formarea trombilor întrerupe fluxul laminar al sângelui, ducând la o forță de frecare mai mare asupra suprafețelor vasculare traversate. Această uzură repetată la nivelul vaselor de sânge face evidentă aplicabilitatea protezelor vasculare în afecțiunile circulatorii.

Tipuri de proteze vasculare

Protezele vasculare pot fi biologice sau artificiale.

Protezele vasculare artificiale

Protezele vasculare artificiale pot fi de mai multe feluri:

  1. Protezele artificiale din materiale sintetice, precum Vinyon-N, Dacron, nylon și Teflon. Teflonul expandat (ePTFE) a devenit popular datorită biostabilității sale excepționale.
  2. Grefele poliuretanice – au fost introduse in jurul anilor 1960 și sunt printre cele mai studiate tipuri de proteze vasculare. Vectra este un exemplu de grefă poliuretanică folosită la scară largă până când s-a demonstrat că, de cele mai multe ori, riscurile de hiperplazie și tromboză pe termen-lung depășesc beneficiile utilizării.

Protezele vasculare biologice

Protezele biologice pot fi:

  1. Alogrefele arteriale – sunt vase de sânge recoltate de la pacient, pregătite pentru a fi utilizate în altă parte, pentru a rezolva o obstrucție. Primele proteze vasculare implicau recoltarea și prezervarea vaselor de sânge cunoscute drept alogrefe arteriale. Acestea au o eficiență relativ bună, însă dezavantajele sunt reprezentate de dificultățile în a obține o lungime suficientă a vasului de transplantat, precum și rezistența lor în timp.
  2. Grefoanele decelularizate – Anumite proteze vasculare sunt reprezentate de vase de sânge decelularizate, unde scopul final este acela de a îndepărta componentele celulare cu reactivitate imunitară, pentru a scădea imunogenicitatea (capacitatea de a produce un răspuns imun din partea recipientului).
  3.  Grefele de inginerie tisulară – această categorie include grefe create prin procedee de inginerie tisulară, precum cultivarea celulelor pe o matriță biodegradabilă și stimulare mecanică, pentru a crește producția de matrix extracelular. Acestea grefe urmează în general un proces de decelularizare.
  4. Ingineria tisulară in situ – această abordare implică inserția unei matrițe poroase, tubulare, direct în torentul sanguin, ce va permite dezvoltarea unei structuri de tip vascular direct în organism, prin popularea matriței cu celule endoteliale.  

Avantajele protezării vasculare

Protezele mai noi dispun de o biocompatibilitate mai mare și de o gamă mai extinsă de materiale, din care poate fi selectată proteza potrivită pentru fiecare pacient.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie vasculară se desfășoară în cele mai bune condiții de siguranță.

Pentru persoanele cu boala cronică de rinichi sau pentru cu o afecțiune cardiacă avansată, protezele vasculare îmbunătățesc calitatea vieții și reduc semnificativ morbiditatea.  

Pregătirea pacientului pentru montarea unei proteze vasculare

Pregătirea pentru intervențiile de montare a protezelor vasculare se face urmând un set de recomandări generale.

Primordială este renunțarea la fumat cât mai devreme posibil, pentru a permite un rezultat chirurgical mai bun și un timp de recuperare mai scăzut.

Ajustarea medicației de fond a pacientului sau modificarea dozelor medicamentului selectat ori întreruperea temporară a acestora reprezintă un alt factor ce va trebui evaluat de medic, anterior intervenției. 

De asemenea, este recomandat post alimentar și hidric complet după miezul nopții, înainte de intervenție. Medicul va discuta cu pacientul și îi va oferi acestuia toate recomandările necesare, astfel încât procedura să decurgă în cele mai bune condiții.

Cum se realizează protezarea vasculară?

Operația de protezare vasculară se desfășoară în felul următor:

  1. Pacientul este supus anesteziei generale, după ce un medic anestezist a realizat o anamneză amănunțită, ce include istoricul medical al pacientului, astfel încât să stabilească dacă acesta poate suporta în siguranță anestezia.
  2. Chirurgul specializat în chirurgie vasculară va realiza câteva incizii, pentru a avea acces facil la vasele pe care urmează să le repare, locația inciziilor depinzând de tipul de blocaj care va fi reparat. Procedura presupune etalarea arterei înfundate, posibil necesitând mutarea sau secționarea structurilor înconjurătoare (mușchi, fascie, os).
  3. Suturarea protezei la locul destinat pentru implantare și verificarea viabilității acesteia. Poate fi necesară și recoltarea unui vas de sânge din alt loc, pentru a fi folosit ca proteză vasculară (alogrefă arterială), atunci când este cazul.
  4. Închiderea inciziei și a tuturor structurilor secționate, prin suturare și aplicarea unui bandaj steril.

Durata intervenției depinde mult de natura afecțiunii, de tipul de proteză vasculară folosit, de particularitățile anatomice ale pacientului precum și de experiența chirurgului.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Recuperarea după intervenție

Imediat după operație, pacientul este mutat într-o secție de terapie intensivă, timp de câteva ore, pentru a fi monitorizat atent. Tratamentul antialgic este frecvent utilizat postoperator, pe măsură ce efectul anesteziei generale dispare. Ulterior, pacientul este mutat pe secția de specialitate, unde sunt monitorizate funcțiile vitale, pentru reluarea treptată a activităților zilnice.

După externarea din spital, este stabilit un plan terapeutic de recuperare medicală, particularizat în funcție de nevoile individuale ale pacientului și de tipul de intervenție pe care acesta l-a suferit. În total, recuperarea după protezările vasculare durează aproximativ 3 luni, cu respectarea regulilor generale de a evita efortul, intemperiile, condusul și activitatea sexuală în această perioadă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Riscuri și contraindicații ale protezării vasculare

Eligibilitatea pentru protezare vasculară trebuie să ia în considerare riscurile intervenției și posibilele contraindicațiii. Complicațiile și riscurile asociate intervenției sunt mai numeroase la pacienții care suferă de afecțiuni cardiovasculare, boli renale cronice sau diabet zaharat.

Una dintre cele mai importante complicații ale protezării vasculare este eșecul grefei, ce se traduce printr-un blocaj sau o restricționare a fluxului sanguin prin proteza implantată. Riscul de eșec al protezei este mai mare la pacienții cu afecțiuni cardiovasculare preexistente.

Riscul de sângerare la locul de incizie este de asemenea crescut și locul de incizie trebuie selectat atent, în funcție de factorii de risc (istoric chirurgical, tratament anticoagulant) ai pacientului. Riscul de suprainfecție al plăgii de incizie sau al protezei vasculare este crescut în special la persoanele cu afecțiuni imunosupresive și este un aspect esențial când se ia în considerare viabilitatea grefei pe termen lung.

Paresteziile, slăbiciunea musculară sau amorțeala ce pot apărea în urma lezării structurilor nervoase adiacente sunt alte complicații, care pot afecta calitatea vieții post intervenție.

Protezarea vasculară este contraindicată la persoanele cu patologii cardiace avansate, insuficiență renală severă și la pacienții cu diabet zaharat necontrolat terapeutic, deoarece aceștia înregistrează cele mai multe complicații.

Riscul crescut de infarct miocardic acut și de pneumonie, secundar protezărilor vasculare, este un motiv în plus pentru selectarea atentă a pacienților.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Protezarea vasculară la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat și tratamentul performant al afecțiunilor vasculare. Consultațiile de specialitate sunt urmate de analize de laborator și de investigațiile indicate de medic, astfel încât să fie ales cel mai potrivit tip de proteză vasculară, în funcție de afecțiunea care trebuie tratată și de nevoile fiecărui pacient.

Intervențiile de protezare vasculară se desfășoară în condiții de maximă siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I. Postoperator, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist, toate procedurile fiind efectuate sub supravegherea unui personal calificat.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR